Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

mam zamiar kupić wędzarkę i w związku z tym czytam różne tematy na ten temat i mam pytanie czy wędzicie jedną rzecz bo dużo ludzi pisze, że włożyło mięso w miskę i do lodówki. Przecież jednej rzeczy nie opłaca sie wędzić bo koszt jest taki sam jak kilku. a dużo do lodówki nie wejdzie bo sa tam i inne spożywcze rzeczy.  Więc wymyśliłem sobie, że zrobię więcej mięsa i zapekluje to w bańce 20 l po mleku i wrzuce do studni. Później jednym wędzeniem to się zrobi i będzie git. Jak sądzicei wyjdzie coś takiego?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/
Udostępnij na innych stronach

W sumie nie głupio kombinujesz..... :)

Wcześniej na to nie wpadłem bo bańki nie miałem....

Kiedyś mi się zdarzyło wędzić dwie rzeczy mięso i ser. Nawet spoko....

Do wędzenia wyjmij z bańki :)

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/#findComment-405661
Udostępnij na innych stronach

 

 

  Więc wymyśliłem sobie, że zrobię więcej mięsa i zapekluje to w bańce 20 l po mleku i wrzuce do studni. Później jednym wędzeniem to się zrobi i będzie git. Jak sądzicei wyjdzie coś takiego?

Sam pomysł dobry tylko, że ten sposób już został wymyślony tak dla informacji dawniej w okresie letnim ci co mieli studnie właśnie w nich w bańkach na mleko zwanych czasami konwiami to mięsko przetrzymywali z dobrym skutkiem czyli brachu dobrze główkujesz :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/#findComment-405663
Udostępnij na innych stronach

:) Gonzo dobrze prawi tylko się spóźniłeś z peklowaniem bo można by było uwędzić pod mostem wtedy byś miał za darmochę :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/#findComment-405666
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich

mam zamiar kupić wędzarkę i w związku z tym czytam różne tematy na ten temat i mam pytanie czy wędzicie jedną rzecz bo dużo ludzi pisze, że włożyło mięso w miskę i do lodówki. Przecież jednej rzeczy nie opłaca sie wędzić bo koszt jest taki sam jak kilku. a dużo do lodówki nie wejdzie bo sa tam i inne spożywcze rzeczy.  Więc wymyśliłem sobie, że zrobię więcej mięsa i zapekluje to w bańce 20 l po mleku i wrzuce do studni. Później jednym wędzeniem to się zrobi i będzie git. Jak sądzicei wyjdzie coś takiego?

Ja wędzę na raz 5-6kg mięsa. Mięso pekluję w dwóch miskach i zajmuje to raptem jedną półkę w lodówce, więc tyle co nic i nie jest to uciążliwe. Pewnie mógłbym na raz uwędzić i 2 razy tyle, ale wolę mniej a częściej. Jednak do mojej wędzarni nie wejdzie więcej niż 6, może 7kg mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/#findComment-405732
Udostępnij na innych stronach

:) Gonzo dobrze prawi tylko się spóźniłeś z peklowaniem bo można by było uwędzić pod mostem wtedy byś miał za darmochę :)

Tam raczej by upiekł niż uwędził :D

 

mam pytanie czy wędzicie jedną rzecz bo dużo ludzi pisze, że włożyło mięso w miskę i do lodówki. Przecież jednej rzeczy nie opłaca sie wędzić bo koszt jest taki sam jak kilku.

Nie wiem czy autorowi nie chodziło też o ilość To tak dla pewności slojar "włożyć mięso" tu oznacza zarówno 1szt. szyneczki jak i 10-20 kg różnego rodzaju mięsiwa. Poczytaj dokładnie o peklowaniu, tabelach (sól i przyprawy najczęściej podawane są na 1kg wtedy jak masz więcej to mnożysz), przekładaniu itd.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/#findComment-405815
Udostępnij na innych stronach

 

 

bańke po mleku juz załatwiłem od czegoś trza zaczać

 

Ja bym najpierw sprawdził czy mam wodę w studni.Ale skoro już zamówiłeś bańkę, to pewnie masz. Na ile kręgów jest studnia i ile z tego pod wodą ?

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/#findComment-405912
Udostępnij na innych stronach

W "naszych stronach" chłodzenie baniek z peklowanym mięsem, mlekiem, masłem, śmietaną itp. w studni, to tradycja.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/#findComment-406057
Udostępnij na innych stronach

To jest stary sposób i nie ma się z czego śmiać,do dzisiaj przez masarzy stosowany, gdy nie ma gospodarz warunków chłodniczych ,  pod warunkiem że studnia jest głeboka i woda zimna 6-10st C w lecie . Bańka powinna być z stali kwasoodpornej , ponieważ aluminium zachodzi w reakcje z peklosolą i często mięso stykające się z powierzchnią bańki aluminiowej zmienia kolor na ciemno szary ,lub inne naczynie .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11131-ch%C5%82odzenie-peklowanego-mi%C4%99sa-w-studni/#findComment-406067
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.