Mesch Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Witaj Krystian do tej co ma podeschnąć dodałeś tylko p/sól i zielony pieprzZgadza się , 18g/kg do peklowania i jeszcze w czasie produkcji dodałem 6g/kg i pieprz zielony taki namoczony jak daje się do sosu. Wisiała w lodowce przez +/-24 godz. I teraz w przewiewnej piwnicy. Zobaczę jak to pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-582521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 4 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Nie wytrzymałem, mam boczki, karkówki zimno wędzone/ suszone i jeden boczek który był zapakowany tylko dwoma warstwami pończoch (bo mi zabrakło) spróbowałem. Peklowanie na sucho na kracie w lodówce dwa tygodnie, wędzenie jeden tydzień i tydzień w przewiewnej piwnicy, reszta musi jeszcze na min. dwa tyg do lodówy. Mięsko w boczku się rozrywa bez problemu a tłuszcz trochę ciągnie, w sumie plasterki co ukroiłem łatwo dało się przeżuć. W smaku jest smaczne ale następnym razem muszę dłużej wędzić Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-582704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Wczoraj były wędzone boczki, polędwice i wołowiny kawałek (beef)qw.jpger.jpgGetFileAttachment.jpg Wołowina peklowana na mokro 6 dni, wędzona w 55C i parzona do 60 stopni w środku. Wyszła bardzo smaczna PozdrowieniaWygląd super , mała uwaga- musisz koniecznie naostrzyć nóż Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-582707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 4 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Dziękuje, zgodzę się z twoim zdaniem na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-582708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Orginalna ta Twoja choinka :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-582797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 16 Stycznia 2018 W niedziele wpadł do mnie Włoski kolega i zrobiliśmy Włoską kiełbasę, normalnie jest suszona ale postanowiliśmy trochę uwędzić i suszyć i kilka na koniec przypiec. Na razie trwa wędzenie. A to moja suszona kiełbaska z zielonym pieprzem Musze powiedzieć ze jestem zadowolony z rezultatu Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-584743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 18 Stycznia 2018 No i jak kiełbasa wyszła? - Bo ta z zielonym pieprzem wygląda ładnie Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-585145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Surowa która się suszy tylko wędzona tez się suszy wędzona i pieczona Dla mnie nic specjalnego ale chciał ten znajomy zobaczyć jak będzie wędzone i od razu do jedzenia. Jego przepis to wszystko zmielić na dużych oczkach, 15 g/kg p/s i 18 g/kg papryki (daliśmy 12g słodkiej i 6g pikantnej) Paprykę miałem tania i nie daje dobrego koloru i smaku, według mojego znajomego. Daliśmy tez z reki trochę nasion włoskiego kopru i to poprawia trochę smak (bo to bez czosnku ), smak anyżu coś jak sambuka Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-585201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Niedzielny wędzony na zimno pstrąg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-585712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Pracowita Niedziela! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-585715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Niedzielny wędzony na zimno pstrąg piękny kolor - takie lubię Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-585764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 26 Lutego 2018 Kochani jest problem,Robilem wędzonki peklowane na sucho i ta fotografowana rozcielem wcześniej ( w 5 tygodniu z peklowaniem) zaznałem niezbyt wystarczający smak słoności jak normalnie, było peklowane na kracie 2 tygodnie, 35g/kg peklosoli po tym tydzień wędzone na zimno kolo 4 godzin dziennie i resztę w 11 stopniach i +/- 60 procent wilgoci, po tym do lodówy do 8 stopni rozcięcie, inne są w porządku nic nie widać. Cześć od tej dałem dla Włocha i nic nie mówił pozytywnego czyli syf. Moja peklosol może być tez stara, ale można zastanawiam się to jeść czy wywalić? Z tej samej samej produkcji jest inna karkówka i boczek bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 27 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 27 Lutego 2018 Dzisiaj rozpakowałem ten kawałek karkówki co mnie niepokoił i jest w zapachu i smaku w porządku tylko te dwa ogniska pleśni. Nie wiem jak to potraktować (ta pleśń) , co było przyczyna? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 27 Lutego 2018 Mnie bardziej niepokoiły by te brunatne przebarwienia na przekroju Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 27 Lutego 2018 Krystian peklowal na sucho trefny, nastrzykniety czyms tam kawalek miesa. Miejsca rozkwitu plesni oraz szare miejsca niedopeklowane wewnatrz swidcza o penetracji igly z nastrzykiem nieznanej substancji..Tak mi sie wydaje.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 27 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 27 Lutego 2018 (edytowane) Pokroiłem całe mięso na cieniutkie plasterki, smakuje i pachnie normalnie, zjadłem pare plastrów i nic się nie dzieje ze mną narazie ????[Dodano: 27 lut 2018 - 22:23]Krystian peklowal na sucho trefny, nastrzykniety czyms tam kawalek miesa. Miejsca rozkwitu plesni oraz szare miejsca niedopeklowane wewnatrz swidcza o penetracji igly z nastrzykiem nieznanej substancji..Tak mi sie wydaje..Mieso było nie nastrzykiwane napewno, było tylko trochę krwawe w parych miejscach i moja peklosól chyba była stara Edytowane 27 Lutego 2018 przez Mesch Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 27 Lutego 2018 Ale przeciez obracales peklujace sie mieso co jakis czas. A to oznacza ze soki i substancje peklujace powinne sie razejsc i rozlozyc w calym produkcie. (Przejsc)..Nawet gdyby Twoja p.sol byla poza Terminem to jednak widac ze prawie wszystko jest w tym kawalku dobrze zapeklowane.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 27 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 27 Lutego 2018 Peklowalem na kracie czyli natarte mięso na kratę nad pojemnikiem tak żeby wszystkie soki wypłynęły i mięso podeschło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 27 Lutego 2018 A skad masz przepis na takie peklowanie.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 28 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 28 Lutego 2018 To jest peklowanie Arkadiusza na karkówki i wcześniej wychodziły bez zarzutu, teraz były tez wielkie karkówki.Niestety schrzaniłem mieso, kolejnym razem się trzeba będzie bardziej przyłożyć Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 28 Lutego 2018 razem się trzeba będzie bardziej przyłożyć Cały problem , że tu nie ma zmiłuj - trzeba ZAWSZE się przyłożyć - jak ma mięsko poleżeć długo ................ Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 28 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgadza się, w pracy koledzy nic nie widza niepokojącego. Luźniej na przerwie będziemy próbować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 28 Lutego 2018 Macie na tyle kibelków Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 28 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 28 Lutego 2018 Macie na tyle kibelków Hahaha, wczoraj tez pare plastrów zjadłem i nic. Rano puściłem bąka ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 4 Marca 2018 Od karkówki nikt się nie rozchorował i wyładowała w koszu niestety, ale już się peklujemy nowa ????I dziś uwędzone były kiełbaski bez recepty. Dużo 2-ki i wołowina ponad 30% Jeszcze ciepłe Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.