waro58 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 22 Lutego 2015 A możesz rozwinąć dlaczego?Jest to surowiec naturalny, szczecina świńska jest przed wysłaniem do klienta 3-krotnie gotowana.Jedyny mankament może być skuwka stalowa, ocynowana. Pozostawiona wilgoci może korodować. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) yogi - w Twoim chlebie dominuje mąka pszenna - czy tak ? A wiec po krotce, taki jest moj przepis: Zakwasco 24godz dodac ca 25-30gr maki zytniejWoda 25-30mlZaczynZakwas 100grMaka pszenna (ciemna) np.1050 125grWoda 150mlZostawic w cieplym miejscu na przynajmniej 12 godz. do wyrosnieciaCiastoZaczynMaka 550 pszenna 500grWoda 200mlSol 10grCiasto wyrobic, uformowac i zostawic do wyrosniecia , w tym czasie 2 razy odgazowac.Uformowac bochenek i zostawic w koszyku do wyrosniecia.Piec230°C 20 min200°C 25min Edytowane 22 Lutego 2015 przez yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 22 Lutego 2015 Ciasto wyrobic, uformowac i zostawic do wyrosniecia , A na jak długo? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 22 Lutego 2015 Dzisiaj znowu pieklem i tym razem zrobilem tez kilka zdjec z koszyczkami, specjalnie dla kol. Gonza Dzięki, będę musiał pokazać Luizie, ona jest a raczej była od chleba.Bo jak zaczęła wydziwiać z różnymi ziarnami, dyniami, rodzynkami to od tamtej pory nie piecze Jak jej pokażę normalny chleb i delikatnie zachęcę kupnem koszyczka, to może wróci jej vena Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 22 Lutego 2015 Ciasto wyrobic, uformowac i zostawic do wyrosniecia ,A na jak długo? To juz zalezy od warunkow jakie panuja w pomieszczeniu, ja sprawdzam zawsze czy ciasto jest wystarczajaco wyrosniete w ten sposob ze palcem dotykam ciasta i robie dolek okolo 5mm, jesli ciasto sie szybko podniesie znaczy ze jeszcze duzo czasu zostalo do pelnego wyrosniecia. Polecam na poczatek robic taka probe co 20-30min i wtedy bedziesz widzial ze czym lepiej wyrosniete ciasto tym dolek sie wolniej wyrownuje, jesli po dotknieciu dolek pozostanie jaki byl znaczy ze ciasto juz jest przerosniete i wtedy juz d**a. Musisz po prostu wyczuc ten najlepszy moment, ja nie jestem piekarzem, chleb pieklem dopiero kilka razy wiec nie oczekujcie odemnie zbyt wiele. Ten trick widzialem gdzies na youtube, wedlug niego postepuje i u mnie funkcjunuje. Ja też swoje chleby omiatam pędzelkiem spryskuję spryskiwaczem ,też po wyjęciu jeszcze raz spryskuję wodą [czasem smaruję swojskim smalcem],ale moje się tak nie błyszczą...Chyba ,ze masz jakiś specjalny aparat, [co trochę przekłamuje] On sie nawet jeszcze bardziej blyszczy niz na zdjeciu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 22 Lutego 2015 ja jak pieklam swoj to rosl w koszyku 3h w temp ok 22 st.C Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Nie wiem moze to zasluga worka nylonowego ale u mnie ciasto rosnie jakies 1,5godz. Temperature w mieszkaniu mam ca 20°C, ogrzewanie podlogowe tak ze nie mam mozliwosci postawic na kaloryfer. Edytowane 22 Lutego 2015 przez yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 22 Lutego 2015 zdecydowanie ma wplyw ,moj stal na kuchni ,po godzinie to prawie nic nie bylo widac zeby urosl, natepne wloze to worka ,bo nie chce suchej skorki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 22 Lutego 2015 elektra to też zależy od rodzaju użytych mąk -jeśli częściowo użyłaś mąki żytniej to taki chleb rośnie wolniej .Dlatego zwykle radzę początkującym by robili chleby ze zdecydowaną przewagą mąki pszennej bo po prostu ładniej i szybciej rosną i nie zniechęcają ew.niepowodzeniem na samym początku piekarniczej drogi Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 