Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

kurczę a ja zrobiłam ementalera z kappa 1 a powinno byc kappa 3 ;)

To straszne, jeśli Ci nie odpowiada, chętnie przyjmę ser.  :D  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-437750
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Najlepszy sezon na koryciny - w ten sam dzień praktycznie w którym się robi można uzyskać całkiem ładne dziurki. Gorąco sprzyja produkcji tego sera. Zdjęcia w folii bo znajoma już do torby chowała zdobycz :)

 

post-67697-0-54604500-1439279360_thumb.jpgpost-67697-0-45544300-1439279361_thumb.jpgpost-67697-0-35781800-1439279362_thumb.jpg

 

P.S. Zaprawiany własnoręcznie robionym jogurtem na bakteriach z agrovisu.....

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-438576
Udostępnij na innych stronach

Ja dzis wlasnie sie przymierzam do a'la korycina ,tylko ze u nas upalu nie ma , moze wkoncu beda porzadne dziurki .

NIestety mam mleko kupne ,ale zawsze z takiego robie 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-438578
Udostępnij na innych stronach

Do Korycina :

- kozieradka ale nie za dużo : daje posmak orzechowy

- zioła prowansalskie,

- kolorowy pieprz (fajnie smakuje przy rozgryzaniu),

- kmin rzymski (nie można za dużo bo bardzo aromatyczny jest),

- kminek (tu można więcej),

- suszone pomidory i suszone chilli (ostrość pasuje do tego "mdłego" nieco sera)

i to by było chyba na tyle :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-438627
Udostępnij na innych stronach

A mnie najlepiej smakuje z czosnkiem niedzwiedzim.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-438629
Udostępnij na innych stronach

A mnie najlepiej smakuje z czosnkiem niedzwiedzim.

wiedziałem, że o czymś zapomniałem - jasne, że o niedźwiedzim bo zwykły do serów nie bardzo się nadaje

jak goudę zrobiłem z płatkami zwykłego to potem musiałem podwędzić bo aromat czosnku był za duży

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-438631
Udostępnij na innych stronach

ja dodawalam ale suszony czasnek przemielony tylko z umiarem  :) tez dobry.

jeszcze bede musiala sie pokusic zrobic z kaparami 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-438633
Udostępnij na innych stronach

Kapary mogą być niezłe ale moim zdaniem wszystko co nie "suszone" a bardziej świeże będzie powodować, że ser będzie miał krótszy czas przydatności do jedzenia.....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-438637
Udostępnij na innych stronach

W całości. Wcześniej sparzona. Ale kiedyś mi się nie chciało parzyć i też było ok.

 

Orzechy włoskie też stosowałem - ale nie można ze skórką (z lenistwa mi się nie chciało obierać i potem miałem za gorzki ser).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-438644
Udostępnij na innych stronach

Perszing jak na razie jestem tylko i wyłącznie czytelnikiem forum. Wraz z innymi forumowiczami super opisujecie procedurę przygotowania za co dzięki. Nurtują mnie dwa pytania na które do końca nie znalazłem odpowiedzi

- nie mam w domu piwnicy więc będę musiał kupić chłodziarkę do win, wcześniej opisałeś że masz ją z wentylatorem. Wiem że musi być zamknięty obieg powietrza ale jak byś mógł pare słów napisać na temat tego dodatkowego wentylatora.

- jak wygląda przechowywanie podpuszczki oraz dodatkowych kultur. Czy kupujecie to jednorazowo i póżniej przetrzymujecie np do roku w lodówce czy za każdym razem nowa przesyłka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-439074
Udostępnij na innych stronach

Witaj,

 

Ja mam chłodziarkę do wina ale moim zdaniem nie sprawdza się ona za dobrze przy dojrzewaniu serów. A mianowicie dlatego, że jest obieg powietrza, który wysusza wszystko co jest w środku. A także w obecne upały pętla Peltiera nie wyrabia z chłodzeniem do zadanej temp.

