ANNAM Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 29 Maja 2015 (edytowane) DAvido wszystko ladnie, tylko czy nie mozna podac ilosci wszystkich skladnikow? Edytowane 29 Maja 2015 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-427889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 29 Maja 2015 nie mozna podac ilosci wszystkich skladnikow? Właśnie w tym problem, że nie pamiętam. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-427901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 29 Maja 2015 (edytowane) Najważniejsze to np. to Rosado pewnie davido31 sobie przypomni więc spoko poczekamy, a na marginesie też bym chętnie takiej spróbował !!! Edytowane 29 Maja 2015 przez kwlj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-427904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 29 Maja 2015 To jak juz sobie przypomnisz, to od razu caly proces robienia tej kielbasy prosze Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-427906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 29 Maja 2015 To jak juz sobie przypomnisz, to od razu caly proces robienia tej kielbasy prosze Też jestem zainteresowany !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-427910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) Dobra to opowiem Wam jak to było. Dawno dawno temu... a może całkiem nie tak dawno... zrobiłem kiełbasę z tych oto składników: 3,70 kg karkówki1 kg słoninyWino różowe około 250 ml (najlepsze jest La Lagrima) Argentyńczycy zamiast wina dodają Whiskey. 8 gram saletry (nie pamiętam dokładnie jak wyliczyłem saletrę ale opierałem się na tym przepisie: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/inne-kielbasy/666-kielbasa-surowa-suszona10 gram soli morskiej5 gram pieprzu mielonegookoło 20-30 ziarenek kolorowego pieprzugałka muszkatołowa - dobra szypta Wyrób.Karkówka zmielona na sitku 10 mmSłonina na 5 mmDodałem przyprawyWymieszałemDodałem szklankę winaWyrobiłem masę i wstawiłem do lodówki na 24hPo 24h masę jeszcze raz wyrobiłem dodając parę kropel wina. Nabiłem we flak 32 mm i powiązałem w pojedyncze batony długości 30 cm.Kiełbasa suszyła się w lodówce z termoobiegiem 3 tygodnie. Z tego co wiem potrzebuje jeszcze ze 3 tygodnie żeby była taka jak sobie tu życzą.Procesem suszenia zajął się mój kolega. Edytowane 21 Listopada 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-427952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 30 Maja 2015 3,70 kg karkówki Wyrób.Łopatka zmielona na sitku 10 mmDrobna nieścisłość. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-428000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) Dlaczego? Pytam bo nie wiem Edytowane 30 Maja 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-428008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponton26 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 30 Maja 2015 w przepisie masz karkówkę a w opisie mielisz łopatkę ;D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-428026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) Ale dałem do pieca. Karkówka to była. Z hiszpańskiego Aguja A już myślałem, że za grubo zmieliłem Edytowane 30 Maja 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-428028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 30 Maja 2015 Z hiszpańskiego Aguja A jak się wymawia? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-428029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 30 Maja 2015 Wymawia się: Agucha. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-428035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 30 Maja 2015 Kiełbasa suszyła się w lodówce z termoobiegiem 3 tygodnie. To jaka ty masz temperature w lodowce? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-428060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 30 Maja 2015 Co prawda nie słyszałem o lodowkach z termoobiegiem ale standardowe No Frost mają 4-5st w komorze chłodniczej; ) Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-428061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) To jaka ty masz temperature w lodowce? 4 st C. Pisałem wcześniej, że procesem suszenia zajął się kolega właściciel baru. Co prawda nie słyszałem o lodowkach z termoobiegiem 'Nevera con circulacion de aire' teraz sobie to przetłumacz i dopasuj do j.polskiego Edytowane 30 Maja 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-428069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 31 Maja 2015 Pisząc termoobieg miałem na myśli utrzymanie jednakowej temperatury w całej lodówce na poziomie 4 st.Nie będę tutaj pisał o technologiach lodówek bo nikogo to nie obchodzi. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-428074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 7 Czerwca 2015 (edytowane) No i wreszcie stało się to po co tu przyszedłem. Wędzonki! Dwie szynki, baleron i 6 udek z kurczaka.Peklowałem wg. recepty DZIADKA. Udka wędziłem 4 godziny a szynki i baleron 5 godzin. Zacząłem o 22:30 od godzinnego osuszania a skończyłem o 7 rano na parzeniu. Do wędzenia użyłem zrębek bukowych oraz kilka ziaren jałowca. Zapach palonych ziaren jałowca jest niebiański. Jedna syrka nie zdażyła nawet ostygnąć. Skórka mięciutka a smak mięsa niesamowity Szyneczka Baleronik Wszystko soczyste i mega smaczne. Jak to się stało, że moje pierwsze wędzenie wyszło tak zarąbiste to ja nie wiem. Edytowane 7 Czerwca 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-429050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Zapomniawszy dodać, że szynki i baleron robiłem wg przepisu kolegi @miro http://wyrobydomowe.blog.pl/2014/01/31/szynka-wedzona-parzona/comment-page-2/#comment-1296 Oczywiście podziękowałem za przepis na stronie. Kurona robiłem z przepisu znalezionego w necie http://grzegorzswiadek.pl/wedzenie-SZYNKA-udka-wedzoneParzenie kurona wg. tego http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/899-weekendowy-kurczak-aromatyczny-dziadka-czesc-iA może nawet połączyłem te dwa przepisy. Nie pamiętam bo trochę wczoraj poczytałem Edytowane 7 Czerwca 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-429053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Mięska wyszły Ci ładne ,udka trochę białawe ,albo zdjęcia przekłamują .Proponuję jeszcze rybki uwędzić-ja ostatnio wędziłam pstrągi-wyszły pyszne.Część zawinęłam w sreberko i zajadaliśmy się zimnymi drugiego dnia. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-429056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Dziękuję za miłe słowa. ???? Kuron wyszedł jasny bo może przez to że zrębki były tylko bukowe? Wysłane z mojego SM-T900 przy użyciu TapatalkaW planach jest kiełbasa oraz dorsz ???? Wysłane z mojego SM-T900 przy użyciu Tapatalka Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-429057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Kuron wyszedł jasny bo może przez to że zrębki były tylko bukowe? Nie.Za krótko wędziłeś. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-429058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 7 Czerwca 2015 (edytowane) kurcze 4 godziny to krótko? ile proponujesz?Wysłane z mojego SM-T900 przy użyciu Tapatalka Edytowane 21 Listopada 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-429059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Czyli wynika z tego ze kurak nie łapał dymu, bo szynka wizualnie pierwsza klasa !Też tak czasami mam .... i trudno. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-429060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Może być, że nie łapał dymu. Zobaczymy drugim razem. Zaprawdę powiadam Ci dziś, szynka i baleron nie tylko ładnie wyglądają ale też pierwsza klasa smakują. ????Dzięki za pochwałę ☺ Wysłane z mojego SM-T900 przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Czerwca 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-429061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 7 Czerwca 2015 I tak trzymaj ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-429062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.