withereggie Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Widzę, że woda na młyn znowu poszła...Znaczna większość osób, które udzielają się na forum i pokazują swoje dokonania odniosła się jasno: klasyfikacja i potrzebna i świadomie stosowana. Nic nowego po za kłótniami, sporami dla idei i udowadnianiem co było pierwsze... nie wymyślimy. A kontekst o "wędlinach domowych" był troszeczkę inny, ale jak to bywa ludzie widzą nieraz to, co chcą zobaczyć.Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Zostańcie przy swoich zdaniach. Kogo mieliście przekonać, tego przekonaliście. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Pisałem jedynie o formie. Nieskromnie zauważam, że miałem rację. Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Wojciechu przecież piszę, że chodzi tylko o kiełbasę. No i że kategorylizuję i że polecam, co tu nie rozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 23 Czerwca 2015 No i że kategorylizuję i że polecam, co tu nie rozumieć? Ja no cóż na ten czas nie rozumieć reszty tego ble,ble o co kaman przaśnie zapytowywuję czyżby za wysokie progi? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Baco ,dziekuje , myslałem , ze to ja tylko nie rozumiem .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Progi na właściwym poziomie...tylko niektóre nadproża...Przyjemniej się schylić niż walić głową. Choćby w kształtkę U24 Nadal podtrzymuję wersję z kiełbasą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Jakbym slyszal kol. grizzly, belkot indentyczny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 23 Czerwca 2015 ale ziezielony przynajmniej jakieś wyroby wędliniarskie robi .... nawet nie jakieś, tylko bardzo dobre np. Gruba Grzeszna Grzybowa Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 23 Czerwca 2015 belkot indentyczny Ten bełkot przynajmniej jest z uśmiechem bo tamten był z obłędem w tle Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Jakbym slyszal kol. grizzly, A mi brakuje misia, lubiłem jak iskry krzesał.... I tak zajrzałem do tematu klasyfikacji i stwierdzam, że teraz nie myślę o klasyfikacji mięsa na kiełbasy, jak kroję świnkę lub kawałki mięska to zawsze mam trzy pojemniki, w których lądują po kolei klasy - pierwsza, druga, trzecia. Popadłem chyba w automatyzm, bo nie myślę o tym - samo się tak dzieje...., samo mięso wpada w odpowiednie miejsce... a jak to upraszcza dalsze postępowanie..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo28 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Szanowni Państwo,Jestem tu nowy. Czytałem przez kilka dni i zastanawiałem się czy jest sens się odzywać? Bo przecież nie mam przyswojonej wiedzy na temat klasyfikacji i zaraz ktoś mnie zjedzie, że to nie tak.Intuicyjnie rozbieram mięsko i dzielę na kupki. Może źle to robię, ale kiełbasy smakują mnie i pozostałym domownikom. Z czasaem pewnie się nauczę wędliniarskiej klasyfikacji...Rok temu zrobiłem swoją pierwszą kiełbasę białą. I nic nie szkodzi, że nie do końca była to kiełbasa biała, bo z dodatkiem peklosoli, ale była zaje**** , bo moja.Szok! Potrafię zrobić kiełbasę!Pamiętacie jeszcze to uczucie?Zrobiłem coś nowego, czego dotychczas nie robiłem i wyszło, czasem lepiej a czasem gorzej ale wyszło. Siedmiokrotnie modyfikowałem swoją białą kiełbasę, aż w końcu osiągnąłem to, o co mi chodzi. Później budowa wędzarni elektrycznej i przygody z wędzeniem. Nie zawsze wychodzi tak jak bym chciał, ale jest zjadliwe, a nawet pyszne, bo moje. I ta radość ze zrobienia... bezcenna. Wszyscy jesteśmy ludźmi. Mamy podobne jednostki centralne. To co nas różni to dane zapisane w naszej pamięci. Gdybyś Ty miał/miała dane pochodzące z moich doświadczeń myślałbyś/ myślałabyś jak ja.Masz jednak inny zestaw danych, który tworzy Twoją unikalną osobowość. I nie ma sensu spierać się czyja osobowość jest lepsza, albo wyższa, bo umysł zgromadził więcej danych na konkretny temat. Jestem nowy i przepraszam, że cieszę się swoimi wyrobami. Z klasyfiacją czy bez. Ważne, że smaczne.A Ty jesteś mną, tyle, że z innym zestawem danych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Siedmiokrotnie modyfikowałem swoją białą kiełbasę, aż w końcu osiągnąłem to, o co mi chodzi i teraz to do czego doszedłeś po tych próbach będziesz chciał odtwarzać , więc będziesz musiał mięsko klasyfikować , żeby jeść to o co Ci chodziło - o to biega w tym temacie przecie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leosta Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Szanowna