karolszymczak Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Lipca 2016 Zapakuj od razudo siadki szybciej obcieknie.Ja tak robie. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-505916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Lipca 2016 Czy zapakować ją do siatki natychmiast po wyjęciu z solanki czy dopiero po obcieknięciu ? Szynki zgodnie z technologią najpierw się ocieka a następnie wiąże lub wkłada do siatki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-505930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutusowiec Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Witajcie. Od kilku dni pekluję 9 kawałków szynki w roztworze ok. 10%.Szynki nie są jednolitymi okrągłymi szyszkami ale mają kształt...otwartej książki albo litery V.Na jednym boku jest około 35% mięsa na drugim reszta. Rozdzielić ich nie mogę ponieważ szynki będą za małe.Powierzchnia łącząca oba kawałki nie jest większa od powierzchni dwóch dłoni połączonych w literę V.Czytałem na stronie wcześniejszej, ze można coś z tym zrobić poprzez wyczyszczenie miejsca styku z tłuszczu ponacinanie miejsca styku w siatkę na głębokość około 0,5cm i delikatne ubicie mięsa. Na końcu mocno ścisnąć. Możecie coś więcej napisać, czy ktoś już tak robił i jak wyszło.Jak długo wędzić i w jakiej temperaturze, w jakiej temp parzyć.Ja mam zamiar teraz wędzić w temp około 35C przez minimum 2 dni na drewnie bukowym i parzyć w 85C - czas parzenia zależny od wagi jak 1kgx1h.S.O.S. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-531755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Pomysł z wyczyszczeniem i nacinaniem dobry. Do tego mocne osiatkowanie lub wiązanie po zwinięciu w rulon i będzie super. Ociekanie, osuszanie, wedzenia i parzenie wg danych zawartych w przepisach na szynkę wieprzową wędzoną i parzoną. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-531781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Możecie coś więcej napisać, czy ktoś już tak robił i jak wyszło. Musisz wyciąć wszystkie błony i ścięgna w miejscu łączenia obu kawałków, następnie naciąć mięso na głębokość ok.0,5 cm w kratkę, wziąć tłuczek i walić, aż zrobi się taka lepka miazga.Dalej to już wiązanie i do wędzenia, ale też nie ma gwarancji, że się sklei bo to też zależy od jakości mięsa.Co do wędzenia to nie widzę potrzeby wędzić w temp. 35 ºC i później parzyć.Ja bym wędził w temp.. 55º C i później parzył. P.S Nagrałem dzisiaj film jak taką szynkę składaną z kilku mięsni zrobić (szynkę Dziadka Arka), ale niestety nie mogę go zamieścić na You Tubie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-531782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Wymasuj szynki -uplastycznij przed nadzianiem w siatki lub wiązaniem.Wędzenie do uzyskania pożądanego koloru.Parzenie rozpocznij od włożenia szynek do wrzątku i gotowania ok. 20 minut następnie obniż temperaturę 85C .Ja parzę do osiągnięcia wewnątrz 68C nigdy na czas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-531788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutusowiec Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Co do wędzenia to nie widzę potrzeby wędzić w temp. 35 ºC i później parzyć.Ja bym wędził w temp.. 55º C i później parzył. Szczerze to nie wiem jaka będzie teraz temperatura -staram się wędzić tak, zeby nie było otwartego ognia Parzenie rozpocznij od włożenia szynek do wrzątku i gotowania ok. 20 minut Czy nie spowoduje to jeszcze bardziej napęcznienie w miejscu łączenia? Nagrałem dzisiaj film jak taką szynkę składaną z kilku mięsni zrobić (szynkę Dziadka Arka), ale niestety nie mogę go zamieścić na You Tubie. - jak by Ci się udało umieścić na YT to daj znać...nawet kiedyś tam w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-531892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Szczerze to nie wiem jaka będzie teraz temperatura -staram się wędzić tak, zeby nie było otwartego ognia Pomiar temperatury, to jeden z najwazniejszych paramatrów do ogarnięcia w naszej działalności. Można w palenisku osiągnąć żar podnoszacy temperaturę, a nie dający dymu. Czy nie spowoduje to jeszcze bardziej napęcznienie w miejscu łączenia? Spowoduje, ale główne działanie skierowane zostanie na zespolenie mięsa poprzez ścinanie białek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-531893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Grudnia 2016 - jak by Ci się udało umieścić na YT to daj znać...nawet kiedyś tam w przyszłości. Dzisiaj też próbowałem, ale nic z tego.Poczekam na kogoś mądrzejszego to mi doradzi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-531895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutusowiec Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Szczerze to nie wiem jaka będzie teraz temperatura Maxell, sorki troszku się źle wyraziłem. Ostatnie dwa wędzenia udawało mi się utrzymywać w temperaturze stabilnej 30-35C ale były to wędzenia za dni nie mroźnych Teraz bedzie wędzenie na mrozie i na śniegu dlatego nie wiem jaka będzie temperatura - w zimie jeszcze nigdy nie wędziłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-531903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Nagrałem dzisiaj film jak taką szynkę składaną z kilku mięsni zrobić (szynkę Dziadka Arka), ale niestety nie mogę go zamieścić na You Tubie. Napisz na PW co jest nie tak. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-531906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytek.lewy Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Bardzo bym chciał zobaczyć ten filmik ze składania szynki. Mojej białce bardzo smakowała szynka jaką zrobiłem pierwszy raz i chciałbym aby się trzymała w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-532379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Bardzo bym chciał zobaczyć ten filmik ze składania szynki. W przyszłym tygodniu wpadnie lepszy ode mnie specjalista to może się uda. Edytowane 20 Grudnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-532391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Wrzuć mi go na jakiś serwer, pobiorę i Ci przekonwertuje. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-532400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutusowiec Opublikowano 27 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Po oparzeniu tych łączonych szynek długo nie czekałem - jakieś 4h i otwarłem,Zeszły się ale mimo wszystko to jeszcze nie to.Zauważyłem, ze były bardziej słone niż te robione z jednolitej "szyszki"Raczej nie będę już robić łączonych.Od kilku dni w lodówce mam dwie sparzone - poczekam jeszcze tak do środy niech "usiądą" , może będą w śrdoku wizualnie łądniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-533448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.