klodek4 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Ja tu ciężko pracuję ???????????? Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-459772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Ja tu ciężko pracuję Nie przeczę Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-459774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Dzisiaj przygotowałem jedną z moich ulubionych potraw jaką jest Fideuà.Pokusiłem się dodać odrobinę swojskiej mielonki wędzonej aby nadać potrawie polski akcencik. Fideuà de pollo y costillasSkładniki:Pałeczki z kurczaka - 1kg.Żeberka bejcowane - 500 gr.Makaron Fideua lub podobny - 500 gr.Chistorra lub inna kiełbasa surowa paprykowa - 200 gr.Duża czerwona papryka.2 główki czosnku4 duże starte pomidoryPół szklanki oliwy z oliwek Intenso (intensywny aromat i smak)2 litry wody (nie kranówki)Opcjonalnie kawałek polskiej kiełbasy Przyprawy:Sól morskaPrzyprawa do PaelliPieprz czarnyRozmarynOpcjonalnie sos sojowy Sposób przyrządzenia:Do przygotowania potrawy potrzebujemy patelni z szerokim dnem.Najlepiej aby była to Paella. Patelnie typu Wok lub z wąskim dnem nie nadają się do tego rodzaju potraw ponieważ nie umożliwiają równomiernego odparowywania oraz wchłaniania wywaru, co jest podstawą prawidłowego wykonania tego dania.Zabieramy się do dzieła.Na rozgrzaną równomiernie patelnie wlewamy oliwę i posypujemy szczyptą soli. Sól ma zapobiec rozpryskiwaniu się oliwy. Nie dopuścić do przegrzania się oliwy, co objawia się dymieniem. Taka oliwa nie nadaje się już do spożycia.Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek który nada jej aromatyczny zapach i smak.Potem dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Nie solimy jej.Smażymy z dwóch stron.Wyciągamy paprykę i czosnek a wkładamy pałeczki z kurczaka... ...które obsmażamy niezbyt mocno z dwóch stron. Odkładamy pałeczki na talerz i obsmażamy żeberka.Obsmażone żeberka wyciągamy na talerz z pałeczkami. Kroimy chistorrę lub inną paprykową kiełbasę na małe kawałki i podsmażamy lekko.Do niej dodajemy starte pomidory i smażymy aż nabiorą ciemnego koloru.Wlewamy 2 litry wody......i doprawiamy pieprzem, przyprawą do Paelli oraz rozmarynem, opcjonalnie sosem sojowym. Wg. gustu. generalnie nie przesadzać z przyprawami. Przyprawa do Paelli zrobi za Ciebie wszystko byleby nie przesadzić z nią bo potrafi nadać gorzki smak Wrzucamy nasze wcześniej usmażone mięso które układamy na całej patelni i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.Po 20-stu minutach zasypujemy równomiernie makaron tak aby tworzył warstwę jednej grubości. Od tej pory nie mieszamy składników !Dekorujemy na wierzch papryką i dodajemy opcjonalnie polska kiełbasę Smażymy na małym ogniu aż makaron wchłonie cały wywar.Trwa to około 20 minut. Może się zdarzyć, że makaron wyciągnie cały wywar i nadal będzie twardy. Wtedy musimy dolewać lekko osolonej wody aż makaron będzie miękki.Na koniec wyłączamy gaz przykrywamy Fideua czysta ściereczką i odstawiamy na 5 minut aby doszedł.Tak wygląda na talerzu. Que aproveche! Edytowane 2 Grudnia 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-459938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Dzisiaj przygotowałem jedną z moich ulubionych potraw jaką jest Fideuà.Pokusiłem się dodać odrobinę swojskiej mielonki wędzonej aby nadać potrawie polski akcencik. ..... dodajemy opcjonalnie polska kiełbasęNo to już nie jest Fideuà a na poważnie to .... sam bym zasiadł do talerza z tą potrawą. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-460025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Super! Ten makaron ma jakiś Polski odpowiednik?Bo w kraju nie mogę znaleźć do kupienia. A wygląda jak makaron z zupek chińskich Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-460060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Ja bym jako zamiennik dał taki fajny makaron w kształcie ryżu ;-) Orzo, risi wygląda tak http://www.mojegotowanie.pl/zdjecia/makaron_jak_ryz Edytowane 2 Grudnia 2015 przez panta_rei Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-460062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) No to już nie jest Fideuà Popełniłem świadomą profanację, Hiszpan mnie nie oskarży Super! Ten makaron ma jakiś Polski odpowiednik? Makaron kolanka w małym rozmiarze Ja bym jako zamiennik dał taki fajny makaron w kształcie ryżu ;-) Bardzo świetny pomysł! Edytowane 2 Grudnia 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-460070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Moje pierwsze wyroby z użyciem nadziewarki. Do testowania poszły cienkie paróweczki w jelicie baranim, parówki normalne, szynkowa z dużymi kawałkami mięsa i inne eksperymenty.Nadziewarka przeszła pomyślnie testy. Zelmerek poszedł w zapomnienie.A oto owoce mojej pracy:Wysłane z mojego SM-N9005Wysłane z mojego SM-N9005 Edytowane 1 Stycznia 2016 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-465829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 1 Stycznia 2016 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-465830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) I kolejne klimaty:Szyneczki, karkówki, schaby i boczusie. Wczorajsze zmagania na imprezkę w gronie zacnych rodaków. Wszystko zrobione z całej tylnej nogi plus dwa kawałki schabu. !!! Dzięki Jareczku Edytowane 2 Stycznia 2016 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-465834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Ładnie to na fotkach wygląda Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-465838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Ładnie to na fotkach wygląda