Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Faktycznie nie tego linka zapodałem :)https://allegro.pl/o...718-11069503375 głownia 45,5 cm, jeszcze jest 39 cm

NÓŻ WOJSKOWY BAGNET AK 47

 

 

to nawet nie leżało koło bagnetu z AK47 i nawet nie jest podobny. Stal to zapewne równiez gównolit, aczkolwiek oryginał tez zapewne nie był z super stali, jak wszystko w CCCP, ale zarówno kształt jak i wielkość nie ta.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-728668
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 143
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ten bagnet ma oznaczenie stali nierdzewnej typu " 420 " tak sie nie oznacza stali nierdzewnej nawet w Rosji , ostrze pewenie jest ze stali narzędziowej polerowanej . 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-728855
Udostępnij na innych stronach

stali nierdzewnej typu " 420 " tak sie nie oznacza stali nierdzewnej nawet w Rosji

  w Rosji nie, ale już w Ameryce juz tak.  American Iron and Steel Institute ma swoje oznaczenia i prawidłowo powinno być AISI 420 , ale wiele osób pomija to i stosuje tylko końcową wartość - 420> AISI 420 to stal 1.4021 o chemicznym oznaczeniu X20Cr13. Maksymalna twardość 50 HRC, Lipa. Co ciekawe w systemie niemieckim typem oznaczeń pod AISI 420 kryje się kilka gatunków stali :

1.4021 – X20Cr13

1.4028 – X30Cr13

1.4031 – X39Cr13

1.4034 – X46Cr13

1.2083 – X40Cr14

1.2316 – X38CrMo16

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-728859
Udostępnij na innych stronach

W Polsce też się tak nie oznacza stali nierdzewnej, dzięki za wyjaśnienie , gdybym znalazł oznaczenie AISI pewenie bym nie wątpił ,szukał dalej .Dla ciekawych o tej stali :

 

"Stal nierdzewna martenzytyczna przeznaczona do ulepszania cieplnego, wykazująca wysokie własności mechaniczne - wytrzymałość, ciągliwość i skrawalność, przy zachowaniu dostatecznej odporności korozyjnej. 2H13 nie wykazuje odporności na chlor, sole oraz korozję międzykrystaliczną. X20Cr13 jest odpowiednim gatunkiem do pracy w środowiskach pary wodnej, niskich stężeń kwasów nieorganicznych, rozcieńczalników, czystej wody, pary przy odpowiednio obrobionej powierzchni.Stal X20Cr13 i 2H13 można również klasyfikować jako gatunek żaroodporny do temperatury 825. Wykazuje odporność na gazy zawierające związki siarki i przegrzaną parę. Stabilne i odpowiednio wysokie własności mechaniczne zachowuje w przedziale temperatur pracy 475 - 500. Powyżej wcześnie wspomnianej temperatury granica pełzania jest nieznaczna, jedynie wytrzymałość czasowa stosunkowo duża.Gatunek wykorzystywany jest do produkcji śrub pracujących przy podwyższonych temperaturach, łopatek turbin, noży spożywczych, noży domowych, elementów dekoracji, narzędzi chirurgicznych, tulei, gniazd zaworów, skrobaków, ostrzy, wałów, dławic, sprężyn, części maszyn, form do odlewów pod ciśnieniem, oraz sworzni narażonych na lekkie obciążenia w przemyśle motoryzacyjnym, petrochemicznym, hydraulice przemysłowej oraz energetyce. "

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-729020
Udostępnij na innych stronach

