Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynkowar bogdana b. za niewielką kasę.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
126 odpowiedzi w tym temacie

#81 bijacz

bijacz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćSkoczów

Napisano 17 lut 2015 - 13:19

no więc jestem już po produkcji szynki w nowym szynkowarze wg bogdana b :)

tu zdjątko już w wkładem:

6f98cf8f1202ae08med.jpg

zrobiłem szynkę konserwową wg przepisu z bloga użytkownika Miro (http://wyrobydomowe....y/z-szynkowaru/)

Szyneczka wyszła na prawdę palce lizać! na pewno to nie jest pierwszy i ostatni wyrób z szynkowaru. wszystkim wyrób zasmakował więc w następny weekend planuję kolejny  :)

cb7d3823c0e4e49amed.jpg

 

wszystko byłoby fajnie gdyby nie czas parzenia... i tutaj czekam na jakieś rady - komentarz co do parzenia

więc tak wyglądało moje stanowisko pracy:

9e9f41bf425005fbmed.jpg

Garnek wypełniony wodą powyżej poziomu wkładu w szynkowarze, jeden termometr wbity na połowę głębokości mięsa, drugi mierzy temperaturę wody która cały czas wachałą się między 73-76 stopni.

Mięso gdy wkładałem szynkowar do wody (73st) miało 7st (bezpośrednio z lodówki), po 4h parzenia termometr pokazywał 59st i wiecej nie chciało iść.. nie wiedziałem co robić bo musiałem doprowadzić mięso do 68st...

wymyśliłem doraźnie docieplenie szynkowaru ścierkami i ręcznikiem...

83d630f4a2fa97cbmed.jpg

po przykryciu temperatura do 68st doszła po 1,5h

i tutaj pojawia się pytanie... bo widzę że kolega bogdan b parzył szynki w dokładnie ten sam sposób, a nawet miał większe przekroje mięs bo robił w to w gn1/4 h-150mm

czy szynka doszła by do temperatury bez przykrycia ręcznikiem? i po jakim czasie?

czy czas nawet już z przykryciem szynkowaru (5,5h) to nie za długo?

jakie macie doświadczenia? może robię coś źle?

bo wyczytałem też że powinno się parzyć 1h na 1kg wkładu... wiec wychodzi mi niecałe 2h a nie prawie 6...

co wy na to?

 



#82 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 17 lut 2015 - 13:30

.....nie dochodziła do temperatury dlatego , że miałeś górną powierzchnie szynkowara właściwie w temperaturze pokojowej

 

Daj albo wiekszy garnek tak , aby GN wszedł cały z narożnikami , lub dognij bądź obetnij je.

 

Szynkowar postaw na dnie garnka na 1-2cm podkładkach - mogą to być nawet położone na płask sztućce

 

Parz pod pokrywą - jak śruby przeszkadzają to przykryj garnkiem o takiej samej średnicy.


Użytkownik jumbo edytował ten post 17 lut 2015 - 13:31


#83 bijacz

bijacz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćSkoczów

Napisano 17 lut 2015 - 13:35

też tak myślę jumbo... temu przykryłem szynkowar

zasugerowałem się postem bogdana b z drugiej strony tego tematu:

https://wedlinydomow...-kasę/?p=397865

będę musiał zainwestować w minimalnie większy garnek... 

a szyneczkę jak oceniacie?



#84 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 17 lut 2015 - 13:37

a szyneczkę jak oceniacie?

No wiesz...może być.  :D  ;)



#85 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 17 lut 2015 - 13:41

..możesz wytłumaczyć narożnikom , że za mocno wystają - nie obcinać , bo osłabisz sztywność , ale złapać kleszczami morse'a i zwinąć , bądź po prostu umiejętnie zgiąc

 

Szynka ładna , może ew. jeszcze nad klejem popracować , coby dziurek nie było...

 

 

Zacząłeś parzyć zaraz po wyjęciu z lodówki - błąd - wkład musi na luzie dojść do temperatury pokojowej.


Użytkownik jumbo edytował ten post 17 lut 2015 - 13:49


#86 bijacz

bijacz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćSkoczów

Napisano 17 lut 2015 - 13:53

Zacząłeś parzyć zaraz po wyjęciu z lodówki - błąd - wkład musi na luzie dojść do temperatury pokojowej.

robiłem wg przepisu z bloga kol Miro

następnym razem poczekam aż osiągnie temperaturę pokojową



#87 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 17 lut 2015 - 13:59

...miro pisze , że 3 godzinki wkład stał poza lodówką - nie musi to być 20* kuchnia i 20* wkład - ale po prostu nie taki zimny



#88 bogdan b

bogdan b

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1609 postów
  • MiejscowośćOgrodzieniec

Napisano 17 lut 2015 - 20:48

Mięso gdy wkładałem szynkowar do wody (73st) miało 7st (bezpośrednio z lodówki), po 4h parzenia termometr pokazywał 59st i wiecej nie chciało iść

 

Miałem ten sam problem , do 60 st nawet to jakoś szło a potem jak by ktoś zaczarował ale tak jak pisze jumbo , problem w tym że nie był cały w garnku !!!.

