mifur Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Marca 2015 Cześć seromaniacy,czy ktoś z Was ma jakąś wiedzę odnośnie sera o nazwie "dry curd cottage cheese"? Z moich poszukiwań wynika, że to chyba zwykły twaróg jednak cechuje go 24h fermentacja celem pozbycia się całej laktozy oraz nie może zawierać żadnych dodatków, np. śmietany. Jest to o tyle istotne, ponieważ to element diety, która wyklucza węglowodany.Wszelkie sugestie, będą mile widziane:) Załączam link, bo może być pomocny.http://www.scdiet.org/8resources/drycurd_sources.html Pozdrawiam,Michał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Marca 2015 Ale w samym twarogu ilości tych węglowodanów są bardzo małe i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifur Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Marca 2015 Może, źle próbuję ugryźć temat. Powinienem zapytać, czy jest jakiś konkretny sposób robienia twarogu, żeby nie miał w ogóle węglowodanów i nie zawierał innych dodatków niż samo mleko i sól ? @akmis978,Zdaję sobie sprawę, że może go być mało, ale nawet ta mała ilość i nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Marca 2015 Myślę że właściwym rozwiązaniem jest zastosowanie laktazyhttp://sklep.serowar.pl/pl/p/Lacta-Free-enzym-laktaza/357i natępnie zrobienie dowolnego sera: twaróg, koryciński, bundz, mozarella i inne Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifur Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Marca 2015 @pioro,niestety laktaza rozkłada laktoze do glukozy i galaktozy. Galaktozy też nie można spożywać na diecie, niestety. Więc w grę wchodzi jedynie sfermentowanie mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Marca 2015 Fermentacja musi być czysto mlekowa, bo jak będzie częściowo alkoholowa, to założenia diety SCD w pewnym sensie diabli biorą. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifur Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Marca 2015 @Maad,\Widzę, że kolega z branży:)Czyli, zakładając, że mamy mleko prosto od krowy zostawiamy na 24h, żeby się sfermentowało?Później na piec i podgrzewamy do 38-42 stopni C do momentu aż się zetnie. Przecedzamy i gotowe. Ewentualnie mleko sklepowe + kultury bakterii jak do jogurtu SCD i dalej jak wyżej.Coś mi umknęło? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Marca 2015 mifur, na serowarstwie się znam o tyle, że parę razy oscypki robiłem, czyli w sumie nic ale za to SCD ćwiczyłem przez kilka miesięcy, na zmianę z fodmap Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifur Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Marca 2015 @Maad,to może wspólnymi siłami coś wymyślimy:) A skąd miałeś twaróg SCD? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Marca 2015 czy jest jakiś konkretny sposób robienia twarogu, żeby nie miał w ogóle węglowodanów Mleko należy poddać fermentacji aż do jego przekwaszenia - trzy - cztery dobyTwaróg będzie bardziej kwaśny ale będzie zawierał tylko resztkowe ilości laktozy.Zakwasić albo zsiadłym mlekiem (około 7% zakwasu) - (absolutnie NIE jogurtem) albo bakteriami z grupy streptococcus lactis Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Marca 2015 A skąd miałeś twaróg SCD? z mlecznych jem masło, dojrzałe żółte sery i dojrzały kefir robico, czasem jogurt bałkański, ale też go dofermentowuję Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Marca 2015 A może Mareczku grzybka tybetańskiego chcesz ? Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Marca 2015 @mifur,Nie wiem, czy masz tę świadomość, że przemysłowe twarogi mogą zawierać pełną ilość laktozy tak, jak w słodkim mleku.Kazeina w tych twarogach ścinana jest poprzez dodanie kwasu mlekowego; takie twarogi nie miały kontaktu z żadnymi zakwaszającymi bakteriami więc cała laktoza pozostaje w twarogu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifur Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) @EAnna,do jogurtu używam tylko Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Streptococcus salivarius ssp. Thermophilus, więc powinny się nadać. Zsiadłe mleko powinno się samo zrobić z mleka pozostawionego w ciepłym, czy źle myślę? Czy do mleka można dodać jakieś konkretne szczepy bakterii zamiast dodawać kwaśne mleko? Nie wiem, czy masz tę świadomość, że przemysłowe twarogi mogą zawierać pełną ilość laktozy tak, jak w słodkim mleku. Kazeina w tych twarogach ścinana jest poprzez dodanie kwasu mlekowego; takie twarogi nie miały kontaktu z żadnymi zakwaszającymi bakteriami więc cała laktoza pozostaje w twarogu. dlatego wolałbym nie kupować gotowych, bo nie wiem co w środku @Maad,dobrobyt jak u mnie:) Edytowane 24 Marca 2015 przez mifur Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Marca 2015 do jogurtu używam tylko Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Streptococcus salivarius ssp. Thermophilus, więc powinny się nadać. Właśnie się nie nadają. Są to bakterie termofilne, które wymagaja temperatury 42 st.C. Właśnie o tym pisałam. Czy do mleka można dodać jakieś konkretne szczepy bakterii zamiast dodawać kwaśne mleko? Zakwasić albo zsiadłym mlekiem (około 7% zakwasu) - (absolutnie NIE jogurtem) albo bakteriami z grupy streptococcus lactis Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifur Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Marca 2015 @EAnna,w kwestii bakterii jogurtowych już mam jasność. Podsumowując:Robić tak jak w Twoim opisie "ser twarogowy od a do z cz.1" tylko, że mleko musi poleżeć 3-4 dni zanim przystąpię do podgrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Marca 2015 A co to za dieta, że nie można cukru w ogóle spożywać, jeśli mogę spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifur Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Marca 2015 @akmis978,SCD - Specific Darbohydrate Diet, dieta przy problemach z układem pokarmowym. Póki co jedyne co leczy te choroby, dlatego wypytuje o wszystko po 2 razy, żeby mieć pewność. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Marca 2015 Mifur, przy prdukcji dry curd cottage cheese nalezy go rowniez wyplukac woda, chodzi sam curd i dopiero wtedy uzyskuje ser farmerski. pamietaj ze tak dlugo musisz plukac ,az woda bedzie czysta. Ttaj masz jeden z przepisow na domowa produkcje: http://www.culturesforhealth.com/dry-curd-cottage-cheese Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Marca 2015 Na naszym forum są różne rzeczy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3200-serek-ziarnisty-cottage-wiejski-z-chalupy/ Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Marca 2015 Eaniu ,wlasnie sobie przypomnialam, ze chyba tez widzialam tutaj w Twoim wykonaniu. Ty juz doprowadzilas do koncowej wersji. Mifur'owi chyba chodzi na zatrzymaniu sie na etapie po plukaniu ziarna przed dodaniem smietanki. A tak z odskoku , teraz robia chude wersje tego sera u nas i mlekiem bez tluszczu zalewaja ziarno Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Marca 2015 a nie prościej wywalić w cholerę ten ser, a zacząć jeść mięso, tłuszcz i podroby? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Marca 2015 Maad, ale on jest smaczny http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,019_GH_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Marca 2015 a wątróbka cielęca z cebulką to nie jest? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Marca 2015 Tez jest BAAAAAAAAAARDZO dobra , ale serek tez. Zaraz wstawie do siebie do tematu serek z czosnkiem to popatrz jaki suchy a taki dobry Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.