Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Chciałaby zacząć od początku ,czyli od zrobienia jogurtu. W przepisie mam podane -na 1l. mleka 10g suchego zaczynu do jogurtu.Wiem,ze można go zastąpić jogurtem,tylko w jakiej ilości na 1l ?
Możesz dać 10g lub więcej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417306
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 142
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

Tylko 10 g świeżego? -do litra ?
  tak. Oczywiście dodając więcej bakterii zwiększać szybkość fermentacji. Dodając mniej wydłużasz czas fermentacji.

Ponadto

 

W przepisie mam podane -na 1l. mleka 10g suchego zaczynu do jogurtu.

Skąd przepis? Możesz podać zródło.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417525
Udostępnij na innych stronach

Przepis jest w książeczce dołączonej do multicookera Redmond RCM 280E.,którą dostałam ,a właściwie wycyganiłam przy zakupie modelu RMC -M90E,ale co ciekawe mimo,że mój model posiada funkcję jogurt ,to w książeczce dołączonej nie ma na niego przepisu...Na ich stronie znalazłam przepis

mleko-300ml

śmietana -300ml

kwaśne mleko -350ml

W sieci namierzyłam jeszcze taki -na 1l mleka dodać 5 łyzek jogurtu

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417559
Udostępnij na innych stronach

Przepis jest w książeczce dołączonej do multicookera Redmond RCM 280E.,którą dostałam ,a właściwie wycyganiłam przy zakupie modelu RMC -M90E,ale co ciekawe mimo,że mój model posiada funkcję jogurt ,to w książeczce dołączonej nie ma na niego przepisu...Na ich stronie znalazłam przepis

mleko-300ml

śmietana -300ml

kwaśne mleko -350ml

W sieci namierzyłam jeszcze taki -na 1l mleka dodać 5 łyzek jogurtu

 

czyli jednak sie zdecydowałaś na multicooker

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417583
Udostępnij na innych stronach

Chęć posiadania wzięła górę,ale odczucia podobne do Waszych [średnie],a koszyk do smażenia frytek ....dla dziecka.Może sprawdzi się jako wolnowar...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417586
Udostępnij na innych stronach

Jako wolnowar sprawdza się znacznie gorzej niż średnio - większe zużycie prądu i gorszy smak potraw.

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417592
Udostępnij na innych stronach

Pytałam o to na infolinii,ale producent nie podaje zużycia prądu dla tego programu a miła pani wmówiła mi ,ze przy niskich temp.żużycie jest naprawdę niwielkie...

Jak zrobić ten jogurt w tym ustrojstwie  ,bo kulki serowe już napoczęte ,a domownicy domagają się kolejnych smaków.

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417595
Udostępnij na innych stronach

Składniki

350 ml mleko (3,2%)
350 ml śmietanka (10%)
300 ml kwaśnego mleka (2,5%)

Sposób przygotowywaniaMleko, śmietankę i kwaśne mleko (o temperaturze pokojowej) wymieszać w oddzielnym naczyniu, zatem wymieszane składniki wlać do misy multicookera. Zamknąć pokrywę.Przyciskiem „MENU” wybrać program „YOGURT/DOUGH”. Przyciskami „HOUR” i „MIN” ustawić czas przygotowywania 12 godz. Wcisnąć i przytrzymać przez kilka sekund przycisk „START”, przygotowywać do zakończenia pracy programu. Przygotowany jogurt wstawić do lodówki na 3 godziny.

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417598
Udostępnij na innych stronach

Pawel, dlaczego dajesz jako kulture kwasne mleko? Czy to taki przepis jest?

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417599
Udostępnij na innych stronach

Pawel, dlaczego dajesz jako kulture kwasne mleko? Czy to taki przepis jest?

