Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj :) Krystian do tej co ma podeschnąć dodałeś tylko p/sól i zielony pieprz

Zgadza się , 18g/kg do peklowania i jeszcze w czasie produkcji dodałem 6g/kg i pieprz zielony taki namoczony jak daje się do sosu. Wisiała w lodowce przez +/-24 godz. I teraz w przewiewnej piwnicy.

Zobaczę jak to pójdzie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-582521
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 331
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie wytrzymałem, mam boczki, karkówki zimno wędzone/ suszone i jeden boczek który był zapakowany tylko dwoma warstwami pończoch (bo mi zabrakło) spróbowałem. Peklowanie na sucho na kracie w lodówce dwa tygodnie, wędzenie jeden tydzień i tydzień w przewiewnej piwnicy, reszta musi jeszcze na min. dwa tyg do lodówy.  

 

post-68286-0-79574300-1515066595_thumb.jpgpost-68286-0-00366100-1515066607_thumb.jpg

post-68286-0-58709800-1515066623_thumb.jpgpost-68286-0-74027900-1515066641_thumb.jpgpost-68286-0-54303900-1515066657_thumb.jpg

 

Mięsko w boczku się rozrywa bez problemu a tłuszcz trochę ciągnie, w sumie plasterki co ukroiłem łatwo dało się przeżuć. W smaku jest smaczne ale następnym razem muszę dłużej wędzić :tongue:

 

Pozdrowienia

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-582704
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj były wędzone boczki, polędwice i wołowiny kawałek (beef)

attachicon.gifqw.jpgattachicon.gifer.jpgattachicon.gifGetFileAttachment.jpg

 

Wołowina peklowana na mokro 6 dni, wędzona w 55C i parzona do 60 stopni w środku. Wyszła bardzo smaczna :)

 

Pozdrowienia

Wygląd super :clap: , mała uwaga- musisz koniecznie naostrzyć nóż ;)

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-582707
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W niedziele wpadł do mnie Włoski kolega i zrobiliśmy Włoską kiełbasę, normalnie jest suszona ale postanowiliśmy trochę uwędzić i suszyć i kilka na koniec przypiec. Na razie trwa wędzenie.

post-68286-0-40928300-1516123291_thumb.jpgpost-68286-0-31488200-1516123307_thumb.jpgpost-68286-0-04921100-1516123325_thumb.jpg

 

A to moja suszona kiełbaska z zielonym pieprzem ;)

post-68286-0-35052500-1516123456_thumb.jpgpost-68286-0-53557000-1516123469_thumb.jpgpost-68286-0-92737200-1516123482_thumb.jpgpost-68286-0-12401300-1516123495_thumb.jpg

 

Musze powiedzieć ze jestem zadowolony z rezultatu

 

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-584743
Udostępnij na innych stronach

Surowa która się suszy

post-68286-0-90211700-1516307046_thumb.jpg 

 

tylko wędzona tez się suszy

post-68286-0-14271000-1516307141_thumb.jpg

 

wędzona i pieczona

post-68286-0-25548600-1516307245_thumb.jpgpost-68286-0-73903100-1516307258_thumb.jpg

 

Dla mnie nic specjalnego ale chciał ten znajomy zobaczyć jak będzie wędzone i od razu do jedzenia. Jego przepis to wszystko zmielić na dużych oczkach, 15 g/kg p/s i 18 g/kg papryki (daliśmy 12g słodkiej i 6g pikantnej) Paprykę miałem tania i nie daje dobrego koloru i smaku, według mojego znajomego. Daliśmy tez z reki trochę nasion włoskiego kopru i to poprawia trochę smak (bo to bez czosnku :D ), smak anyżu coś jak sambuka :) 

 

Pozdrowienia 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-585201
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kochani jest problem,

