Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Czy zapakować ją do siatki natychmiast po wyjęciu z solanki czy dopiero po obcieknięciu ?

 

Szynki zgodnie z technologią najpierw się ocieka a następnie wiąże lub wkłada do siatki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-505930
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Witajcie. Od kilku dni pekluję 9 kawałków szynki w roztworze ok. 10%.

Szynki nie są jednolitymi okrągłymi szyszkami ale mają kształt...otwartej książki albo litery V.

Na jednym boku jest około 35% mięsa na drugim reszta. Rozdzielić ich nie mogę ponieważ szynki będą za małe.

Powierzchnia łącząca oba kawałki nie jest większa od powierzchni dwóch dłoni połączonych w literę V.

Czytałem na stronie wcześniejszej, ze można coś z tym zrobić poprzez wyczyszczenie miejsca styku z tłuszczu ponacinanie miejsca styku w siatkę na głębokość około 0,5cm i delikatne ubicie mięsa. Na końcu mocno ścisnąć. Możecie coś więcej napisać, czy ktoś już tak robił i jak wyszło.

Jak długo wędzić i w jakiej temperaturze, w jakiej temp parzyć.

Ja mam zamiar teraz wędzić w temp około 35C przez minimum 2 dni na drewnie bukowym i parzyć w 85C - czas parzenia zależny od wagi jak 1kgx1h.

S.O.S. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-531755
Udostępnij na innych stronach

Pomysł z wyczyszczeniem i nacinaniem dobry.  Do tego mocne osiatkowanie lub wiązanie po zwinięciu w rulon i będzie super. Ociekanie, osuszanie, wedzenia i parzenie wg danych zawartych w przepisach na szynkę wieprzową wędzoną i parzoną.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-531781
Udostępnij na innych stronach

 

 

Możecie coś więcej napisać, czy ktoś już tak robił i jak wyszło.

 

Musisz wyciąć wszystkie błony i ścięgna w miejscu łączenia obu kawałków, następnie naciąć mięso na głębokość ok.0,5 cm w kratkę, wziąć tłuczek i walić, aż zrobi się taka lepka miazga.Dalej to już wiązanie i do wędzenia, ale też nie ma gwarancji, że się sklei bo to też zależy od jakości mięsa.Co do wędzenia to nie widzę potrzeby wędzić w temp. 35 ºC i później parzyć.Ja bym wędził w temp.. 55º C i później parzył.

 

P.S 

Nagrałem dzisiaj film jak taką szynkę składaną z kilku mięsni zrobić (szynkę Dziadka Arka), ale niestety nie mogę go zamieścić na You Tubie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-531782
Udostępnij na innych stronach

Wymasuj szynki -uplastycznij przed nadzianiem w siatki lub wiązaniem.

Wędzenie do uzyskania pożądanego koloru.

Parzenie rozpocznij od włożenia szynek do wrzątku i gotowania ok. 20 minut następnie obniż temperaturę 85C .

Ja parzę do osiągnięcia wewnątrz 68C  nigdy na czas.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-531788
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co do wędzenia to nie widzę potrzeby wędzić w temp. 35 ºC i później parzyć.Ja bym wędził w temp.. 55º C i później parzył.

Szczerze to nie wiem jaka będzie teraz temperatura -staram się wędzić tak, zeby nie było otwartego ognia :)

 

 

 

Parzenie rozpocznij od włożenia szynek do wrzątku i gotowania ok. 20 minut

Czy nie spowoduje to jeszcze bardziej napęcznienie w miejscu łączenia? :)

 

 

 

Nagrałem dzisiaj film jak taką szynkę składaną z kilku mięsni zrobić (szynkę Dziadka Arka), ale niestety nie mogę go zamieścić na You Tubie.
  - jak by Ci się udało umieścić na YT to daj znać...nawet kiedyś tam w przyszłości. :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-531892
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szczerze to nie wiem jaka będzie teraz temperatura -staram się wędzić tak, zeby nie było otwartego ognia

Pomiar temperatury, to jeden z najwazniejszych paramatrów do ogarnięcia w naszej działalności. Można w palenisku osiągnąć żar podnoszacy temperaturę, a nie dający dymu.

 

 

Czy nie spowoduje to jeszcze bardziej napęcznienie w miejscu łączenia?

Spowoduje, ale główne działanie skierowane zostanie na zespolenie mięsa poprzez ścinanie białek.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-531893
Udostępnij na innych stronach

 

 

- jak by Ci się udało umieścić na YT to daj znać...nawet kiedyś tam w przyszłości.

 

Dzisiaj też próbowałem, ale nic z tego.Poczekam na kogoś mądrzejszego to mi doradzi. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-531895
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szczerze to nie wiem jaka będzie teraz temperatura

Maxell, sorki troszku się źle wyraziłem. Ostatnie dwa wędzenia udawało mi się utrzymywać w temperaturze stabilnej 30-35C ale były to wędzenia za dni nie mroźnych :)  Teraz bedzie wędzenie na mrozie i na śniegu dlatego nie wiem jaka będzie temperatura - w zimie jeszcze nigdy nie wędziłem :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-531903
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nagrałem dzisiaj film jak taką szynkę składaną z kilku mięsni zrobić (szynkę Dziadka Arka), ale niestety nie mogę go zamieścić na You Tubie.

Napisz na PW co jest nie tak.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-531906
Udostępnij na innych stronach

Bardzo bym chciał zobaczyć ten filmik ze składania szynki.

 

W przyszłym tygodniu wpadnie lepszy ode mnie specjalista to może się uda. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-532391
Udostępnij na innych stronach

Wrzuć mi go na jakiś serwer, pobiorę i Ci przekonwertuje.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-532400
Udostępnij na innych stronach

Po oparzeniu tych łączonych szynek  długo nie czekałem - jakieś 4h i otwarłem,

Zeszły się ale mimo wszystko to jeszcze nie to.

Zauważyłem, ze były bardziej słone niż te robione z jednolitej "szyszki"

Raczej nie będę już robić łączonych.

Od kilku dni w lodówce mam dwie sparzone - poczekam jeszcze tak do środy niech "usiądą" , może będą w śrdoku wizualnie łądniejsze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11403-szynka/page/2/#findComment-533448
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.