Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zostało mi trochę mięsa, więc postanowiłem coś z niego posklejać.

 

Receptura na 5 kg

 

Wp. I kl  - 1 kg ( szynka)

Wp. II kl - 3,5 kg ( mięso z rozbioru szynki i łopatki)

Wp. III kl. - 0,25 kg

Woł. II kl. - 0,25 kg

 

Przyprawy:

 

Peklosól - 20 g/kg

 

Pieprz - 2 g/kg

majeranek - 3 g/kg

czosnek - 3 g/kg

 

Osłonki białkowe fi 55

 

Rozdrabnianie:

 

Wp. kl I i kl. II rozdronione na sitku 10

 

Wp III kl. o woł. II kl. - rozdrobnione 3 razy (8,4,3) + 45 % wody

 

Osadzanie 2 godziny w pomieszczeniu niechłodzonym. 

 

Wędzenie dymem gorącym w temp. 55 st. przez 2 godziny plus podpiekanie około 50 minut do osiągnięcia wewnątrz 69 stopni.

 

 

post-55133-0-11054000-1424689996_thumb.jpg

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

Ładnie wygląda. Myślałem, że odnalazłeś zaginioną recepturę na kiełbasę ,,dziesiątkę "

Edytowane przez lesniak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-406751
Udostępnij na innych stronach

Super wygląda, bardzo ładny przekrój, mimo widocznych pęcherzyków powietrza. W jakiej temp. podpiekałeś ? W wędzarni, czy w piekarniku?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-406803
Udostępnij na innych stronach

Super wygląda, bardzo ładny przekrój, mimo widocznych pęcherzyków powietrza. W jakiej temp. podpiekałeś ? W wędzarni, czy w piekarniku?

Dzięki Pawle, piekłem w wędzarni w temp. 85 st. 

Ładnie wygląda. Myślałem, że odnalazłeś zaginioną recepturę na kiełbasę ,,dziesiątkę "

Dzięki, następnym razem tak napiszę.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-406825
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Małe uzupełnienie.

 

post-55133-0-59964100-1459495985_thumb.jpg

 

post-55133-0-30699500-1459495986_thumb.jpg

 

post-55133-0-99291400-1459495986_thumb.jpg

 

post-55133-0-85898100-1459495984_thumb.jpg

 

post-55133-0-53794200-1459495983_thumb.jpg

 

post-55133-0-24606100-1459495984_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-488683
Udostępnij na innych stronach

Jak zwykle pięknie wygląda i zapewne też tak smakuje - jak nie lepiej :)

Mam jednak pytanie, odnośnie sensu klasyfikacji I i II - skoro i tak trafia pod nóż 10 - w tym przypadku. W innych pod 8 czy 6-kę.

Co prawda nie mam takiego "przebiegu" ale robiłem kilka razy tak klasyfikując, aż spróbowałem wg przepisu bez klasyfikacji i powiem, że nie zauważyłem jakiejś różnicy w smaku i konsystencji. Nie wiem, może wizualnie się różnią? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490136
Udostępnij na innych stronach

 

Mam jednak pytanie, odnośnie sensu klasyfikacji I i II - skoro i tak trafia pod nóż 10 - w tym przypadku.

 

Nie klasyfikować to grzech :cool: taki żarcik sytuacyjny - wybacz :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490140
Udostępnij na innych stronach

Mam jednak pytanie, odnośnie sensu klasyfikacji I i II - skoro i tak trafia pod nóż 10 - w tym przypadku. 

Szczerze mówiąc jakoś sobie nie wyobrażam ani łopatki ani szynki z niewykrojonymi ścięgnami, błonami i tłuszczami. I to wszystko razem na siltku 10? Poza tym jak masz dziesięciokilogramową szynkę, to skąd będziesz wiedział , że już wziąłeś 1,5 kg I klasy i  np. 2 kg II klasy? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490667
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poza tym jak masz dziesięciokilogramową szynkę, to skąd będziesz wiedział , że już wziąłeś 1,5 kg I klasy i  np. 2 kg II klasy

 

No tak - o tym nie pomyślałem:( Może dlatego, że nigdy takich ilości nie robiłem?:)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490671
Udostępnij na innych stronach

grzech25​ rozumiem że to taki kij w mrowisku - bo po co myć 2 lub 3 pojemniki więcej :))  ja nie jestem expertem  ale zawsze bez żylastego i błoniastego ( no chyba że na 2 + blender ) to kiełbaska milej  wchodzi ( i nie zaczepia się na zębach:))

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490674
Udostępnij na innych stronach

 

 

i nie zaczepia się na zębach:)

 

A jakże - zaczepia ale na kłach i kiełkach :) U mnie żylaste i błoniaste "pochłaniane" jest na bieżąco przez najlepszych kibiców podczas "produkcji" i to często w locie :)

Może źle pytanie zadałem bo chodziło mi o II tłuste ale bez żylastego i błoniastego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490681
Udostępnij na innych stronach

U mnie żylaste i błoniaste "pochłaniane" jest na bieżąco przez najlepszych kibiców podczas "produkcji" i to często w locie :)

To cały klej Ci zjadają.  :frantics:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490685
Udostępnij na innych stronach

 

 

To cały klej Ci zjadają.

 

Charcica jeszcze rośnie - niech ma :)

Chyba jednak jakiś jednak zostaje bo kiełbaska się nie rozpada.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490689
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może źle pytanie zadałem bo chodziło mi o II tłuste

 

 

Tutaj to kleju nie widać . :facepalm:   Może źle rozumiem pytanie ? :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490733
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym podziękować wszystkim forumowiczom-DZIEKUJE. Dzięki wam udało mi się zrobić wędzarnie o cudo działająca. Wędliny smakujace. Pare podejsc małymi krokami ale wszystko lepsze niż ze sklepu. Jeszcze raz dziękuję i w sklepie już nie kupuje hi hi.

post-73404-0-29826600-1460828372_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-491593
Udostępnij na innych stronach

Noooo, Arczi - wysoki poziom od początku. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-491594
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polecam stronę każdemu kto szuka i chce tego smaku.

:clap:  :clap:  :clap:

 

Arczi.. Swietne podejscie..  :thumbsup:

Mozesz tez "polubic" nasza strone na Facebook-u.. Tutaj adres strony.: https://www.facebook.com/wedlinydomowepl-148037251897288/?ref=aymt_homepage_panel

Na pewno Twoi bliscy i znajomi podziela entuzjazm jakim darzysz Domowy Wyrob Wedlin..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-491600
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.