Ja więc i tak wszystkie sery (za wyjątkiem pleśniaków) ładuje w folie próżniowe i dopiero wtedy do chłodziarki. A obecnie do dodatkowej lodówki w garażu.

W LIDLU była akcja i można było kupić zgrzewarkę próżniową połowę tańszą niż ta co ja mam. Razem z workami. 100 zł. kosztowała - 3 lata gwarancji więc nie ma co się obawiać, że się popsuje. Sprawdź - może jeszcze są.

 

Podpuszczkę przechowuje się w lodówce, podobnie jak lipazę. Natomiast kultury bakterii lepiej przechowywać w zamrażarce - bo wtedy czas przechowywania jest  3 krotnie dłuższy niż jeżeli przechowywałbyś w lodówce - a mianowicie ok. 2 lat.

 

Powodzenia w serach jeżeli chcesz zacząć się bawić :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-439108
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jako , że dawno nic nie prezentowałem to dzisiaj wrzucę kilka fotek (i nie po kądzieli dysputy na temat oscypiorów - tak się akuratnie złożyło).

 

Odpaliłem GOUDĘ 2 miesięczną z pieprzem i suszonymi pomidorami. Żona się zażera a mi nie pasuje posmak suszonych pomidorów. Pieprz ok ale coś nie halo z połączeniem z pomidorami. Poza tym pyszna.

post-67697-0-20889100-1440774666_thumb.jpgpost-67697-0-85528200-1440774666_thumb.jpgpost-67697-0-61060200-1440774667_thumb.jpg

 

Następnie mamy korycina zrobionego w ostatnią niedzielę. Z suszoną zieloną papryką i suszonymi pomidorami. I tutaj bingo - fajnie zagrało. 1/3 jutro podwędzę leciutko.

post-67697-0-56979000-1440774838_thumb.jpg

 

A tutaj mamy oscypiory na jutrzejsze wędzenie robione moją metodą :)

post-67697-0-86468600-1440774876_thumb.jpg

 

Dzisiaj odbieram 3 litry mleka koziego i machnę jakiegoś pleśniaka a w niedzielę ...... się zobaczy....chyba jakiś żółty....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-441640
Udostępnij na innych stronach

No i bardzo ładne sery. :) Gratuluję pomysłowości w dobieraniu dodatków do serów. Jeśli smakują chociaż w połowie jak wyglądają, to jestem pełen podziwu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-441711
Udostępnij na innych stronach

Dementuję pogłoski o tym, że mleko kozie "śmierdzi" i że skrzep jest bardzo delikatny. Pierwszy raz kupiłem 3 litry na próbę.

- nie lubię mleka świeżego a to smakowało wybornie (nie tak ciężkie jak krowie),

- zero "smrodka"

- skrzep całkiem przyjemny w obróbce.

Zaskoczyła mnie wydajność : z 3 litrów udało mi się uzyskać przed zasalaniem 500 gram koziej gorgonzoli. Pewnie po soleniu jest mniejsza waga ale nie sprawdzałem. Dzisiaj zważę i podeślę fotki.

Jak eksperyment się uda to będzie kolejne mleko warte uwagi - cena też niezła bo 4 zł/litr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-442224
Udostępnij na innych stronach

01.09.2015 - spotkanie 2 Serowarów z degustacją:

 

Z mojej strony był : cheddar prosto z GB EXTRA MATURE, LEICESTER z PIEPRZEM prosto z GB, moje : KORYCIŃSKI z suszonymi pomidorami i papryką zieloną (lekko podwędzany), GOUDA z suszonymi pomidorami oraz kolorowym pieprzem, OSCYPIOR z ostatniego wędzenia, oraz przepyszna karkówka słoikowa wg Miro.

 

Akmis po powrocie ze słonecznej Hiszpanii przywiózł : TETILLA (cycuszek - owczy bardzo świeży i delikatny), MANCHEGO (owczy - średnio dojrzały bardzo smaczny), EMENTALSKI Akmisowy i HIT sezonu - kiełbasa z białą pleśnią FUET (przepyszna).

 

post-67697-0-33283100-1441173762_thumb.jpg

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-442665
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.