Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 316
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Ja tu ciężko pracuję

 

Nie przeczę  :D

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-459774
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj przygotowałem jedną z moich ulubionych potraw jaką jest Fideuà.

Pokusiłem się dodać odrobinę swojskiej mielonki wędzonej aby nadać potrawie polski akcencik. ;)

Fideuà de pollo y costillas

Składniki:

Pałeczki z kurczaka - 1kg.
Żeberka bejcowane - 500 gr.
Makaron Fideua lub podobny - 500 gr.
Chistorra lub inna kiełbasa surowa paprykowa - 200 gr.
Duża czerwona papryka.
2 główki czosnku
4 duże starte pomidory
Pół szklanki oliwy z oliwek Intenso (intensywny aromat i smak)
2 litry wody (nie kranówki)
Opcjonalnie kawałek polskiej kiełbasy

post-72541-0-22934600-1449019976_thumb.jpg

 

post-72541-0-38473300-1449019979_thumb.jpg

 

post-72541-0-29286400-1449019982_thumb.jpg

 

post-72541-0-38500900-1449019985_thumb.jpg

 

Przyprawy:

Sól morska

Przyprawa do Paelli

Pieprz czarny
Rozmaryn
Opcjonalnie sos sojowy

 

post-72541-0-41206200-1449019988_thumb.jpg

Sposób przyrządzenia:

Do przygotowania potrawy potrzebujemy patelni z szerokim dnem.Najlepiej aby była to Paella. Patelnie typu Wok lub z wąskim dnem nie nadają się do tego rodzaju potraw ponieważ nie umożliwiają równomiernego odparowywania oraz wchłaniania wywaru, co jest podstawą prawidłowego wykonania tego dania.

Zabieramy się do dzieła.
Na rozgrzaną równomiernie patelnie wlewamy oliwę i posypujemy szczyptą soli. Sól ma zapobiec rozpryskiwaniu się oliwy. Nie dopuścić do przegrzania się oliwy, co objawia się dymieniem. Taka oliwa nie nadaje się już do spożycia.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek który nada jej aromatyczny zapach i smak.

post-72541-0-27726500-1449019991_thumb.jpg

Potem dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Nie solimy jej.

post-72541-0-12427600-1449019994_thumb.jpg

Smażymy z dwóch stron.

post-72541-0-02643700-1449019997_thumb.jpg

Wyciągamy paprykę i czosnek a wkładamy pałeczki z kurczaka...

post-72541-0-64414700-1449019999_thumb.jpg

 

...które obsmażamy niezbyt mocno z dwóch stron.

post-72541-0-41567400-1449020002_thumb.jpg

 

Odkładamy pałeczki na talerz i obsmażamy żeberka.

post-72541-0-86018700-1449020011_thumb.jpg

Obsmażone żeberka wyciągamy na talerz z pałeczkami.
 

post-72541-0-71250400-1449020014_thumb.jpg

 

Kroimy chistorrę lub inną paprykową kiełbasę na małe kawałki i podsmażamy lekko.

post-72541-0-77399300-1449020017_thumb.jpg

Do niej dodajemy starte pomidory i smażymy aż nabiorą ciemnego koloru.

post-72541-0-39679600-1449020021_thumb.jpg

Wlewamy 2 litry wody...

post-72541-0-33917300-1449020024_thumb.jpg

...i doprawiamy pieprzem, przyprawą do Paelli oraz rozmarynem, opcjonalnie sosem sojowym. Wg. gustu. generalnie nie przesadzać z przyprawami. Przyprawa do Paelli zrobi za Ciebie wszystko byleby nie przesadzić z nią bo potrafi nadać gorzki smak ;)

post-72541-0-30073900-1449020027_thumb.jpg

Wrzucamy nasze wcześniej usmażone mięso które układamy na całej patelni i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.

post-72541-0-20163000-1449020030_thumb.jpg

Po 20-stu minutach zasypujemy równomiernie makaron tak aby tworzył warstwę jednej grubości. Od tej pory nie mieszamy składników !

post-72541-0-18922800-1449020033_thumb.jpg

Dekorujemy na wierzch papryką i dodajemy opcjonalnie polska kiełbasę

post-72541-0-70853500-1449020036_thumb.jpg

 

Smażymy na małym ogniu aż makaron wchłonie cały wywar.Trwa to około 20 minut. Może się zdarzyć, że makaron wyciągnie cały wywar i nadal będzie twardy. Wtedy musimy dolewać lekko osolonej wody aż makaron będzie miękki.

post-72541-0-19567300-1449020040_thumb.jpg

Na koniec wyłączamy gaz przykrywamy Fideua czysta ściereczką i odstawiamy na 5 minut aby doszedł.

Tak wygląda na talerzu. Que aproveche!

post-72541-0-97556000-1449020042_thumb.jpg

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-459938
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj przygotowałem jedną z moich ulubionych potraw jaką jest Fideuà.

