Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Anyż jest mega pyszny. Magiczna przyprawa. A likier mega zacny. Anyzki sa pycha. Mniam mniam

Masz jakiś zacny przepis na likier ???? ANYŻ jest mega. Świetna przyprawa...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-450015
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ok. Najpierw wsadzimy kilka fotek i informacji tutaj a potem do innego wątku.

 

1. Manchego z mleka krowiego-koziego z 20.09.2015 . Dość ciekawy smak, ostry od mleka koziego, konsystencja kremowa. Można jeść już taki młody.

post-67697-0-29979700-1447149746_thumb.jpgpost-67697-0-51513500-1447149747_thumb.jpg

 

2. Teraz mamy Manchego ze spotkania organizacyjnego Krasnala z Gzikiem. 26.09.2015 - dodatek lekki annato. Więc i kolor bardziej pomarańczowy. Młody ser ale już wyrazisty smak. Nieco mniej ostry niż ten z mlekiem kozim. Bardzo fajny - bakterie mezo i termo - filne.

Zdjęcia przed dojrzewaniem i po.

post-67697-0-51282600-1447149852_thumb.jpg post-67697-0-91587200-1447149868_thumb.jpg

 

3. Teraz mamy gorgonzolę z mleka koziego. Już nakłuta i pleśń niebieska zaraz wlezie do środka. Nie pamiętam kiedy robiona ale chyba 3 tygodnie temu.

post-67697-0-51496900-1447149918_thumb.jpg

 

4. Teraz mamy goudy w zasoleniu (te mniejsze) - z naszego spotkania 07.11.2015 (Krasnal z Gzikiem). Teraz obsychają do powstania skórki. Potem w próżnię pójdą.

post-67697-0-81510500-1447149979_thumb.jpgpost-67697-0-68875400-1447149980_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-455578
Udostępnij na innych stronach

Kto stoi w miejscu ten się COFA...lecimy dalej z koksem....CYDR rozlany. Za 4 tygodnie degustacja....Piwko się rozleje za kilka dni...pierwsze z brewkitu ale jutro chyba pozacieram z racji wolnego dnia.....Zabawa jak zwykle przednia....

 

post-67697-0-64862500-1447180146_thumb.jpgpost-67697-0-37882100-1447180147_thumb.jpgpost-67697-0-98351800-1447180147_thumb.jpgpost-67697-0-58750200-1447180148_thumb.jpgpost-67697-0-28841100-1447180149_thumb.jpgpost-67697-0-96006800-1447180149_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-455712
Udostępnij na innych stronach

Jakby kto pytał to znowu "zepsute" sery zrobiłem.....kilku tygodniowe pleśniaki z mleka koziego....dominująca pleśń niebieska ale biała się teź miejscami pojawiła...kremowa konsystenca i smak zbliżony do Brie..nie będzie płynął jak to ser kozi który z zasady ma inną konsystencję. Ale smaczne.

Poszły do pergaminu na finalne dojrzewanie do lodówki...

 

post-67697-0-83748800-1447699973_thumb.jpgpost-67697-0-66879200-1447699974_thumb.jpgpost-67697-0-46291900-1447699975_thumb.jpg

 

A tu mamy przed finalnym przemywaniem i pakowaniem w próżnie GOUDy (te mniejsze) ze spotkania Spółdzielni "Krasnal z Gzikiem". Ładnie już obeschły. Jutro będą pakowane...

 

post-67697-0-02928900-1447700077_thumb.jpgpost-67697-0-89946300-1447700077_thumb.jpg


Acha - zapomniałem dodać czemu mają jakieś takie dziwne rzeczy na sobie - te pleśniaki. Oprócz pleśni of course. Posypałem je ziołami prowansalskimi dla hecy. I fajny posmak dzięki temu mają :)

Po zrobieniu fotki niebieska pleśń została zeskrobana lekko aby mi nie zeżarła serka - bo ja na niego mam ochotę :) (tak jak się skrobie gorgonzolę)

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456703
Udostępnij na innych stronach

O widzę, że masz takie białe plamy na serach (Goudach) na bokach, właśnie też takie są na tych, co ja wziąłem. Zastanawiało mnie, o co chodzi.

