Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wędzić kiełbasę na grilla? Czy zwykła biała też będzie wystarczająca?

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422256
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 123
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wędzić kiełbasę na grilla? Czy zwykła biała też będzie wystarczająca?

Wędzona będzie wyglądać jak ze sklepu.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422257
Udostępnij na innych stronach

 

Wędzić kiełbasę na grilla? Czy zwykła biała też będzie wystarczająca?

Wędzona będzie wyglądać jak ze sklepu.  :D

 

 

A smakowo?

I czy taką białą trzeba parzyć czy wystarczy że usmaży się na grilu?

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422268
Udostępnij na innych stronach

Ja białą na grilla daje surową. Nie nacinam, tylko jak się trochę przypiecze to w kilku miejscach nakłuwam.

 

Mam jeszcze 2 paczki białej od świąt to pewnie na majówce też ją będę robił.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422273
Udostępnij na innych stronach

Ja białą na grilla daje surową. 

Ja też. Zawsze to swoja kiełbasa, chociaż goście marudzą na białą, szarą, więc mam grillową. Nawet kilka smaków.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422283
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z jakiego przepisu korzystasz?

 

Jeżeli to było pytanie do mnie, to nie korzystam z konkretnego przepisu.Jako pierwowzór z tego co pamiętam to brałem przepis ze strony głównej. Po kilkukrotnym zrobieniu białej trochę go zmodyfikowałem. Teraz mam już wypróbowane ilości przypraw.

 

Ogólnie to białą robię zawsze tradycyjnie na zwykłej soli 20g/kg i dodaję wołowinę. Przyprawy też bez kombinacji: pieprz czarny 3g/kg, czosnek 4g/kg i majeranek 2-4g/kg w zależności czy mam z ogrodu, czy kupiony w sklepie.

 

 

 

Zawsze to swoja kiełbasa, chociaż goście marudzą na białą, szarą, więc mam grillową.

 

Na kolor to u mnie nie marudzą. Czasami na ilość majeranku. W sumie to tu się zgadzam. W wersji na grilla majeranek w dużej ilości niestety za bardzo dominuje inne smaki. Miałem zrobić grillową na majówkę, ale już nie zdążę. Na lato postaram się to nadrobić. Myślę o takim zestawie przypraw: pieprz czarny 3g/kg, czosnek 2-3g/kg, majeranek 1g/kg i do tej bazy gorczyca i może trochę kolendry ( ile to jeszcze nie wiem bo muszę popróbować). I trochę tłuszczu muszę dodać, bo ogólnie białą robię raczej chudą a na grillu coś musi kapać. Pewnie dodam też jakąś część p/soli bo lubię peklowane.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422284
Udostępnij na innych stronach

Ja robię kiełbasę grillową z przepisu Kol. Beiot`a. Albo ślimaki z serem bezpośrednio na grilla , albo bez sera do wędzenia i po na ruszt albo na patyk.

Tutaj przepis.

 

Kielbasa grillowa.pdf

 

Polecam. Wypróbowane wielokrotnie.

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422331
Udostępnij na innych stronach

I Ty też jak Jojo nie parzysz tej kiełbasy przed grilowaniem? Jeśli  nie to ile potrzebuje leżakować na grilu ,by nie była surowa??

I jeszcze zapytam odnośnie tej wersji bez sera -ile ją wędzisz ?[czas i temp]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422402
Udostępnij na innych stronach

 

 

I Ty też jak Jojo nie parzysz tej kiełbasy przed grilowaniem?

 

Zależy jaki masz żar i w jakim grubym jelicie zrobisz białą. Ja piekę do ładnego zrumienienia czyli ok 20-30 min.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422410
Udostępnij na innych stronach

Składniki i surowce:
- łopatka wieprzowa 8kg
- wołowina II 1kg
- boczek 1kg

Takiie receptury to nieporozumienie. Boczek I łopatka wp. to są elementy z rozbioru zasadniczego wieprzowiny,  ze skórą kośćmi i tłuszczem , Jak to wszysto zmielicie i włożycie w kiełbasę to gratuluję .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422431
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem dziś fajną kiełbasę wieprzową na grilla bez wołowiny. Prosta, bez klasyfikacji. Jakie mięsa miałem to dałem. 

