paweljack Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 kurczę a ja zrobiłam ementalera z kappa 1 a powinno byc kappa 3 To straszne, jeśli Ci nie odpowiada, chętnie przyjmę ser. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-437750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Nie martw się. Zawsze to jakaś innowacja. Może wyjdzie Ci jakiś bardzo dobry ser. Ważne, że będzie Twój. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-437762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Ementaler z dnia 07.05.2015wygląda świetnie z jakich kultur korzystałeś Agrovis :Kappa 3 oraz IOTA-1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-437763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 A czyli dobrze trafiłem. No to się cieszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-437767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie04 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Ten Twój ser wyglada jakby miał z 2 kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-437935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Właśnie też mi się wydawało wygląda na większy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-437941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Bo trzeba umieć dobre zdjęcia robić hehe. Ma jednak ok. Kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-437942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) Najlepszy sezon na koryciny - w ten sam dzień praktycznie w którym się robi można uzyskać całkiem ładne dziurki. Gorąco sprzyja produkcji tego sera. Zdjęcia w folii bo znajoma już do torby chowała zdobycz P.S. Zaprawiany własnoręcznie robionym jogurtem na bakteriach z agrovisu..... Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-438576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Ja dzis wlasnie sie przymierzam do a'la korycina ,tylko ze u nas upalu nie ma , moze wkoncu beda porzadne dziurki .NIestety mam mleko kupne ,ale zawsze z takiego robie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-438578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie04 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 z kozieradka robisz? jakich ziół używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-438625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Do Korycina :- kozieradka ale nie za dużo : daje posmak orzechowy- zioła prowansalskie,- kolorowy pieprz (fajnie smakuje przy rozgryzaniu),- kmin rzymski (nie można za dużo bo bardzo aromatyczny jest),- kminek (tu można więcej),- suszone pomidory i suszone chilli (ostrość pasuje do tego "mdłego" nieco sera)i to by było chyba na tyle Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-438627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 A mnie najlepiej smakuje z czosnkiem niedzwiedzim. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-438629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 A mnie najlepiej smakuje z czosnkiem niedzwiedzim.wiedziałem, że o czymś zapomniałem - jasne, że o niedźwiedzim bo zwykły do serów nie bardzo się nadajejak goudę zrobiłem z płatkami zwykłego to potem musiałem podwędzić bo aromat czosnku był za duży Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-438631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 ja dodawalam ale suszony czasnek przemielony tylko z umiarem tez dobry.jeszcze bede musiala sie pokusic zrobic z kaparami Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-438633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Kapary mogą być niezłe ale moim zdaniem wszystko co nie "suszone" a bardziej świeże będzie powodować, że ser będzie miał krótszy czas przydatności do jedzenia..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-438637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie04 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 kozieradka rozdrobniona czy w całosci? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-438638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 W całości. Wcześniej sparzona. Ale kiedyś mi się nie chciało parzyć i też było ok. Orzechy włoskie też stosowałem - ale nie można ze skórką (z lenistwa mi się nie chciało obierać i potem miałem za gorzki ser). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-438644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelelek Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Perszing jak na razie jestem tylko i wyłącznie czytelnikiem forum. Wraz z innymi forumowiczami super opisujecie procedurę przygotowania za co dzięki. Nurtują mnie dwa pytania na które do końca nie znalazłem odpowiedzi- nie mam w domu piwnicy więc będę musiał kupić chłodziarkę do win, wcześniej opisałeś że masz ją z wentylatorem. Wiem że musi być zamknięty obieg powietrza ale jak byś mógł pare słów napisać na temat tego dodatkowego wentylatora.