Bagno Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 31 Marca 2015 Chciałaby zacząć od początku ,czyli od zrobienia jogurtu. W przepisie mam podane -na 1l. mleka 10g suchego zaczynu do jogurtu.Wiem,ze można go zastąpić jogurtem,tylko w jakiej ilości na 1l ? Możesz dać 10g lub więcej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Tylko 10 g świeżego? -do litra ? Edytowane 31 Marca 2015 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Tylko 10 g świeżego? -do litra ? tak. Oczywiście dodając więcej bakterii zwiększać szybkość fermentacji. Dodając mniej wydłużasz czas fermentacji.Ponadto W przepisie mam podane -na 1l. mleka 10g suchego zaczynu do jogurtu. Skąd przepis? Możesz podać zródło. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Przepis jest w książeczce dołączonej do multicookera Redmond RCM 280E.,którą dostałam ,a właściwie wycyganiłam przy zakupie modelu RMC -M90E,ale co ciekawe mimo,że mój model posiada funkcję jogurt ,to w książeczce dołączonej nie ma na niego przepisu...Na ich stronie znalazłam przepismleko-300mlśmietana -300mlkwaśne mleko -350mlW sieci namierzyłam jeszcze taki -na 1l mleka dodać 5 łyzek jogurtu Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Przepis jest w książeczce dołączonej do multicookera Redmond RCM 280E.,którą dostałam ,a właściwie wycyganiłam przy zakupie modelu RMC -M90E,ale co ciekawe mimo,że mój model posiada funkcję jogurt ,to w książeczce dołączonej nie ma na niego przepisu...Na ich stronie znalazłam przepismleko-300mlśmietana -300mlkwaśne mleko -350mlW sieci namierzyłam jeszcze taki -na 1l mleka dodać 5 łyzek jogurtu czyli jednak sie zdecydowałaś na multicooker Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Chęć posiadania wzięła górę,ale odczucia podobne do Waszych [średnie],a koszyk do smażenia frytek ....dla dziecka.Może sprawdzi się jako wolnowar... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Jako wolnowar sprawdza się znacznie gorzej niż średnio - większe zużycie prądu i gorszy smak potraw. Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Pytałam o to na infolinii,ale producent nie podaje zużycia prądu dla tego programu a miła pani wmówiła mi ,ze przy niskich temp.żużycie jest naprawdę niwielkie...Jak zrobić ten jogurt w tym ustrojstwie ,bo kulki serowe już napoczęte ,a domownicy domagają się kolejnych smaków. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Składniki350 ml mleko (3,2%)350 ml śmietanka (10%)300 ml kwaśnego mleka (2,5%) Sposób przygotowywaniaMleko, śmietankę i kwaśne mleko (o temperaturze pokojowej) wymieszać w oddzielnym naczyniu, zatem wymieszane składniki wlać do misy multicookera. Zamknąć pokrywę.Przyciskiem „MENU” wybrać program „YOGURT/DOUGH”. Przyciskami „HOUR” i „MIN” ustawić czas przygotowywania 12 godz. Wcisnąć i przytrzymać przez kilka sekund przycisk „START”, przygotowywać do zakończenia pracy programu. Przygotowany jogurt wstawić do lodówki na 3 godziny. Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Pawel, dlaczego dajesz jako kulture kwasne mleko? Czy to taki przepis jest? Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Pawel, dlaczego dajesz jako kulture kwasne mleko? Czy to taki przepis jest? to przepis na ten konkretny model multicookera Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Dziekuje , nie wiedzialam JA mam stary termos do robienia ypogurtu i jako kulture dodaje teraz 2 lyzki naturalnego yogurtu, zpoprzedniej produkcji ipo12 godninach wstawiam sloik z yogrtem do lodowki,pozniej jesli chcemy z owocami, to mieszam na swiezo. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Dlatego uważam, ze to urządzenie to przerost formy nad treścią Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Poczekaj, moje czy Twoje? JA robie to z premedytacja.Moge spokojnie robic jakie tylko zapragne owocowe yogurty, a nie robie tego. Kiedys sie bawilam w yogurty owocowe, teraz wole naturalny smak ze swiezym czy pieczonym owocem. Polecam sporbowac, warto. Pomysl taki wzielam z ksiazki: French Women Don't Get Fat Nie zaluje tego. Za d uza ilosc ukrytego cukru jest szkodliwa Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Bo to tak ze wszystkimi ustrojstwami (jak co do wszystkiego to i do.....)ja juz nie mam miejsca na kolejne ,ostatnio bozbylam sie jednej sokowirowki to dostalam mixer Blend-Active co bym miala co popijac na spacerach z moim pupilem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Electra , ja mam termos ze sloikiem i w nim robie ypgurt. Gotuje wode w czajnikuwlewamdotermosu , wsadzam sloik z mlekiem i wieczorem wstawiam juz ypgurt do lodowki. Nie zajmujeduzomiejsca, zwlasza ,ze w wiekszosci zyje na szafce w kuchni a nie w szafce Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Ja yogurtu jeszcze nigdy sama nie robilam ,hehe jak zaczne to niedlugo nic nie bede gotowego kupowac zeby ta doba sie wydluzyla to by dobre bylo.Szkoda ze mieszkam w bloku wiec miejsce mam ograniczone ,bo extra ladowka by sie przydala. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Przepis jest w książeczce dołączonej do multicookera Redmond RCM 280E.,którą dostałam ,a właściwie wycyganiłam przy zakupie modelu RMC -M90E,ale co ciekawe mimo,że mój model posiada funkcję jogurt ,to w książeczce dołączonej nie ma na niego przepisu...Na ich stronie znalazłam przepis mleko-300ml śmietana -300ml kwaśne mleko -350ml Składniki 350 ml mleko (3,2%) 350 ml śmietanka (10%) 300 ml kwaśnego mleka (2,5%) Wykonujecie bazę pod tłusty twaróg lub zsiadłe mleko.Przepisach nie ma mowy jogurcie. W prawdziwym przepisie używa się bakterii jogurtowych(termofilne) a czas fermentacjio to, 2-3 godz.,w temp. około 42-45 C.Beatag. Co, z tym suchym zaczynem jogurtowym? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Co, z tym suchym zaczynem jogurtowym? Andrzej, wydaje mi sie , ze autor nie znal dobrze tematu i mial na mysli kultury bakteryjne ( tak to po polsku chyba jest ? ) Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 No toć napisałam ,żeby się dowiedzieć...Ja też myślę ,ze autorowi chodziło o kultury bakterii [trzeba by zapytać w Agrovisie] ,ale kiedyś [dawno] jak robiłam to dodawałam 2-3 łyżki sklepowego jogurtu do 1l ciepłego mleka i trzymałam pod kocykiem kilka godz.Dziś jak mam maszynę chciałbym właśnie w niej zrobić ,tylko ,ze jeden przepis jest z tym suchym zaczynem ,a drugi ze smietaną i kwaśnym mlekiem...http://multicooker.pl/przepisy/jogurt-klasyczny/,ten z zaczynem mam w książeczce z przepisami.-składniki -mleko 3,2 %o temp. pokojowej-1l suchy zaczyn do jogurtu -10g.Program przewiduje 12godz. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Poczekaj, moje czy Twoje? Mam na myśli nasze urządzenia Bo to tak ze wszystkimi ustrojstwami (jak co do wszystkiego to i do.....)ja juz nie mam miejsca na kolejne ,ostatnio bozbylam sie jednej sokowirowki to dostalam mixer Blend-Active co bym miala co popijac na spacerach z moim pupilem Ola zapałała nagłą miłością do wszelkich urządzeń kuchennym tylko że ta Jej miłość szybko się kończyDobrze, że chociaż w uczuciach do mnie jest stała Wykonujecie bazę pod tłusty twaróg lub zsiadłe mleko.Przepisach nie ma mowy jogurcie. W prawdziwym przepisie używa się bakterii jogurtowych(termofilne) a czas fermentacjio to, 2-3 godz.,w temp. około 42-45 C.Beatag. Co, z tym suchym zaczynem jogurtowym? Przepis pochodzi od producenta tego urządzenia Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Przepis pochodzi od producenta tego urządzenia I tutaj jest przyklad, ze producenci powinni zatrudniac przynajmiej jakiegos specjaliste od jedzenia, bo jak widac ich wiedza nie jest za bogata . CAmelki, jak juz wam sie znudza te urzadzenia to rozdawajcie, ja tak robie, naokolo duzoludzi ,ktorzy sie uciesza takimi zabawkami Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Hmm...wypróbuje na razie ten drugi przepis ,bo produkty łatwo dostępne... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 CAmelki, jak juz wam sie znudza te urzadzenia to rozdawajcie, ja tak robie, naokolo duzoludzi ,ktorzy sie uciesza takimi zabawkami tez tak robimy Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-417867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Jibneh shelal Pochodzenia tego sera sięga czasów wędrujących po całym Bliskim Wschodzie plemion beduińskich, jednak za jego ojczyznę najczęściej uznaje się Syrię i Armenię.Jibneh shelal (znana jest też transkrypcja jibneh mshallaleh) pierwotnie przygotowywany był z mleka owczego lub koziego, obecnie coraz częściej wykorzystuje się mleko krowie.W polskich warunkach najłatwiej będzie przygotować go z mozzarelli (najlepiej własnej produkcji). Składniki250 g sera mozzarella (im wyższa zawartość tłuszczu tym lepiej)1,5 litra wody1- 2 płaskie łyżki stołowe soli opcjonalnie 2 łyżeczki nasion czarnuszki lub kminkuopcjonalnie 1/4 łyżeczki rozdrobnionych jąder pestek dzikich wiśni lub ich zamienników (tutaj link)Przygotowanie Podgrzać wodę do temperatury 85 - 90 stopni, dodać sól i wymieszać. Mozzarellę rozdrobnić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do wody na około 2-3 minuty (do czasu aż się roztopi), ale nie dopuścić do zagotowania sera.Za pomoc łyżki cedzakowej wyjmować niewielkimi partiami roztopiony ser, zagniatać z przyprawami i rozciągać go w jak najdłuższe nitki, które następnie skręcamy. Trzeba to robić ostrożnie, najlepiej w silikonowych rękawicach kuchennych ponieważ ser po wyjęciu z wody jest bardzo gorący. Nitki sera powinny być lśniące i gładkie.Jeśli ser zbyt szybko stwardnieje i zacznie się kruszyć podczas rozciągania wystarczy ponownie włożyć go do bardzo gorącej wody lub podgrzać przez 15-20 sekund w kuchence mikrofalowej.Uformowane warkocze wkładać do naczynia z lodowatą wodą do czasu, aż wykorzystamy całą roztopioną mozzarellę, a następnie osuszyć.Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym foliowym woreczku lub zapakowany próżniowo. Jibneh shelal można także zamrozić.Można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło (podgrzany przez chwilę w gorącej wodzie). Tutaj film instruktażowy jak rozciągać i splatać jibneh shelal http://3.bp.blogspot.com/-H7hB5sLBdBQ/VSMVbzKwNEI/AAAAAAAAFwo/nb5bNmKHjcY/s1600/string%2Bcheese.pngw takiej postaci można najczęściej kupić ten ser w Arabii Saudyjskiej Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez camelki Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/page/3/#findComment-418677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.