Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam a oto mój kurczaczek jest super zresztą jeszcze ciepławy ale już poddany konsumpcji :lol: ale jak się mu oprzeć aromacik idę jeszcze kęsek skubnąć :wink:

 

 

ja do nadzienia dodałem trochę czosnku bo dla mnie kurczak + czosnek = pychotka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-21968
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

 

Jutro przyjeżdżają moje dzieci i wnuki no i chcę się troszkę pochwalić . Chcę zrobić kurczaka faszerowanego bez kości , będzie to mój pierwszy wyrób tego typu .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-21994
Udostępnij na innych stronach

Proponuję kupić odpowiednią ilość kurczaków +1 i tego pierwszego przeznaczyć na testy :-)

Ja tak zrobiłem.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-21997
Udostępnij na innych stronach

Ja po godzinie walki z trybowaniem poddalem sie i pokroilem na kawalki , wiec polecam kupic dwa (tak jak BonAir mowi) pierwszy na testy :tongue:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22002
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Moi kochani . Kurczak wytrybowany . Jak to mówią źle nie było mogło być gorzej , dostanie kilkanaście szwów więcej i myślę że farsz nie wycieknie . Praktyka czyni mistrza i myślę że po dziesiątym kurczaku będzie w miarę dobrze . Fotki pokażę .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22009
Udostępnij na innych stronach

I jakie masz spostrzeżenia?

Zauważyłem, że pomocne przy trybowaniu jest myślenie i działanie tak, aby "wyciągnąć kurczaka na drugą stronę" (skórą do wewnątrz). Jest wówczas łatwy dostęp do kości, a wywrócić go z powrotem, to już pikuś.

 

Czekamy na fotki.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22015
Udostępnij na innych stronach

BonAir

 

Myślenie pozytywne to potęga . Jednak za pierwszym razem to jednak myślałem żeby jak najprędzej pozbyć się kości z kurczaka. Za drugim razem to na pewno będzie większy spokój i opanowanie .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22072
Udostępnij na innych stronach

No troszeczkę cierpliwości, ostrożności i delikatności i musi wyjść mój już prawie zjedzony wszyscy się zajadają :lol: oczywiście ja też. Napewno to nie ostatni mój taki kurczaczek.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22073
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Kurczak wystudzony i można go było przeciąć . W moim kurczaku nadzienie zrobiłem z wątroby drobiowej , serc drobiowych i żołądków drobiowych .

DZIADKU jeszcze raz dzięki za przepis .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22172
Udostępnij na innych stronach

Andzrzeju K,

Twój "kurczak w przekroju" prezentuje się wspaniale i smakuje chyba jeszcze lepiej. Uzyskałeś doskonałe proporcje mięsa i nadzienia. Czy zastosowałeś zestaw przypraw proponowany przez MISTRZA Dziadka, czy jakis indywidualny?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22207
Udostępnij na innych stronach

Dziś obiad jak w temacie.

 

Poszczególne fazy walki z kurakiem:

 

"operantus udantus pacjentus wykidantus"

Ptak po wyjęciu niezjadliwych dla ludzi kości (nie licząc mojego psa Pedra :grin: ), napełnieniu farszem i zaszyciu bebecha.

 

Na farsz zużyłem pierś z kurczaka (oczywiście nie z tego co na zdjęciach), pieczarki uprzednio przesmażone, natkę pietruszki (trzeba było wykopać spod śniegu). Pozostałe składniki jak w przepisie Dziadka.

Trzeba dużo cierpliwości żeby wyjąć kości bez poprzecinania skóry. No, ale udało się. Smaku sami się domyślcie :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22209
Udostępnij na innych stronach

Wow!

A co to za "magiczny" sposób zszywania na wykałaczki ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22210
Udostępnij na innych stronach

Dziurę do zaszycia spinamy wykałaczkami co ok. 1 cm. Następnie nić ( najlepiej podwójnie złożoną) przekładamy na krzyż jak sznurowadło w bucie od góry do dołu i z powrotem za każdym razem mocno ściągając. Koniec związujemy i cała filozofia. Po upieczeniu wyjmujemy wykałaczki, następnie jednym pociągnięciem nitkę. Zszycie trzyma dobrze sklejone :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22213
Udostępnij na innych stronach

Gabi opisała wiązanie tuszki bardzo obrazowo i wystarczająco. Ja dodam, że na stronie głównej w takim starym katalogu, jest to ręcznie namalowane - http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=855&page=10

Tablica VI-5

Pozdrówka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22215
Udostępnij na innych stronach

Pedro czy tego farszu nie za duzo??

:blush: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22227
Udostępnij na innych stronach

Nie za dużo, gdyż jest to przekrój bliżej od strony d..y :lol: , a im dalej w stronę szyji pierś jest coraz grubsza, a farszu coraz mniej :tongue:

 

A Ty nie krytykuj, tylko sam zrób :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22229
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie!

Przekrój jest zależny od miejsca, w którym się go zrobi.

 

A tak przy okazji, to jak serwujecie tego kurczasa ? Na zimno, czy na ciepło ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/2/#findComment-22231
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.