Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

http://archiwum.allegro.pl/oferta/maszynka-do-krojenia-frytek-z-przyssawka-hoffner-i2336330985.html

mam coś podobnego, żadne cuda, zwykła, prosta maszynka, dostałem kiedyś od śp. babci i mam do dzisiaj, a babcia kupiła od "ruskich" na bazarku :)

do tego są dwa sitka, na cieńsze i grubsze frytki, mi jakiś czas temu wyłamał się jeden nóż, ale dzięki temu robi się kilka grubszych frytek ;)

zaleta to mycie, wyciąga się nóż, odkręca śrubę i wyjmuje całą wajchę, wszystko pod kran i umyte :)

dodam jeszcze, że miałem również metalową maszynke tego typu, ale szybko się rozklekotała i można było ostro pocharatać sobie nią ręce, więc wylądowała w koszu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398485
Udostępnij na innych stronach

Osid masz rację że to dobry sprzęt. Mam taką samą, tyle że kupioną w Szwecji, chyba ze 30 lat temu, maszynka działa do dziś.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398489
Udostępnij na innych stronach

O a jacy wszyscy wygodniccy:-) ja  kroje nozykiem i mam tylko noz do zmycia i wiecej miejsca w szafkach :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398492
Udostępnij na innych stronach

Kiedy masz zupełną rację Electro. Czasami jak mi się "zackni" frytek na szybkiego, to też biorę 2-3 ziemniaki, obieram i kroję nożem, ale jak ma być większa porcja, to maszynka jest cacy lala :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398494
Udostępnij na innych stronach

Odmiany ziemniaków uprawianych na frytki to np. Asterix, Innowator  Premier.

A tak wyglądają jedne z nich:

 

attachicon.giffotka_06.jpg

jeszcze wrócę do tematu odmian ziemniaków na frytki. Maxell podał kilka przykładów. A może ktoś ma konkretną, wypróbowaną przez siebie odmianę, którą może polecić innym? Ja w tym roku planuje zakupić ziemniaki ( tzw. sadzeniaki) z przeznaczeniem na frytki a uwagi osób odnośnie odmian napewno się przydadzą, co ewentualnie wybrać.

Edytowane przez tubis3

...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398495
Udostępnij na innych stronach

Sverige ja przyzwyczajona pracowalam kiedys w cateringu ,dostalam dobra szkole 300 jajek sadzonych i 10 kg pomidorow w cwiartki na ranny poczatek dnia :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398496
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam tylko noz do zmycia

i chyba deseczkę do krojenia ;)

 

 

wiecej miejsca w szafkach

ja mam 15 szafek w kuchni i gdybym w nich posprzątał i poukładał to ze 2-3 byłyby puste, więc miejscem się nie przejmuję ;)

a apropos frytek to kroję czasami ziemniaki na mandolince do mizerii i robię domowe chipsy, solone, lub papryką.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398503
Udostępnij na innych stronach

i chyba deseczkę do krojenia  ;)

deska leci do zmywarki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398512
Udostępnij na innych stronach

nie ,plastikowa, drewniane  zmywam recznie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398529
Udostępnij na innych stronach

No to dobrze bo już się bałem ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398541
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Ja bylem dzisiaj w Belgii na frytkach i musialem sie spytac jak oni to robia wiec

 

świeże kartofle, sorta - Bintjes

krojone na 13mm

podpiekanie w oleju  -7 min w 150 stopni

pieczenie w oleju -7 min 150 stopni

 

dołączam zdjecia maszynki do ciecia frytek (elite ) i moja porcje

 

Pozdrowienia

post-68286-0-57657500-1421961067_thumb.jpg

post-68286-0-67118000-1421961068_thumb.jpg

post-68286-0-60774400-1421961069_thumb.jpg

Edytowane przez Kruszynka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-398947
Udostępnij na innych stronach

Ten Holender widocznie nie chciał zdradzić prawdziwej receptury, i nic w tym dziwnego. Drugie smażenie powinno odbywać się w temp. ok.195 stopni C.

Pierwsza faza "gotowanie" frytek jeżeli nie w wodzie, to w oleju powinna być niższa niż 155 stopni C. i wynosić max 130-135 stopni C.

Poza tym frytki przedstawione na fotce, nie wyglądają niestety zbyt ciekawie.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-399011
Udostępnij na innych stronach

Temperature widzialem bo jest widoczna na kazdym kotle, jednen termometer pokazywal troszke mniej niz 150 drugi 150 .
Dziewczyna nie robila z tego wszystkiego tajemnicy, to jest co ona mi powiedziala i nie mówie ze sa lepsze od domowych ale sa napewno lepsze od tych Co jadlem resteuracjach w Niemczech i Polsce

Pozdrowienia

Edytowane przez Kruszynka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-399025
Udostępnij na innych stronach

 nie mówie ze sa lepsze od domowych ...

 

Tu pełna zgoda. bo prawdziwych Belgijskich wykonywanych zgodnie z recepturą  nie ma co wspominać. Takich punktów jak ten, jest też i w Polsce na kopy,  frytki z tych punktów wyglądają i smakują podobnie :D.

Edytowane przez Kruszynka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-399033
Udostępnij na innych stronach

 

 

Drugie smażenie powinno odbywać się w temp. ok.195 stopni C.

Z tego co sie orientuje to temp. oleju przy smazeniu nie powinna przekroczyc 180°C. Frytki wrzuca sie do oleju o temp. 195°C poniewaz temp. wtedy szybko spada, ale samo smazenie nie powinno przekroczyc 180°C ze wzgledow zdrowotnych.

Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-399108
Udostępnij na innych stronach

Swego czasu mój brat zajmował się trochę produkcją frytek. Pierwsze smażenie wykonuje się w tzw. fryturze (smalec wieprzowy + łój wołowy). Następnie są zamrażane i pakowane.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-399110
Udostępnij na innych stronach

Miro co do frytek z Mc Donalda. Dziś znalazłem taką ciekawostkę na Onecie . Po obejrzeniu sam się dziwię dlaczego to można jeść . Mój angielski jest powiedzmy na bardzo małym poziomie ale można sobie sprawdzić co to za smakołyki tam dodali . http://youtu.be/el0EDgyO39w '> http://youtu.be/el0EDgyO39w
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-399278
Udostępnij na innych stronach

Oglądałem i teraz trochę więcej wiem skąd ten ich dziwny, niepowtarzalny smak ....  ;)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-399290
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Udało mi się dzisiaj zrobić frytki :excl:

Ziemniaki typu C (moim skromnym zdaniem) czyli nie bardzo pasujące do frytek pokroiłem dosyć nieregularnie.

Wrzuciłem do dużej ilości osłodzonego wrzątku i po 5 minutach odcedziłem.

Następnie małymi porcjami do gorącego oleju rzepakowego o temperaturze ponad 150 st. C. Po ok. 2 minutach wyjąłem, olej doprowadziłem do temperatury blisko granicznej czyli coś ok. 190 stopni i frytki wrzucone ponownie do oleju, kiedy wypłynęły/osiągnęły pożądany kolor odsączyłem ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu i ... tyle je widziano.

Nigdy jeszcze tak dobre frytki mi nie wyszły, mięciutkie w środku i kruche na zewnątrz.

Nigdy więcej mrożonek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-404911
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nigdy jeszcze tak dobre frytki mi nie wyszły

:clap:  :clap:  :clap: 

 

Czyli zostala jeszcze sprawa naprawde dobrego domowego kuczupu do frytek.. 

Jakies propozycje.?  :rolleyes:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/3/#findComment-404912
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.