Skocz do zawartości

a'la manufaktura - wyroby z mleka i inne


a'la

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chodzi mi o sknerstwo na zakup wagi. :D

Miałem podobnie z kulturami do salami.

Opakowanie, saszetka 25g/100kg mięsa ..... weź to rozważ w dawki na 10kg mięsa ......a potem spakuj !!

Tak tego mało, że mikro woreczki musiałbym kupić.

Dodałem więc zwykłej soli 85g, wyszło razem 100g i już miałem z górki.....paczuszki po 10g. :cool:

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

hehehhe MIRO mi tez nie o to chodzi. Ja sobie poradziłem tym sposobem bo nie lubię "na oko". Poza tym szkoda mi bakterii za dużo wsypać bo aż tak wielka fiolka nie jest.

Tutaj nic nie możesz dosypywać i przesypywać itp. Bo można wprowadzić "złe bakterie" i potem ser wyjdzie do bani. A trochę szkoda się o tym przekonać np. po pół roku albo po roku :)

Ale Twój sposób z solą godny rozważenia przy innej produkcji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodałem więc zwykłej soli 85g, wyszło razem 100g

Bakterie do salami - przeważnie kompozycja 2-4 różnych szczepów - nie znoszą wysokiego zasolenia.

Najczęściej w instrukcji jest podany % dla każdego składnika z osobna.

Nie wiem, jak się sprawy mają z postacią liofilizowaną bakterii, ale o odrobinę wilgoci z powietrza nie trudno.

Ciekawi mnie, czy to, co przechowujesz w soli będzie nadal aktywne...

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taką metodę podsunął mi technolog.

Kultury w ten sposób konfekcjonowane sprzedaję sporo czasu i jak na razie nie było żadnych reklamacji na ich działanie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.