Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jako baze soli smakowych/aromatycznych proponuje gruba sól morska albo kamienna..

Na poczatek:

 

Sól selerowa.

250 g Korzenia selera (albo jego natka)

750 g Soli

Wykonanie:

Seler umyc i obrac a nastepnie zetrzec drobno na tarce.

Dodac sol do masy i po wymieszaniu calosc odstawic na 2 dni do przegryzienia.

Po 2 dniach calasc wylozyc na blache do pieczenia i wstawic do piekarnika (150 C).

Po wysuszeniu i stwardnieniu masy, calosc utrzaskac w mozdzierzu po czym aromatyczna sol przesypac do szczelnych sloiczkow.. 

 

 


Sól rozmarynowo-cytrynowa.

200 g soli

1 cytryna

galazki swiezego rozmarynu.

Wykonanie:

Cytryne umyc goraca woda, wysuszyc i tylko skorke zetrzec na tarce 

Rozmaryn wyplukac, posciagac wszystkie igielki a nastepnie je drobno posiekac.

Calosc wymieszac..

Teraz taka papka mozna napelnic sloiczki (pasta) albo jak w pierwszym przepisie, wysuszyc w piekarniku i rozdrobnic w mozdzierzu.. 

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/
Udostępnij na innych stronach

To ja dodam 

sol czosnkowa ;
 
4 dl obranego czosnku zmixowac *
dodac ½ dl soli morskiej 
mase rozsmarowac na papierze do pieczenia, wysuszyc w suszarce do grzybow lub w piekarniku na max 50 st C przy uchylonych drzwiach.
Gdy masa wyschnie zmiksowac w malakserze 
* mozna dodac papryczke jalapenos, jesli masa bedzie za sucha dodac odrobine wody.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404185
Udostępnij na innych stronach

 W ten sam sposob mozna zrobic sol cebulowa  czy szczypiorkowa .


sol ziolowo /cytrynowa
 
4 dl soli w platkach
4 galazki swiezego rozmarynu
1 dl swiezego tymianku
20 listkow bazylii
2 szt cytryny
 
cytryne spazyc i obrac sama skorke ( bez blalego) posiekac.
ziola posiekac drobno.
wszystko lacznie z sola przelozyc do mozdzieza i zmiazdzyc. przelozyc na papier i wysuszyc w piekarniku 50 st C przynajmniej 60 min.przemieszac od czasu do czasu, wystudzone przesypac do sloikow.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404195
Udostępnij na innych stronach

No to teraz:  :)

 

Sól wedzona.

250 g soli

Szklanka maczki albo drobnych trocin do wedzenia.

Wok z przykrywa i "raszka" do parowania np. warzyw.

Wykonanie:

Na dno woka wsypac maczke/trociny wedzarnicze i naprawde lekko podgrzac.

Na "raszce" polozyc alu tacke, jak do grilla a na niej rozsypac rownomiernie sol.

Gdy trociny na dnie woka zaczna wydzielac troszke dymu, wstawic raszke z sola do naczynia i zaraz przykryc przykrywa ale zostawiajac mala szczeline na ujscie dymu.

Nie przesadzac z temp. !! To nawet nie ma sie tlic..

Sol na tacce mozna rozgarniac np. drewnianym kijkiem do szaszlyka. (Lepiej przeschnie i wiecej wciagnie aromat dymu).. 

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404201
Udostępnij na innych stronach

Gregtom patrząc na tą sól wędzoną to pewnie można ją zrobić przy okazji zwykłego wędzenia. Jestem tylko ciekawy czy dodatek takiej soli faktycznie zmienia smak potrawy na lekko wędzonkowy czy to tylko taki bajer.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404204
Udostępnij na innych stronach

podaję za stroną Smak Zdrowia

 

Gomasio – sól sezamowa

 

Spróbowałam – pokochałam. Przyprawę tą wrzucam już chyba do wszystkiego i za każdym razem smakuje inaczej. W skrócie gomasio, to sól sezamowa, która podkreśla smak potraw, zwykłych warzyw, ryżu, kaszy – naprawdę można dodawać ją do wszystkiego. Pięknie pachnie, dopełnia smak i ma niesamowite walory zdrowotne. Różne źródła podają różne proporcje. Ja podaję takie, które mi się sprawdzają. Wyraźnie czuć sezam i jest odpowiednio słone, ale nie jest to jedyny słuszny przepis, więc kombinujecie wedle upodobań.
 