 

 

post-46146-0-06992800-1421605911_thumb.j

.

W tym drugi o wiele szybciej się  sparzyło a było niewiele mniej wsadu  ale powierzchnia z otoczeniem o połowę mniejsza

 

Po wyciągnięciu z parzenia , dociągam mocniej sprężyny i dopiero studzę , najpierw w wodzie a  następnie do lodówki do następnego dnia .



#89 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 13 mar 2015 - 12:31

....chciałbym nieśmiało opowiedzieć historię mojego zakupu sprężyn w  większej ilości u sprzedawcy podanego w linku bijacza i bogdana

 

Po miłej korespondencji i uzgodnieniu szczegółów przelałem 3 marca kasę , po zapytaniu w piątek 6 marca , gość odpowiedział że wysłał

i od tego czasu brak odpowiedzi na kolejne zapytania i oczywiście brak przesyłki. :devil:

 

Czy jest ktoś z Lublina , kto zna owego miłego człowieka i , lub aktualny telefon (ten z all jest nieaktualny) ?

Michał Blaszke ul.Sudecka 45 Lublin

 

jego buzię też znalazłem

http://www.pspd.org....arstwie-domowym

 

Czy ma ktoś jakiś kontakt z owym "zapominalskim"? :cool:


Użytkownik jumbo edytował ten post 13 mar 2015 - 12:58


#90 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 13 mar 2015 - 12:48

Sztukmistrz z Lublina?  :cool:



#91 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1691 postów

Napisano 13 mar 2015 - 12:56

Witam jumbo  :) to jest nas dwóch na razie ,też po miłej korespondencji zamówiłem zapłaciłem .Po kilku dniach oczekiwania napisałem wiadomość o wyjaśnienie 

po dwóch dniach odpisał że wysłał zamówione sprężyny , nie dotarły i nie odpowiada na wiadomości  :devil:



#92 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 13 mar 2015 - 12:58

Hmmm mnie wysłał niezwłocznie ... może Cię nie lubi :)



#93 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 13 mar 2015 - 14:32

Mnie nie lubić ????? roger , nie bluźnij :devil: :D :facepalm:

 

Wiesław 65 - może delegację sobie zrobimy , taką - ku zdrowotności ptysia...

może ktoś jeszcze dołączy do naszego nowego klubu....? :tongue:

 

I może ktoś z Lublina coś napisze.... :cool:

 

Tusiaczek - czy Twoje słowa mają mówic , że coś wiesz?



#94 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 13 mar 2015 - 15:24

Tusiaczek - czy Twoje słowa mają mówic , że coś wiesz?
Oczywiście  :cool: Dałeś się wyrolować jak młody...  :laugh:  

#95 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 13 mar 2015 - 15:32

...cóż - nie ja pierwszy i nie ostatni - jak z racji wieku sam wiesz :devil:

 

z tym że ja mam argument konfrontacyjny i do tego będę dążył :cool:



#96 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 13 mar 2015 - 15:40

I słusznie. Złodziejstwo i skurwysyństwo trzeba tępić w każdej możliwej postaci  :thumbsup:



#97 yaco26

yaco26

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 62 postów
  • MiejscowośćOkolice Zalewu

Napisano 13 mar 2015 - 16:04

Pisałem do niego ponad tydzień temu na allegro i niby miał 20 szt sprężyn.

Brak gotówki sprawił że nie kupiłem.

Może by poszukał jakiegoś producenta kegów i złożył większe zamówienie na WB?



#98 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1691 postów

Napisano 13 mar 2015 - 16:49

Witam jambo :) co prawda mamy jego dane ,adres delegacja to ostateczność :D ,ale gość jest zarejestrowany na forum  Polskie stowarzyszenie piwowarów domowych i nie jest osobą anonimową n tym forum  ma dużo do stracenia ,wystarczy się zarejestrować  do PSPD i dać mu do zrozumienia że ma przysłać to, za co wziął pieniądze  :thumbsup: jest też terenowy oddział PSPD w lublinie którego gość jest członkiem  :thumbsup:


Użytkownik Wiesław_65 edytował ten post 13 mar 2015 - 16:54


#99 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 13 mar 2015 - 17:00

transakcje do bodajże 5000zł są ubezpieczone przez allegro , piszcie jak nic nie ugracie z typem to cała kasa wróci ( wiem , że najlepiej by było dostać towar ) 



#100 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1691 postów

Napisano 13 mar 2015 - 17:08

Ulatka  :) w tym problem że do transakcji w obu przypadkach  doszło poza alegro  :facepalm:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych