Gregtom Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Lutego 2015 Jako baze soli smakowych/aromatycznych proponuje gruba sól morska albo kamienna..Na poczatek: Sól selerowa.250 g Korzenia selera (albo jego natka)750 g SoliWykonanie:Seler umyc i obrac a nastepnie zetrzec drobno na tarce.Dodac sol do masy i po wymieszaniu calosc odstawic na 2 dni do przegryzienia.Po 2 dniach calasc wylozyc na blache do pieczenia i wstawic do piekarnika (150 C).Po wysuszeniu i stwardnieniu masy, calosc utrzaskac w mozdzierzu po czym aromatyczna sol przesypac do szczelnych sloiczkow.. Sól rozmarynowo-cytrynowa.200 g soli1 cytrynagalazki swiezego rozmarynu.Wykonanie:Cytryne umyc goraca woda, wysuszyc i tylko skorke zetrzec na tarce Rozmaryn wyplukac, posciagac wszystkie igielki a nastepnie je drobno posiekac.Calosc wymieszac..Teraz taka papka mozna napelnic sloiczki (pasta) albo jak w pierwszym przepisie, wysuszyc w piekarniku i rozdrobnic w mozdzierzu.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Lutego 2015 To ja dodam sol czosnkowa ; 4 dl obranego czosnku zmixowac *dodac ½ dl soli morskiej mase rozsmarowac na papierze do pieczenia, wysuszyc w suszarce do grzybow lub w piekarniku na max 50 st C przy uchylonych drzwiach.Gdy masa wyschnie zmiksowac w malakserze * mozna dodac papryczke jalapenos, jesli masa bedzie za sucha dodac odrobine wody. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Lutego 2015 sol czosnkowa ; Wspaniale i prosimy o wiecej.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Lutego 2015 W ten sam sposob mozna zrobic sol cebulowa czy szczypiorkowa .sol ziolowo /cytrynowa 4 dl soli w platkach4 galazki swiezego rozmarynu1 dl swiezego tymianku20 listkow bazylii2 szt cytryny cytryne spazyc i obrac sama skorke ( bez blalego) posiekac.ziola posiekac drobno.wszystko lacznie z sola przelozyc do mozdzieza i zmiazdzyc. przelozyc na papier i wysuszyc w piekarniku 50 st C przynajmniej 60 min.przemieszac od czasu do czasu, wystudzone przesypac do sloikow. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Lutego 2015 No to teraz: Sól wedzona.250 g soliSzklanka maczki albo drobnych trocin do wedzenia.Wok z przykrywa i "raszka" do parowania np. warzyw.Wykonanie:Na dno woka wsypac maczke/trociny wedzarnicze i naprawde lekko podgrzac.Na "raszce" polozyc alu tacke, jak do grilla a na niej rozsypac rownomiernie sol.Gdy trociny na dnie woka zaczna wydzielac troszke dymu, wstawic raszke z sola do naczynia i zaraz przykryc przykrywa ale zostawiajac mala szczeline na ujscie dymu.Nie przesadzac z temp. !! To nawet nie ma sie tlic..Sol na tacce mozna rozgarniac np. drewnianym kijkiem do szaszlyka. (Lepiej przeschnie i wiecej wciagnie aromat dymu).. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Lutego 2015 Gregtom patrząc na tą sól wędzoną to pewnie można ją zrobić przy okazji zwykłego wędzenia. Jestem tylko ciekawy czy dodatek takiej soli faktycznie zmienia smak potrawy na lekko wędzonkowy czy to tylko taki bajer. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) podaję za stroną Smak Zdrowia Gomasio – sól sezamowa http://2.bp.blogspot.com/-WC0Sp3Ndc_E/UV26_DwR05I/AAAAAAAAFyc/aiek6R1C-Bk/s400/DSCF5888.JPGSpróbowałam – pokochałam. Przyprawę tą wrzucam już chyba do wszystkiego i za każdym razem smakuje inaczej. W skrócie gomasio, to sól sezamowa, która podkreśla smak potraw, zwykłych warzyw, ryżu, kaszy – naprawdę można dodawać ją do wszystkiego. Pięknie pachnie, dopełnia smak i ma niesamowite walory zdrowotne. Różne źródła podają różne proporcje. Ja podaję takie, które mi się sprawdzają. Wyraźnie czuć sezam i jest odpowiednio słone, ale