Dzięki bardzo. Pozdrawiam Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-465839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 1 Stycznia 2016 No i kto mówił że cytrusy nie komponują się z naszymi wędzonkami Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-465851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) No i kto mówił że cytrusy nie komponują się z naszymi wędzonkami Otóż to! Właśnie u nas trwa w najlepsze sezon na cytrusy. Wysłane z mojego SM-N9005 Edytowane 2 Stycznia 2016 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-465852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Hola Dawno nic nie plumkałem bo zajęty pracą byłem okrutnie. Trzeba coś jeść bo wędlinki się pokończyły dlatego też zakupiłem całą syrkę o wadze 13 kg. Nigdy nie rozbierałem tylnej nogi więc nadszedł czas na mały trening. A to co udało mi się z niej wyciąć Szynki poszły do peklowania na 5 dni (po raz pierwszy użyłem kalkulatora kolegi @Skalar50 ). W międzyczasie zrobiłem kiełbaski. Krakowska parzona, 'Kiełbasa Don David' i cienka na bazie tejże.Krakowska Parzona Kiełbasa Don David Cienka Don David Szyneczki plus "ogonówka"Przy okazji, że zrobiłem dość dużo wyrobów jak dla mojej rodziny, postanowiłem zakupić pakowarkę próżniową Lacor Luxe. Miała być ProfiCook ale ta ma lepsze parametry. Poza tym Lacor to hiszpańska firma a ja wspieram rynek producentów hiszpańskich. https://www.youtube.com/watch?v=hFnFcyGJMt8Pozdrawiam. Edytowane 29 Stycznia 2016 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Davido31, no same wspaniałości!!!Wielkie gratulacje!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) No i ostania pozycja która jeszcze się robi a dokładniej wędzi to:Rolada Lazdijajska z przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/Słowem wstępu. Głównym powodem zakupu całej nogi ze skórą była właśnie ta rolada. Normalnie to kupuję nogę już wytrybowaną i bez skóry, ale mam problem tu w tym rejonie gdzie mieszkam bowiem nie mogę dostać nigdzie golonki ze skórą. Nie wiem czy to przez to że nasza prowincja słynie z produkcji obuwia czy też przysmaku robionego ze świńskiej skóry zwanego Cortezas de Cerdo. Nie znam dokładnej przyczyny i dlatego muszę to zbadać. Patrząc na nóżkę zauważyłem, że brakuje jej dość spory kawałek skóry aby zrobić dość ładną roladę. No ale co się dziwić jak tu udźca szykują pod produkcję Jamonów i zbędną skórę usuwa się na przedbiegach. Co kraj to inny zwyczaj. Na tej fotce poniżej widać brak skóry potrzebny do zrobienia idealnej rolady.Nic będę musiał skórę szyć. Kiedyś za łebka szyło się rozerwaną piłkę nożną to jakieś doświadczenie zostało. Tu widać jak nóż mi się omsknął przy skórowaniu i musiałem założyć parę szwów. Gotowa obszyta rolada.W siatceNie wkładałem do folii celulozowej bo takowej nie posiadam. Do parzenia zastosuję trik od kolegi @tusiaczek. Zapakuje roladę w worek próżniowy i tak ją uparzę.Jutro efekt końcowy. Davido31, no same wspaniałości!!! Wielkie gratulacje!!! Dziękuję bardzo Edytowane 29 Stycznia 2016 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 28 Stycznia 2016 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Nic będę musiał skórę szyć.Nóż mi się omsknął przy skórowaniuGotowa obszyta rolada Nici są jak rozumiem rozpuszczalne. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Nie.???? To zwykłe nici które żonce podprowadziłem. A tu już po 7 godzinnym wędzeniu https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160128/a3f01df94633e346e3b28eb0653ef6f7.jpg Zapakowane i czeka na parzenie Wysłane z mojego SM-N9005 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Pisałeś kiedyś, że lubisz wyroby nie za słone. Parzenie w vakuum nie wypłukuje soli z wyrobu.Miałem kiedyś takie zdarzenie z Roladą Boczkową Radka.Wygląd po wędzeniu zajefajny!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) !!! Tack! Pisałeś kiedyś, że lubisz wyroby nie za słone.Zgadza się ale dałem tylko 17 gram/kg peklosoli tak więc będzie supcio. Do kiełbas daje 18 gram i jest w sam raz.Jutro zobaczymy jak to będzie z tą słonością.Wysłane z mojego SM-N9005 Edytowane 28 Stycznia 2016 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Wygląd po wędzeniu zajefajny!!! Mam nadzieję, że tak samo będzie smakować. Czas na fotki przekrojów szynki i ogonówkiSzyneczka super smaczna, soczysta i pachnąca.Ogonówkahttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160128/cf122989a46c20135be1ca0da2a091fe.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160128/048fa26404b31c8954f7852f050ace2d.jpgWysłane z mojego SM-N9005 Edytowane 28 Stycznia 2016 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Idziesz w "Mistrze" Dawidzie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Jareczku daleko mi do mistrzów ale prawdą jest, że od mistrzów się uczę. Czyli jestem na dobrej drodze Pozdrawiam. A oto i pani Rolada Lazdijajska Wędzona 7 godzin ciepłym dymem 50-55 st. Zrębki bukowo olchowe. Parzenie 5 godzin w 75 st. Prasowanie całą noc w lodówce. Mięso krojone w kostkę a potem mielone na szarpaku. Przyprawy na oko: Kolendra Pieprz czarny Pieprz ziołowy Imbir Mielone ziele angielskie https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160129/84caee869cf0c06ee6714868b4adecde.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160129/e59ac2efce1abc7e5f9aac77376b0dad.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160129/0d021aae80cf5046b985febe7343766f.jpg Wysłane z mojego SM-N9005 Edytowane 29 Stycznia 2016 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/11/#findComment-471830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.