Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zrobić na święta kaszankę. Mam swój sprawdzony przepis, który udaje mi się powtarzać za każdym razem. Jest tylko mały problem. No może nie aż taki mały, No taki 65 kilowy problem - mianowicie żona.

Dotychczas krew miałem świeżą od kolegi który choduje blondyny. No i zawsze był problem:

- bo jej niedobrze jak na to patrzy

- bo jej śmierdzi

- garnków z krwi nie domyje itp

 

Ogólnie dostałem bana na robienie kaszanek. Wpadłem na pomysł by zrobić kaszankę z suchej krwi.

Teraz pytanie główne

 

Jaka jest różnica w smaku ? Czy kaszanka z suchej krwi jest gorsza ? ( bo na pewno nie lepsza)

Edytowane przez krzysiek-krze

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/
Udostępnij na innych stronach

Krew suszoną też musisz rozrobić z wodą lub rosołem od gotowania mies i tez wszystko brudne a smak kaszanki gorszy wg. mnie.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414478
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dotychczas krew miałem świeżą od kolegi który choduje blondyny. No i zawsze był problem:

 

Kolega chowa blondyny, ich krew najlepsza do kaszanki - myj sam gary i nie będzie problemu, a smak świeżej krwi...  z proszku nie próbowałem..... i nie chcę....  :cool: 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414481
Udostępnij na innych stronach

:w00t: Japierdziu, ma bozia lokatorki na tym świecie :facepalm:


 

 

Jaka jest różnica w smaku ? Czy kaszanka z suchej krwi jest gorsza ?

Ja robię  na suchej z konieczności i nie ma dramatu, ważne żeby wcześniej wymieszać z sola i dobrze rozpuścić.

Możesz zrobić śmiało, na pewno nie wyrzucisz a jak nie powiesz zjadaczom, to nawet się nie zorientują :D  

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414750
Udostępnij na innych stronach

żeby wcześniej wymieszać z sola

 

A dlaczego z solą trzeba mieszać.?.Nigdy tego nie robiłem.Rozpuszczałem w zimnej wodzie, troche blenderem i po sprawie.Stawiam, że nikt nie pozna po smaku czy kaszanka była robiona z suszem czy z naturalną krwią.Może tylko po wyglądzie bo suszona po rozpuszczeniu wpada bardziej w brąz niż w czerwień i kaszanka jest ciemniejsza.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414799
Udostępnij na innych stronach

 

żeby wcześniej wymieszać z sola

 

A dlaczego z solą trzeba mieszać.?.Nigdy tego nie robiłem.Rozpuszczałem w zimnej wodzie, troche blenderem i po sprawie.

Suchą krew sypię do farszu i dolewam bulionu z gotowania mięs, to wystarczy. 

Stawiam, że nikt nie pozna po smaku czy kaszanka była robiona z suszem czy z naturalną krwią.

:thumbsup:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414804
Udostępnij na innych stronach

, to wystarczy. 

 

Ale nie mnie ;)  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414828
Udostępnij na innych stronach

Jeśli sucha krew to po dodaniu cieczy "wody czy bulionu" powinna być zblendowana i tak robię no chyba że lubimy niespodzianki w formie "strupa" ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414852
Udostępnij na innych stronach

 

 

chyba że lubimy niespodzianki w formie "strupa"

 

:thumbsup:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414860
Udostępnij na innych stronach

Suchą krew trzeba rozpuścić w zimnej wodzie, inaczej będzie "strup".  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414863
Udostępnij na innych stronach

 

 

A dlaczego z solą trzeba mieszać.?

A dlatego żeby uniknąć skrzepu/gluta. Ja robię tak, odważoną ilość krwi (na ogół 200g/10kg farszu)mieszam z odważoną ilością soli która ma być dodana do wyrobu, zalewam "rosołem"(1litr) o temp. 20-30 st, rozprowadzam rózgą w misce plastikowej do całkowitego połączenia, następnie stopniowo dodaje roztwór do farszu. Wcześniej zostawiam sobie kilka garści kaszy, żeby wytrzeć miskę z krwi.  

 

 

 

Jeśli sucha krew to po dodaniu cieczy "wody czy bulionu" powinna być zblendowana i tak robię no chyba że lubimy niespodzianki w formie "strupa"

Spróbuj wymieszać z solą i nie będziesz musiał bledować. 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414873
Udostępnij na innych stronach

A dlatego żeby uniknąć skrzepu/gluta.

