tubis3 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 21 Stycznia 2015 osid wrzucisz foto lub jakiś link? Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 21 Stycznia 2015 http://archiwum.allegro.pl/oferta/maszynka-do-krojenia-frytek-z-przyssawka-hoffner-i2336330985.htmlmam coś podobnego, żadne cuda, zwykła, prosta maszynka, dostałem kiedyś od śp. babci i mam do dzisiaj, a babcia kupiła od "ruskich" na bazarku do tego są dwa sitka, na cieńsze i grubsze frytki, mi jakiś czas temu wyłamał się jeden nóż, ale dzięki temu robi się kilka grubszych frytek zaleta to mycie, wyciąga się nóż, odkręca śrubę i wyjmuje całą wajchę, wszystko pod kran i umyte dodam jeszcze, że miałem również metalową maszynke tego typu, ale szybko się rozklekotała i można było ostro pocharatać sobie nią ręce, więc wylądowała w koszu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 21 Stycznia 2015 też ogladałem tego typu maszynki ale obecnie mają one ostrze tylko na grube frytasy a szkoda... Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Osid masz rację że to dobry sprzęt. Mam taką samą, tyle że kupioną w Szwecji, chyba ze 30 lat temu, maszynka działa do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 21 Stycznia 2015 O a jacy wszyscy wygodniccy:-) ja kroje nozykiem i mam tylko noz do zmycia i wiecej miejsca w szafkach Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Kiedy masz zupełną rację Electro. Czasami jak mi się "zackni" frytek na szybkiego, to też biorę 2-3 ziemniaki, obieram i kroję nożem, ale jak ma być większa porcja, to maszynka jest cacy lala . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Odmiany ziemniaków uprawianych na frytki to np. Asterix, Innowator Premier.A tak wyglądają jedne z nich: fotka_06.jpgjeszcze wrócę do tematu odmian ziemniaków na frytki. Maxell podał kilka przykładów. A może ktoś ma konkretną, wypróbowaną przez siebie odmianę, którą może polecić innym? Ja w tym roku planuje zakupić ziemniaki ( tzw. sadzeniaki) z przeznaczeniem na frytki a uwagi osób odnośnie odmian napewno się przydadzą, co ewentualnie wybrać. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez tubis3 Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Sverige ja przyzwyczajona pracowalam kiedys w cateringu ,dostalam dobra szkole 300 jajek sadzonych i 10 kg pomidorow w cwiartki na ranny poczatek dnia Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 21 Stycznia 2015 mam tylko noz do zmycia i chyba deseczkę do krojenia wiecej miejsca w szafkach ja mam 15 szafek w kuchni i gdybym w nich posprzątał i poukładał to ze 2-3 byłyby puste, więc miejscem się nie przejmuję a apropos frytek to kroję czasami ziemniaki na mandolince do mizerii i robię domowe chipsy, solone, lub papryką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 21 Stycznia 2015 i chyba deseczkę do krojenia deska leci do zmywarki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Stycznia 2015 deska leci do zmywarki ???? drewniana ???? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Stycznia 2015 nie ,plastikowa, drewniane zmywam recznie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 21 Stycznia 2015 No to dobrze bo już się bałem Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Jak sie robi frytki : Jak się robi chipsy : Jak sie robi chipsy 2: Edytowane 22 Stycznia 2015 przez lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Witam!Ja bylem dzisiaj w Belgii na frytkach i musialem sie spytac jak oni to robia wiec świeże kartofle, sorta - Bintjeskrojone na 13mmpodpiekanie w oleju -7 min w 150 stopnipieczenie w oleju -7 min 150 stopni dołączam zdjecia maszynki do ciecia frytek (elite ) i moja porcje Pozdrowienia Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 23 Stycznia 2015 podpiekanie w oleju -7 min w 150 stopni pieczenie w oleju -7 min 150 stopni ???czyli że co ?? 2x po 7 minut w tej samej temp. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Ten Holender widocznie nie chciał zdradzić prawdziwej receptury, i nic w tym dziwnego. Drugie smażenie powinno odbywać się w temp. ok.195 stopni C.Pierwsza faza "gotowanie" frytek jeżeli nie w wodzie, to w oleju powinna być niższa niż 155 stopni C. i wynosić max 130-135 stopni C.Poza tym frytki przedstawione na fotce, nie wyglądają niestety zbyt ciekawie. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-399011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Temperature widzialem bo jest widoczna na kazdym kotle, jednen termometer pokazywal troszke mniej niz 150 drugi 150 .Dziewczyna nie robila z tego wszystkiego tajemnicy, to jest co ona mi powiedziala i nie mówie ze sa lepsze od domowych ale sa napewno lepsze od tych Co jadlem resteuracjach w Niemczech i PolscePozdrowienia Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-399025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) nie mówie ze sa lepsze od domowych ... Tu pełna zgoda. bo prawdziwych Belgijskich wykonywanych zgodnie z recepturą nie ma co wspominać. Takich punktów jak ten, jest też i w Polsce na kopy, frytki z tych punktów wyglądają i smakują podobnie . Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-399033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Drugie smażenie powinno odbywać się w temp. ok.195 stopni C. Z tego co sie orientuje to temp. oleju przy smazeniu nie powinna przekroczyc 180°C. Frytki wrzuca sie do oleju o temp. 195°C poniewaz temp. wtedy szybko spada, ale samo smazenie nie powinno przekroczyc 180°C ze wzgledow zdrowotnych.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-399108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Swego czasu mój brat zajmował się trochę produkcją frytek. Pierwsze smażenie wykonuje się w tzw. fryturze (smalec wieprzowy + łój wołowy). Następnie są zamrażane i pakowane. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-399110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Miro co do frytek z Mc Donalda. Dziś znalazłem taką ciekawostkę na Onecie . Po obejrzeniu sam się dziwię dlaczego to można jeść . Mój angielski jest powiedzmy na bardzo małym poziomie ale można sobie sprawdzić co to za smakołyki tam dodali . http://youtu.be/el0EDgyO39w '> http://youtu.be/el0EDgyO39w Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-399278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Oglądałem i teraz trochę więcej wiem skąd ten ich dziwny, niepowtarzalny smak .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-399290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radegast Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 15 Lutego 2015 Udało mi się dzisiaj zrobić frytki Ziemniaki typu C (moim skromnym zdaniem) czyli nie bardzo pasujące do frytek pokroiłem dosyć nieregularnie.Wrzuciłem do dużej ilości osłodzonego wrzątku i po 5 minutach odcedziłem.Następnie małymi porcjami do gorącego oleju rzepakowego o temperaturze ponad 150 st. C. Po ok. 2 minutach wyjąłem, olej doprowadziłem do temperatury blisko granicznej czyli coś ok. 190 stopni i frytki wrzucone ponownie do oleju, kiedy wypłynęły/osiągnęły pożądany kolor odsączyłem ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu i ... tyle je widziano.Nigdy jeszcze tak dobre frytki mi nie wyszły, mięciutkie w środku i kruche na zewnątrz.Nigdy więcej mrożonek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-404911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 15 Lutego 2015 Nigdy jeszcze tak dobre frytki mi nie wyszły Czyli zostala jeszcze sprawa naprawde dobrego domowego kuczupu do frytek.. Jakies propozycje.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-404912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.