paweljack Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Lutego 2015 Zostało mi trochę mięsa, więc postanowiłem coś z niego posklejać. Receptura na 5 kg Wp. I kl - 1 kg ( szynka)Wp. II kl - 3,5 kg ( mięso z rozbioru szynki i łopatki)Wp. III kl. - 0,25 kgWoł. II kl. - 0,25 kg Przyprawy: Peklosól - 20 g/kg Pieprz - 2 g/kgmajeranek - 3 g/kgczosnek - 3 g/kg Osłonki białkowe fi 55 Rozdrabnianie: Wp. kl I i kl. II rozdronione na sitku 10 Wp III kl. o woł. II kl. - rozdrobnione 3 razy (8,4,3) + 45 % wody Osadzanie 2 godziny w pomieszczeniu niechłodzonym. Wędzenie dymem gorącym w temp. 55 st. przez 2 godziny plus podpiekanie około 50 minut do osiągnięcia wewnątrz 69 stopni. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Lutego 2015 (edytowane) Ładnie wygląda. Myślałem, że odnalazłeś zaginioną recepturę na kiełbasę ,,dziesiątkę " Edytowane 23 Lutego 2015 przez lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-406751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Lutego 2015 Super wygląda, bardzo ładny przekrój, mimo widocznych pęcherzyków powietrza. W jakiej temp. podpiekałeś ? W wędzarni, czy w piekarniku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-406803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Lutego 2015 Super wygląda, bardzo ładny przekrój, mimo widocznych pęcherzyków powietrza. W jakiej temp. podpiekałeś ? W wędzarni, czy w piekarniku?Dzięki Pawle, piekłem w wędzarni w temp. 85 st. Ładnie wygląda. Myślałem, że odnalazłeś zaginioną recepturę na kiełbasę ,,dziesiątkę "Dzięki, następnym razem tak napiszę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-406825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Małe uzupełnienie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-488683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Jak zwykle pięknie wygląda i zapewne też tak smakuje - jak nie lepiej Mam jednak pytanie, odnośnie sensu klasyfikacji I i II - skoro i tak trafia pod nóż 10 - w tym przypadku. W innych pod 8 czy 6-kę.Co prawda nie mam takiego "przebiegu" ale robiłem kilka razy tak klasyfikując, aż spróbowałem wg przepisu bez klasyfikacji i powiem, że nie zauważyłem jakiejś różnicy w smaku i konsystencji. Nie wiem, może wizualnie się różnią? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Mam jednak pytanie, odnośnie sensu klasyfikacji I i II - skoro i tak trafia pod nóż 10 - w tym przypadku. Nie klasyfikować to grzech taki żarcik sytuacyjny - wybacz Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Mam jednak pytanie, odnośnie sensu klasyfikacji I i II - skoro i tak trafia pod nóż 10 - w tym przypadku. Szczerze mówiąc jakoś sobie nie wyobrażam ani łopatki ani szynki z niewykrojonymi ścięgnami, błonami i tłuszczami. I to wszystko razem na siltku 10? Poza tym jak masz dziesięciokilogramową szynkę, to skąd będziesz wiedział , że już wziąłeś 1,5 kg I klasy i np. 2 kg II klasy? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Poza tym jak masz dziesięciokilogramową szynkę, to skąd będziesz wiedział , że już wziąłeś 1,5 kg I klasy i np. 2 kg II klasy No tak - o tym nie pomyślałem:( Może dlatego, że nigdy takich ilości nie robiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 grzech25 rozumiem że to taki kij w mrowisku - bo po co myć 2 lub 3 pojemniki więcej ) ja nie jestem expertem ale zawsze bez żylastego i błoniastego ( no chyba że na 2 + blender ) to kiełbaska milej wchodzi ( i nie zaczepia się na zębach:)) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 i nie zaczepia się na zębach:) A jakże - zaczepia ale na kłach i kiełkach U mnie żylaste i błoniaste "pochłaniane" jest na bieżąco przez najlepszych kibiców podczas "produkcji" i to często w locie Może źle pytanie zadałem bo chodziło mi o II tłuste ale bez żylastego i błoniastego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 U mnie żylaste i błoniaste "pochłaniane" jest na bieżąco przez najlepszych kibiców podczas "produkcji" i to często w locie To cały klej Ci zjadają. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 To cały klej Ci zjadają. Charcica jeszcze rośnie - niech ma Chyba jednak jakiś jednak zostaje bo kiełbaska się nie rozpada. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Może źle pytanie zadałem bo chodziło mi o II tłuste Tutaj to kleju nie widać . Może źle rozumiem pytanie ? Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi100 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Chciałbym podziękować wszystkim forumowiczom-DZIEKUJE. Dzięki wam udało mi się zrobić wędzarnie o cudo działająca. Wędliny smakujace. Pare podejsc małymi krokami ale wszystko lepsze niż ze sklepu. Jeszcze raz dziękuję i w sklepie już nie kupuje hi hi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-491593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Noooo, Arczi - wysoki poziom od początku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-491594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi100 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Początki były mniej zadowalające ale smakujące. To jest 4 wędzenie. Polecam stronę każdemu kto szuka i chce tego smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-491596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Polecam stronę każdemu kto szuka i chce tego smaku. Arczi.. Swietne podejscie.. Mozesz tez "polubic" nasza strone na Facebook-u.. Tutaj adres strony.: https://www.facebook.com/wedlinydomowepl-148037251897288/?ref=aymt_homepage_panelNa pewno Twoi bliscy i znajomi podziela entuzjazm jakim darzysz Domowy Wyrob Wedlin.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-491600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.