 

E tam.Pomyliłeś krew świeżą z suszoną.Suszonej nie trzeba.Wystarczy blender. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414917
Udostępnij na innych stronach

 

 

E tam.Pomyliłeś krew świeżą z suszoną.Suszonej nie trzeba.Wystarczy blender. 

Robię według zaleceń sprzedawcy i nie ma problemu. 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414919
Udostępnij na innych stronach

Suchą krew trzeba rozpuścić w zimnej wodzie, inaczej będzie "strup".  :D

Ile miałeś takich zdarzeń? A pozostali panowie?  :)

Robię według zaleceń sprzedawcy i nie ma problemu. 

I ja też. Mało tego, że nie rozcieńczam w zimnej wodzie, to sypię na ciepły farsz i dodaję ciepłego bulionu. I od pierwszej kaszanki nie mam żadnych ciekawostek, więc nie teoretyzujcie.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414922
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ile miałeś takich zdarzeń? A pozostali panowie? 

Z mistrzem się nie dyskutuje, więc Pawełku milknę.  :tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414924
Udostępnij na innych stronach

 

Ile miałeś takich zdarzeń? A pozostali panowie? 

Z mistrzem się nie dyskutuje, więc Pawełku milknę.  :tongue:

Ale po co takie nieeleganckie?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414932
Udostępnij na innych stronach

Ale gdzie by tam, nieelegancko.... z szacunkiem milczę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414936
Udostępnij na innych stronach

Hektor, dnia 22 Marz 2015 - 18:51, napisał: Robię według zaleceń sprzedawcy i nie ma problemu.

 

I ja też. Mało tego, że nie rozcieńczam w zimnej wodzie, to sypię na ciepły farsz i dodaję ciepłego bulionu. I od pierwszej kaszanki nie mam żadnych ciekawostek, więc nie teoretyzujcie. 

 

Widocznie jeden i drugi sposób jest dobry.

Mam propozycje, ja zrobię tak jak Ty a Ty tak jak ja i podzielimy się spostrzeżeniami :)  

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414937
Udostępnij na innych stronach

 

Hektor, dnia 22 Marz 2015 - 18:51, napisał: Robię według zaleceń sprzedawcy i nie ma problemu.

 

I ja też. Mało tego, że nie rozcieńczam w zimnej wodzie, to sypię na ciepły farsz i dodaję ciepłego bulionu. I od pierwszej kaszanki nie mam żadnych ciekawostek, więc nie teoretyzujcie. 

 

Widocznie jeden i drugi sposób jest dobry.

Mam propozycje, ja zrobię tak jak Ty a Ty tak jak ja i podzielimy się spostrzeżeniami :)  

Akurat nie o Ciebie mi tu chodziło.  :)  Spróbować mogę, tylko po co sobie wydłużać robotę?

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414939
Udostępnij na innych stronach

 

 

 A pozostali panowie? 

 

Pozostali Panowie nie mieli strupów ;)  bo ja zawsze rozcieńczam tylko w zimnej wodzie w zależności od suszu w proporcji 1:14 lub 1:10 w zależności od zaleceń producenta.Obecnie mam dostęp do świeżej i susz leży sobie w rezerwie. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414946
Udostępnij na innych stronach

Akurat nie o Ciebie mi tu chodziło. 

Spoko :D

 

 

Spróbować mogę, tylko po co sobie wydłużać robotę?

Czy ja wiem czy wydłużać, łatwiej i chyba szybciej krew w płynie wmieszać w farsz niż na odwrót. Przygotowanie roztworu zajmuje minutkę, z przerwą na bronka :D

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414947
Udostępnij na innych stronach

A jak już taka ożywiona dyskusja na temat krwi suszonej, to proszę o odpowiedź o termin przydatności takiej suszonej?

 

Mam kilogram oryginalnie zapakowanej krwi, którą kupiłem ok 3 lat temu. Nie ma na nie niestety daty ważności.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414949
Udostępnij na innych stronach

Ważne, że nikt nie ma strupów, więc nie ma potrzeby o nich pisać.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414951
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie ma na nie niestety daty ważności.

Na tych które kupuję  jest to na ogół dwa lata, pod warunkiem zachowania reżimu, szczelności opakowania i temperatury przechowywania. 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11349-krew-do-kaszanki/#findComment-414955
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.