Składniki:
ziarno sezamu (10 łyżeczek)
sól morska lub gruboziarnista (1 łyżeczka)
 
 
 
 

 
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy sól, chwilę prażymy na małym ogniu i dorzucamy sezam. Prażymy kilka minut, aż sezam będzie miał złoty kolor, co jakiś czas potrząsając patelnią. Po uprażeniu przesypujemy wszystko do miski i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie rozgniatamy całość w moździerzu lub ucieramy w makutrze tak długo, aż powstanie sezamowy proszek, ale z zachowaniem części nasion w całości lub w większych kawałkach. Jeśli nie macie moździerza można wszystko zmielić blenderem lub w kielichu do koktajli. Przesypujemy do słoiczka lub zamykanego pojemniczka. Znalazłam informację, że gomasio powinno się skonsumować w przeciągu 10-14 dni, więc polecam taką ilość jak przepisie, bo robi się to 15 minut i lepiej za jakiś czas zrobić świeże. Co do proporcji spotkałam się z przepisem 1:6 i 1:8, ale dla mnie 1:10 bardziej się sprawdza, bo można wtedy dodać więcej gomasio do potrawy, nie przesolić jej przy okazji i idealnie czuć przy tych proporcjach sezam. 
 
 
 

Gomasio, to sól sezamowa, ale można sezam zastąpić innymi dodatkami. U mnie póki co wypróbowane zostało (od lewej) gomasio dyniowe, gomasio z siemienia lnianego i gomasio sezamowe. Zarówno pestki dyni jak i siemię lniane prażymy z solą (siemię pod przykryciem, bo strzela i wyskakuje z patelni). Proporcje takie same jak przy gomasio sezamowym. Kusi mnie jeszcze jak by smakowała taka sól kminkowa, czarnuszkowa… a jak by się prezentowała sól sezamowa z czarnego sezamu? Próbujcie, kombinujcie i dzielcie się swoimi doświadczeniami. Myślałam, że w kwestii przypraw nic mnie już nie zaskoczy, bo przetestowałam prawie wszystko, co było godne uwagi na sklepowych półkach. Gomasio tam nie znalazłam, stąd moja pozytywna reakcja i przepis na coś genialnego w każdej z trzech odsłon!
Edytowane przez pioro

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404205
Udostępnij na innych stronach

@Jojo, To jest tipp, ktory zdradzono mi w veganskich imbisach i restauracjach w "dortmundowie"..

Burgery veganskie oraz podobne dania, sa taka sola podrasowywane.

Przyprawiajac taka albo podobna sola np. kabaczka na grillu, to ten nabierze calkiem inny smaczek..  :)

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404207
Udostępnij na innych stronach

Gregtom patrząc na tą sól wędzoną to pewnie można ją zrobić przy okazji zwykłego wędzenia

ja wędziłem sól morską gruboziarnista przy okazji wędzenia na zimno (2x12h), zawinąłem w gazę i powiesiłem z innymi wędzonkami.

 

sól z chili  

 

biorę papryczkę i mielę na miazgę w robocie kuchennym, potem na oko dosypuje sól morską i mielę pulsacyjnie kilka sekund,

dalej tak jak przedmówcy - do piekarnika, albo na pergamin i schnie sama na blacie kuchennym, dobra dla typowych chilihead-ów :devil:  ;)

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404253
Udostępnij na innych stronach

 

 

4 dl obranego czosnku zmixowac * dodac ½ dl soli morskiej 

A jakie to jednostki wagi?

Bo chyba nie w naszym języku :D  

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404268
Udostępnij na innych stronach

...decylitr ?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404274
Udostępnij na innych stronach

Gregtom ale po co w ogóle nam te sole smakowe?  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404276
Udostępnij na innych stronach

Pawel a ja juz ci odpowiadam,ja bardzo malo sole i dodatek np soli czosnkowej czy selerowej znacznie podwyzsza smak np ugotowanych ( bez soli)  czy pieczonych ziemniakow, grylowanej papryki, kabaczka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404281
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gregtom ale po co w ogóle nam te sole smakowe? 
 

