tubis3 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Witam wszystkich Chciałbym się z wami podzielić przepisem na pączki, z jakiego korzystała jeszcze moja babcia i kilkoma praktycznymi poradami, które mają wpływ na smak i wygląd pączka. Przepis: 1 kg. mąki1 kostka (250 dag.) prawdziwego masła12 dag. drożdży15 zółtek (najlepsze prawdziwe jaja wiejskie)15 dag. cukrukieliszek spirytusu0,5 l mlekaszczypta soli Sposób wyrobienia: Rozczyn - do garnka wlać lekko podgrzane mleko, wsypać trochą cukru, mąki i pokruszone drożdże, całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru i szczyptą soli. Konsystencja musi być taka że nie powinno być czuć kryształków cukru między zębami. Do większej miski przesiać mąką, na którą wylać utarte żółtka i wyrośnięty rozczyn. Całość trochę wyrobić (ok 5 minut). Następnie dodać rozpuszczone letnie masło i zapachy (ja używam cytrynowych) i ponownie trochę wyrobić, a następnie dodać spirytus.Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od rąk i miski (przeważnie to trwa ok. 30 minut). Po wyrobieniu posypać z góry delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce i czekać aż wyrośnie. Nadzienie:Tradycyjnym nadzieniem, jest marmolada z dzikiej róży, ale każdy może to robić w indywidualny sposób. Ja osobiście mogą polecić Nutellę lub tańszy zamiennik z Biedronki, który również jest bardzo dobry w smaku.Ps. dzieci bardzo uwielbiają takie właśnie nadzienia czekoladowe Smażenie:Mamy do wyboru dwie opcje: olej lub smalec. Ja używam smalcu, gdyż według mnie pączki pieczone na takim tłuszczu, nie "piją" tego tłuszczu aż bardzo jak to ma miejsce w przypadku oleju i poprostu lepiej smakują. Lecz to pozostawiam do indywidualnej oceny. Po wrzuceniu, określonej ilości pączków na rozgrzany tłuszcz odrazu przekręcamy wszystkie na drugą stronę tak aby równomiernie "wyrosły". Pieczemy do aż skórka będzie ładnie brązowa Klika praktycznych porad: - do procesu pieczenia zawsze wrzucam jeden plasterek ziemniaka, zapobiega to nadmiernemu pienieniu się tłuszczu- ostatnio wypróbowałem wyrobienie ciasta za pomocą mieszadła i wiertarki i powiem, że efekt końcowy bardzo mnie zaskoczył - wyszły super. Lecz jest jedna uwaga, ostatnie 5 min. trzeba wyrobić ręcznie z uwagi na to, że mieszadło nie wyrabia ciasta na ściankach miski. Dla takiego sposobu wyrabiania najlepiej sprawdza się wąskie wiaderko- NAJWAŻNIEJSZE- jeżeli macie w planach robienie pączków, to wszystkie artykułu przygotujcie sobie dzień wcześniej, położcie je w pomieszczeniu w którym będą wyrabiane pączki tak aby wszystko miało jednakową temeperaturę, łącznie z miską itp. Mąkę połóżcie na ciepły grzejnik, na całą noc, wygrzana będzie suchsza i bardziej puszysta. To jest mój przepis na pączki, ale każdy z nas napewno ma swój indywidualny. Jeżeli ktoś ma jeszcze inne przepisy, uwagi, ciekawostki odnośnie wyrabiania pączków to niech podzieli się nimi. Niestety nie mogę wstawić fotek z ostatniej produkcji, gdyż wszystkie już zostały zjedzone . Ale postaram się nadrobić to przy najbliższej produkcji. Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Podstawową zasadą podczas smażenia jest to aby wierzch był ciemniejszy (mocniej usmażony)do spodu. W przeciwnym razie będą sie zapadac i wyją kapcie a nie pączki.To tak jako dodatek Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-398989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Podstawową zasadą podczas smażenia jest to aby wierzch był ciemniejszy (mocniej usmażony)do spodu. W przeciwnym razie będą sie zapadac i wyją kapcie a nie pączki.To tak jako dodatek a widzisz, muszę wypróbować Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-398991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Sorki ale nie kumam - a gdzie pączek ma wierzch a gdzie spód w czasie smażenia? Ale pączusie pierwsza liga Edytowane 23 Stycznia 2015 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-399096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Spod ma tam gdzie lezy w czasie wyrastania, i przewaznie smazony na tej stronie dopiero po odwroceniu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-399097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Spod ma tam gdzie lezy w czasie wyrastania, i przewaznie smazony na tej stronie dopiero po odwroceniu.O widzisz electra jak łatwo się śmiać nie mając wiedzy. Nigdy (jeszcze) nie robiłem sam pączków ale nadrobię to Dzięki za oświecenie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-399103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Spod ma tam gdzie lezy w czasie wyrastania, i przewaznie smazony na tej stronie dopiero po odwroceniu. Electra... ja smażę pączki Abratkowe i robię dokładnie jak pisze... najpierw wkładam pączka na tłuszcz tą gładką stroną , a potem obracam i smażę dolną część pączka na którym są łączenia. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez chudziak Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-399142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Stycznia 2015 To jest mój przepis na pączki Tubis ... kiedy nadziewasz te pączki nutellą .. zaraz po upieczeniu, czy przy ich formowaniu ? