Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że woda na młyn znowu poszła...

Znaczna większość osób, które udzielają się na forum i pokazują swoje dokonania odniosła się jasno: klasyfikacja i potrzebna i świadomie stosowana. Nic nowego po za kłótniami, sporami dla idei i udowadnianiem co było pierwsze... nie wymyślimy. 

A kontekst o "wędlinach domowych" był troszeczkę inny, ale jak to bywa ludzie widzą nieraz to, co chcą zobaczyć.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Zostańcie przy swoich zdaniach. Kogo mieliście przekonać, tego przekonaliście.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432024
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 195
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

No i że kategorylizuję i że polecam, co tu nie rozumieć?
Ja no cóż na ten czas nie rozumieć reszty tego ble,ble o co kaman przaśnie zapytowywuję czyżby za wysokie progi?  :)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432135
Udostępnij na innych stronach

Progi na właściwym poziomie...tylko niektóre nadproża...

Przyjemniej się schylić niż walić głową. Choćby w kształtkę U24 :)

Nadal podtrzymuję wersję z kiełbasą :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432144
Udostępnij na innych stronach

ale ziezielony przynajmniej jakieś wyroby wędliniarskie robi .... nawet nie jakieś, tylko bardzo dobre :) np. Gruba Grzeszna Grzybowa  :tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432153
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakbym slyszal kol. grizzly,

 

A mi brakuje misia, lubiłem jak iskry krzesał....  :cool: 

 

I tak zajrzałem do tematu klasyfikacji i stwierdzam, że teraz nie myślę o klasyfikacji mięsa na kiełbasy, jak kroję świnkę lub kawałki mięska to zawsze mam trzy pojemniki, w których lądują po kolei klasy - pierwsza, druga, trzecia. Popadłem chyba w automatyzm, bo nie myślę o tym - samo się tak dzieje...., samo mięso wpada w odpowiednie miejsce... a jak to upraszcza dalsze postępowanie.....  :cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432218
Udostępnij na innych stronach

Szanowni Państwo,

Jestem tu nowy. Czytałem przez kilka dni i zastanawiałem się czy jest sens się odzywać? Bo przecież nie mam przyswojonej wiedzy na temat klasyfikacji i zaraz ktoś mnie zjedzie, że to nie tak.

Intuicyjnie rozbieram mięsko i dzielę na kupki. Może źle to robię, ale kiełbasy smakują mnie i pozostałym domownikom. Z czasaem pewnie się nauczę wędliniarskiej klasyfikacji...

Rok temu zrobiłem swoją pierwszą kiełbasę białą. I nic nie szkodzi, że nie do końca była to kiełbasa biała, bo z dodatkiem peklosoli, ale była zaje**** , bo moja.

Szok! Potrafię zrobić kiełbasę!

Pamiętacie jeszcze to uczucie?

Zrobiłem coś nowego, czego dotychczas nie robiłem i wyszło, czasem lepiej a czasem gorzej ale wyszło.

 

Siedmiokrotnie modyfikowałem swoją białą kiełbasę, aż w końcu osiągnąłem to, o co mi chodzi.

 

Później budowa wędzarni elektrycznej i przygody z wędzeniem. Nie zawsze wychodzi tak jak bym chciał, ale jest zjadliwe, a nawet pyszne, bo moje. I ta radość ze zrobienia... bezcenna.

 

Wszyscy jesteśmy ludźmi. Mamy podobne jednostki centralne. To co nas różni to dane zapisane w naszej pamięci. Gdybyś Ty miał/miała dane pochodzące z moich doświadczeń myślałbyś/ myślałabyś jak ja.

Masz jednak inny zestaw danych, który tworzy Twoją unikalną osobowość. I nie ma sensu spierać się czyja osobowość jest lepsza, albo wyższa, bo umysł zgromadził więcej danych na konkretny temat.

 

Jestem nowy i przepraszam, że cieszę się swoimi wyrobami. Z klasyfiacją czy bez. Ważne, że smaczne.

A Ty jesteś mną, tyle, że z innym zestawem danych.