Przyprawy wg moich upodobań z ostrą papryką. Nadziałem, a z resztek zrobiłem kotleta. Wyszedł wyśmienity i ciekawy smak. Jutro delikatnie owędzę i sparze. W piątek grill więc próba generalna. Jak będzie ok to wrzucę przepis.

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422433
Udostępnij na innych stronach

Ja robię kiełbasę grillową z przepisu Kol. Beiot`a. Albo ślimaki z serem bezpośrednio na grilla , albo bez sera do wędzenia i po na ruszt albo na patyk.

Tutaj przepis.

 

attachicon.gifKielbasa grillowa.pdf

 

Polecam. Wypróbowane wielokrotnie.

No kurcze -komu w końcu wierzyć -ja już nawet przepis wydrukowałam ,bo jak pisze dyzio-Wypróbowane...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422438
Udostępnij na innych stronach

Beatko rób kiełbasę z przepisu i nie przejmuj się niczym. To forum już takie jest że na wszystko znajdzie się "zaczepka"

 

 

Takiie receptury to nieporozumienie. Boczek I łopatka wp. to są elementy z rozbioru zasadniczego wieprzowiny,  ze skórą kośćmi i tłuszczem , Jak to wszysto zmielicie i włożycie w kiełbasę to gratuluję .

 

Dziadek czy wszystkich masz za idiotów ? Jest to temat o kiełbasie więc po co wyskakujesz z jakimiś skórami czy kościami. 

Boczek do wyrobów kiełbasianych to boczek i tyle. Może technolodzy widzą ten kawałem mięsa razem z żeberkami.... 

Czasami to cwaniactwo waszej wiedzy po prostu mnie irytuje. Mnie laika ...

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422445
Udostępnij na innych stronach

 

 

Załączony plik Kielbasa grillowa.pdf 103,98 KB 51 Ilość pobrań Polecam. Wypróbowane wielokrotnie.

 

 

 

No kurcze -komu w końcu wierzyć -ja już nawet przepis wydrukowałam ,bo jak pisze dyzio-Wypróbowane...

 

Przepis masakra -  nie polecam... skład bez na dziej ny :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422447
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepis masakra - nie polecam... skład bez na dziej ny

 

Może coś więcej pis67´u. Co jest nie tak ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422532
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepis masakra - nie polecam... skład bez na dziej ny

 

No i pamiętać należy o maksymie De gustibus non est disputandum.  ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422535
Udostępnij na innych stronach

pewnie chodzi o ten dodatek sera ;):tongue: :D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422546
Udostępnij na innych stronach

I przy okazji podaj swój dobry przepis.

Myślałem, że widziałaś ten przepis u mnie. Strasznie pobieżnie przeglądasz.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422555
Udostępnij na innych stronach

Drukuję sobie różne sprawdzone przepisy.Jeżeli Pis 67, twierdzi ,ze przepis masakryczny  i skład  beznadziejny ,to Dyzio poprosił go o uzasadnienie ,a ja przy okazji o jakiś jego super przepisik.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422566
Udostępnij na innych stronach

a ja przy okazji o jakiś jego super przepisik.

A ja napisałem, że w moich grillowych, które oglądałaś jest link do grillowej kolegi pisa.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422570
Udostępnij na innych stronach

Składniki i surowce:
- łopatka wieprzowa 8kg
- wołowina II 1kg
- boczek 1kg
- sól 17g/kg
- pieprz naturalny 1g/kg
- majeranek 0,5g/kg
- gałka muszkatołowa 0,3g/kg
- ser wędzony twardy 0,5kg/10kg
- jelita 28-32mm
- wykałaczki

 

Odnosiłem się do tego przepisu - łopatki 8kg, wołowiny 1kg, boczek 1kg - czy to się da ugryźć, no chyba że łopatka bardzo zachodnia.....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/2/#findComment-422591
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.