witek1965 Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 26 Października 2021 Faktycznie nie tego linka zapodałem https://allegro.pl/o...718-11069503375 głownia 45,5 cm, jeszcze jest 39 cmNÓŻ WOJSKOWY BAGNET AK 47 to nawet nie leżało koło bagnetu z AK47 i nawet nie jest podobny. Stal to zapewne równiez gównolit, aczkolwiek oryginał tez zapewne nie był z super stali, jak wszystko w CCCP, ale zarówno kształt jak i wielkość nie ta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-728668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 27 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 27 Października 2021 Ten bagnet ma oznaczenie stali nierdzewnej typu " 420 " tak sie nie oznacza stali nierdzewnej nawet w Rosji , ostrze pewenie jest ze stali narzędziowej polerowanej . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-728855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 27 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 27 Października 2021 (edytowane) stali nierdzewnej typu " 420 " tak sie nie oznacza stali nierdzewnej nawet w Rosji w Rosji nie, ale już w Ameryce juz tak. American Iron and Steel Institute ma swoje oznaczenia i prawidłowo powinno być AISI 420 , ale wiele osób pomija to i stosuje tylko końcową wartość - 420> AISI 420 to stal 1.4021 o chemicznym oznaczeniu X20Cr13. Maksymalna twardość 50 HRC, Lipa. Co ciekawe w systemie niemieckim typem oznaczeń pod AISI 420 kryje się kilka gatunków stali :1.4021 – X20Cr131.4028 – X30Cr131.4031 – X39Cr131.4034 – X46Cr131.2083 – X40Cr141.2316 – X38CrMo16 Edytowane 27 Października 2021 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-728859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 27 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 27 Października 2021 Tu opisano dużą iloeść stali stosowanej do produkcji noży wszelkiego rodzaju https://www.militaria.pl/porady/noze/glownie.xml Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-728895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 28 Października 2021 W Polsce też się tak nie oznacza stali nierdzewnej, dzięki za wyjaśnienie , gdybym znalazł oznaczenie AISI pewenie bym nie wątpił ,szukał dalej .Dla ciekawych o tej stali : "Stal nierdzewna martenzytyczna przeznaczona do ulepszania cieplnego, wykazująca wysokie własności mechaniczne - wytrzymałość, ciągliwość i skrawalność, przy zachowaniu dostatecznej odporności korozyjnej. 2H13 nie wykazuje odporności na chlor, sole oraz korozję międzykrystaliczną. X20Cr13 jest odpowiednim gatunkiem do pracy w środowiskach pary wodnej, niskich stężeń kwasów nieorganicznych, rozcieńczalników, czystej wody, pary przy odpowiednio obrobionej powierzchni.Stal X20Cr13 i 2H13 można również klasyfikować jako gatunek żaroodporny do temperatury 825. Wykazuje odporność na gazy zawierające związki siarki i przegrzaną parę. Stabilne i odpowiednio wysokie własności mechaniczne zachowuje w przedziale temperatur pracy 475 - 500. Powyżej wcześnie wspomnianej temperatury granica pełzania jest nieznaczna, jedynie wytrzymałość czasowa stosunkowo duża.Gatunek wykorzystywany jest do produkcji śrub pracujących przy podwyższonych temperaturach, łopatek turbin, noży spożywczych, noży domowych, elementów dekoracji, narzędzi chirurgicznych, tulei, gniazd zaworów, skrobaków, ostrzy, wałów, dławic, sprężyn, części maszyn, form do odlewów pod ciśnieniem, oraz sworzni narażonych na lekkie obciążenia w przemyśle motoryzacyjnym, petrochemicznym, hydraulice przemysłowej oraz energetyce. " Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-729020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 28 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 28 Października 2021 Śruby na rodzimym rynku kupowałem z oznaczeniem A2 i A4 Pierwszaa, to typowa stal nierdzewna, druga kwasoodpowrna i taka żółtawa. Ale to wszystko jest nic. Nie istotne, czy znamy onaczenia amerykańskie, niemieckie, czy wprost hutnicze. Ważne, żeby nie uzywać "kwasówka" w stosunku do każdej stali nierdzewnej, a niestety tak sie często dzieje. Wszystko do jednego worka. . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-729059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 28 Października 2021 Ważne, żeby nie uzywać "kwasówka" w stosunku do każdej stali nierdzewnej, a niestety tak sie często dzieje To bardzo ważne przypomnienie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-729077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 15 Listopada 2021 Stoję przed wyborem noża. Nie są to straszne kwoty, jednak kupując wolę wziąć coś, z czego będę od razu zadowolony. Który z tych noże byście wybrali? A może kupilibyście zupełnie inny? Niech ktoś obeznany w temacie mi jeszcze podpowie, czy wybór półelastycznego nożna będzie odpowiedni, jego zadaniem ma być ogólna obróbka surowego mięsa, oddzielanie błon, ścięgien, klasyfikacja. Poniżej linki do 3 potencjalnych noży:https://centrumnozy.pl/pl/p/SWIBO-5.8404.13-trybownik-wygiety-polelastyczny-13cm/1993https://centrumnozy.pl/pl/p/Mora-Frost-noz-trybownik-polelastyczny-129-3965-12%2C4cm/2221https://centrumnozy.pl/pl/p/Dick-Ergogrip-noz-trybownik-wygiety-polelastyczny-13-cm-niebieski-8298213/106 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-732472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 15 Listopada 2021 (edytowane) Chyba wszystkie są podobnej klasy. Z moich obserwacji wydaje mi się że od noża ważniejsze jest jego ostrzenie a nie jest to temat łatwy. Tempy nawet najlepszej jakości będzie gorszy od ostrego słabej. Edytowane 15 Listopada 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-732476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 15 Listopada 2021 Ostrzyć wydaje mi się, że potrafię, a na pewno nabieram wprawy. W każdym razie, wszystkie noże u mnie w domu golą włosy bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-732477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 15 Listopada 2021 (edytowane) Nie znam się na rodzajach stali ale każdy z nich wykonany jest z innej(ostrze): CMV, 58RC, 58 HRCTego ze środa bym nie kupił z tego powodu: Mora Frost nóż trybownik półelastycznyNie lubię po prostu giętkich ostrzy W każdym razie, wszystkie noże u mnie w domu golą włosy bez problemu.U mnie włosy golą maszynki Mam VICTORINOX i jestem z niego zadowolony, ale mam też noże firmy "krzak" i też mi się nim wygodnie pracuje.Rzeczywiście podstawa to ostrość. Edytowane 15 Listopada 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-732479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 15 Listopada 2021 Właśnie z tą elastycznością mam problem, są trzy rodzaje ostrzy, elastyczne, półelastyczne i twarde. Nie mam zbytnio pojęcia, które do jakiego celu bardziej się nadaje. Szukam informacji na forum i internecie, ale nie ma zbyt wielu wątków na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-732481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 15 Listopada 2021 (edytowane) Też się na tym nie znam a pracuje mi się najlepiej z ostrzem twardym. Te półelastyczne potrafią mi "uciec" w czasie cięcia, co jest bardzo wkurzające (jak np. chcesz ciąć przy samej skórze).Ale to też może być przyczyną umiejętności (znaczy jej braku )obsługującego nóż. I w moim przypadku nawet na pewno tak jest Edytowane 15 Listopada 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-732485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 15 Listopada 2021 Weź ostatniego Dick - Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-732486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 15 Listopada 2021 Weź ostatniego Dick - Z tej trójki też bym go wybrał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-732487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 15 Listopada 2021 (edytowane) Swego czasu była dyskusja co i jak. A brali w niej udział też zawodowi masarze i wybory były w dużej mierze podyktowane osobistymi preferencjami. Jednemu się pracowało lepiej jednym a drugiemu innym. Edytowane 15 Listopada 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-732490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 16 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 16 Listopada 2021 Dziękuję wam za odpowiedzi i podpowiedzi. A jak z sztywnością ostrza, jakim lepiej wam się pracuje, półelastycznym czy twardym? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-732521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 16 Listopada 2021 półelastycznym Mnie osobiście, ale zwykle wybieram ostry bez względu na sztywność Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-732599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 16 Listopada 2021 A jak z sztywnością ostrza, jakim lepiej wam się pracuje, półelastycznym czy twardym? Każdy z trójki noży których linki załączyłeś jest nożem do trybowania mięsa o średniej sztywności - półelastyczny z miękkiej stali. Cienkie i elastyczne noże dobrze sprawdzają się przy trymowaniu ryb. Noże nie elastyczne z twardej stali do porcjowania mięsa i trymowania ryb stosują Japończycy których nie zegniesz bo pękną. Jeśli zamierzasz rozbierać półtusze to proponuję skompletować zestaw trzech noży o różnych długościach w przypadku przygotowania wędliny z gotowych elementów to w zupełności jeden średni nóż załatwi sprawę. Noże o tej samej długości ostrza - 15 cm dwóch różnych producentów (Caribou i Chifa) które najczęściej używam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/6/#findComment-732623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.