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432223
Udostępnij na innych stronach

 

 

Siedmiokrotnie modyfikowałem swoją białą kiełbasę, aż w końcu osiągnąłem to, o co mi chodzi

 

i teraz to do czego doszedłeś po tych próbach będziesz chciał odtwarzać , więc będziesz musiał mięsko klasyfikować , żeby jeść to o co Ci chodziło - o to biega w tym temacie przecie  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432239
Udostępnij na innych stronach

dokładnie tak  :) a receptura to nic innego jak mięso nie byle jakie tylko takie które zostało po tej siedmiokrotnej próbie określone jako własciwe do swojego smaku + przyprawy  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432242
Udostępnij na innych stronach

Szanowna Ulalko nie zgadzam się z tym co napisałaś. Klasyfikacja moim zdaniem może być potrzebna tylko do ustalenia kaloryczności kiełbasy zaś do wartości smakowych jest nie przydatna a wręcz szkodliwa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432244
Udostępnij na innych stronach

Może źle to robię, ale kiełbasy smakują mnie i pozostałym domownikom. 

Witaj a ile rodzajów kiełbas robisz? Co do swojej białej, możesz podać skład i przyprawy?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432245
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szanowna Ulalko moim zdaniem do odtworzenia potrzebna jest receptura a nie klasyfikacja.

 

 

 

do wartości smakowych jest nie przydatna a wręcz szkodliwa.

 

 

 

Klasyfikacja moim zdaniem może być potrzebna tylko do ustalenia kaloryczności
 

 

Kolego z całym szacunkiem ale absolutnie nie masz racji i to teorie które piszesz są niestety szkodliwe a nie klasyfikacja  ... :( 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432246
Udostępnij na innych stronach

Klasyfikacja moim zdaniem może być potrzebna tylko do ustalenia kaloryczności kiełbasy zaś do wartości smakowych 

Tu się mylisz, jest bardzo duża różnica w smaku między kiełbasą z boczku i karkówki zrobioną z I kl. ( z rozbioru szynek i łopatek), II kl. wieprzowej z rozbioru tych samych i np. wołowiny I czy II kl.

Też Cię zapytam, ile rodzajów kiełbas robisz? Jedną, trzy?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432248
Udostępnij na innych stronach

Właśnie dokładnie mi chodzi o to co napisał paweljack. Ktoś już pisał w tym temacie że świnia we wszystkich częściach nie jest smakowo jednakowa. Inaczej smakuje kiełbasa zrobiona z boczku i łopatki i zrobiona z boczku i schabu(bez kości). A i łopatka i schab jest tej samej klasy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432253
Udostępnij na innych stronach

zapodaję Ci tylko jeden link , gdzie Twoja teoria nie ma potwierdzenia , proszę : http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej


przepraszam Cię bardzo Leosta , nie gniewaj się ale nie zrozumiałes niestety wpisu paweljacka 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432255
Udostępnij na innych stronach

 

 

Inaczej smakuje kiełbasa zrobiona z boczku i łopatki i zrobiona z boczku i schabu(bez kości). A i łopatka i schab jest tej samej klasy.

 

To są "oczywiste oczywistości" tylko zastanów się jak i z czego powstawały / powstają kiełbasy podczas uboju, jakie zasadnicze elementy są pozyskiwane podczas rozbioru i jakie jest ich przeznaczenie ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432257
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witaj a ile rodzajów kiełbas robisz?

Jak do tej pory popełniłem 5 rodzajów kiełbas. Białą, chorizo dojrzewające, chorizo parzone - do sporzycia na gorąco, kabanosy i kiełbasę z szynki pieczoną.

 

 

Co do swojej białej, możesz podać skład i przyprawy?

Podstawą białej jest szynka, rozebrana i oczyszczona. Najładniejsze mięsko zmielone na 13, trochę gorsze na 8, 35% masy stanowi podgardle i boczek mielone na 4. Całośc mieszam z solą i peklososolą w proporcji 50/50 i ilości 16 g na kilo masy. Odstawiam do lodówki na dobę.

Następnie ziołą w dużej ilości. Szczerze powiedziawszy to właśnie proporcji ziół szukałem. Lubię majeranek i sporo go daję 2 łyżki stołowe na kilo masy, łyżkę gorczycy, 4 ząbki czosnku, 4 g pieprzu, 2 g rozmarynu, 3g cukru, paprykę wędzoną słodką i ostrą do smaku no i trochę piwa.

Moja biała nie jest wcale biała, tzn szara, bo peklowana no i masa w niej źół. Ale mnie smakuje.

 

Tymczasem biegnę wyrabiać masę na szynkową pieczoną. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11607-klasyfikacja-mi%C4%99sa-czy-jest-potrzebna/page/4/#findComment-432270
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.