Gregtom Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Jak robicie domwe, wlasne frytki..?Wydaje mi sie, ze prawie kazdy z nas, uzywa w kuchni juz gotowych produktow.. ?! Jesli tak nie jest, to prosze o przepisy na frytki domowe... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Jak robicie domwe, wlasne frytki..? Nie pytaj, ja nie jem, ale torba z marketu leży w zamrażarce, a kiedyś było inaczej.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) a kiedyś było inaczej....No wlasnie.. Moze kojarzysz Skorzecin..?!Tam pierwszy raz mialem przyjemnosc skosztowac Frytki domowej roboty.. Smak zostal na koncu jezyka do dnia dzisiejszego..Nie do porownaina tymi z "tytki".. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Ja chyba nigdy jeszcze nie użyłem frytek ze sklepu. Po obraniu i pokrojeniu ziemniaków, płuczę je 2 razy w misce z zimną wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Kiedyś tego nie robiłem i frytki podczas smażenia sklejały się. Teraz tego problemu nie ma Po wypłukaniu staram się je dokładnie wysuszyć, nawet wyrzucając wszystkie na jedną połowę czystego ręcznika do wycierania naczyń, drugą połową przykrywając i niby trąc aż do sucha. Smażę we frytownicy na oleju rzepakowym. Rozgrzewam olej do 170 stopni i wrzucam porcję frytek dosłownie na 4 minuty. Wyjmuję takie niedosmażone i studzę. Następnie temperatura oleju 160 stopni i jeszcze raz ostudzone frytki na 4-6 minut (to już zależy od odmiany ziemniaka) wrzucam do oleju. Tak zrobione frytki zazwyczaj wychodzą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a ten efekt jest dla mnie najbardziej pożądany Ponadto ładnie pachną, a nie śmierdzą spalenizną. Ważne jest, aby nie przegiąć z ilością frytek smażoną na raz. Lepiej smażyć w mniejszych porcjach, niż gdyby zimne frytki miały zbyt mocno schłodzić olej i się w nim gotować. Czasem jak mam więcej czasu, to tę pierwszą obróbkę przeprowadzam z większej ilości ziemniaków i po wystudzeniu nadwyżkę mrożę. Później mogę bezpośrednio z zamrażalnika wyjąć porcję frytek i wrzucić je na olej na kilka minut i gotowe. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez Pulek Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Stycznia 2015 No wlasnie.. Moze kojarzysz Skorzecin..?! Nie kojarzę, ale z 10-ęć lat wstecz LP kroiła sama ziemniaczki, takie od ciotki - specjalne do frytek i jadło się... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zawsze smażyłem surowe i dobrze osuszone. Tak jak opisał Pulek. Jakiś rok temu , kolega podpowiedział mi abym po obraniu i pokrojeniu delikatnie podgotował je w nie osolonej wodzie. Po podgotowaniu i osuszeniu dopiero obsmażam je na głębokim ojeju w 175 stopniach. Uwierzcie skórka jest pięknie chrupiąca , środek mięciutki a co najważniejsze szybko się pieką i nie piją tyle oleju . Do posypania używam bardzo drobno mielonej mieszanki z suszu warzywnego i odrobiną soli. Do tego sosik czosnkowy. Pycha. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Stycznia 2015 A ja pamiętam jak z 15 lat temu chodziłem do kuzyna na frytki. Wuja zawsze sam kroił pyry i smażył na smalcu. Ehmm co to był za smak Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Jak pewnie wszyscy wiedzą, frytki to "wynalazek" belgijski, i jest tam nieomal potrawą narodową, podawaną z najprzeróżniejszymi dipami. Warto więc skorzystać z oryginalnego belgijskiego przepisu, a jakość frytek na pewno nas pozytywnie zaskoczy. http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,343689819,title,Frytki-belgijskie-przepis-idealny,index.htmlhttps://www.google.se/search?q=dipp&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=V_69VIOpKunfywPuxoGQBg#q=dip+sos Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Przyznam szczerze , że zawsze szedłem na łatwiznę, a domowe ostatni raz to jadłem chyba z 20 lat temu, bo rzadko je jadam, ale sposób "belgijski" mnie zaciekawił na tyle , że aż sprawdzę. Trzeba tylko znaleźć odpowiednią odmianę... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Możesz próbować na takich ziemniakach jakie masz, oczywiście, te specjalne odmiany są najlepsze, ale na domowy użytek wystarczą te jakie mamy. Trzeba jednak zwrócić uwagę aby nie używać ziemniaków odmian ścisłych, tzw. sałatkowych. Jedne z najlepszych rezultatów dają odmiany sypkie, puszyste, zarówno do wyrobu frytek, jak też i do wszelkiego rodzaju klusek, jak np. kopytka czy kluski Śląskie. Generalnie od lat stosuję w Polsce odmianę "Irga" a w Szwecji bardzo podobną i popularną tu odmianę "King Edward" która obecnie i w Polsce zaczyna zdobywać popularność. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Generalnie frytek unikam, ale czasem robię fryteczki krojone w robocie kuchennym taką specjalną tarczą do frytek typu Julienne.Wychodzą takie fajne chrupiące wiórki Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Moja mania na frytki minela jakies 5 lat temu (kupilam frytownice i frytki byly kilka razy w tygodniu) dzis frytownica stoi i zabiera miejsce bo smazy sie w niej coraz mniej, moj sposob na frytki byl smazenie takie 2-krotne jak tu juz bylo opisywane, obgotowywane i surowe dobrze wyplukane - osuszone , najlepiej smakuja mi te obgotowane Uzywalam do frytek ziemniaki co opisuje Sverige, ale u nas ziemniaki sa fatalne..na poludniu Szwecji maja lepsza jakosc ziemniaki ( sprawdzone)Teraz najczesciej podgotowuje cwiartki ziemniakow bez soli a pozniej wkladam do pieca polane oliwa z oliwek i posypane sola morska i takie zdrowsze bo mniej tluszczu a smak tez dobry,( tak samo czasem robie bataty albo marchewke). Edytowane 20 Stycznia 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Ja tez robię ziemniaczki tak jak Elektra ,lub mokre obtaczam w mące z przyprawami i piekę w piekarniku.Frytki kroję bardzo drobno ,bo wolimy cieńsze Po pokrojeniu trzeba je dobrze wypłukać i wysuszyć.Czasami je krótko obgotowuję ,ale częściej idę na łatwiznę i wysuszone prosto na b. gorący tłuszcz [różnicy znacznej nie widzę ] Kiedyś zostałam poczęstowana frytkami przez rodzinę z Armenii-oni smażyli frytki [takie grubsze ] w bardzo małej ilości tłuszczu i na koniec na wierzch kładli pokrojoną w piórka cebulę przyprawiną solą i przyprawami uważając ,by cebula się nie przypaliła -mnie smakowały. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) mokre obtaczam w mące z przyprawami i piekę w piekarnikusmakują trochę jak z ogniska , robię podobnie, mieszam mąkę z solą morską w proporcji 3:1, tylko ważne żeby po obtoczeniu w mące ponakłuwać każdy ziemniak widelcem, bo mąka utworzy coś w rodzaju skorupki i ziemniaki mogą eksplodować w piekarniku.beatag, jaką stosujesz mieszankę przypraw ?? Edytowane 20 Stycznia 2015 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Czasami zajadam .Normalne ziemniaki pokrojone na kwadratowe paski i smażone na patelni na smalcu swojskim. Edytowane 20 Stycznia 2015 przez Kruszynka Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Stycznia 2015 mokre obtaczam w mące z przyprawami i piekę w piekarniku.beatag, jaką stosujesz mieszankę przypraw ?? Sól ,pieprz,czosnek i przyprawę do ziemniaków.Nakłuwam ziemniaki wykałaczką. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_lpk Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Czasami zajadam .Normalne ziemniaki pokrojone na kwadratowe paski i smażone na patelni na smalcu swojskim. mój ojciec tak robił 20 lat temu, patelnia i smalec plus zimne mleko do popicia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Czasami zajadam .Normalne ziemniaki pokrojone na kwadratowe paski i smażone na patelni na smalcu swojskim.mój ojciec tak robił 20 lat temu, patelnia i smalec plus zimne mleko do popicia Brzuch nie bolał? Bo ja zawsze pamiętam jak ostrzegali żeby po tłustym nie pić zimnego bo brzuch będzie bolał Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Również ostrzegali żeby śliwek nie popijać wodą. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Nie wiem skąd się biorę takie bzdety że popijanie zimnym płynem szkodzi ? Wiem że w Polsce pokutuje taki zabobon. Otóż w Szwecji wszystko popija się zimnym, czy to mlekiem tylko z lodówki, czy wodą kranówką. W każdej restauracji stoi na stole zimna kranówka. Popija się wszystko, mięso, ryby, garmażerkę, dosłownie wszystko popija się zimnymi napojami. Ja również od dziesięcioleci popijam większość potraw zimnym mlekiem surowym jak i kwaśnym acidofilnym i czuję się świetnie. Tak postępują wszyscy o d bardzo wczesnego dzieciństwa już w przedszkolu, oprócz tego chodzą na bosaka i tak się hartują, nie używa się kapci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Ja w ogóle nie kupuję frytek.. ale jeśli jest już taka potrzeba (wnuczka lubi) to robię tak. Obrane ziemniaki kroję na pól... gotuję około 10 min. Odlewam wodę i czekam kiedy ostygną, wtedy kroję je takim blaszanym karbowanym urządzeniem i i wrzucam na patelkę na rozgrzany tłuszcz...smalec lub olej. Tłuszczu ledwie pokrywa dno patelki... smaże z obu stron na złoty kolor. Wykładam na papier kuchenny aby pozbyć się resztek tłuszczu.... gotowe lekko solę i można jeść. Wnuczka się zajada... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Blondyni, to fakt , ale przeważnie tylko tu na południu, na północy zaś są czarni niczym cygani, i wcale nie chodzi o Samów, nigdy byś nie powiedział że to są rodowici Szwedzi, sam nie chciałem wierzyć. No ale żyją też najdłużej w Europie, a prawie i na świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Stycznia 2015 oprócz tego chodzą na bosaka i tak się hartują, nie używa się kapci. Zagadka wyjaśniona nie dość że nie popijaliśmy zimnym tłustego to zawsze kapcie obowiązkowo na nogach. I masz teraz ... Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Stycznia 2015 nigdy byś nie powiedział że to są rodowici Szwedzi, Właśnie! Taka ciemna karnacja dominuje na północy, w obrębie zatoki Botnickiej oraz w Laponii. Byłam tam kiedyś (dawno dawno temu ) u rodziny męża mojej kuzynki - w Lulea . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Najlepsze są robione dwufazowo tak się powinno robić Wyżej jest to opisane.Pierwsze "smażenie" to właściwie "gotowanie", po wystudzeniu - już smażenie, temp. ok 160 - 180 st. Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/#findComment-398262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.