Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

DAvido wszystko ladnie, tylko czy nie mozna podac ilosci wszystkich skladnikow? ;)

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-427889
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 316
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

nie mozna podac ilosci wszystkich skladnikow?

 

Właśnie w tym problem, że nie pamiętam. :facepalm:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-427901
Udostępnij na innych stronach

Najważniejsze to np. to Rosado  :D  :D  :clap:  pewnie davido31 sobie przypomni więc spoko poczekamy, a na marginesie też bym chętnie takiej spróbował !!!

Edytowane przez kwlj
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-427904
Udostępnij na innych stronach

To jak juz sobie przypomnisz, to od razu caly proces robienia tej kielbasy prosze  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-427906
Udostępnij na innych stronach

Dobra to opowiem Wam jak to było.

 

Dawno dawno temu... a może całkiem nie tak dawno... zrobiłem kiełbasę z tych oto składników:

 

3,70 kg karkówki

1 kg słoniny

Wino różowe około 250 ml (najlepsze jest La Lagrima) Argentyńczycy  zamiast wina dodają Whiskey. 

8 gram saletry (nie pamiętam dokładnie jak wyliczyłem saletrę ale opierałem się na tym przepisie: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/inne-kielbasy/666-kielbasa-surowa-suszona

10 gram soli morskiej

5 gram pieprzu mielonego

około 20-30 ziarenek kolorowego pieprzu

gałka muszkatołowa - dobra szypta

 

Wyrób.

Karkówka  zmielona na sitku 10 mm

Słonina na 5 mm

Dodałem przyprawy

Wymieszałem

Dodałem szklankę wina

Wyrobiłem masę i wstawiłem do lodówki na 24h

Po 24h masę jeszcze raz wyrobiłem dodając parę kropel wina. Nabiłem we flak 32 mm i powiązałem w pojedyncze batony długości 30 cm.

Kiełbasa suszyła się w lodówce z termoobiegiem 3 tygodnie. Z tego co wiem potrzebuje jeszcze ze 3 tygodnie żeby była taka jak sobie tu życzą.

Procesem suszenia zajął się mój kolega.

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-427952
Udostępnij na innych stronach

 

3,70 kg karkówki

 

 

Wyrób.

Łopatka zmielona na sitku 10 mm

Drobna nieścisłość.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-428000
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego? Pytam bo nie wiem ;)

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-428008
Udostępnij na innych stronach

 Ale dałem do pieca. :D Karkówka to była. Z hiszpańskiego Aguja  ;)

 

A już myślałem, że za grubo zmieliłem :D

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-428028
Udostępnij na innych stronach

Z hiszpańskiego Aguja  ;)

A jak się wymawia?  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-428029
Udostępnij na innych stronach

Wymawia się: Agucha.

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-428035
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa suszyła się w lodówce z termoobiegiem 3 tygodnie.
 

 To jaka ty masz temperature w lodowce? 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-428060
Udostępnij na innych stronach

Co prawda nie słyszałem o lodowkach z termoobiegiem ale standardowe No Frost mają 4-5st w komorze chłodniczej; )

 

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-428061
Udostępnij na innych stronach

To jaka ty masz temperature w lodowce?

 

4 st C.  Pisałem wcześniej, że procesem suszenia zajął się kolega właściciel baru. ;)

 

 

Co prawda nie słyszałem o lodowkach z termoobiegiem

 

'Nevera con circulacion de aire'  teraz sobie to przetłumacz i dopasuj do j.polskiego :tongue:

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-428069
Udostępnij na innych stronach

Pisząc termoobieg miałem na myśli utrzymanie jednakowej temperatury w całej lodówce na poziomie 4 st.

Nie będę tutaj pisał o technologiach lodówek bo nikogo to nie obchodzi. 

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-428074
Udostępnij na innych stronach

No i wreszcie stało się to po co tu przyszedłem. Wędzonki!