Pokusiłem się dodać odrobinę swojskiej mielonki wędzonej aby nadać potrawie polski akcencik. ;)

..... dodajemy opcjonalnie polska kiełbasę

No to już nie jest Fideuà :tongue::D a na poważnie to  :clap: .... sam bym zasiadł do talerza z tą potrawą.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-460025
Udostępnij na innych stronach

Ja bym jako zamiennik dał taki fajny makaron w kształcie ryżu ;-) Orzo, risi wygląda tak http://www.mojegotowanie.pl/zdjecia/makaron_jak_ryz

Edytowane przez panta_rei

Pozdrawiam, Sławomir.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-460062
Udostępnij na innych stronach

No to już nie jest Fideuà

 

Popełniłem świadomą profanację, Hiszpan mnie nie oskarży :D

 

Super! Ten makaron ma jakiś Polski odpowiednik?

 

Makaron kolanka w małym rozmiarze ;)

 

Ja bym jako zamiennik dał taki fajny makaron w kształcie ryżu ;-)

 

Bardzo świetny pomysł! :thumbsup:

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-460070
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Moje pierwsze wyroby z użyciem nadziewarki. Do testowania poszły cienkie paróweczki w jelicie baranim, parówki normalne, szynkowa z dużymi kawałkami mięsa i inne eksperymenty.
Nadziewarka przeszła pomyślnie testy. Zelmerek poszedł w zapomnienie.

A oto owoce mojej pracy:

post-72541-1451649572,2851_thumb.jpg

post-72541-1451649602,2912_thumb.jpg

post-72541-1451649642,3262_thumb.jpg

post-72541-1451649664,9902_thumb.jpg



Wysłane z mojego SM-N9005
post-72541-1451649784,8685_thumb.jpg

post-72541-1451649807,9247_thumb.jpg

post-72541-1451649829,2988_thumb.jpg

Wysłane z mojego SM-N9005

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-465829
Udostępnij na innych stronach

I kolejne klimaty:

Szyneczki, karkówki, schaby i boczusie.

 

post-72541-0-82289900-1451651465_thumb.jpg

 

 

Wczorajsze zmagania na imprezkę w gronie zacnych rodaków.  ;)

 

Wszystko zrobione z całej tylnej nogi plus dwa kawałki schabu.

 

 

post-72541-0-06692500-1451651627_thumb.jpg

 

post-72541-0-27172300-1451651629_thumb.jpg

 

post-72541-0-43946900-1451651631_thumb.jpg

 

post-72541-0-19744600-1451651634_thumb.jpg

 

post-72541-0-49562900-1451651636_thumb.jpg


 

 

:D:clap::thumbsup: !!!

 

Dzięki Jareczku :cool:

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-465834
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ładnie to na fotkach wygląda :D

 

Dzięki bardzo. :thumbsup:
Pozdrawiam :cool:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-465839
Udostępnij na innych stronach

No i kto mówił że cytrusy nie komponują się z naszymi wędzonkami ;):thumbsup::clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-465851
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i kto mówił że cytrusy nie komponują się z naszymi wędzonkami


Otóż to! Właśnie u nas trwa w najlepsze sezon na cytrusy.

Wysłane z mojego SM-N9005 Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-465852
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Hola ;)
Dawno nic nie plumkałem bo zajęty pracą byłem okrutnie. Trzeba coś jeść bo wędlinki się pokończyły dlatego też zakupiłem całą syrkę o wadze 13 kg. Nigdy nie rozbierałem tylnej nogi więc nadszedł czas na mały trening. :D

post-72541-0-44283500-1453995276_thumb.jpg

 

A to co udało mi się z niej wyciąć

post-72541-0-81598100-1453995304_thumb.jpg

 

 

Szynki poszły do peklowania na 5 dni (po raz pierwszy użyłem kalkulatora kolegi @Skalar50  :thumbsup: ). W międzyczasie zrobiłem kiełbaski. Krakowska parzona, 'Kiełbasa Don David' i cienka na bazie tejże.

Krakowska Parzona

post-72541-0-86136600-1453995479_thumb.jpg

Kiełbasa Don David  ;)

post-72541-0-97634300-1453995560_thumb.jpg

post-72541-0-41411700-1453995563_thumb.jpg

Cienka Don David

post-72541-0-77156200-1453995552_thumb.jpg

 

post-72541-0-14090100-1453995555_thumb.jpg

 

post-72541-0-15316100-1453995558_thumb.jpg

Szyneczki plus "ogonówka"

post-72541-0-17442800-1453995701_thumb.jpg


post-72541-0-37923600-1453995707_thumb.jpg

post-72541-0-85537600-1453995710_thumb.jpg


Przy okazji, że zrobiłem dość dużo wyrobów jak dla mojej rodziny, postanowiłem zakupić pakowarkę próżniową Lacor Luxe. Miała być ProfiCook ale ta ma lepsze parametry. Poza tym Lacor to hiszpańska firma a ja wspieram rynek producentów hiszpańskich. ;) 

post-72541-0-06491400-1453995891_thumb.jpg

 

post-72541-0-63924500-1453995893_thumb.jpg

 

post-72541-0-19768000-1453995896_thumb.jpg

post-72541-0-76596300-1453995958_thumb.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=hFnFcyGJMt8

Pozdrawiam. :cool:


 

post-72541-0-94342700-1453995703_thumb.jpg

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471649
Udostępnij na innych stronach

Davido31, no same wspaniałości!!!

