KURP Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Lutego 2015 Wybieram się jutro do Łomży, przy okazji mogę zajechać do firmy UNICO http://www.unico-poland.eu/products/ i kupić kultury bakterii do wędlin dojrzewających. Jeśli ktoś coś by chciał to piszcie w tym wątku (skrzynkę mam zapchaną przepisami) Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Lutego 2015 Jak to wygląda cenowo? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-406678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Lutego 2015 te bakterie są w cenie około 20-25PLN za paczuszkę - paczka starczy na 100kg wyrobuNa pewno na kursie używaliśmy SBM-52 i SBL-48 (te pierwsze są do salami i wolniej wyrób dojrzewa niż przy tych SBL-48)Kiedyś kupiłem u nich VBL-97 i te były jeszcze szybsze niż te SBL-48 - używałem do zakwaszania chorizo, a na zajęciach z wędlin dojrzewających zakwaszaliśmy wędzonki, kiełbasy cienkie, grube Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-406690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Lutego 2015 KURPIU jak możesz weź mi SBM-52 i VBL-97. Kasę mogę przelać natychmiast (+oczywiście koszty dodatkowe ) Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-406774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Lutego 2015 KURP'iaczku ja bym też chciała ale nie wiem które Czy dodają jakieś podstawowe przepisy do tych kultur ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-406783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Lutego 2015 SBM-52 - 1 paczuszka Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-406829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Lutego 2015 SBL-48 działają podobnie jak te VBL-97 tylko że dłużej zakwaszają, ale z kolei krócej niż te SBM-52 które są typowo do salamiPostaram się od nich wydobyć specyfikację (taką jak na kursie była do bakterii firmy Hansen - gdzie był wykaz szczepów bakterii oraz jakie cukry służą do startu) Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-406832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lutego 2015 SBM-52 jedna paczuszka Sylwek Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-406893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lutego 2015 SBM-52 zawiera kultury bakterii Staphylococcus xylosus , Staphylococcus carnosus, Pediococcus acidilactici, i Pediococcus pentosaceus. Stosuje się do wyrobów w smaku południowo europejskim, to znaczy więcej łagodnym i nie kwaśnym. Przeznaczony do salami które będzie dojrzewanie przez długi okres w kontrolowanym środowisko. Fermentujemy tylko do pH 5.2. Jak ph spadnie poniżej 5 to salami będzie zachodzić kwasem. Oczywiście kontrolujemy zakwaszenie ilością cukru i temperatura w czasie fermentacji. Staphylococci utrzymują kolor, dają zapach. Pediococci działają w fermentacji i także chronią przed Listeria monocytogenes. Fermentujemy w chlodnym otoczeniu, nie wyżej jak 22C SBL-48 zawiera kultury bakterii Staphylococcus carnosus , Staphylococcus xylosus , Lactobacillus curvatus, i Lactobacillus sakei. Tez przeznaczone do tradycyjnych południowo europejskich salami, tylko obniża pH szybciej jak SBM-52. VBL-97 zawiera kultury bakterii Staphylococcus carnosus , Staphylococcus xylosus , Lactobacillus curvatus, i Lactobacillus sakei. Razem kultury dzialaja we wytworzeniu szybko fermentowane salami. To znaczy salami z pewnym kwasnym smakiem, tak jak w salami produkowane w północnej Europie i w Stanach. Fermentujemy w ciepłym otoczeniu, nawet do 30C. pH może spaść po niżej 5 w ciągu 24h. Wszystkie te kultury chronią przed L.monocytogenes, i w tym odróżniają się od kultur Chr. Hansen Bactoferm. Właśnie dzisiaj fermentuję dwa odmiany hiszpańskiego chorizo i kindziuka. Zaszczepiłem Gewurzmuller LM1, mieszanka kultur do długiej fermentacji. Zaczynające pH bylo 5.76 a po 18h. tylko 5.58. Dodałem 2g glukozy i 2g sacharozy do kg surowca, i fermentuję w 21C i 95% wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-406916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Lutego 2015 Więc mam takAndrzej B. SBM-52 szt.1filemonek SBM-52 szt.1pis SBM-52 szt.1piksiak SBM-52 szt.1 i VBL-97-szt.1pools SBL-48 szt.1 zbieram się i jadę Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-406918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Lutego 2015 Jesli mozna: SBM-52 - 1 paczuszka Z podziekowaniem. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-406922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Lutego 2015 jeśli jeszcze zdążyłem toSBM-52 Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-406926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Lutego 2015 Dobra, wróciłem - kupiłem - jak się ogarnę to późnym wieczorem napiszę co kupiłem Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-407043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Lutego 2015 Ech a ja za późno przeczytałem post. Następnym razem... albo moze ktos bys sie podzielił - np porcja na 10 kg Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-407058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Lutego 2015 Ech a ja za późno przeczytałem post. Następnym razem... albo moze ktos bys sie podzielił - np porcja na 10 kg Kultury starterowe możemy namnażać. Wystarczy odrobina, odpowiednia pożywka i właściwa temperatura. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-407059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Lutego 2015 Hmm.. Andrzeju, ale tego chyba na szkoleniu nie było ale nie wątpię. Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-407145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Lutego 2015 albo moze ktos bys sie podzielił - np porcja na 10 kg Jak trzeba to ja... mogę.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-407147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Lutego 2015 OK jestem:) do tej pory uwijałem się z kiełbasą, wędzonkami i oscypkami - nabijanie (kiełby) wiązanie wędzonek i siatkowanie serów Kultury bakterii SBM-52 nie było, ale główny technolog zaproponował drugą kulturę SHI-59 (podobno odporna na Listerię, czy eliminuje Listerię) - Andrzej będzie wiedział o co biega i może wyjaśnić czy ta kultura jest lepsza niż ta SBM-52Wziąłem też dla siebie i Andrzeja kulturę do całych kawałków mięśni kulturę WBL-45A dla osób które chciały VBL-97 i SBL-48 ostatecznie po konsultacjach wziąłem SBL-48 (działa wolniej niż VBL-97 i nie zakwasza tak szybko wyrobu jak ta VBL-97).Jutro od technologa do którego mam numer telefonu i adres email otrzymam szczegółową specyfikację każdej z kultur Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-407149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Lutego 2015 Ty mi napisz co kupiłem, nr konta i ile mam zapłacić Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-407160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Lutego 2015 Kochani wysyłką się zajmę jak uwinę się ze swoją robotą (może jutro wieczorem lub w piątek w ciągu dnia) - mam teraz przed sobotą dużo pracy Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-407394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Lutego 2015 Według kol. Igora Duńczyka, byłego przedstawiciela firmy Lyocarni Sacco w Polsce, SHI-59 jest bardzo dobra wolno działająca kultura startowa. Nadaje się do tradycyjnych salami, i wytwarza aromat. Ja przeczytałem na stronach Sacco ze stosuje się tą kulturę do kiełbas o cienkich średnicach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-407481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Lutego 2015 A co ty Sylwek taki zapracowany, na święta już szykujesz Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-407484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Marca 2015 Wielkie dziękuję dla kolegi KURP za kultury. Obiecuję, że i mi się też będzie chciało jak przyjdzie potrzeba coś zdziałać. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-409008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 18 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Października 2015 Podbijam temat Jutro wybieram się do Łomży do Unico - może ktoś coś potrzebuje Wiem że na pewno mają kultury jakie ostatnio brałem czyli Kultury bakterii SBL-48, WBL-45, SHI-59Na pewno kolega Piksiak chciał aby coś mu zakupić, ale jak ktoś jeszcze chce to proszę pisać tu lub na PW. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-450982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Października 2015 A jaki termin tych kultur? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11155-kultury-bakterii-unico-zam%C3%B3wienie/#findComment-450991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.