 

A jeszcze jedno, jak pachną teraz te Goudy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456709
Udostępnij na innych stronach

Mi to wygląda na szlachetną białą pleśń. Ale głowy nie dam - ciekawe skąd by się tam wzięła. Przemyłem wodą z octem i gites. Pachną ok. Nie żebym tam masełko pierwego sortu wyczuwał. Ale jest OK. Daj zdjęcia Twojej gromadki.

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456723
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakby kto pytał to znowu "zepsute" sery zrobiłem.....kilku tygodniowe pleśniaki z mleka koziego.

 

Co w nich zepsutego, bardzo ładnie wyglądają i jak są smaczne to o co chodzi. Pleśń tylko zebrac i jesc ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456792
Udostępnij na innych stronach

hehehhe no i co racja to racja.....moja wrodzona złośliwość pije do tego jak kiedyś zaprezentowałem pyszny ser pleśniowy, który został okrzyknięty zepsutym...a był wyborny...już pleśń zeskrobałem , zawinąłem w pergamin i dałem do lodówki na finalne dojrzewanie.........dzięki Bazyl:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456795
Udostępnij na innych stronach

Boszzzzzz jakie piękne te Twoje sery. Oglądanie ich przed śniadaniem powinno być zakazane ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456816
Udostępnij na innych stronach

Boszzzzzz jakie piękne te Twoje sery. Oglądanie ich przed śniadaniem powinno być zakazane ;)

Dziękuję :)

I jak zwykle nie na temat. Ale kiedyś pisałem, że tu prezentuje wszystkie swoje wyroby.

WSZYSTKIEMU WINIEN kolega Karol KarKan :)

Moje pierwsze zacieranie - Irlandzkie Czerwone

 

post-67697-0-72884200-1447746340_thumb.jpgpost-67697-0-67177800-1447746341_thumb.jpgpost-67697-0-49132100-1447746342_thumb.jpgpost-67697-0-39315300-1447746343_thumb.jpgpost-67697-0-13558700-1447746344_thumb.jpgpost-67697-0-90451400-1447746344_thumb.jpgpost-67697-0-72870900-1447746345_thumb.jpgpost-67697-0-56806000-1447746346_thumb.jpgpost-67697-0-32889300-1447746347_thumb.jpgpost-67697-0-10068900-1447746348_thumb.jpg

A miałem też pomocnika przy chłodzeniu brzeczki :)

 

post-67697-0-33961600-1447746739_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456820
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moje pierwsze zacieranie - Irlandzkie Czerwone

 

I pięknie :clap: :clap: Wcześniej robiłeś bez zacierania, która to Twoja warka ?

 

 

 

A miałem też pomocnika przy chłodzeniu brzeczki

 

Przy takich temp. jak teraz spokojnie można chłodzic na dworze ;)

 

Gar mam identyczny, tylko Twój chyba mniejszy.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456824
Udostępnij na innych stronach

To co widać, że jest rozlewane to TUMMA fińskie ciemne z brewkitu. Poszło na 1 raz żeby się trochę obeznać ze sprzętem.

A to co widać, że zacierane to moja 1 WARKA - a w sumie 2 bo brewkity też trzeba liczyć.

Chciałem szybciej schłodzić bo i tak cały dzień się brandzoliłem z tym. Kolejne pójdzie szybciej i na pewno na dwór.

Gar ma 36,5 litra i jest idealny. Znajomy mi go opchnął za 160 zł  więc cena kosmos jak za taki gar :)


A brewkity chcę potestować dla zabawy - żeby sprawdzić różnicę. COOPERSA jeszcze popróbuję z różnymi dodatkami a nie tylko na glukozie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456825
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gar ma 36,5 litra i jest idealny. Znajomy mi go opchnął za 160 zł więc cena kosmos jak za taki gar :)

 

Cena  faktycznie bardzo promocyjna, ja mam 50 l i kosztował 5 stów czyli po stówie za 10 l.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456826
Udostępnij na innych stronach

heheheh a ja mam znajomka który takimi rzeczami handluje i za naukę wędzenia mam u niego rzeczy po kosztach :)

opłaca mi się - bo połączę przyjemne z PRZYJEMNYM :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456827
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moje pierwsze zacieranie - Irlandzkie Czerwone

 

A te obrazki muszę koniecznie pokazać dla mojego mężusia . Na pewno mu się spodobają :D

