reo Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Marca 2015 Witam Czy ktoś z Was zetknął się z podłużnymi dziurami w wątrobie wieprzowej? W środku wyraźnie "coś " podłużnego. Niestety zauważyłam to po ugotowaniu wątroby w całości i nie wiem jak wyglądało na surowo. Czy może to być bąblowiec? Wyrzucic? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Marca 2015 reo - to coś podłużnego to przekrój podłużny naczynia krwionośnego biegnącego w wątrobie -powinnien być "wyścielony" tkanką o innym wyglącie niż wątroby. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-416761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reo Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Marca 2015 nie jestem pewna - rozbierałam sama kilka świń, i kroiłam wiele wątrób. Wiem jak wyglądają żyły. To były owalne, podłużne otwory średnicy 1-1,5 cm, w środku coś dość twardego po ugotowaniu, jak robak. Również w części skrajnej, cienkiej. Gdyby to były żyły czy nie natknęłabym się na taką "formację" wcześniej?Wyrzuciłam też podgardle z tego samego straganu - podobne twory tylko cieńsze. I też nigdy takich wcześniej nie widziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-416799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Marca 2015 No to dziwna sprawa trzeba było zrobić zdjęcie i zamieścić tutaj. A co do wątroby i podgardla to zamiast wyrzucać to należałoby odnieść na stragan .Do głowy na razie przychodzi mi jeszcze motylica ale ona pasożytuje generalnie u roślinożernych no i nie w podgardlu. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-416802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Marca 2015 PS Pomyślałam jeszcze, w kwestii wątroby ,że mogłyby to być ugotowane skrzepy krwi zalegającej w naczyniach ale wynika z postu ,że masz doświadczenie więc myślę ,że rozpoznałabyś taki ugotowany skrzep w świetle naczynia . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-416823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reo Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Marca 2015 Dzięki za próbę pomocy. tak, skrzep rozpoznam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-416825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Marca 2015 To były owalne, podłużne otwory średnicy 1-1,5 cm, Może była alkoholiczką? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-416827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Marca 2015 Najprawdopodobniej jest to jednak motylica. Czasem atakuje również świnie. Wątroba i mięso zaatakowane do wyrzucenia. Resztę należy dokładnie przejrzeć i jeśli coś znajdziesz, wytnij i wyrzuć. Mięso zaatakowane w niewielu miejscach możesz (po wycięciu pasożytów lub ich resztek) przeznaczyć na wyroby. Mięso ze świni zaatakowanej silnie przez motylice może nie nadawać się do spożycia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-416843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak56 Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Marca 2015 Tak z ciekawości czy wyglądało to tak https://www.google.pl/search?q=motylica&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=r00YVfffJtLfaJTJgOgC&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=823#tbm=isch&tbs=rimg%3ACRTiL5Z_1DUprIjjhzmM_13Ki9-pyZNSVce0uww_11vG7yf8SDFDIW998IkNBpLO-s7QhE3yAhHPiiFs9v-R2UcAquWHSoSCeHOYz_1cqL36EfWfgoao6ouHKhIJnJk1JVx7S7ARs1k0EPu1uU4qEgnD_1W8bvJ_1xIBGOGuUn3xvAOyoSCcUMhb33wiQ0EZbjyieZHwDdKhIJGks76ztCETcR0B5WmkcVY4AqEgnICEc-KIWz2xGzWTQQ-7W5TioSCf5HZRwCq5YdEe0qNV1s962O&q=motylica&imgdii=Ex1Zg0eB8x7_AM%3A%3BS01Lj4Jop6skAM%3BEx1Zg0eB8x7_AM%3A&imgrc=Ex1Zg0eB8x7_AM%253A%3Br7FpWSU8M3HRpM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.danekeclublambs.com%252Ffiles%252Fliver_and_gallbladder.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.danekeclublambs.com%252Fliverfluke.html%3B304%3B240 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-416864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reo Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Marca 2015 stronahttp://www.vet.uga.edu/ivcvm/courses/vpat5215/digestive/week03/liverdiseases/bacterial_hepatitis.htm i było to albo Black Disease (lub Infectious Necrotic Hepatitis) albo CLOSTRIDIUM PILIFORME ( BACILLUS PILIFORMIS). Problem w tym, że zauważyłam dopiero po ugotowaniu w trakcie krojenia. Dobrze, że wywaliłam, brrr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-416886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Marca 2015 Dobrze, że wywaliłam, brrr Niedobrze - trzeba było odnieść !!! Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-416888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reo Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Marca 2015 kupione w sobotę, ugotowane, najprawdopodobniej stragan targować będzie w środę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-416889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Marca 2015 To były owalne, podłużne otwory średnicy 1-1,5 cm, w środku coś dość twardego po ugotowaniu, jak robak.Nieprawdopodobne,ilu klientów mogło zakupić taki trafiony towar.Jak było coś takiego w podgardlu to napewno w karczku i łopatcetakże Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-416907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Marca 2015 a że tak zapytam, w śwince kupionej w supermarkecie też mogą wystąpić takie prezenty ? Bo rozumiem że targ-> świnia ze wsi z wolnego wybiegu, o wątpliwej pewności co do opieki weterynaryjnej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-416908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Marca 2015 grzybiarzbob - mnie się, na szczęscie, nie zdarzyły takie "niespodzianki" nawet w dziczyźnie . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-416909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Marca 2015 kupione w sobotę, ugotowane, najprawdopodobniej stragan targować będzie w środę Reo, nie wiem w jakim kraju jestes. Ale u nas jest zasada ,ze jak cos takiego sie zdazy to powinno sie zglosic, bo kto inny mogl kupic inne czesci miesa zakazone i bedzie problem. A tak szybko zostanie to zlikwidowane. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-416913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reo Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Marca 2015 obecnie w Polsce. Byłam dłuższy czas na Ukrainie, ale coś takiego nie zdarzyło mi się przy kupnie z chowu domowego. Szczerze mówiąc tam nikt nie bada mięsa - wszystko na wzrok (jak w tym przypadku) a przetwory są poddawane intensywnej obróbce cieplnej. Na początku miałam zahamowania, żeby cokolwiek próbować, ale na zdrowy rozsądek - oni wypracowali metody obróbki przez wieki i nie słyszałam, żeby ktoś coś złapał od świń. To już u nas częściej słyszy się o zarażeniu włośniami. Więc stosując ich sposoby (oczywiście odpadają wszelkie surowe wędliny etc. ) bez negatywnych konsekwencji przetwarzałam i jadłam.jutro zadzwonię do znajomego weterynarza z sanepidu i zobaczę co mi powie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-416919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Marca 2015 Reo to jednakmoze byc problem dla innych, zadzwon ,sprawdz. Ja zawsze mowie, a wyobraz sobie ,ze Twoje dziecko tozjadlo i zachorowalo Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-416922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reo Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Marca 2015 jw:) napisałam, że zadzwonię, włąśnie "pobrałam" próbki i wrzuciłam do zamrażarki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-416924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reo Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Marca 2015 mam odpowiedź weterynarza - po wejsciu do UE mięso bada się przed ubojem tylko na obecnośc włośni(włosieni?) . Wcześniej sprawdzano wątrobę i węzły chłonne oraz inne narządy wewnętrzne.To co mogę zrobić na dziś - powiadomić stragan, że taka rzecz miała miejsce (są zainteresowani działalnością i jakością) albo donieść do sanepidu, któy zrobi im kontrolę.Pocieszające jest to, że takie mięso poddane długotrwałej obrobce cieplnej nie jest groźne dla zdrowia. Ja swoje wyrzuciłam - nie przeszłoby mi przez gardło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-417018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Marca 2015 no właśnie niby ok że obróbka cieplna wybije je- tylko co z wędlinami dojrzewającymi surowymi, przykro by było znaleźć taką niespodziankę w 6 miesięcznym schabie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11433-dziury-w-w%C4%85trobie-wieprzowej/#findComment-417055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.