Perszing37 Opublikowano 13 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 13 Października 2015 Anyż jest mega pyszny. Magiczna przyprawa. A likier mega zacny. Anyzki sa pycha. Mniam mniamMasz jakiś zacny przepis na likier ???? ANYŻ jest mega. Świetna przyprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-450015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 10 Listopada 2015 Ok. Najpierw wsadzimy kilka fotek i informacji tutaj a potem do innego wątku. 1. Manchego z mleka krowiego-koziego z 20.09.2015 . Dość ciekawy smak, ostry od mleka koziego, konsystencja kremowa. Można jeść już taki młody. 2. Teraz mamy Manchego ze spotkania organizacyjnego Krasnala z Gzikiem. 26.09.2015 - dodatek lekki annato. Więc i kolor bardziej pomarańczowy. Młody ser ale już wyrazisty smak. Nieco mniej ostry niż ten z mlekiem kozim. Bardzo fajny - bakterie mezo i termo - filne.Zdjęcia przed dojrzewaniem i po. 3. Teraz mamy gorgonzolę z mleka koziego. Już nakłuta i pleśń niebieska zaraz wlezie do środka. Nie pamiętam kiedy robiona ale chyba 3 tygodnie temu. 4. Teraz mamy goudy w zasoleniu (te mniejsze) - z naszego spotkania 07.11.2015 (Krasnal z Gzikiem). Teraz obsychają do powstania skórki. Potem w próżnię pójdą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-455578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 10 Listopada 2015 Kto stoi w miejscu ten się COFA...lecimy dalej z koksem....CYDR rozlany. Za 4 tygodnie degustacja....Piwko się rozleje za kilka dni...pierwsze z brewkitu ale jutro chyba pozacieram z racji wolnego dnia.....Zabawa jak zwykle przednia.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-455712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 16 Listopada 2015 (edytowane) Jakby kto pytał to znowu "zepsute" sery zrobiłem.....kilku tygodniowe pleśniaki z mleka koziego....dominująca pleśń niebieska ale biała się teź miejscami pojawiła...kremowa konsystenca i smak zbliżony do Brie..nie będzie płynął jak to ser kozi który z zasady ma inną konsystencję. Ale smaczne.Poszły do pergaminu na finalne dojrzewanie do lodówki... A tu mamy przed finalnym przemywaniem i pakowaniem w próżnie GOUDy (te mniejsze) ze spotkania Spółdzielni "Krasnal z Gzikiem". Ładnie już obeschły. Jutro będą pakowane... Acha - zapomniałem dodać czemu mają jakieś takie dziwne rzeczy na sobie - te pleśniaki. Oprócz pleśni of course. Posypałem je ziołami prowansalskimi dla hecy. I fajny posmak dzięki temu mają Po zrobieniu fotki niebieska pleśń została zeskrobana lekko aby mi nie zeżarła serka - bo ja na niego mam ochotę (tak jak się skrobie gorgonzolę) Edytowane 16 Listopada 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 16 Listopada 2015 O widzę, że masz takie białe plamy na serach (Goudach) na bokach, właśnie też takie są na tych, co ja wziąłem. Zastanawiało mnie, o co chodzi. A jeszcze jedno, jak pachną teraz te Goudy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 16 Listopada 2015 (edytowane) Mi to wygląda na szlachetną białą pleśń. Ale głowy nie dam - ciekawe skąd by się tam wzięła. Przemyłem wodą z octem i gites. Pachną ok. Nie żebym tam masełko pierwego sortu wyczuwał. Ale jest OK. Daj zdjęcia Twojej gromadki. Edytowane 16 Listopada 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 16 Listopada 2015 Za jakiś czas (kilka dni) wstawię, bo coś ciekawego zrobiłem, ale to potrzebuje czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 16 Listopada 2015 A co ????? może i ja zastosuję .... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 16 Listopada 2015 Jakby kto pytał to znowu "zepsute" sery zrobiłem.....kilku tygodniowe pleśniaki z mleka koziego. Co w nich zepsutego, bardzo ładnie wyglądają i jak są smaczne to o co chodzi. Pleśń tylko zebrac i jesc Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 16 Listopada 2015 hehehhe no i co racja to racja.....moja wrodzona złośliwość pije do tego jak kiedyś zaprezentowałem pyszny ser pleśniowy, który został okrzyknięty zepsutym...a był wyborny...już pleśń zeskrobałem , zawinąłem w pergamin i dałem do lodówki na finalne dojrzewanie.........dzięki Bazyl:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 16 Listopada 2015 Dobra, miała być niespodzianka, ale powiem. Jeden włożyłem do rumu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 17 Listopada 2015 Ja potem piszę się na ten rum A ja zafoliowałem. Po przetarciu wodą z octem dzisiaj nie było nalotu. Zaraz fotki wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 17 Listopada 2015 Boszzzzzz jakie piękne te Twoje sery. Oglądanie ich przed śniadaniem powinno być zakazane Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 17 Listopada 2015 Boszzzzzz jakie piękne te Twoje sery. Oglądanie ich przed śniadaniem powinno być zakazane Dziękuję I jak zwykle nie na temat. Ale kiedyś pisałem, że tu prezentuje wszystkie swoje wyroby.WSZYSTKIEMU WINIEN kolega Karol KarKan Moje pierwsze zacieranie - Irlandzkie Czerwone A miałem też pomocnika przy chłodzeniu brzeczki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 17 Listopada 2015 Moje pierwsze zacieranie - Irlandzkie Czerwone I pięknie :clap: Wcześniej robiłeś bez zacierania, która to Twoja warka ? A miałem też pomocnika przy chłodzeniu brzeczki Przy takich temp. jak teraz spokojnie można chłodzic na dworze Gar mam identyczny, tylko Twój chyba mniejszy. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 17 Listopada 2015 To co widać, że jest rozlewane to TUMMA fińskie ciemne z brewkitu. Poszło na 1 raz żeby się trochę obeznać ze sprzętem.A to co widać, że zacierane to moja 1 WARKA - a w sumie 2 bo brewkity też trzeba liczyć.Chciałem szybciej schłodzić bo i tak cały dzień się brandzoliłem z tym. Kolejne pójdzie szybciej i na pewno na dwór.Gar ma 36,5 litra i jest idealny. Znajomy mi go opchnął za 160 zł więc cena kosmos jak za taki gar A brewkity chcę potestować dla zabawy - żeby sprawdzić różnicę. COOPERSA jeszcze popróbuję z różnymi dodatkami a nie tylko na glukozie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 17 Listopada 2015 Gar ma 36,5 litra i jest idealny. Znajomy mi go opchnął za 160 zł więc cena kosmos jak za taki gar Cena faktycznie bardzo promocyjna, ja mam 50 l i kosztował 5 stów czyli po stówie za 10 l. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 17 Listopada 2015 heheheh a ja mam znajomka który takimi rzeczami handluje i za naukę wędzenia mam u niego rzeczy po kosztach opłaca mi się - bo połączę przyjemne z PRZYJEMNYM Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 17 Listopada 2015 Moje pierwsze zacieranie - Irlandzkie Czerwone A te obrazki muszę koniecznie pokazać dla mojego mężusia . Na pewno mu się spodobają Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 17 Listopada 2015 Moje pierwsze zacieranie - Irlandzkie Czerwone A te obrazki muszę koniecznie pokazać dla mojego mężusia . Na pewno mu się spodobają hehhehe a liczysz się z kolejnymi wydatkami na sprzęt i pierwsze piwa czy cydry ??? no i miejsca trochę potrzeba.....ale moim zdaniem warto Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 17 Listopada 2015 hehhehe a liczysz się z kolejnymi wydatkami na sprzęt i pierwsze piwa czy cydry ??? no i miejsca trochę potrzeba.....ale moim zdaniem warto W zasadzie to już do piwa zbiera. Cydr też jest w planach. Miejsce się znajdzie Właśnie patrzyłam na gary i znalazłam stalowy 50l na alledrogo za 300 zł , to chyba jeszcze znośna cena Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 17 Listopada 2015 Można kupić taniej emaliowany. Ale trzeba uważać żeby go nie obić bo potem rdza bierze.Ja kupiłem ten : http://www.nakrywamy.pl/garnek-gastronomiczny-ze-stali-nierdzewnej-z-pokrywka-tadar-36-5-lNiestety nie mogę nadużywać uprzejmości kolegi i nie załatwię za taką samą cenę. Ale wiem że za zapisanie się na jego stronie już jest jakiś upust.36,5 litra idealnie pasuje i do mleka i do piwa. Polecam bo za ciężki nie jest w porównaniu z emalią.Ja na start wydałem 450 zł : ale w tym był brewkit, cydr oraz zestaw słodów do piwa irlandzkiego.Wężyk z oplotem sobie sam zrobiłem bo w sklepie 15 zł kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 17 Listopada 2015 hehhehe a liczysz się z kolejnymi wydatkami na sprzęt i pierwsze piwa czy cydry ??? no i miejsca trochę potrzeba.....ale moim zdaniem warto W zasadzie to już do piwa zbiera. Cydr też jest w planach. Miejsce się znajdzie Właśnie patrzyłam na gary i znalazłam stalowy 50l na alledrogo za 300 zł , to chyba jeszcze znośna cena Powiem tak - jak na robienie 1 warki (typu pils, lager) to i 30litrowy wystarczy, ale jakby miał robić 2 takie warki (np. pils - bo po co się rozdrabniać), czy 1 warkę piwa typu Porter Bałtycki, RIS czy Barley Wine to już 50 litrów optymalny Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 17 Listopada 2015 Ja uważam że 30 litrów jest za mały. Patrzę też pod kątem mleka. 50 litrów w nierdzewce kosztuje straszne pieniądze.A ja wolę nierdzewę. Emalia nie jest taka droga i można za dobre pieniądze 50 l kupić. Ale żeby robić 50 litrów to też trzeba uważać na rodzaj kuchenki. Czy wytrzyma obciążenie. Ja planuje kupić na wiosnę taboret gazowy 40 cm x 40 cm z obciążeniem do 300-400 kg. I wtedy nie będę w domu smrodził tylko albo na ogrodzie albo w garażu przy uchylonej bramie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 17 Listopada 2015 Ja uważam że 30 litrów jest za mały. Patrzę też pod kątem mleka. 50 litrów w nierdzewce kosztuje straszne pieniądze.A ja wolę nierdzewę. Emalia nie jest taka droga i można za dobre pieniądze 50 l kupić. Ale żeby robić 50 litrów to też trzeba uważać na rodzaj kuchenki. Czy wytrzyma obciążenie. Ja planuje kupić na wiosnę taboret gazowy 40 cm x 40 cm z obciążeniem do 300-400 kg. I wtedy nie będę w domu smrodził tylko albo na ogrodzie albo w garażu przy uchylonej bramie.Zdziwisz się - ja 50litrowy gar do robienia mleka stawiam na normalną kuchnię gazową - nie mam póki co innej opcji. Gar zalewam mlekiem do połowy dźwigam, stawiam na kuchence, a resztę mleka wiaderkiem dolewam Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/21/#findComment-456864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.