Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hough wodzu! :cool:

Wysłane z mojego SM-T900 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/5/#findComment-429063
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 316
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie ma nic lepszego jak; pan de gallego i swojska szyneczka z baleronikiem.

 

post-72541-1433689357,4163_thumb.jpg

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/5/#findComment-429071
Udostępnij na innych stronach

No nie ma.

Smacznego życzę !  :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/5/#findComment-429073
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje bardzo. ????

 

Wysłane z mojego SM-T900 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/5/#findComment-429074
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie ma nic lepszego jak; pan de gallego i swojska szyneczka z baleronikiem.


No i super  :clap:  najlepiej smakuje jak się samemu wyprodukuje :thumbsup: 
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/5/#findComment-429076
Udostępnij na innych stronach

Otóż to Boguś . I Ty miałeś w tym bardzo duży wkład. ???? Pozdrawiam

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/5/#findComment-429077
Udostępnij na innych stronach

Jeśli te udka najpierw parzyłeś ,a potem wędziłeś to może nie były dobrze osuszone? [ja tak kiedyś miałam,ale mnie tam kolor nie przeszkadza ,wędze nawet krócej -liczy się smak! i choć nie pałałam wielką miłością do wędzonego kurczaka  to moje udka mnie przekonały.

Od jakiej kiełbaski zaczynasz?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/5/#findComment-429081
Udostępnij na innych stronach

Wydaję mi się że dobrze osuszyłem udka. (pewności nie mam ) Skórka miała być mazista i taka była.

Co do kiełbaski to jeszcze nie wiem ale wybiorę któryś z przepisów kolegi @miro lub możesz mi coś polecić. ????

 

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/5/#findComment-429082
Udostępnij na innych stronach

To zależy ,czy chcesz cienką ,czy w grubszym jelicie.Ja ostatnio robię w grubszych i takie ,które się najmniej miele [większość kroi]

Z cienkich oprócz swojskich, wiejskich grilowych [z przepisu Pis 67 chyba] robiłam kruchą w/g Halusi

Z grubszych najczęściej robię Krakowską z  przepisu Kostka lub Miro,Szynkową ,Tatrzańską ,Krotoszyńską ,Lisiecką [b. mi smakuje],Justowską [podobna do Lisieckiej]

Ostatnio robiłam wiejską pieczoną w/g Paweljack -wyszła smaczna

Tu na forum -kiełbasiany zawrót głowy, na pewno  będzie Ci każda smakować.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/5/#findComment-429084
Udostępnij na innych stronach

Będę chciał zrobić w cienkim flaku czyli kiełbaśnicy i szynkową w osłonce białkowej 65 mm.

Dziękuję za info.

 

 

Wysłane z mojego SM-T900 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/5/#findComment-429086
Udostępnij na innych stronach

Kolejne wędzonki.

10 udek z kurczaka i 8 makreli.

Kurona i rybki wędziłem na zrębkach bukowo dębowych przez 4 godziny. Po 4 godzinach udka wyciągnąłem. Podniosłem temperaturę na 90 st i podpiekałem makrele przez pół godziny.

Efekty poniżej.

 

post-72541-1434353210,1766_thumb.jpg

 

post-72541-1434353243,4584_thumb.jpg

 

post-72541-1434353278,9314_thumb.jpg

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/5/#findComment-430440
Udostępnij na innych stronach

Dzięki bardzo ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/5/#findComment-431113
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nie robiłem ale jeść, jadłem dość często. ;) Trzeba będzie zrobić któregoś poranka. Robiłem 'Calamares a la romana' i 'Sepia a la plancha'. ;)

Moje ulubione. :D


Polecam Ci kanał z fajnymi przepisami i gościówką którą można zrozumieć idealnie ze względu na jej czysty język i dykcję.

https://www.youtube.com/user/recetasdecocina/videos

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/5/#findComment-431117
Udostępnij na innych stronach

Polecam Ci kanał z fajnymi przepisami

 

 

Jeden filmik sobie obejrzałem i zobaczyłem że w Hiszpanii kiełbase kroją nożyczkami :w00t:

 

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/5/#findComment-431123
Udostępnij na innych stronach

Coś w tym złego, że kroi nożyczkami?

Po drugie ta kiełbaska jest surowa, surowe baranie jelito i wierz mi, że nożem źle kroi się tą salcicię. Dlatego łatwiej jest pociąć ją nożyczkami. Mówi o tym ta pani krojąc tą kiełbaskę w 0:40 sek filmiku.
Sam nieraz tak robię lub lekko podmrażam kiełbaskę i potem kroję ją na kawałki. ;)

Enviado desde mi GT-N7100 mediante Tapatalk

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/5/#findComment-431128
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co to znaczy miękki flak?

Perdon, miałem na myśli surowe jelito.


 

 

Tego nie usłyszałem :D;)

 

:laugh: Dobry z Ciebie figlarz :D

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/5/#findComment-431135
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co to znaczy miękki flak? Bo my używamy jelita lub osłonki

Flak to też poprawna nazwa jelita.

Co region to inaczej jest nazywane.  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/5/#findComment-431138
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja natomiast usłyszałem

 

:D :D

 

 

 

Flak to też poprawna nazwa jelita.

 

Chłopaki przyszli podroczyć się trochę :D

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/5/#findComment-431140
Udostępnij na innych stronach

W sobotę powędziłem trochę. 3,5 godziny na zrębkach bukowych wymieszanymi z wiórkami dębowymi.
A'la Szynkowa z przepisu @mira http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/08/kielbasa-szynkowa/

post-72541-0-02744800-1434986818_thumb.jpg

Kiełbasa gruba i cienka z przepisu  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11744-moje-mięsiwonie-moje-wędzenie/?p=430902

 

Kiełbasa gruba była wędzona 3,5 godziny plus pieczenie w 90 st C do uzyskania 68 st. wewnątrz batonu.

post-72541-0-88024900-1434987128_thumb.jpg

Kiełbasa cienka była wędzona 3,5 godziny potem parzona do 68 st. wewnątrz batonu.

post-72541-0-07465600-1434987306_thumb.jpg

Reszta fotek

post-72541-0-02416600-1434987335_thumb.jpg

post-72541-0-55177700-1434987396_thumb.jpg

 

post-72541-0-70161200-1434987406_thumb.jpg

 

post-72541-0-70831800-1434987410_thumb.jpg

 

No i to by było póki co na tyle z wędzonek. Trzeba wracać do swojego świata i robić to co się kocha a nie to, do czego zostałem zmuszony ;)

Dzięki wielkie Wszystkim którzy pomogli mi w przedsięwzięciu pt: "Uwędź to sam" :thumbsup: Nawet ciekawa to przygoda była. ;)

Pozdrawiam :cool:







 

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/5/#findComment-431911
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.