krzysiek-krze Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) Chcę zrobić na święta kaszankę. Mam swój sprawdzony przepis, który udaje mi się powtarzać za każdym razem. Jest tylko mały problem. No może nie aż taki mały, No taki 65 kilowy problem - mianowicie żona.Dotychczas krew miałem świeżą od kolegi który choduje blondyny. No i zawsze był problem:- bo jej niedobrze jak na to patrzy- bo jej śmierdzi- garnków z krwi nie domyje itp Ogólnie dostałem bana na robienie kaszanek. Wpadłem na pomysł by zrobić kaszankę z suchej krwi.Teraz pytanie główne Jaka jest różnica w smaku ? Czy kaszanka z suchej krwi jest gorsza ? ( bo na pewno nie lepsza) Edytowane 20 Marca 2015 przez krzysiek-krze Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Marca 2015 Krew suszoną też musisz rozrobić z wodą lub rosołem od gotowania mies i tez wszystko brudne a smak kaszanki gorszy wg. mnie. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Marca 2015 Dotychczas krew miałem świeżą od kolegi który choduje blondyny. No i zawsze był problem: Kolega chowa blondyny, ich krew najlepsza do kaszanki - myj sam gary i nie będzie problemu, a smak świeżej krwi... z proszku nie próbowałem..... i nie chcę.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Marca 2015 Japierdziu, ma bozia lokatorki na tym świecie Jaka jest różnica w smaku ? Czy kaszanka z suchej krwi jest gorsza ? Ja robię na suchej z konieczności i nie ma dramatu, ważne żeby wcześniej wymieszać z sola i dobrze rozpuścić.Możesz zrobić śmiało, na pewno nie wyrzucisz a jak nie powiesz zjadaczom, to nawet się nie zorientują Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Marca 2015 Ja też robię ze suchej i jest okey;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) żeby wcześniej wymieszać z sola A dlaczego z solą trzeba mieszać.?.Nigdy tego nie robiłem.Rozpuszczałem w zimnej wodzie, troche blenderem i po sprawie.Stawiam, że nikt nie pozna po smaku czy kaszanka była robiona z suszem czy z naturalną krwią.Może tylko po wyglądzie bo suszona po rozpuszczeniu wpada bardziej w brąz niż w czerwień i kaszanka jest ciemniejsza. Edytowane 22 Marca 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Marca 2015 żeby wcześniej wymieszać z sola A dlaczego z solą trzeba mieszać.?.Nigdy tego nie robiłem.Rozpuszczałem w zimnej wodzie, troche blenderem i po sprawie.Suchą krew sypię do farszu i dolewam bulionu z gotowania mięs, to wystarczy. Stawiam, że nikt nie pozna po smaku czy kaszanka była robiona z suszem czy z naturalną krwią. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) , to wystarczy. Ale nie mnie Edytowane 22 Marca 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Marca 2015 Jeśli sucha krew to po dodaniu cieczy "wody czy bulionu" powinna być zblendowana i tak robię no chyba że lubimy niespodzianki w formie "strupa" Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Marca 2015 chyba że lubimy niespodzianki w formie "strupa" Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Marca 2015 Suchą krew trzeba rozpuścić w zimnej wodzie, inaczej będzie "strup". Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Marca 2015 A dlaczego z solą trzeba mieszać.? A dlatego żeby uniknąć skrzepu/gluta. Ja robię tak, odważoną ilość krwi (na ogół 200g/10kg farszu)mieszam z odważoną ilością soli która ma być dodana do wyrobu, zalewam "rosołem"(1litr) o temp. 20-30 st, rozprowadzam rózgą w misce plastikowej do całkowitego połączenia, następnie stopniowo dodaje roztwór do farszu. Wcześniej zostawiam sobie kilka garści kaszy, żeby wytrzeć miskę z krwi. Jeśli sucha krew to po dodaniu cieczy "wody czy bulionu" powinna być zblendowana i tak robię no chyba że lubimy niespodzianki w formie "strupa" Spróbuj wymieszać z solą i nie będziesz musiał bledować. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) A dlatego żeby uniknąć skrzepu/gluta. E tam.Pomyliłeś krew świeżą z suszoną.Suszonej nie trzeba.Wystarczy blender. Edytowane 22 Marca 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Marca 2015 E tam.Pomyliłeś krew świeżą z suszoną.Suszonej nie trzeba.Wystarczy blender. Robię według zaleceń sprzedawcy i nie ma problemu. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Marca 2015 Suchą krew trzeba rozpuścić w zimnej wodzie, inaczej będzie "strup". Ile miałeś takich zdarzeń? A pozostali panowie? Robię według zaleceń sprzedawcy i nie ma problemu. I ja też. Mało tego, że nie rozcieńczam w zimnej wodzie, to sypię na ciepły farsz i dodaję ciepłego bulionu. I od pierwszej kaszanki nie mam żadnych ciekawostek, więc nie teoretyzujcie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Marca 2015 Ile miałeś takich zdarzeń? A pozostali panowie? Z mistrzem się nie dyskutuje, więc Pawełku milknę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Marca 2015 Ile miałeś takich zdarzeń? A pozostali panowie? Z mistrzem się nie dyskutuje, więc Pawełku milknę. Ale po co takie nieeleganckie? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Marca 2015 Ale gdzie by tam, nieelegancko.... z szacunkiem milczę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Marca 2015 Hektor, dnia 22 Marz 2015 - 18:51, napisał: Robię według zaleceń sprzedawcy i nie ma problemu. I ja też. Mało tego, że nie rozcieńczam w zimnej wodzie, to sypię na ciepły farsz i dodaję ciepłego bulionu. I od pierwszej kaszanki nie mam żadnych ciekawostek, więc nie teoretyzujcie. Widocznie jeden i drugi sposób jest dobry.Mam propozycje, ja zrobię tak jak Ty a Ty tak jak ja i podzielimy się spostrzeżeniami Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Hektor, dnia 22 Marz 2015 - 18:51, napisał: Robię według zaleceń sprzedawcy i nie ma problemu. I ja też. Mało tego, że nie rozcieńczam w zimnej wodzie, to sypię na ciepły farsz i dodaję ciepłego bulionu. I od pierwszej kaszanki nie mam żadnych ciekawostek, więc nie teoretyzujcie. Widocznie jeden i drugi sposób jest dobry.Mam propozycje, ja zrobię tak jak Ty a Ty tak jak ja i podzielimy się spostrzeżeniami Akurat nie o Ciebie mi tu chodziło. Spróbować mogę, tylko po co sobie wydłużać robotę? Edytowane 22 Marca 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Marca 2015 A pozostali panowie? Pozostali Panowie nie mieli strupów bo ja zawsze rozcieńczam tylko w zimnej wodzie w zależności od suszu w proporcji 1:14 lub 1:10 w zależności od zaleceń producenta.Obecnie mam dostęp do świeżej i susz leży sobie w rezerwie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Akurat nie o Ciebie mi tu chodziło. Spoko Spróbować mogę, tylko po co sobie wydłużać robotę?Czy ja wiem czy wydłużać, łatwiej i chyba szybciej krew w płynie wmieszać w farsz niż na odwrót. Przygotowanie roztworu zajmuje minutkę, z przerwą na bronka Edytowane 22 Marca 2015 przez Hektor Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Marca 2015 A jak już taka ożywiona dyskusja na temat krwi suszonej, to proszę o odpowiedź o termin przydatności takiej suszonej? Mam kilogram oryginalnie zapakowanej krwi, którą kupiłem ok 3 lat temu. Nie ma na nie niestety daty ważności. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Marca 2015 Ważne, że nikt nie ma strupów, więc nie ma potrzeby o nich pisać. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Marca 2015 Nie ma na nie niestety daty ważności. Na tych które kupuję jest to na ogół dwa lata, pod warunkiem zachowania reżimu, szczelności opakowania i temperatury przechowywania. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.