Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie mam pytanie

Przerobiłem prosaka waga ok 87 kg zapeklowałem cześć mięsa według Rogera na10kg mięsa 5l wody i 1 kg 50/50 peklosoli i soli niejodowanej

Po 10 dniach zapakowałem w siatki osuszyłem no i uwedziłem

Oczywiście najpierw osuszyłem ok 1 h potem wedziłem w temp ok 50 stopni ponad 4 h

Następnego dnia szynka i baleron upażyłem 10 min. Gotowanie potem parzenie 75 stopni do 70 stopni w środku zachartowalem chwile w zimnej wodzie i zostawiłem do wystygnięcia

Problem jest po rozkrojeniu szyneczka i baleron jest twardy zbity

cieżko to wytłumaczyć a nie taki miękki i rozpływający sie w ustach podpowiedzcie co jest przyczyną poprzednie wyroby poza tym ze były przesolone były ok miękkie soczyste

Czy to wina mięsa czy inna przyczyna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11418-twarde-zbite-wedzonki/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Problem jest po rozkrojeniu szyneczka i baleron jest twardy zbity

Pokaz zdjęcia przekroju szynki i baleronu.  Jakie cechy miało  mięso: kolor (jasny, różówy, czerwony, blado czerwony) , czy było w dotyku suche itp.?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11418-twarde-zbite-wedzonki/#findComment-416290
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie potem parzenie 75 stopni do 70 stopni w środku zachartowalem chwile w zimnej wodzie

 

 

Nie potrzebnie gotowałeś i za krótko studziłeś.

 

Ale gdyby nawet, to boczek powinien być ok.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11418-twarde-zbite-wedzonki/#findComment-416299
Udostępnij na innych stronach

Masz wszystko dobrze, tylko zabrakło tzw. soczystości wyrobu. Boczek chyba nie doparzony, dlatego jak piszesz "sztywny".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11418-twarde-zbite-wedzonki/#findComment-416304
Udostępnij na innych stronach

Może nie zupełnie gotowanie. tak zastępczo nazywa się w masarstwie parzenie.


Ten 10-cio minutowy okres trzymania we wrzątku ma trochę inną rolę do spełnienia. Koledze Bagno chodzi o to, iż Twoje wyroby (boczek) są twarde, z powodu nie doparzenia ich tak, by wewnątrz miały temp. 68-70 st.C.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11418-twarde-zbite-wedzonki/#findComment-416309
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak mówią wszystkie przepisy

No może nie wszystkie. ;)  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11418-twarde-zbite-wedzonki/#findComment-416310
Udostępnij na innych stronach

Czyli co następne parzyć dłużej ?? Czyli 72 stopnie w środku szynki?

Do tej pory parzyłem i wyroby były soczyste kruche rozpływały sie w ustach

Te obecne trzeba gryźć

Czy może za długo wędzone?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11418-twarde-zbite-wedzonki/#findComment-416312
Udostępnij na innych stronach

Nie 72. Wystarczy 68. Szynka po wyjęciu z wody dojdzie sama jeszcze jeden lub dwa stopnie. Masz pilnować wszystkich parametrów wędzenia oraz parzenia. Postaraj się parzyć wędzonki bezpośrednio po wyjęciu z wędzarni.


PS.

Może mięso pochodziło z wiekowej świnki? ;)

Wędzisz do czasu, aż wędzonki osiągną kolor, który Cie zadowala

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11418-twarde-zbite-wedzonki/#findComment-416314
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zmieniłem też saletrę na peklosól czy to też może być przyczyną ?

Absolutnie nie. Przecież saletra (azotan) podczas denitryfikacji i tak zamienia się w azotyn (nitryt zawarty w peklosoli)

 

 

A jeżeli to stara świnia to co dłużej i do wyższej temperatury parzyć
 

Kupować mięso tylko u sprawdzonego dostawcy, a jeśli chodzi o parzenie, to możesz trochę przetrzymać, ale gdy osiągnie wewnątrz temp. 70 st.C powinno być dobrze.  

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11418-twarde-zbite-wedzonki/#findComment-416328
Udostępnij na innych stronach

Radziłbym przy okazji sprawdzić termometr. Być może "oszukuje".

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11418-twarde-zbite-wedzonki/#findComment-416342
Udostępnij na innych stronach

 

 

by wewnątrz miały temp. 68-70 st.C.

 

Dla boczusia żeby był miękki to moim zdaniem trochę za niska temperatura.74º C w środku to będzie to co misiaczki lubią najbardziej. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11418-twarde-zbite-wedzonki/#findComment-416346
Udostępnij na innych stronach

Dlatego boczki i golonki parzy się albo oddzielnie albo dłużej ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11418-twarde-zbite-wedzonki/#findComment-416348
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli 72 stopnie w środku szynki?

 

Tego bym nie polecał.Szynki wyciągam z parzenia w zależności od wielkości kiedy osiągną w środku temp.65- 67º C i nie hartuję w zimnej wodzie.Moim zdaniem parzenie do wyższej temperatury spowoduje, że szynka będzie bardziej sucha i w efekcie bardziej twarda.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11418-twarde-zbite-wedzonki/#findComment-416354
Udostępnij na innych stronach

Zastanawia mnie ten wpis: 

 

poprzednie wyroby poza tym ze były przesolone były ok miękkie soczyste

 

Czyli do tej pory było dobrze. 

 

I to zdjęcia wyrobów, też są jakieś dziwne.

Może to wina aparatu, a może faktycznie trafił na mięsną minę ?

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11418-twarde-zbite-wedzonki/#findComment-416366
Udostępnij na innych stronach

Termometry sprawdzałem porównywałem i kalibrowałem 4 sztuki

Tak jak pisałem do tej pory gdy szynka osiągała 70 st.c w środku boczek też już był ok

Tym razem i boczk i baleron z szynka mają podobną konsystęcje dziwną

Miro co znaczy dziwne zdjęcie wyrobów ? Zdjęcia robione iPadem

Ale są w rzeczywistości bardzo wyraźnie czerwone

Do tej pory było dobrze https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_12_2014/post-58153-0-03804000-1419181028.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11418-twarde-zbite-wedzonki/#findComment-416401
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.