Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bez spiny proszę. Czytam forum bardzo dokładnie i mimo tego nadal uważam się za początkującego gdy czegoś nie wiem wolę się zapytać, jak ktoś chce to pomoże, jak nie to nie, takie jest życie, a komentatorów jak zawsze jest wielu. Mój staż nie ma tutaj nic do rzeczy. Jak na razie bazuję na prostych przepisach i tylko takich w których jest coś podane krok po kroku(nie cwaniakuję i nie udaję jakiegoś znawcy którym nie jestem i zapewne nigdy nie będę). A że staram się odtwarzać przepisy dokładnie dlatego spytałem o proporcje na jeden kilogram, proste, tylko tyle i aż tyle. To, że mam swój poziom słoności nie ma nic do tego. Ktoś daje jakąś recepturę więc szanując go chcę zrobić tak jak on, ewentualnie w przyszłości dodam lub odejmę danych przypraw pod swój smak. Jak ktoś robi inaczej to od razu na forum go wytykacie, że trzymaj się dokładnie przepisu i nie kombinuj- ja nie kombinuję.

Cała gównoburza i ideologie dołożone do jednego prostego pytania, szacun panowie.


[Dodano: 08 mar 2018 - 20:01]

 

 

W rezultacie dostałeś dokładną odpowiedź, choć nie jestem pewnien czy wiesz ile wody dodać

 

Wnioskuję, że jeżeli jest napisane w recepturze skład surowców wieprzowych do wołowiny 80% i 20% czyli przy 10 kg farszu mam 8 kg wieprzowiny i 2 kg wołowiny. 

 

Skoro napisałeś:

 

 

20% wody w stosunku do ilości mięsa wołowego

 

rozumiem, że mam przy dwóch kg dać 400g wody.

 

 

 

Także bez urazy, ale więcej pokory, a może prawdy typu.... sorry, nie odrobiłem lekcji, nie czytałem bo... bo mi się nie chce, bo jestem leniwy..... i nie ma tematu

 

Nie, nie będzie żadnego sorry ani pokory. Poprosiłem grzecznie o skład na kg to dostałem głupią odpowiedź i zostały dołożone ideologie. Wytłumaczyłem się z tego, że to nie żadne lenistwo tylko niewiedza to dalej jedziecie po mnie jak po starej szmacie. Ja się tym nie przejmuję, zawsze piszę jak jest.

A co do przepisów Pawła, to akurat w 80 procentach korzystam z jego przepisów(zresztą pod każdym jego postem który wykonałem staram się napisać parę słów pochwały), odpowiadają mi jego smaki i staram się je skopiować. Taki paradoks... A, że zawsze piszę i mówię co uważam, no cóż, nie wszystkim to odpowiada.

Pozdrowienia dla Was wszystkich panowie.

Edytowane przez Dafman
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11650-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-591412
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie chcę wprowadzać zamętu, ani nikogo nauczać ale jeszcze długo musisz czytać forum aby zrozumieć "nerwowość" forumowiczów którzy muszą (tak jest, muszą według Twych słów) udzielać odpowiedzi na laickie pytania których jest multum, a wszystkie, w większości  pochodzą od nowych forumowiczów, nie boję nazwać ich zachowania po imieniu ponieważ w wielu przypadkach spowodowane jest ich lenistwem, a wychodzą tylko z tego założenia że forum powinno pomagać takim jak oni bo przecież od tego jest forum !

 

Także bez urazy Dafman ale polecam zapoznać się z podstawami z Dziadkowego elementarza, + jeszcze kilka tematów opisujących podstawy a później zadawać pytania, dzięki temu przynajmniej będziesz wiedział o czym piszą inni, a my zyskamy następną osobę z którą fajnie się dyskutuje, nawet na tak błahy temat jakim są proporcje peklosoli/1kg.... TO JEST PODSTAWA... a nie gwiazdozbiór na niebie.... nie oczekuję od Ciebie odpowiedzi na wyższym poziomie niż poprzednia Twoja odpowiedź, lecz szanuj nas, a my wówczas pomożemy, inaczej to będzie jak teraz, czyli napisałeś odpowiedź cytując kilka osób i nikt nie odpowiedział na to... także honor i dumę schowaj do kieszeni i daj innym żyć normalnie........ ja, tak jak Ty,  też piszę jak jest.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11650-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-591492
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem i toruńską, zdjęcie po parzeniu, część kiełbasek zostawiłem do podpiekania w wędzarni.

69c47534e3896ddamed.png

 

a255cfae0a926350med.jpg

Edytowane przez Dafman
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11650-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-591635
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Trochę toruńskiej nigdy nie zaszkodzi. :)

 

post-55133-0-08537000-1541433786_thumb.jpg

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11650-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-612090
Udostępnij na innych stronach

No to na bogato  i toruńska i krakowska  , wykon jak zwykle :clap:  , co tu dużo mówić  :). Lepiej popatrzeć 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11650-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-612136
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Na jakiś czas wystarczy.  :)

 

post-55133-0-20668200-1664475603_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11650-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-789543
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Testy przebiegły pomyślnie.  :)

 

post-55133-0-89388300-1674216780_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11650-kie%C5%82basa-toru%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-809928
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.