Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć seromaniacy,

czy ktoś z Was ma jakąś wiedzę odnośnie sera o nazwie "dry curd cottage cheese"Z moich poszukiwań wynika, że to chyba zwykły twaróg jednak cechuje go 24h fermentacja celem pozbycia się całej laktozy oraz nie może zawierać żadnych dodatków, np. śmietany. Jest to o tyle istotne, ponieważ to element diety, która wyklucza węglowodany.

Wszelkie sugestie, będą mile widziane:)

 

Załączam link, bo może być pomocny.

http://www.scdiet.org/8resources/drycurd_sources.html

 

Pozdrawiam,

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/
Udostępnij na innych stronach

Może, źle próbuję ugryźć temat. Powinienem zapytać, czy jest jakiś konkretny sposób robienia twarogu, żeby nie miał w ogóle węglowodanów i nie zawierał innych dodatków niż samo mleko i sól ?

 

@akmis978,

Zdaję sobie sprawę, że może go być mało, ale nawet ta mała ilość i nie wchodzi w grę. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415462
Udostępnij na innych stronach

Myślę że właściwym rozwiązaniem jest zastosowanie laktazy

http://sklep.serowar.pl/pl/p/Lacta-Free-enzym-laktaza/357

i natępnie zrobienie dowolnego sera: twaróg, koryciński, bundz, mozarella i inne

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415476
Udostępnij na innych stronach

@pioro,

niestety laktaza rozkłada laktoze do glukozy i galaktozy. Galaktozy też nie można spożywać na diecie, niestety. Więc w grę wchodzi jedynie sfermentowanie mleka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415487
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja musi być czysto mlekowa, bo jak będzie częściowo alkoholowa, to założenia diety SCD w pewnym sensie diabli biorą.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415498
Udostępnij na innych stronach

@Maad,\

Widzę, że kolega z branży:)

Czyli, zakładając, że mamy mleko prosto od krowy zostawiamy na 24h, żeby się sfermentowało?

Później na piec i podgrzewamy do 38-42 stopni C do momentu aż się zetnie. Przecedzamy i gotowe.

 

Ewentualnie mleko sklepowe + kultury bakterii jak do jogurtu SCD i dalej jak wyżej.

Coś mi umknęło?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415505
Udostępnij na innych stronach

mifur, na serowarstwie się znam o tyle, że parę razy oscypki robiłem, czyli w sumie nic ;)

ale za to SCD ćwiczyłem przez kilka miesięcy, na zmianę z fodmap

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415515
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy jest jakiś konkretny sposób robienia twarogu, żeby nie miał w ogóle węglowodanów

Mleko należy poddać fermentacji aż do jego przekwaszenia - trzy - cztery doby

Twaróg będzie bardziej kwaśny ale będzie zawierał tylko resztkowe ilości laktozy.

Zakwasić albo zsiadłym mlekiem (około 7% zakwasu) - (absolutnie NIE jogurtem) albo bakteriami z grupy streptococcus lactis

 

 

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415523
Udostępnij na innych stronach

 

 

A skąd miałeś twaróg SCD?

 

z mlecznych jem masło, dojrzałe żółte sery i dojrzały kefir robico, czasem jogurt bałkański, ale też go dofermentowuję

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415533
Udostępnij na innych stronach

A może Mareczku grzybka tybetańskiego chcesz ?

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415539
Udostępnij na innych stronach

@mifur,

Nie wiem, czy masz tę świadomość, że przemysłowe twarogi mogą zawierać pełną ilość laktozy tak, jak w słodkim mleku.

Kazeina w tych twarogach ścinana jest poprzez dodanie kwasu mlekowego; takie twarogi nie miały kontaktu z żadnymi zakwaszającymi bakteriami więc cała laktoza pozostaje w twarogu. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415540
Udostępnij na innych stronach

@EAnna,

do jogurtu używam tylko Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Streptococcus salivarius ssp. Thermophilus, więc powinny się nadać. 

Zsiadłe mleko powinno się samo zrobić z mleka pozostawionego w ciepłym, czy źle myślę? Czy do mleka można dodać jakieś konkretne szczepy bakterii zamiast dodawać kwaśne mleko?

 

 

 

Nie wiem, czy masz tę świadomość, że przemysłowe twarogi mogą zawierać pełną ilość laktozy tak, jak w słodkim mleku. Kazeina w tych twarogach ścinana jest poprzez dodanie kwasu mlekowego; takie twarogi nie miały kontaktu z żadnymi zakwaszającymi bakteriami więc cała laktoza pozostaje w twarogu.  
 

dlatego wolałbym nie kupować gotowych, bo nie wiem co w środku

 

@Maad,

dobrobyt jak u mnie:) 

Edytowane przez mifur
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415560
Udostępnij na innych stronach

 

 

do jogurtu używam tylko Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Streptococcus salivarius ssp. Thermophilus, więc powinny się nadać. 

Właśnie się nie nadają. Są to bakterie termofilne, które wymagaja temperatury 42 st.C. Właśnie o tym pisałam.

 

 

Czy do mleka można dodać jakieś konkretne szczepy bakterii zamiast dodawać kwaśne mleko?  

 

 

Zakwasić albo zsiadłym mlekiem (około 7% zakwasu) - (absolutnie NIE jogurtem) albo bakteriami z grupy streptococcus lactis

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415567
Udostępnij na innych stronach

@EAnna,

w kwestii bakterii jogurtowych już mam jasność. 

 

Podsumowując:

Robić tak jak w Twoim opisie "ser twarogowy od a do z cz.1" tylko, że mleko musi poleżeć 3-4 dni zanim przystąpię do podgrzewania?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415587
Udostępnij na innych stronach

@akmis978,

SCD - Specific Darbohydrate Diet, dieta przy problemach z układem pokarmowym. Póki co jedyne co leczy te choroby, dlatego wypytuje o wszystko po 2 razy, żeby mieć pewność.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415598
Udostępnij na innych stronach

Mifur, przy prdukcji dry curd cottage cheese nalezy go rowniez wyplukac woda, chodzi sam curd i dopiero wtedy uzyskuje ser farmerski. pamietaj ze tak dlugo musisz plukac ,az woda bedzie czysta. Ttaj masz jeden z przepisow na domowa produkcje:   http://www.culturesforhealth.com/dry-curd-cottage-cheese

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415611
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415783
Udostępnij na innych stronach

 Eaniu ,wlasnie sobie przypomnialam, ze chyba tez widzialam tutaj w Twoim wykonaniu. Ty juz doprowadzilas do koncowej wersji.  Mifur'owi chyba chodzi na zatrzymaniu sie na etapie  po plukaniu ziarna przed dodaniem smietanki. 

 A tak z odskoku , teraz robia chude wersje tego sera u nas i mlekiem bez tluszczu zalewaja ziarno  :facepalm:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415855
Udostępnij na innych stronach

a nie prościej wywalić w cholerę ten ser, a zacząć jeść mięso, tłuszcz i podroby?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415857
Udostępnij na innych stronach

Maad, ale on jest smaczny http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,019_GH_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415859
Udostępnij na innych stronach

a wątróbka cielęca z cebulką to nie jest? :tongue:;):D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415865
Udostępnij na innych stronach

Tez jest BAAAAAAAAAARDZO dobra  :D , ale serek tez. Zaraz wstawie do siebie do tematu serek z czosnkiem to popatrz jaki suchy a taki dobry  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/#findComment-415885
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.