 

to przepis na ten konkretny model multicookera

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417601
Udostępnij na innych stronach

 Dziekuje , nie wiedzialam  :D

 JA mam stary termos do robienia ypogurtu i jako  kulture dodaje teraz 2 lyzki naturalnego yogurtu, zpoprzedniej produkcji ipo12 godninach wstawiam sloik z yogrtem do lodowki,pozniej jesli chcemy z owocami, to mieszam na swiezo.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417603
Udostępnij na innych stronach

Dlatego uważam, ze to urządzenie to przerost formy nad treścią :D

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417605
Udostępnij na innych stronach

Poczekaj, moje czy Twoje? JA robie to z premedytacja.Moge spokojnie robic jakie tylko zapragne owocowe yogurty, a nie robie tego. Kiedys sie bawilam w yogurty owocowe, teraz wole naturalny  smak ze swiezym czy pieczonym owocem.  Polecam sporbowac, warto.

 Pomysl taki wzielam z ksiazki:  French Women Don't Get Fat  :D Nie zaluje tego. Za d uza ilosc ukrytego cukru jest szkodliwa ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417618
Udostępnij na innych stronach

Bo to tak ze wszystkimi ustrojstwami (jak co do wszystkiego to i do.....)ja juz nie mam miejsca na kolejne ,ostatnio bozbylam sie jednej sokowirowki to dostalam mixer Blend-Active co bym miala co popijac na spacerach z moim pupilem :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417637
Udostępnij na innych stronach

 Electra , ja mam termos ze sloikiem i w nim robie ypgurt. Gotuje wode w czajnikuwlewamdotermosu , wsadzam sloik z mlekiem  i wieczorem wstawiam juz ypgurt do lodowki. Nie zajmujeduzomiejsca, zwlasza ,ze w wiekszosci zyje na szafce w kuchni a nie w szafce  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417641
Udostępnij na innych stronach

Ja yogurtu jeszcze nigdy sama nie robilam ,hehe jak zaczne to niedlugo nic nie bede gotowego kupowac  :D zeby ta doba sie wydluzyla to by dobre bylo.

Szkoda ze mieszkam w bloku wiec miejsce mam ograniczone ,bo extra ladowka by sie przydala.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417643
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepis jest w książeczce dołączonej do multicookera Redmond RCM 280E.,którą dostałam ,a właściwie wycyganiłam przy zakupie modelu RMC -M90E,ale co ciekawe mimo,że mój model posiada funkcję jogurt ,to w książeczce dołączonej nie ma na niego przepisu...Na ich stronie znalazłam przepis mleko-300ml śmietana -300ml kwaśne mleko -350ml

 

 

Składniki 350 ml mleko (3,2%) 350 ml śmietanka (10%) 300 ml kwaśnego mleka (2,5%)

Wykonujecie bazę pod tłusty  twaróg lub zsiadłe mleko.

Przepisach nie ma mowy jogurcie. W prawdziwym przepisie używa się bakterii jogurtowych(termofilne) a czas fermentacjio to, 2-3 godz.,w temp. około 42-45 C.

Beatag. Co, z tym suchym zaczynem jogurtowym?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417846
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co, z tym suchym zaczynem jogurtowym?
 

 Andrzej, wydaje mi sie , ze autor nie znal dobrze tematu i mial na mysli kultury bakteryjne ( tak to po polsku chyba jest ? )

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417859
Udostępnij na innych stronach

No toć napisałam ,żeby się dowiedzieć...

Ja też myślę ,ze autorowi chodziło o kultury bakterii [trzeba by zapytać w Agrovisie] ,ale kiedyś [dawno] jak robiłam to dodawałam 2-3 łyżki sklepowego jogurtu do 1l ciepłego  mleka i trzymałam pod kocykiem kilka godz.

Dziś jak mam maszynę chciałbym właśnie w niej zrobić ,tylko ,ze jeden przepis jest z tym suchym zaczynem ,a drugi ze smietaną i kwaśnym mlekiem...http://multicooker.pl/przepisy/jogurt-klasyczny/,ten z zaczynem mam w książeczce z przepisami.-składniki -mleko 3,2 %o temp. pokojowej-1l suchy zaczyn do jogurtu -10g.Program przewiduje 12godz.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417860
Udostępnij na innych stronach

Poczekaj, moje czy Twoje?