Wielkie gratulacje!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471662
Udostępnij na innych stronach

No i ostania pozycja która jeszcze się robi a dokładniej wędzi to:
Rolada Lazdijajska z przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/

Słowem wstępu. Głównym powodem zakupu całej nogi ze skórą była właśnie ta rolada. Normalnie to kupuję nogę już wytrybowaną i bez skóry, ale mam problem tu w tym rejonie gdzie mieszkam bowiem nie mogę dostać nigdzie golonki ze skórą. Nie wiem czy to przez to że nasza prowincja  słynie z produkcji obuwia czy też przysmaku robionego ze świńskiej skóry zwanego Cortezas de Cerdo. Nie znam dokładnej przyczyny i dlatego muszę to zbadać. :D 
Patrząc na nóżkę zauważyłem, że brakuje jej dość spory kawałek skóry aby zrobić dość ładną roladę. No ale co się dziwić jak tu udźca szykują pod produkcję Jamonów i zbędną skórę usuwa się na przedbiegach. Co kraj to inny zwyczaj. :hmm:

Na tej fotce poniżej widać brak skóry potrzebny do zrobienia idealnej rolady.

post-72541-0-96721100-1453998754_thumb.jpg

Nic będę musiał skórę szyć. Kiedyś za łebka szyło się rozerwaną piłkę nożną to jakieś doświadczenie zostało.

post-72541-0-83244300-1453999046_thumb.jpg
 
Tu widać jak nóż mi się omsknął przy skórowaniu i musiałem założyć parę szwów. ;)

post-72541-0-79149200-1453999044_thumb.jpg

Gotowa obszyta rolada.

post-72541-0-31277700-1453999050_thumb.jpg

W siatce

post-72541-0-26263300-1453999282_thumb.jpg

Nie wkładałem do folii celulozowej bo takowej nie posiadam. Do parzenia zastosuję trik od kolegi @tusiaczek. Zapakuje roladę w worek próżniowy i tak ją uparzę.

Jutro efekt końcowy.
 
 

Davido31, no same wspaniałości!!! Wielkie gratulacje!!!

 
Dziękuję bardzo  :cool:

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471664
Udostępnij na innych stronach

Nic będę musiał skórę szyć.

Nóż mi się omsknął przy skórowaniu

Gotowa obszyta rolada

 

Nici są jak rozumiem rozpuszczalne. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471701
Udostępnij na innych stronach

Nie.???? To zwykłe nici które żonce podprowadziłem.

 

A tu już po 7 godzinnym wędzeniu

 

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160128/a3f01df94633e346e3b28eb0653ef6f7.jpg

 

Zapakowane i czeka na parzenie

 

post-72541-1454007455,0915_thumb.jpg

 

Wysłane z mojego SM-N9005

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471704
Udostępnij na innych stronach

Pisałeś kiedyś, że lubisz wyroby nie za słone. Parzenie w vakuum nie wypłukuje soli z wyrobu.

Miałem kiedyś takie zdarzenie z Roladą Boczkową Radka.

Wygląd po wędzeniu zajefajny!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471708
Udostępnij na innych stronach

 

 

:D:clap::thumbsup: !!!


 Tack! :cool:

 

Pisałeś kiedyś, że lubisz wyroby nie za słone.


Zgadza się ale dałem tylko 17 gram/kg peklosoli tak więc będzie supcio. Do kiełbas daje 18 gram i jest w sam raz.
Jutro zobaczymy jak to będzie z tą słonością.

Wysłane z mojego SM-N9005

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471715
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wygląd po wędzeniu zajefajny!!!


Mam nadzieję, że  tak samo będzie smakować. ;)

Czas na fotki przekrojów szynki i ogonówki

Szyneczka super smaczna, soczysta i pachnąca.

post-72541-1454012084,336_thumb.jpg

Ogonówka

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160128/cf122989a46c20135be1ca0da2a091fe.jpg


https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160128/048fa26404b31c8954f7852f050ace2d.jpg


Wysłane z mojego SM-N9005 Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471726
Udostępnij na innych stronach

Jareczku daleko mi do mistrzów ale prawdą jest, że od mistrzów się uczę. Czyli jestem na dobrej drodze

Pozdrawiam.

 

 

A oto i pani Rolada Lazdijajska

 

Wędzona 7 godzin ciepłym dymem 50-55 st. Zrębki bukowo olchowe.

Parzenie 5 godzin w 75 st.

Prasowanie całą noc w lodówce.

Mięso krojone w kostkę a potem mielone na szarpaku.

Przyprawy na oko:

Kolendra

Pieprz czarny

Pieprz ziołowy

Imbir

Mielone ziele angielskie

 

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160129/84caee869cf0c06ee6714868b4adecde.jpg

 

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160129/e59ac2efce1abc7e5f9aac77376b0dad.jpg

 

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160129/0d021aae80cf5046b985febe7343766f.jpg

 

Wysłane z mojego SM-N9005

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471830
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.