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-399146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Stycznia 2015 @@halusia@, i dokladnie o to mi tez chodzilo ,moze tylko niezbyt "po polsku "sie wyrazilam, najpierw na tluszcz to co jest na gorze a po odroceniu dol czyli tam gdzie paczek ma laczenia i lezy jak rosnie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-399168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) To jest mój przepis na pączkiTubis ... kiedy nadziewasz te pączki nutellą .. zaraz po upieczeniu, czy przy ich formowaniu ? Przy formowaniu, nic nie wypływa przy pieczeniu Edytowane 24 Stycznia 2015 przez chudziak Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-399265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Tubis, jak bedziesz robil swoje paczki, bardzo prosze o zdjecie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-399273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Tubis ... przy smażeniu , pączki i faworki czy chrusty sie smaży a piecze się szarlotkę czy sernik Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-399275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Tubis ... przy smażeniu , pączki i faworki czy chrusty sie smaży a piecze się szarlotkę czy sernik Roger ... ja też tak napisałam zaraz po upieczeniu, czy przy ich formowaniu ? Obiecuję, że się poprawię .... w nazewnictwie oczywiście Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-399291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Obiecuję, że się poprawię .... w nazewnictwie oczywiście Chyba w jedzeniu tych pączków Wysłane z IBM za pomocą klawiatury i paluszków. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-399305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Tubis, jak bedziesz robil swoje paczki, bardzo prosze o zdjecie W tym tygodniu będę działał wiec fotorelacja będzie napewnoTubis ... przy smażeniu , pączki i faworki czy chrusty sie smaży a piecze się szarlotkę czy sernik Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4Ok, poprawie nazwnictwo Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-399313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgodnie z obietnicą przesyłam fotorelację z wczorajszego "pączkowania" Utarte żółtka z cukrem Nadzienie Ciasto po wyrobieniu Ciasto po wyrośnięciu Efekt końcowy Jako że nie lubię polewy lukrowej, zawsze pączki obsypuję mieszanką cukru pudru i cukru waniliowego. Sąsiadowi bardzo smakowały, i niewiele już ich zostało Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-400298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Sąsiadowi bardzo smakowały, i niewiele już ich zostało W to nie wątpię Jeżeli został choć jeden to proszę o przekrój Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-400307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Nadzienie O widzę biedronkę na stole Powiedz mi czy stosując tę marmeladę dawałeś w oryginale, czy rozmieszałeś z mąką? Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-400313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) O widzę biedronkę na stoleno dokładnie, to z naszej "Stonki" , udałem się tam raczej z powodu "Nutelli" aniżeli z marmolady, ale że i ona stała obok, to ją wziąłem . Ja stosowałem ją w oryginale, bez mieszania z mąka. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez tubis3 Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-400316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Ja stosowałem ją w oryginale, bez mieszania z mąka. Ta marmelada jest niestety tak wypełniona dodatkami zatrzymującymi wodę na zimno, że jak dostanie temperatury to się robi dosłownie sok. Doświadczyłem tego robiąc drożdżówki z których wszystko spłynęło a zawijanych wypłynęło, po do daniu mąki efekt lepszy.Nie polecam tej marmelady raz, że jest droga, dwa straszna lipa z tablicą mendelejewa A jak wyszła w pączkach, nie rozpłynęła się po całym wnętrzu ? Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-400324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Tubis, a masz jeszcze paczki? JAk tak to ugryz i zrob zdjecie , bardzo prosze Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-400327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Ja stosowałem ją w oryginale, bez mieszania z mąka.Ta marmelada jest niestety tak wypełniona dodatkami zatrzymującymi wodę na zimno, że jak dostanie temperatury to się robi dosłownie sok. Doświadczyłem tego robiąc drożdżówki z których wszystko spłynęło a zawijanych wypłynęło, po do daniu mąki efekt lepszy.Nie polecam tej marmelady raz, że jest droga, dwa straszna lipa z tablicą mendelejewa A jak wyszła w pączkach, nie rozpłynęła się po całym wnętrzu ?z marmoladą było wszystko ok, nie rozpłynęła się, ale masz rację Hektor, że jak już się robi domowe wyroby lepiej użyć produktów najlepszej jakości. Ja zastosowałem ja tylko przez lenistwo ale obiecuje poprawę Tubis, a masz jeszcze paczki? JAk tak to ugryz i zrob zdjecie , bardzo prosze jeszcze mam pączki, jak wrócę z pracy zrobię foto i wstawię na forum Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-400333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Stycznia 2015 DZiekuje. A jeszcze jedno. Kiedy zwijasz paczki i kaldziesz aby chwile urosly, dobrze jest je przydusic. Pozniej w smazeniu dostajesz ow jasny pasek naokolo . Tego nie robisz, bo widze po ksztalcie paczkow. Zrob tak nastepnym razem, przynajmniej kilka. Ladny ksztalt maja wtedy. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-400335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Stycznia 2015 DZiekuje. A jeszcze jedno. Kiedy zwijasz paczki i kaldziesz aby chwile urosly, dobrze jest je przydusic. Pozniej w smazeniu dostajesz ow jasny pasek naokolo . Tego nie robisz, bo widze po ksztalcie paczkow. Zrob tak nastepnym razem, przynajmniej kilka. Ladny ksztalt maja wtedy.a dziekuję za tą rade, napewno wypróbuję bo tego nie robiłem, człowiek uczy się całe życie Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-400340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) To jeszcze cos tobie powiem. Jak wrzucasz do tluszczu, to ta ladna strono i zostaw, nie okrecaj na druga stone. Dopiero po 2-3 minutach odwroc. Zobaczysz jak ladnie i rowno wyrosna, ( masz chyba tez temperature odrobine za wysoka tluszczu ). I nie obraczaj ich w cukrze, ale tylko lekko posyp cukrem pudrem przez sitko. Bedziesz mial jak na wystawie. Twoje ciasto jest bardzo delikatne i paczki wychodza puszyste( znam ten przepis ) , nie kazdy potrafi z tak delikatnym ciastem drozdzowym sobie poradzic. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10964-p%C4%85czki/#findComment-400342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.