Śruby na rodzimym rynku kupowałem z oznaczeniem A2 i A4 Pierwszaa, to typowa stal nierdzewna, druga kwasoodpowrna i taka żółtawa. Ale to wszystko jest nic. Nie istotne, czy znamy onaczenia amerykańskie, niemieckie, czy wprost hutnicze. Ważne, żeby nie uzywać "kwasówka" w stosunku do każdej stali nierdzewnej, a niestety tak sie często dzieje. Wszystko do jednego worka. .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-729059
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ważne, żeby nie uzywać "kwasówka" w stosunku do każdej stali nierdzewnej, a niestety tak sie często dzieje
:thumbsup: To bardzo ważne przypomnienie :thumbsup:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-729077
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Stoję przed wyborem noża. Nie są to straszne kwoty, jednak kupując wolę wziąć coś, z czego będę od razu zadowolony. Który z tych noże byście wybrali? A może kupilibyście zupełnie inny? Niech ktoś obeznany w temacie mi jeszcze podpowie, czy wybór półelastycznego nożna będzie odpowiedni, jego zadaniem ma być ogólna obróbka surowego mięsa, oddzielanie błon, ścięgien, klasyfikacja. Poniżej linki do 3 potencjalnych noży:

https://centrumnozy.pl/pl/p/SWIBO-5.8404.13-trybownik-wygiety-polelastyczny-13cm/1993

https://centrumnozy.pl/pl/p/Mora-Frost-noz-trybownik-polelastyczny-129-3965-12%2C4cm/2221

https://centrumnozy.pl/pl/p/Dick-Ergogrip-noz-trybownik-wygiety-polelastyczny-13-cm-niebieski-8298213/106

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-732472
Udostępnij na innych stronach

Chyba wszystkie są podobnej klasy. Z moich obserwacji wydaje mi się że od noża ważniejsze jest jego ostrzenie a nie jest to temat łatwy. Tempy nawet najlepszej jakości będzie gorszy od ostrego słabej. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-732476
Udostępnij na innych stronach

Nie znam się na rodzajach stali ale każdy z nich wykonany jest z innej(ostrze): CMV, 58RC, 58 HRC

Tego ze środa bym nie kupił z tego powodu: Mora Frost nóż trybownik półelastyczny

Nie lubię po prostu giętkich ostrzy

 

 

 

W każdym razie, wszystkie noże u mnie w domu golą włosy bez problemu.

U mnie włosy golą maszynki :laugh: ;)

 

 

Mam VICTORINOX i jestem z niego zadowolony, ale mam też noże firmy "krzak" i też mi się nim wygodnie pracuje.

Rzeczywiście podstawa to ostrość.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-732479
Udostępnij na innych stronach

Właśnie z tą elastycznością mam  problem, są trzy rodzaje ostrzy, elastyczne, półelastyczne i twarde. Nie mam zbytnio pojęcia, które do jakiego celu bardziej się nadaje. Szukam informacji na forum i internecie, ale nie ma zbyt wielu wątków na ten temat. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-732481
Udostępnij na innych stronach

Też się na tym nie znam a pracuje mi się najlepiej z ostrzem twardym. Te półelastyczne potrafią mi "uciec" w czasie cięcia, co jest bardzo wkurzające (jak np. chcesz ciąć przy samej skórze).

Ale to też może być przyczyną umiejętności (znaczy jej braku :D )obsługującego nóż. I w moim przypadku nawet na pewno tak jest :D

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-732485
Udostępnij na innych stronach

Swego czasu była dyskusja co i jak. A brali w niej udział też zawodowi masarze i wybory były w dużej mierze podyktowane osobistymi preferencjami. Jednemu się pracowało lepiej jednym a drugiemu innym. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-732490
Udostępnij na innych stronach

A jak z sztywnością ostrza, jakim lepiej wam się pracuje, półelastycznym czy twardym?

 

Każdy z trójki noży których linki załączyłeś jest nożem do trybowania mięsa o średniej sztywności - półelastyczny z miękkiej stali. Cienkie i elastyczne noże dobrze sprawdzają się przy trymowaniu ryb. Noże nie elastyczne z twardej stali do porcjowania mięsa i trymowania ryb stosują Japończycy których nie zegniesz bo pękną. Jeśli zamierzasz rozbierać półtusze to proponuję skompletować zestaw trzech noży o różnych długościach w przypadku przygotowania wędliny z gotowych elementów to w zupełności jeden średni nóż załatwi sprawę.

 

Noże o tej samej długości ostrza - 15 cm dwóch różnych producentów (Caribou i Chifa) które najczęściej używam.

post-84535-0-23637200-1637086918_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-732623
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.