Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

...tu wypociny

f2bba39b1f01b345gen.jpg

 

Co do procesu wędzenia to mam już wyrobiony system. Wieczorem nabijam kiełbasę i wiąże sztuki mięsa . Wiszą całą noc na kijach w temp pokojowej i ociekają. Później jak już ogrzeję komorę wędzarniczą, to osuszam ciepłym powietrzem. Po godzince czasami krótszym osuszaniu, zamykam komorę i wędze. Wędze na przemian suchym i mokrym drewnem . Ilośc wychodzi tak 30% suchego do 70% mokrego. Zwykle to owocówka , jabłoń, grusza, najwięcej mam czereśni i olchy. Suche używam do zatlenia się mokrego.

Edytowane przez delissimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11495-beczkaw%C4%99dzarnia-z-beczki/page/5/#findComment-614203
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 107
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To , że kiełbasa ma grubą skórkę to błędy w przygotowaniu.  Kiełbasę po nadzianiu , albo osadzasz na kijach  3-4 godz. w temp pokojowej, albo 10-12 godz, w warunkach   chłodniczych (lodówka). Kiełbasę osusza się w wędzarni ciepłym powietrzem bez dymu tylko tyle  , żeby lekko się rozgrzała i lekko obeschła (ma być już nie nie mokra ale jeszcze nie sucha - ty za długo osadzasz i za długo osuszasz) - drewno do wędzenia nie powinno być mokre.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11495-beczkaw%C4%99dzarnia-z-beczki/page/5/#findComment-614208
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Koledze za uwagi i wskazówki techniczne. Niby taka oczywista oczywistość ale tak jak napisałeś wcześniej - drobne błędy. No nic postaram się przerobić wędzarnię i krócej osadzać kiełbasy. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11495-beczkaw%C4%99dzarnia-z-beczki/page/5/#findComment-614506
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam serdecznie w moim pierwszym poście.

 

Postanowiłem zrobić wędzarnie z półtorej beczki. Górna (cała) wycięty otwór na dole fi 20 cm i odcięta cała góra. Dolna (połowa) pozostawiony spód beczki i wycięte drzwiczki. Wszystko wypalone. Jest tylko jedno ale. Jak połączyć obie beczki? Stawiając jedną na drugiej całość jest bardzo niestabilna. Góra beczka się chwieje, a gdybym włożył do środka towar to środek ciężkości zrobiłby swoje i klapa. Średnica jednej i drugiej są identyczne. Ktoś miał podobny problem? Zespawanie ich razem odpada.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11495-beczkaw%C4%99dzarnia-z-beczki/page/5/#findComment-624684
Udostępnij na innych stronach

Mam identyczną, wszystko stabilne. Trzeba z tej odciętej połówki wyciąć jeszcze obręcz ok. 5-10 cm,  w tej dolnej, z połówki, górę "sklepać" na całym obwodzie lekko do środka, i  położyć na tym tą wyciętą obręcz i lekko ją przyspawać, wystarczy punktowo. Potem duża beczka wchodzi na górę elegancko wystarczy trochę wyklepać.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11495-beczkaw%C4%99dzarnia-z-beczki/page/5/#findComment-624841
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zespawanie ich razem odpada.

:) mg34 tu masz instrukt...

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-wędlinowanie-prymitywistyczne-czyli-miło-spędzamy-czas/?p=550103

Rozwiązanie nawet dobre, wędzi skutecznie, przeróbka nikczemnym nakładem sił i kosztów... :thumbsup:

Łatwo się składa to można gdzieś skitrać po "czynnościach"... :laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11495-beczkaw%C4%99dzarnia-z-beczki/page/5/#findComment-625136
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Nijak.Nie pisz w dziesięciu tematach bo już w innym masz odpowiedź na Twoje pytania

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11495-beczkaw%C4%99dzarnia-z-beczki/page/5/#findComment-631354
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.