slojar Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Lutego 2015 Witam wszystkichmam zamiar kupić wędzarkę i w związku z tym czytam różne tematy na ten temat i mam pytanie czy wędzicie jedną rzecz bo dużo ludzi pisze, że włożyło mięso w miskę i do lodówki. Przecież jednej rzeczy nie opłaca sie wędzić bo koszt jest taki sam jak kilku. a dużo do lodówki nie wejdzie bo sa tam i inne spożywcze rzeczy. Więc wymyśliłem sobie, że zrobię więcej mięsa i zapekluje to w bańce 20 l po mleku i wrzuce do studni. Później jednym wędzeniem to się zrobi i będzie git. Jak sądzicei wyjdzie coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Lutego 2015 zapekluje to w bańce 20 l po mleku i wrzuce do studni W Warszawie to i do Wisły możesz wrzucić. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/#findComment-405658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) W sumie nie głupio kombinujesz..... Wcześniej na to nie wpadłem bo bańki nie miałem....Kiedyś mi się zdarzyło wędzić dwie rzeczy mięso i ser. Nawet spoko....Do wędzenia wyjmij z bańki Edytowane 19 Lutego 2015 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/#findComment-405661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Lutego 2015 Więc wymyśliłem sobie, że zrobię więcej mięsa i zapekluje to w bańce 20 l po mleku i wrzuce do studni. Później jednym wędzeniem to się zrobi i będzie git. Jak sądzicei wyjdzie coś takiego? Sam pomysł dobry tylko, że ten sposób już został wymyślony tak dla informacji dawniej w okresie letnim ci co mieli studnie właśnie w nich w bańkach na mleko zwanych czasami konwiami to mięsko przetrzymywali z dobrym skutkiem czyli brachu dobrze główkujesz Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/#findComment-405663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Lutego 2015 Gonzo dobrze prawi tylko się spóźniłeś z peklowaniem bo można by było uwędzić pod mostem wtedy byś miał za darmochę Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/#findComment-405666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Lutego 2015 Witam wszystkich mam zamiar kupić wędzarkę i w związku z tym czytam różne tematy na ten temat i mam pytanie czy wędzicie jedną rzecz bo dużo ludzi pisze, że włożyło mięso w miskę i do lodówki. Przecież jednej rzeczy nie opłaca sie wędzić bo koszt jest taki sam jak kilku. a dużo do lodówki nie wejdzie bo sa tam i inne spożywcze rzeczy. Więc wymyśliłem sobie, że zrobię więcej mięsa i zapekluje to w bańce 20 l po mleku i wrzuce do studni. Później jednym wędzeniem to się zrobi i będzie git. Jak sądzicei wyjdzie coś takiego? Ja wędzę na raz 5-6kg mięsa. Mięso pekluję w dwóch miskach i zajmuje to raptem jedną półkę w lodówce, więc tyle co nic i nie jest to uciążliwe. Pewnie mógłbym na raz uwędzić i 2 razy tyle, ale wolę mniej a częściej. Jednak do mojej wędzarni nie wejdzie więcej niż 6, może 7kg mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/#findComment-405732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Lutego 2015 Gonzo dobrze prawi tylko się spóźniłeś z peklowaniem bo można by było uwędzić pod mostem wtedy byś miał za darmochę Tam raczej by upiekł niż uwędził mam pytanie czy wędzicie jedną rzecz bo dużo ludzi pisze, że włożyło mięso w miskę i do lodówki. Przecież jednej rzeczy nie opłaca sie wędzić bo koszt jest taki sam jak kilku.Nie wiem czy autorowi nie chodziło też o ilość To tak dla pewności slojar "włożyć mięso" tu oznacza zarówno 1szt. szyneczki jak i 10-20 kg różnego rodzaju mięsiwa. Poczytaj dokładnie o peklowaniu, tabelach (sól i przyprawy najczęściej podawane są na 1kg wtedy jak masz więcej to mnożysz), przekładaniu itd. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/#findComment-405815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slojar Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Lutego 2015 o.k dzieki mam już wyjaśnione teraz tylko sie przybrac i kupować - bańke po mleku juz załatwiłem od czegoś trza zaczać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/#findComment-405831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Lutego 2015 bańke po mleku juz załatwiłem od czegoś trza zaczać Ja bym najpierw sprawdził czy mam wodę w studni.Ale skoro już zamówiłeś bańkę, to pewnie masz. Na ile kręgów jest studnia i ile z tego pod wodą ? Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/#findComment-405912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slojar Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Lutego 2015 nie sprawdzałem ile wody ale pewnie jest studnie se wykopałem 8 lat temu i jest nieużywana muszę do niej zajrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/#findComment-406052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Lutego 2015 W "naszych stronach" chłodzenie baniek z peklowanym mięsem, mlekiem, masłem, śmietaną itp. w studni, to tradycja. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/#findComment-406057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) To jest stary sposób i nie ma się z czego śmiać,do dzisiaj przez masarzy stosowany, gdy nie ma gospodarz warunków chłodniczych , pod warunkiem że studnia jest głeboka i woda zimna 6-10st C w lecie . Bańka powinna być z stali kwasoodpornej , ponieważ aluminium zachodzi w reakcje z peklosolą i często mięso stykające się z powierzchnią bańki aluminiowej zmienia kolor na ciemno szary ,lub inne naczynie . Edytowane 21 Lutego 2015 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/#findComment-406067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.