 

Mam na myśli nasze urządzenia

 

 

Bo to tak ze wszystkimi ustrojstwami (jak co do wszystkiego to i do.....)ja juz nie mam miejsca na kolejne ,ostatnio bozbylam sie jednej sokowirowki to dostalam mixer Blend-Active co bym miala co popijac na spacerach z moim pupilem :)

 

Ola zapałała nagłą miłością do wszelkich urządzeń kuchennym tylko że ta Jej miłość szybko się kończy

Dobrze, że chociaż w uczuciach do mnie jest stała :D

 

Wykonujecie bazę pod tłusty  twaróg lub zsiadłe mleko.

Przepisach nie ma mowy jogurcie. W prawdziwym przepisie używa się bakterii jogurtowych(termofilne) a czas fermentacjio to, 2-3 godz.,w temp. około 42-45 C.

Beatag. Co, z tym suchym zaczynem jogurtowym?

 

 

Przepis pochodzi od producenta tego urządzenia

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417863
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepis pochodzi od producenta tego urządzenia
 

 I tutaj jest przyklad, ze producenci powinni zatrudniac przynajmiej  jakiegos specjaliste od jedzenia,  bo jak widac ich wiedza nie jest za bogata .

 

 CAmelki, jak juz wam sie znudza te urzadzenia to rozdawajcie, ja tak robie, naokolo duzoludzi ,ktorzy sie uciesza takimi zabawkami :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417864
Udostępnij na innych stronach

 

 CAmelki, jak juz wam sie znudza te urzadzenia to rozdawajcie, ja tak robie, naokolo duzoludzi ,ktorzy sie uciesza takimi zabawkami :D

 

 

tez tak robimy :D

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417867
Udostępnij na innych stronach

Jibneh shelal

 

Pochodzenia tego sera sięga czasów wędrujących po całym Bliskim Wschodzie plemion beduińskich, jednak za jego ojczyznę najczęściej uznaje się Syrię i Armenię.

Jibneh shelal (znana jest też transkrypcja jibneh mshallaleh) pierwotnie przygotowywany był z mleka owczego lub koziego, obecnie coraz częściej wykorzystuje się mleko krowie.

W polskich warunkach najłatwiej będzie przygotować go z mozzarelli (najlepiej własnej produkcji).

 

Składniki

  • 250 g sera mozzarella (im wyższa zawartość tłuszczu tym lepiej)
  • 1,5 litra wody
  • 1- 2 płaskie łyżki stołowe soli 
  • opcjonalnie 2 łyżeczki nasion czarnuszki lub kminku
  • opcjonalnie 1/4 łyżeczki rozdrobnionych jąder pestek dzikich wiśni lub ich zamienników (tutaj link)

Przygotowanie

Podgrzać wodę do temperatury 85 - 90 stopni, dodać sól i wymieszać. Mozzarellę rozdrobnić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do wody na około 2-3 minuty  (do czasu aż się roztopi), ale nie dopuścić do zagotowania sera.

Za pomoc łyżki cedzakowej wyjmować niewielkimi partiami roztopiony ser, zagniatać z przyprawami  i rozciągać go w jak najdłuższe nitki, które następnie skręcamy. Trzeba to robić ostrożnie, najlepiej w silikonowych rękawicach kuchennych ponieważ ser po wyjęciu z wody jest bardzo gorący. Nitki sera powinny być lśniące i gładkie.

Jeśli ser zbyt szybko stwardnieje i zacznie się kruszyć podczas rozciągania wystarczy ponownie włożyć go do bardzo gorącej wody lub podgrzać przez 15-20 sekund w kuchence mikrofalowej.

Uformowane warkocze wkładać do naczynia z lodowatą wodą do czasu, aż wykorzystamy całą roztopioną mozzarellę, a następnie osuszyć.

Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym foliowym woreczku lub zapakowany próżniowo. Jibneh shelal można także zamrozić.

Można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło (podgrzany przez chwilę w gorącej wodzie).

 

Tutaj film instruktażowy jak rozciągać i splatać jibneh shelal

 

http://3.bp.blogspot.com/-H7hB5sLBdBQ/VSMVbzKwNEI/AAAAAAAAFwo/nb5bNmKHjcY/s1600/string%2Bcheese.png

w takiej postaci można najczęściej kupić ten ser w Arabii Saudyjskiej

Edytowane przez camelki

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-418677
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.