Robilem wędzonki peklowane na sucho i ta fotografowana rozcielem wcześniej ( w 5 tygodniu z peklowaniem) zaznałem niezbyt wystarczający smak słoności jak normalnie, było peklowane na kracie 2 tygodnie, 35g/kg peklosoli po tym tydzień wędzone na zimno kolo 4 godzin dziennie i resztę w 11 stopniach i +/- 60 procent wilgoci, po tym do lodówy do 8 stopni rozcięcie, inne są w porządku nic nie widać. Cześć od tej dałem dla Włocha i nic nie mówił pozytywnego czyli syf. Moja peklosol może być tez stara, ale można zastanawiam się to jeść czy wywalić? Z tej samej samej produkcji jest inna karkówka i boczek bez problemu

post-68286-0-06439300-1519668577_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590188
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj rozpakowałem ten kawałek karkówki co mnie niepokoił i jest w zapachu i smaku w porządku tylko te dwa ogniska pleśni. 

Nie wiem jak to potraktować (ta pleśń) , co było przyczyna?

post-68286-0-47733300-1519756616_thumb.jpgpost-68286-0-17817200-1519756628_thumb.jpg

post-68286-0-09360100-1519756605_thumb.jpgpost-68286-0-66586900-1519756591_thumb.jpg

 

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590298
Udostępnij na innych stronach

Mnie bardziej niepokoiły by te brunatne przebarwienia na przekroju :hmm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590306
Udostępnij na innych stronach

Krystian peklowal na sucho trefny, nastrzykniety czyms tam kawalek miesa. Miejsca rozkwitu plesni oraz szare miejsca niedopeklowane wewnatrz swidcza o penetracji igly z nastrzykiem nieznanej substancji..

Tak mi sie wydaje..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590311
Udostępnij na innych stronach

Pokroiłem całe mięso na cieniutkie plasterki, smakuje i pachnie normalnie, zjadłem pare plastrów i nic się nie dzieje ze mną narazie ????

post-68286-0-98967000-1519765990_thumb.jpegpost-68286-0-54499100-1519766010_thumb.jpegpost-68286-0-07910400-1519766027_thumb.jpegpost-68286-0-56432400-1519766047_thumb.jpegpost-68286-0-99568600-1519766062_thumb.jpeg

[Dodano: 27 lut 2018 - 22:23]

Krystian peklowal na sucho trefny, nastrzykniety czyms tam kawalek miesa. Miejsca rozkwitu plesni oraz szare miejsca niedopeklowane wewnatrz swidcza o penetracji igly z nastrzykiem nieznanej substancji..

Tak mi sie wydaje..

Mieso było nie nastrzykiwane napewno, było tylko trochę krwawe w parych miejscach i moja peklosól chyba była stara Edytowane przez Mesch
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590312
Udostępnij na innych stronach

Ale przeciez obracales peklujace sie mieso co jakis czas. A to oznacza ze soki i substancje peklujace powinne sie razejsc i rozlozyc w calym produkcie. (Przejsc)..

Nawet gdyby Twoja p.sol byla poza Terminem to jednak widac ze prawie wszystko jest w tym kawalku dobrze zapeklowane..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590313
Udostępnij na innych stronach

To jest peklowanie Arkadiusza na karkówki i wcześniej wychodziły bez zarzutu, teraz były tez wielkie karkówki.

Niestety schrzaniłem mieso, kolejnym razem się trzeba będzie bardziej przyłożyć

 

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590321
Udostępnij na innych stronach

 

 

razem się trzeba będzie bardziej przyłożyć
Cały problem , że tu nie ma zmiłuj - trzeba ZAWSZE się przyłożyć  - jak ma mięsko poleżeć długo ................

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590323
Udostępnij na innych stronach

Od karkówki nikt się nie rozchorował i wyładowała w koszu niestety, ale już się peklujemy nowa ????

I dziś uwędzone były kiełbaski bez recepty. Dużo 2-ki i wołowina ponad 30% post-68286-0-55645400-1520175684_thumb.jpg

Jeszcze ciepłe

 

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/12/#findComment-590866
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.