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456839
Udostępnij na innych stronach

 

Moje pierwsze zacieranie - Irlandzkie Czerwone

 

A te obrazki muszę koniecznie pokazać dla mojego mężusia . Na pewno mu się spodobają :D

 

hehhehe a liczysz się z kolejnymi wydatkami na sprzęt i pierwsze piwa czy cydry ??? no i miejsca trochę potrzeba.....ale moim zdaniem warto :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456840
Udostępnij na innych stronach

 

 

hehhehe a liczysz się z kolejnymi wydatkami na sprzęt i pierwsze piwa czy cydry ??? no i miejsca trochę potrzeba.....ale moim zdaniem warto :)

 

W zasadzie to już do piwa zbiera. Cydr też jest w planach. Miejsce się znajdzie :)

Właśnie patrzyłam na gary i znalazłam stalowy 50l na alledrogo za 300 zł , to chyba jeszcze znośna cena

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456851
Udostępnij na innych stronach

Można kupić taniej emaliowany. Ale trzeba uważać żeby go nie obić bo potem rdza bierze.

Ja kupiłem ten : http://www.nakrywamy.pl/garnek-gastronomiczny-ze-stali-nierdzewnej-z-pokrywka-tadar-36-5-l

Niestety nie mogę nadużywać uprzejmości kolegi i nie załatwię za taką samą cenę. Ale wiem że za zapisanie się na jego stronie już jest jakiś upust.

36,5 litra idealnie pasuje i do mleka i do piwa. Polecam bo za ciężki nie jest w porównaniu z emalią.

Ja na start wydałem 450 zł : ale w tym był brewkit, cydr oraz zestaw słodów do piwa irlandzkiego.

Wężyk z oplotem sobie sam zrobiłem bo w sklepie 15 zł kosztuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456860
Udostępnij na innych stronach

 

hehhehe a liczysz się z kolejnymi wydatkami na sprzęt i pierwsze piwa czy cydry ??? no i miejsca trochę potrzeba.....ale moim zdaniem warto :)

 

W zasadzie to już do piwa zbiera. Cydr też jest w planach. Miejsce się znajdzie :)

Właśnie patrzyłam na gary i znalazłam stalowy 50l na alledrogo za 300 zł , to chyba jeszcze znośna cena

 

Powiem tak - jak na robienie 1 warki (typu pils, lager) to i 30litrowy wystarczy, ale jakby miał robić 2 takie warki (np. pils - bo po co się rozdrabniać), czy 1 warkę piwa typu Porter Bałtycki, RIS czy Barley Wine to już 50 litrów optymalny ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456861
Udostępnij na innych stronach

Ja uważam że 30 litrów jest za mały. Patrzę też pod kątem mleka. 50 litrów w nierdzewce kosztuje straszne pieniądze.

A ja wolę nierdzewę. Emalia nie jest taka droga i można za dobre pieniądze 50 l kupić. Ale żeby robić 50 litrów to też trzeba uważać na rodzaj kuchenki. Czy wytrzyma obciążenie. Ja planuje kupić na wiosnę taboret gazowy 40 cm x 40 cm z obciążeniem do 300-400 kg. I wtedy nie będę w domu smrodził tylko albo na ogrodzie albo w garażu przy uchylonej bramie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456863
Udostępnij na innych stronach

Ja uważam że 30 litrów jest za mały. Patrzę też pod kątem mleka. 50 litrów w nierdzewce kosztuje straszne pieniądze.

A ja wolę nierdzewę. Emalia nie jest taka droga i można za dobre pieniądze 50 l kupić. Ale żeby robić 50 litrów to też trzeba uważać na rodzaj kuchenki. Czy wytrzyma obciążenie. Ja planuje kupić na wiosnę taboret gazowy 40 cm x 40 cm z obciążeniem do 300-400 kg. I wtedy nie będę w domu smrodził tylko albo na ogrodzie albo w garażu przy uchylonej bramie.

Zdziwisz się - ja 50litrowy gar do robienia mleka stawiam na normalną kuchnię gazową - nie mam póki co innej opcji. Gar zalewam mlekiem do połowy dźwigam, stawiam na kuchence, a resztę mleka wiaderkiem dolewam ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456864
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.