nie jest to jedyny słuszny przepis, więc kombinujecie wedle upodobań. Składniki: ziarno sezamu (10 łyżeczek) sól morska lub gruboziarnista (1 łyżeczka) Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy sól, chwilę prażymy na małym ogniu i dorzucamy sezam. Prażymy kilka minut, aż sezam będzie miał złoty kolor, co jakiś czas potrząsając patelnią. Po uprażeniu przesypujemy wszystko do miski i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie rozgniatamy całość w moździerzu lub ucieramy w makutrze tak długo, aż powstanie sezamowy proszek, ale z zachowaniem części nasion w całości lub w większych kawałkach. Jeśli nie macie moździerza można wszystko zmielić blenderem lub w kielichu do koktajli. Przesypujemy do słoiczka lub zamykanego pojemniczka. Znalazłam informację, że gomasio powinno się skonsumować w przeciągu 10-14 dni, więc polecam taką ilość jak przepisie, bo robi się to 15 minut i lepiej za jakiś czas zrobić świeże. Co do proporcji spotkałam się z przepisem 1:6 i 1:8, ale dla mnie 1:10 bardziej się sprawdza, bo można wtedy dodać więcej gomasio do potrawy, nie przesolić jej przy okazji i idealnie czuć przy tych proporcjach sezam. http://2.bp.blogspot.com/-ikf8FW-JOVE/UV26-FWQOzI/AAAAAAAAFyU/gIa7YafoFEo/s640/Gomasio.jpgGomasio, to sól sezamowa, ale można sezam zastąpić innymi dodatkami. U mnie póki co wypróbowane zostało (od lewej) gomasio dyniowe, gomasio z siemienia lnianego i gomasio sezamowe. Zarówno pestki dyni jak i siemię lniane prażymy z solą (siemię pod przykryciem, bo strzela i wyskakuje z patelni). Proporcje takie same jak przy gomasio sezamowym. Kusi mnie jeszcze jak by smakowała taka sól kminkowa, czarnuszkowa… a jak by się prezentowała sól sezamowa z czarnego sezamu? Próbujcie, kombinujcie i dzielcie się swoimi doświadczeniami. Myślałam, że w kwestii przypraw nic mnie już nie zaskoczy, bo przetestowałam prawie wszystko, co było godne uwagi na sklepowych półkach. Gomasio tam nie znalazłam, stąd moja pozytywna reakcja i przepis na coś genialnego w każdej z trzech odsłon! Edytowane 11 Lutego 2015 przez pioro Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) @Jojo, To jest tipp, ktory zdradzono mi w veganskich imbisach i restauracjach w "dortmundowie"..Burgery veganskie oraz podobne dania, sa taka sola podrasowywane.Przyprawiajac taka albo podobna sola np. kabaczka na grillu, to ten nabierze calkiem inny smaczek.. Edytowane 11 Lutego 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) Gregtom patrząc na tą sól wędzoną to pewnie można ją zrobić przy okazji zwykłego wędzeniaja wędziłem sól morską gruboziarnista przy okazji wędzenia na zimno (2x12h), zawinąłem w gazę i powiesiłem z innymi wędzonkami. sól z chili biorę papryczkę i mielę na miazgę w robocie kuchennym, potem na oko dosypuje sól morską i mielę pulsacyjnie kilka sekund,dalej tak jak przedmówcy - do piekarnika, albo na pergamin i schnie sama na blacie kuchennym, dobra dla typowych chilihead-ów Edytowane 12 Lutego 2015 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Lutego 2015 4 dl obranego czosnku zmixowac * dodac ½ dl soli morskiej A jakie to jednostki wagi?Bo chyba nie w naszym języku Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Lutego 2015 ...decylitr ? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Lutego 2015 Gregtom ale po co w ogóle nam te sole smakowe? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Lutego 2015 Pawel a ja juz ci odpowiadam,ja bardzo malo sole i dodatek np soli czosnkowej czy selerowej znacznie podwyzsza smak np ugotowanych ( bez soli) czy pieczonych ziemniakow, grylowanej papryki, kabaczka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Lutego 2015 Gregtom ale po co w ogóle nam te sole smakowe? Ja wiem, ja wiem, czy moge odpowiedziec? Wez zrob sobie sol z lubczykiem lub z selerem i kiedy zrobisz chips to wlasnie ta sola posol. Zdziwisz sie jaki wspanialy smak maja Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Lutego 2015 Annam ja gryluje cieniutkie plasterki cukini i posypuje sola czasnkowa albo pomidorek i sol ziolowo cytrynowa ..uzaleznia Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Lutego 2015 U mnie dziewczyny przepadaja za mieszanka soli ziolowych z pieprzem, ppryka i czosnkiem, wszystko wymieszaner izmienlone. Jedna z nich jk byla mala, to zawsze na sniadanie chciala chlebus z serkiem i czarna sola ( taka nazwe dostala ta sol u nas w domu ) Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) @Hektor, dl to sa jednostki obietosci , jestem do nich przyzwyczajona bo u nas praktycznie sie nimi operuje tak jak w PL szklankami. A przy normalnym gotowani obiadow czy domowych wypiekow nie musimy chyba bawic sie w apteke 1 dl =100 ml Aniu ja jak zaczelam piec swojski chleb to z maslem i sola sererowa jadlam do znudzenia albo z taka kupna mieszanka wloska .ale od pewnego czasu juz sama robie bo zdrowsze od tych kupnych niby ecologicznych Edytowane 12 Lutego 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Lutego 2015 Wez zrob sobie sol z lubczykiem Aniu ... lubczyk wcześniej ususzony ? są jakieś proporcje ? lubczyku to u mnie pod dostatkiem .. wielkie dwa krzaczyska Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) Anus lubczyk ususzony, ale proporcje, to na sposob bolesny czyli na oko Ale kiedy jem z chips'ami to jakbym z maggi jadla,na prawde bardzo dobre. W tym roku nie mam lubczyku, bo mi sasiad spalil , ale juz mam nowe nasiona to na wiosne juz sie zacznie, Wtedy postaram sie pomieszac i powazyc. Albo ty szybciej zrob, i dopasuj po prostu smak pod swoj tej soli. Edytowane 12 Lutego 2015 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Lutego 2015 Gregtom ale po co w ogóle nam te sole smakowe? Wez zrob sobie sol z lubczykiem lub z selerem i kiedy zrobisz chips to wlasnie ta sola posol. Zdziwisz sie jaki wspanialy smak maja Cokolwiek masz na myśli, to nie jadam chipsów, frytek też raczej nie. Pytanie zadałem troche żartobliwie, ale tak się zastanawiam, czy nie mozna posypać oddzielnie solą i lubczykiem tego co się je? Jak się sypie razem, to jest lepsze? Mniej roboty o jedną szczyptę? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Lutego 2015 Kazdy ma wybor, ja wole tak ty wolisz osobno. Teraz rozumiem Twoje pytanie. Ale jesli kiedys sie skusisz zrobic mieszanke, to sie pochwal Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Lutego 2015 Gregtom ale po co w ogóle nam te sole smakowe? Pawoł.. Ta sol smakowa to jeszcze nic.. Sa podobno ludzie na swiecie, ktorzy na steka z grilka dodaja maslo czosnkowe albo ziolowe..No dziwy Bracie, dziwy.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Lutego 2015 Fanaberie Panie Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Lutego 2015 Takie maselko z sola czosnkowa pod skorke kurczaka i do pieca ...mniam,albo ponacinac bagietke i wlozyc pomiedzy naciecia..ahhh te kalorie kalorie smaczne, Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Lutego 2015 Pawoł.. Ta sol smakowa to jeszcze nic.. Sa podobno ludzie na swiecie, ktorzy na steka z grilka dodaja maslo czosnkowe albo ziolowe.. No dziwy Bracie, dziwy.. JA podaje do sznycla po wiedensku maslo czosnkowe, nie tylko do steka. Zrob , i powiedz jak smakowalo. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.