 Ja wiem, ja wiem, czy moge odpowiedziec?

 Wez zrob sobie sol z lubczykiem lub z selerem i kiedy zrobisz chips  to wlasnie  ta sola posol. Zdziwisz sie jaki wspanialy smak maja :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404282
Udostępnij na innych stronach

Annam ja gryluje cieniutkie plasterki cukini i posypuje sola czasnkowa albo pomidorek i sol ziolowo cytrynowa ..uzaleznia :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404283
Udostępnij na innych stronach

U mnie dziewczyny przepadaja za mieszanka soli ziolowych z pieprzem, ppryka i czosnkiem, wszystko wymieszaner izmienlone. Jedna z nich jk byla mala, to zawsze na sniadanie chciala chlebus z serkiem i czarna sola ( taka nazwe dostala ta sol u nas w domu ) :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404285
Udostępnij na innych stronach

@Hektor, dl to sa jednostki obietosci , jestem do nich przyzwyczajona bo u nas praktycznie sie nimi operuje tak jak w PL szklankami. A przy normalnym gotowani obiadow czy domowych wypiekow nie musimy chyba bawic sie w apteke :D

1 dl =100 ml 

Aniu ja jak zaczelam piec swojski chleb to z maslem i sola sererowa jadlam do znudzenia :) albo z taka kupna mieszanka wloska .ale od pewnego czasu juz sama robie bo zdrowsze od tych kupnych niby ecologicznych

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404286
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wez zrob sobie sol z lubczykiem 

Aniu ... lubczyk wcześniej ususzony ? są jakieś proporcje ? lubczyku to u mnie pod dostatkiem .. wielkie dwa krzaczyska :laugh:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404288
Udostępnij na innych stronach

Anus lubczyk ususzony, ale proporcje, to na sposob bolesny czyli na oko  :facepalm:

 Ale kiedy jem z chips'ami to jakbym z maggi jadla,na prawde bardzo dobre.  W tym roku nie mam lubczyku, bo mi sasiad spalil :mad: , ale juz mam nowe nasiona to na wiosne juz sie zacznie, Wtedy postaram sie pomieszac i powazyc. Albo ty szybciej zrob, i dopasuj po prostu smak pod swoj tej soli.

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404295
Udostępnij na innych stronach

 

Gregtom ale po co w ogóle nam te sole smakowe? 
 

 Wez zrob sobie sol z lubczykiem lub z selerem i kiedy zrobisz chips  to wlasnie  ta sola posol. Zdziwisz sie jaki wspanialy smak maja :D

Cokolwiek masz na myśli, to nie jadam chipsów, frytek też raczej nie. :D  Pytanie zadałem troche żartobliwie, ale tak się zastanawiam, czy nie mozna posypać oddzielnie solą i lubczykiem tego co się je? Jak się sypie razem, to jest lepsze? Mniej roboty o jedną szczyptę?  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404297
Udostępnij na innych stronach

 Kazdy ma wybor, ja wole tak ty wolisz osobno.   Teraz rozumiem Twoje pytanie. Ale jesli kiedys sie skusisz zrobic mieszanke, to sie pochwal  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404301
Udostępnij na innych stronach

Gregtom ale po co w ogóle nam te sole smakowe? 

 

 

Pawoł.. Ta sol smakowa to jeszcze nic.. Sa podobno ludzie na swiecie, ktorzy na steka z grilka dodaja maslo czosnkowe albo ziolowe..

No dziwy Bracie, dziwy..  :D

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404502
Udostępnij na innych stronach

Fanaberie Panie   :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404504
Udostępnij na innych stronach

Takie maselko z sola czosnkowa  pod skorke kurczaka i do pieca ...mniam,albo ponacinac bagietke i wlozyc pomiedzy naciecia..ahhh te kalorie kalorie smaczne, :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404519
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pawoł.. Ta sol smakowa to jeszcze nic.. Sa podobno ludzie na swiecie, ktorzy na steka z grilka dodaja maslo czosnkowe albo ziolowe.. No dziwy Bracie, dziwy..
 

 JA  podaje do sznycla po wiedensku maslo czosnkowe, nie tylko do steka. Zrob , i powiedz jak smakowalo. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11095-sole-smakowe/#findComment-404621
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.