miro Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 28 Października 2015 Nie chodzi mi o sknerstwo na zakup wagi. Miałem podobnie z kulturami do salami.Opakowanie, saszetka 25g/100kg mięsa ..... weź to rozważ w dawki na 10kg mięsa ......a potem spakuj !!Tak tego mało, że mikro woreczki musiałbym kupić.Dodałem więc zwykłej soli 85g, wyszło razem 100g i już miałem z górki.....paczuszki po 10g. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 28 Października 2015 hehehhe MIRO mi tez nie o to chodzi. Ja sobie poradziłem tym sposobem bo nie lubię "na oko". Poza tym szkoda mi bakterii za dużo wsypać bo aż tak wielka fiolka nie jest.Tutaj nic nie możesz dosypywać i przesypywać itp. Bo można wprowadzić "złe bakterie" i potem ser wyjdzie do bani. A trochę szkoda się o tym przekonać np. po pół roku albo po roku Ale Twój sposób z solą godny rozważenia przy innej produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 28 Października 2015 Dodałem więc zwykłej soli 85g, wyszło razem 100g Bakterie do salami - przeważnie kompozycja 2-4 różnych szczepów - nie znoszą wysokiego zasolenia.Najczęściej w instrukcji jest podany % dla każdego składnika z osobna.Nie wiem, jak się sprawy mają z postacią liofilizowaną bakterii, ale o odrobinę wilgoci z powietrza nie trudno.Ciekawi mnie, czy to, co przechowujesz w soli będzie nadal aktywne... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 28 Października 2015 Taką metodę podsunął mi technolog.Kultury w ten sposób konfekcjonowane sprzedaję sporo czasu i jak na razie nie było żadnych reklamacji na ich działanie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.