anem5 Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 16 Listopada 2007 Witam a oto mój kurczaczek jest super zresztą jeszcze ciepławy ale już poddany konsumpcji :lol: ale jak się mu oprzeć aromacik idę jeszcze kęsek skubnąć :wink: ja do nadzienia dodałem trochę czosnku bo dla mnie kurczak + czosnek = pychotka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-21968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 16 Listopada 2007 Smacznego ! O tej porze smaki robić. Anem5 nie masz litości. A tak poważnie, to wygląda ten Twój kurczaczek...... :tongue: :tongue: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-21970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Listopada 2007 Witam Jutro przyjeżdżają moje dzieci i wnuki no i chcę się troszkę pochwalić . Chcę zrobić kurczaka faszerowanego bez kości , będzie to mój pierwszy wyrób tego typu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-21994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Listopada 2007 Proponuję kupić odpowiednią ilość kurczaków +1 i tego pierwszego przeznaczyć na testy :-)Ja tak zrobiłem. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-21997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Listopada 2007 My też jutro myślimy zrobić kurczaka , ale mamy tylko jednego. :wink: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-21998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Listopada 2007 Ja po godzinie walki z trybowaniem poddalem sie i pokroilem na kawalki , wiec polecam kupic dwa (tak jak BonAir mowi) pierwszy na testy :tongue: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Listopada 2007 Witam Moi kochani . Kurczak wytrybowany . Jak to mówią źle nie było mogło być gorzej , dostanie kilkanaście szwów więcej i myślę że farsz nie wycieknie . Praktyka czyni mistrza i myślę że po dziesiątym kurczaku będzie w miarę dobrze . Fotki pokażę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Listopada 2007 I jakie masz spostrzeżenia? Zauważyłem, że pomocne przy trybowaniu jest myślenie i działanie tak, aby "wyciągnąć kurczaka na drugą stronę" (skórą do wewnątrz). Jest wówczas łatwy dostęp do kości, a wywrócić go z powrotem, to już pikuś. Czekamy na fotki. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Listopada 2007 BonAir Myślenie pozytywne to potęga . Jednak za pierwszym razem to jednak myślałem żeby jak najprędzej pozbyć się kości z kurczaka. Za drugim razem to na pewno będzie większy spokój i opanowanie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anem5 Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Listopada 2007 No troszeczkę cierpliwości, ostrożności i delikatności i musi wyjść mój już prawie zjedzony wszyscy się zajadają :lol: oczywiście ja też. Napewno to nie ostatni mój taki kurczaczek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Listopada 2007 Witam Kurczak wystudzony i można go było przeciąć . W moim kurczaku nadzienie zrobiłem z wątroby drobiowej , serc drobiowych i żołądków drobiowych . DZIADKU jeszcze raz dzięki za przepis . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Listopada 2007 Twój kurczak wygląda jak po cesarskim cięciu. :grin: Kolej na mnie. Idę do kuchni pobawić się w chirurga. Aż się boję :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 18 Listopada 2007 Pedro ty to masz profesjonalną insrumentariuszkę a inni co? :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 18 Listopada 2007 Pedro ty to masz profesjonalną insrumentariuszkę a inni co? :wink:"Instrumentariuszka" już dawno zapomniała jak to się robi precyzyjnie .Teraz to ja umiem tylko dziurki robić :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 18 Listopada 2007 Andzrzeju K, Twój "kurczak w przekroju" prezentuje się wspaniale i smakuje chyba jeszcze lepiej. Uzyskałeś doskonałe proporcje mięsa i nadzienia. Czy zastosowałeś zestaw przypraw proponowany przez MISTRZA Dziadka, czy jakis indywidualny? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 18 Listopada 2007 Dziś obiad jak w temacie. Poszczególne fazy walki z kurakiem: "operantus udantus pacjentus wykidantus" Ptak po wyjęciu niezjadliwych dla ludzi kości (nie licząc mojego psa Pedra :grin: ), napełnieniu farszem i zaszyciu bebecha. Na farsz zużyłem pierś z kurczaka (oczywiście nie z tego co na zdjęciach), pieczarki uprzednio przesmażone, natkę pietruszki (trzeba było wykopać spod śniegu). Pozostałe składniki jak w przepisie Dziadka. Trzeba dużo cierpliwości żeby wyjąć kości bez poprzecinania skóry. No, ale udało się. Smaku sami się domyślcie :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 18 Listopada 2007 Wow!A co to za "magiczny" sposób zszywania na wykałaczki ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 18 Listopada 2007 Pedro! Zawiązałeś mu pępuszek jak położna! Tyle, że 10 razy! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Listopada 2007 Dziurę do zaszycia spinamy wykałaczkami co ok. 1 cm. Następnie nić ( najlepiej podwójnie złożoną) przekładamy na krzyż jak sznurowadło w bucie od góry do dołu i z powrotem za każdym razem mocno ściągając. Koniec związujemy i cała filozofia. Po upieczeniu wyjmujemy wykałaczki, następnie jednym pociągnięciem nitkę. Zszycie trzyma dobrze sklejone :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Listopada 2007 Pedro! Zawiązałeś mu pępuszek jak położna! Tyle, że 10 razy! Na wiązaniu pępuszka to zna się Gabi i to akurat jej dzieło. Coś tam z położnictwa miała w medyku :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 18 Listopada 2007 Gabi opisała wiązanie tuszki bardzo obrazowo i wystarczająco. Ja dodam, że na stronie głównej w takim starym katalogu, jest to ręcznie namalowane - http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=855&page=10Tablica VI-5Pozdrówka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Listopada 2007 Pedro czy tego farszu nie za duzo?? :blush: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 18 Listopada 2007 Nie za dużo, gdyż jest to przekrój bliżej od strony d..y :lol: , a im dalej w stronę szyji pierś jest coraz grubsza, a farszu coraz mniej :tongue: A Ty nie krytykuj, tylko sam zrób :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 18 Listopada 2007 Dokładnie!Przekrój jest zależny od miejsca, w którym się go zrobi. A tak przy okazji, to jak serwujecie tego kurczasa ? Na zimno, czy na ciepło ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 18 Listopada 2007 Dzisiaj część była na ciepło z sałatką jarzynową. Reszta zejdzie na zimno np. do kanapek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.