 

Dwie szynki, baleron i 6 udek z kurczaka.

Peklowałem wg. recepty DZIADKA.

Udka wędziłem 4 godziny a szynki i baleron 5 godzin. Zacząłem o 22:30 od godzinnego osuszania a skończyłem o 7 rano na parzeniu. Do wędzenia użyłem zrębek bukowych oraz kilka ziaren jałowca. Zapach palonych ziaren jałowca jest niebiański. :D

 

 

post-72541-0-09149700-1433679662_thumb.jpg

 

post-72541-0-49912400-1433679739_thumb.jpg

 

post-72541-0-17569200-1433679645_thumb.jpg

 

post-72541-0-28347500-1433679651_thumb.jpg

 

post-72541-0-94531500-1433679664_thumb.jpg

 

Jedna syrka nie zdażyła nawet ostygnąć. Skórka mięciutka a smak mięsa niesamowity

 

post-72541-0-26998800-1433679640_thumb.jpg

 

post-72541-0-28347500-1433679651_thumb.jpg

 

Szyneczka

 

post-72541-0-83988100-1433679653_thumb.jpg

 

post-72541-0-55178500-1433679659_thumb.jpg

 

Baleronik

 

post-72541-0-77938400-1433679656_thumb.jpg

 

Wszystko soczyste i mega smaczne. Jak to się stało, że moje pierwsze wędzenie wyszło tak zarąbiste to ja nie wiem. :D

post-72541-0-92524200-1433679642_thumb.jpg

post-72541-0-30706400-1433679648_thumb.jpg

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-429050
Udostępnij na innych stronach

Zapomniawszy dodać, że szynki i baleron robiłem wg przepisu kolegi @miro http://wyrobydomowe.blog.pl/2014/01/31/szynka-wedzona-parzona/comment-page-2/#comment-1296 

Oczywiście podziękowałem za przepis na stronie. ;)

 

Kurona robiłem z przepisu znalezionego w necie  http://grzegorzswiadek.pl/wedzenie-SZYNKA-udka-wedzone

Parzenie kurona wg. tego http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/899-weekendowy-kurczak-aromatyczny-dziadka-czesc-i

A może nawet połączyłem te dwa przepisy. Nie pamiętam bo trochę wczoraj poczytałem :D

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-429053
Udostępnij na innych stronach

Mięska wyszły Ci ładne ,udka trochę białawe ,albo zdjęcia przekłamują .Proponuję jeszcze rybki uwędzić-ja ostatnio wędziłam pstrągi-wyszły pyszne.Część zawinęłam w sreberko i zajadaliśmy się zimnymi drugiego dnia.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-429056
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za miłe słowa. ???? Kuron wyszedł jasny bo może przez to że zrębki były tylko bukowe?

 

Wysłane z mojego SM-T900 przy użyciu Tapatalka

W planach jest kiełbasa oraz dorsz ????

 

Wysłane z mojego SM-T900 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-429057
Udostępnij na innych stronach

Kuron wyszedł jasny bo może przez to że zrębki były tylko bukowe?

 

Nie.

Za krótko wędziłeś. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-429058
Udostępnij na innych stronach

kurcze 4 godziny to krótko? ile proponujesz?

Wysłane z mojego SM-T900 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-429059
Udostępnij na innych stronach

Czyli wynika z tego ze kurak nie łapał dymu, bo szynka wizualnie pierwsza klasa !

Też tak czasami mam .... i trudno.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-429060
Udostępnij na innych stronach

Może być, że nie łapał dymu. Zobaczymy drugim razem.

Zaprawdę powiadam Ci dziś, szynka i baleron nie tylko ładnie wyglądają ale też pierwsza klasa smakują. ????

Dzięki za pochwałę ☺

 

Wysłane z mojego SM-T900 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-429061
Udostępnij na innych stronach

I tak trzymaj !  :thumbsup:  :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/4/#findComment-429062
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.