- jak wygląda przechowywanie podpuszczki oraz dodatkowych kultur. Czy kupujecie to jednorazowo i póżniej przetrzymujecie np do roku w lodówce czy za każdym razem nowa przesyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-439074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Witaj, Ja mam chłodziarkę do wina ale moim zdaniem nie sprawdza się ona za dobrze przy dojrzewaniu serów. A mianowicie dlatego, że jest obieg powietrza, który wysusza wszystko co jest w środku. A także w obecne upały pętla Peltiera nie wyrabia z chłodzeniem do zadanej temp.Ja więc i tak wszystkie sery (za wyjątkiem pleśniaków) ładuje w folie próżniowe i dopiero wtedy do chłodziarki. A obecnie do dodatkowej lodówki w garażu.W LIDLU była akcja i można było kupić zgrzewarkę próżniową połowę tańszą niż ta co ja mam. Razem z workami. 100 zł. kosztowała - 3 lata gwarancji więc nie ma co się obawiać, że się popsuje. Sprawdź - może jeszcze są. Podpuszczkę przechowuje się w lodówce, podobnie jak lipazę. Natomiast kultury bakterii lepiej przechowywać w zamrażarce - bo wtedy czas przechowywania jest 3 krotnie dłuższy niż jeżeli przechowywałbyś w lodówce - a mianowicie ok. 2 lat. Powodzenia w serach jeżeli chcesz zacząć się bawić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-439108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Jako , że dawno nic nie prezentowałem to dzisiaj wrzucę kilka fotek (i nie po kądzieli dysputy na temat oscypiorów - tak się akuratnie złożyło). Odpaliłem GOUDĘ 2 miesięczną z pieprzem i suszonymi pomidorami. Żona się zażera a mi nie pasuje posmak suszonych pomidorów. Pieprz ok ale coś nie halo z połączeniem z pomidorami. Poza tym pyszna. Następnie mamy korycina zrobionego w ostatnią niedzielę. Z suszoną zieloną papryką i suszonymi pomidorami. I tutaj bingo - fajnie zagrało. 1/3 jutro podwędzę leciutko. A tutaj mamy oscypiory na jutrzejsze wędzenie robione moją metodą Dzisiaj odbieram 3 litry mleka koziego i machnę jakiegoś pleśniaka a w niedzielę ...... się zobaczy....chyba jakiś żółty.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-441640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 No i bardzo ładne sery. Gratuluję pomysłowości w dobieraniu dodatków do serów. Jeśli smakują chociaż w połowie jak wyglądają, to jestem pełen podziwu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-441711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Dementuję pogłoski o tym, że mleko kozie "śmierdzi" i że skrzep jest bardzo delikatny. Pierwszy raz kupiłem 3 litry na próbę.- nie lubię mleka świeżego a to smakowało wybornie (nie tak ciężkie jak krowie),- zero "smrodka"- skrzep całkiem przyjemny w obróbce.Zaskoczyła mnie wydajność : z 3 litrów udało mi się uzyskać przed zasalaniem 500 gram koziej gorgonzoli. Pewnie po soleniu jest mniejsza waga ale nie sprawdzałem. Dzisiaj zważę i podeślę fotki.Jak eksperyment się uda to będzie kolejne mleko warte uwagi - cena też niezła bo 4 zł/litr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-442224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) 01.09.2015 - spotkanie 2 Serowarów z degustacją: Z mojej strony był : cheddar prosto z GB EXTRA MATURE, LEICESTER z PIEPRZEM prosto z GB, moje : KORYCIŃSKI z suszonymi pomidorami i papryką zieloną (lekko podwędzany), GOUDA z suszonymi pomidorami oraz kolorowym pieprzem, OSCYPIOR z ostatniego wędzenia, oraz przepyszna karkówka słoikowa wg Miro. Akmis po powrocie ze słonecznej Hiszpanii przywiózł : TETILLA (cycuszek - owczy bardzo świeży i delikatny), MANCHEGO (owczy - średnio dojrzały bardzo smaczny), EMENTALSKI Akmisowy i HIT sezonu - kiełbasa z białą pleśnią FUET (przepyszna). Edytowane 2 Września 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-442665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 3 Września 2015 Perszing,mleko kozie dopiero po przegotowaniu ma nieprzyjemny zapach.Świeże jest bez zapachu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-442925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 3 Września 2015 Nie chcę się kłócić, jednakże z tego co mi wiadomo, to jeżeli cap ma dostęp do kóz, to mleko wtedy śmierdzi. Brzydki zapach pochodzi od capa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-442928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.