Ulalko moim zdaniem do odtworzenia potrzebna jest receptura a nie klasyfikacja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 24 Czerwca 2015 dokładnie tak a receptura to nic innego jak mięso nie byle jakie tylko takie które zostało po tej siedmiokrotnej próbie określone jako własciwe do swojego smaku + przyprawy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leosta Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Szanowna Ulalko nie zgadzam się z tym co napisałaś. Klasyfikacja moim zdaniem może być potrzebna tylko do ustalenia kaloryczności kiełbasy zaś do wartości smakowych jest nie przydatna a wręcz szkodliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Może źle to robię, ale kiełbasy smakują mnie i pozostałym domownikom. Witaj a ile rodzajów kiełbas robisz? Co do swojej białej, możesz podać skład i przyprawy? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Szanowna Ulalko moim zdaniem do odtworzenia potrzebna jest receptura a nie klasyfikacja. do wartości smakowych jest nie przydatna a wręcz szkodliwa. Klasyfikacja moim zdaniem może być potrzebna tylko do ustalenia kaloryczności Kolego z całym szacunkiem ale absolutnie nie masz racji i to teorie które piszesz są niestety szkodliwe a nie klasyfikacja ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Klasyfikacja moim zdaniem może być potrzebna tylko do ustalenia kaloryczności kiełbasy zaś do wartości smakowych Tu się mylisz, jest bardzo duża różnica w smaku między kiełbasą z boczku i karkówki zrobioną z I kl. ( z rozbioru szynek i łopatek), II kl. wieprzowej z rozbioru tych samych i np. wołowiny I czy II kl.Też Cię zapytam, ile rodzajów kiełbas robisz? Jedną, trzy? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Leosta zapodaj jakąś swoją kiełbasę możesz? chciałabym zrozumieć Twoją teorię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leosta Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Właśnie dokładnie mi chodzi o to co napisał paweljack. Ktoś już pisał w tym temacie że świnia we wszystkich częściach nie jest smakowo jednakowa. Inaczej smakuje kiełbasa zrobiona z boczku i łopatki i zrobiona z boczku i schabu(bez kości). A i łopatka i schab jest tej samej klasy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 24 Czerwca 2015 zapodaję Ci tylko jeden link , gdzie Twoja teoria nie ma potwierdzenia , proszę : http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowejprzepraszam Cię bardzo Leosta , nie gniewaj się ale nie zrozumiałes niestety wpisu paweljacka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leosta Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Ulalko przeczytaj jeszcze raz poprzedni mój wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Inaczej smakuje kiełbasa zrobiona z boczku i łopatki i zrobiona z boczku i schabu(bez kości). A i łopatka i schab jest tej samej klasy. To są "oczywiste oczywistości" tylko zastanów się jak i z czego powstawały / powstają kiełbasy podczas uboju, jakie zasadnicze elementy są pozyskiwane podczas rozbioru i jakie jest ich przeznaczenie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Leosta masz swoje zdanie i nikt Ci tego nie zabroni , a nawet każdy je uszanuje , poczekam na recepturę Twojej kiełbasy i fotki , pochwalisz się ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo28 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Witaj a ile rodzajów kiełbas robisz? Jak do tej pory popełniłem 5 rodzajów kiełbas. Białą, chorizo dojrzewające, chorizo parzone - do sporzycia na gorąco, kabanosy i kiełbasę z szynki pieczoną. Co do swojej białej, możesz podać skład i przyprawy? Podstawą białej jest szynka, rozebrana i oczyszczona. Najładniejsze mięsko zmielone na 13, trochę gorsze na 8, 35% masy stanowi podgardle i boczek mielone na 4. Całośc mieszam z solą i peklososolą w proporcji 50/50 i ilości 16 g na kilo masy. Odstawiam do lodówki na dobę.Następnie ziołą w dużej ilości. Szczerze powiedziawszy to właśnie proporcji ziół szukałem. Lubię majeranek i sporo go daję 2 łyżki stołowe na kilo masy, łyżkę gorczycy, 4 ząbki czosnku, 4 g pieprzu, 2 g rozmarynu, 3g cukru, paprykę wędzoną słodką i ostrą do smaku no i trochę piwa.Moja biała nie jest wcale biała, tzn szara, bo peklowana no i masa w niej źół. Ale mnie smakuje. Tymczasem biegnę wyrabiać masę na szynkową pieczoną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.