22 Lutego 2015 @chudziak, moj byl tylko na pszennej tylko zakwas zytni ,ja robilam ten z 1 strony z filmiku Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 22 Lutego 2015 ja jak pieklam swoj to rosl w koszyku 3h w temp ok 22 st.C i dobrze w miarę starzenia się zakwasu czas się zmniejszy Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 22 Lutego 2015 moj zakwas ma juz ponad rok Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 22 Lutego 2015 Ja się przyznaje ,ze ,żeby trochę szybciej urósł i był trochę pulchniejszy dodaje z pół dkg drożdży.Wracając do przepisu to trochę go zmodyfikowałeś [do pierwszego zaczynu dodałeś mniej wody a do ciasta więcej mąki i odpowiednio więcej wody[No nic -trza spróbować po Twojemu! Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 23 Lutego 2015 To tzw. oczywista oczywistość, chleb na samym zakwasie nigdy nie będzie miał takich dużych i pięknych dziurek, a przez to nie będzie tak puszysty jak chleb na zakwasie, lecz wspomagany drożdżami. To stara piekarska metoda i 99% piekarni piekących ten tradycyjny chleb na zakwasie, podkreślają to w pierwszym rzędzie, a o tym że chleb jest "wspomagany" jest bardzo cichutko i drobnym druczkiem, albo wcale, bo niby po co drażnić tak przewrażliwionego dzisiaj klienta, a piekarnia musi zarabiać pieniądze. Wystarczy porozmawiać sobie z jakimś znajomym piekarzem, i "tajemnica" przestanie być tajemnicą. Inaczej nie było by tylu chętnych nabywców na ten "cięższy" mniej pulchny i mniej wyrośnięty chlebuś, i nie ma w tym żadnego przestępstwa, bo przecież same czyste drożdże oczywiście, bez żadnych ulepszaczy czy wspomagaczy, to też produkt naturalny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 23 Lutego 2015 Jasne ze jak ma siedrozdze w domu to okruszek nie przeszkodzi w wypieku ,szczegolnie gdy sie jest ograniczonym czasowo , ja wole sobie poczekac bo mam mozliwosc, pracuje w domu wiec czas to dla mnie nie gra roli moze rosnac i 10 godzin ,ostatnio zauwazylam ze czym dluzej rosnie to w smaku lepszy ,nawet teraz juz moj chleb z formy nie wstawiam do cieplego piekarnika tylko stawiam tam gdzi ejest troszke cieplej niz normalna tem pokojowa (20st C) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 23 Lutego 2015 (edytowane) Electro, nie o to czy masz czas czy go nie masz chodzi. Chleb na samym zakwasie może sobie rosnąć jak długo Ci się tylko podoba, jeżeli taka twoja wola, ale nigdy nie będzie miał takich pięknych dużych dziurek jak ten z lekka "wspomagany" drożdżami, i to należy jasno i otwarcie powiedzieć i tego faktu nie ma powodu ukrywać, a każdy wybierze sobie metodę jaka mu się podoba. Poza tym drożdże dodaje się dopiero w drugiej fazie wyrastania, czyli po pierwszej dwu, lub wielogodzinnej fazie dojrzewania i zakwaszania ciasta. Edytowane 23 Lutego 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 23 Lutego 2015 Jak widze duzo przedemna nauki jeszcze o domowym wypieku chleba.a takie duze dziurki to ja nie chce zeby mi wszystko przez nie uciekalo ( oczywiscie byl to zart).Najwazniejsze ze ten co zrobilam smakowal wiec bede dalej piekla i nabierala doswiadczenia ,bo to inna bajka domowy a gnieciuchy ze sklepu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 23 Lutego 2015 WitamDla zainteresowanych, kolega z youtube (film z pierwszego postu) ma na swoim kanale jeszcze jeden film o chlebie w ktorym piecze chleb na zakwasie z malym dodatkiem drozdzy Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 23 Lutego 2015 No ,chyba prościej już się nie da,a chlebek mu wyszedł spoko.,nawet bez tych 12-godz czekania na zaczyn.Może się skuszę i upiekę tak na szybko. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Dwunastogodzinne "czekanie" na zakwaszanie, to fermentacja i dojrzewanie zaczynu, podnoszące bardzo, bardzo znacznie jakość i smak wypiekanego pieczywa. Komu to nie potrzebne, to czekać absolutnie nie musi, bo oczywiście takiej konieczności nie ma, i dla tego właśnie fajnie by było aby te podstawowe zasady wypieku chleba, obecni i przyszli "adepci" sobie przyswoili, bo to są tzw. aksjomaty, a nie jakieś tam widzimisię "Babci Frani" . Edytowane 24 Lutego 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 24 Lutego 2015 A ja wlasnie robie moje 2-gie podejscie do tego chleba ,tylko jak yogi opatulilam w worek foliowy zeby nie wysechl, zobaczymy co wyjdzie ,dodalam troche maki (100g) zytniej orkiszowej bo mi sie nie chcialo nowego worka otwierac z pszenna...wiem leniwa od zawsze bylam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 24 Lutego 2015 Electro, to bardzo dobrze że robisz różne własne doświadczenia, dzięki temu uczysz się, poznajesz tajniki wypieku chleba i nabierasz tzw. rutyny, nie mniej do pewnych rzeczy już właśnie doszłaś sama, i piszesz to w Twym poście nr. 40. Tak, to prawda Electro, jest właśnie tak jak piszesz. "ostatnio zauwazylam ze czym dluzej rosnie to w smaku lepszy " Bo to właśnie jest to o czym piszę. Kilkugodzinne zakwaszanie, fermentacja i dojrzewanie zaczynu, to jest to co podnosi niepomiernie właściwości smakowe i jakościowe przygotowywanego chleba. Kto chce na szybkiego to jego sprawa, i wolno mu, bo konieczności nie ma, natomiast różnice w jakości i smaku są . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 24 Lutego 2015 Sverige2 lubie robic wlasnie doswiadczenia ,a ze mam mak w domu roznych...(poslalam do sklepu mojego meza a ten kupil chyba wszystko co stalo na polce wiec trzeba cos kombinowac ) zdecydowanie mam lepsza reke do chlebow niz do ciast wszelakich bo te z regoly mizernie wychodza wiec nawet nie staram sie piec. Moj chlebek po 1 odgazowaniu ,sposob z foliowym wrorkiem sie sprawdza, nic nie obeschlo Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 24 Lutego 2015 Jasne Electro, doskonale że chcesz poznawać i zdobywać nowe doświadczenia, ale najważniejsze to właśnie najpierw poznać reguły, zasady i podstawy prawidłowego wypieku chleba, a następny krok to właśnie są te własne eksperymenty, tak ważne dla każdego "domowego piekarza" bo każdy ma przecież inne preferencje, smaki i upodobania swoje, jak też i domowników. Jest jednak takie stare i ciągle aktualne przysłowie, bez którego daleko się nie zajedzie. "Zanim zaczniesz czytać gazetę, najpierw naucz się abecadła" . Osobiście piekę różne różniste chleby, bułki od kilkudziesięciu lat, i kto chce, to może korzystać z moich doświadczeń, obowiązku jednak nie ma, a też kiedyś byłem początkującym "piekarzem domowym" i tajniki wypieku poznawałem od zaprzyjaźnionych mistrzów piekarnictwa, można powiedzieć światowej klasy, o czym już kiedyś pisałem i można sobie na forum odnaleźć i przeczytać Osobiście przykrywać dojrzewającego zaczynionego ciasta nie muszę, ponieważ po wyrobieniu go w "Kenwoodzie", pozostawiam w oryginalnej misie, i tylko przykrywam go zwyczajną pokrywką od garnka, i tak sobie fermentuje i dojrzewa 12 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 24 Lutego 2015 Sverige dostalam olsnienia ,rzeczywiscie mozna zostawic w misie ja mam nawet przykrywke do niej, ale czasem uzywam jej w miedzyczasie, ale zupelnie zapomnialam o moich misach http://bagarenochkocken.se/20.0.0.1/17667/cache/17667_1cb76713d985902ed03207a68e23c604.jpg Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/6/#findComment-406931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.