Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ładna, estetycznie zrobiona wędzarnia :clap:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11703-robi%C4%87-strop-w-w%C4%99dzarni-czy-nie/page/2/#findComment-437453
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

No piotrek_...... klasyka gatunku  :thumbsup:  :clap:

Bardzo ładna wędzarnia.... a na 3 półkach to już ładną ilość mięsiwa można zmieścić  ;)

Zrób jeszcze tylko klapki przesuwne do regulacji wylotu dymu i będzie klasa!!

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11703-robi%C4%87-strop-w-w%C4%99dzarni-czy-nie/page/2/#findComment-437469
Udostępnij na innych stronach

Piotrek, wszystko bardzo OK, ale dołóż jeszcze deski czołowe do dachu, aby nadać tej bardzo ładnej wędzarence ten końcowy, wieńczący dzieło akcencik :D:thumbsup::clap: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11703-robi%C4%87-strop-w-w%C4%99dzarni-czy-nie/page/2/#findComment-437484
Udostępnij na innych stronach

To nie wędzarnia, to dzieło sztuki :) Jak przymocowałeś komorę wędzarniczą do murowanej części? Zastosuj zastrzał na drzwiach, po przekątnej w kierunku dolnego zawiasu, żeby nie opadały. Pozdrawiam i czekam na fotki udanych wyrobów, bo inne z takiej wędzarenki nie mają prawa wyjść :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11703-robi%C4%87-strop-w-w%C4%99dzarni-czy-nie/page/2/#findComment-437507
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

skrzynia przyklejona na czerwony sylikon (300*c) wytrzymując wysokie temperatury

 

Czy aby sam sylikon nie będzie zbyt słabym połączeniem do tego aby podczas wiatrów utrzymać komorę wędzarniczą na swoim miejscu?? mam pewne obawy.... :rolleyes: 

Przydało by się w 2 lub 4 miejscach złapać jakąś śrubą za kantówki do paleniska moim zdaniem.....

 

Z Dymnym pozdrowieniem....  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11703-robi%C4%87-strop-w-w%C4%99dzarni-czy-nie/page/2/#findComment-437584
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przydało by się w 2 lub 4 miejscach złapać jakąś śrubą za kantówki do paleniska moim zdaniem.....

Korzystając z wątku kolegi - czy można pręty zakotwić chemicznie do ścian paleniska? Czy może są jednak jakieś przeciwwskazania zdrowotne?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11703-robi%C4%87-strop-w-w%C4%99dzarni-czy-nie/page/2/#findComment-437813
Udostępnij na innych stronach

Ależ wędzarynka... :clap:

Dorzuciłbym termometr elektroniczny a te maluszki do odparzania...

Znaczy do .....mierzenia temperatury wewnątrz batonu :)

Skojarzenie takie.. :)

post-52358-0-06711200-1438795450.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11703-robi%C4%87-strop-w-w%C4%99dzarni-czy-nie/page/2/#findComment-437821
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

czy można pręty zakotwić chemicznie do ścian paleniska? Czy może są jednak jakieś przeciwwskazania zdrowotne?

 

Po sprawdzeniu karty technicznej pierwszej z brzegu kotwy chemicznej ( kotwa chemiczna Tytan) mogę stwierdzić że jest to produkt niepalny i nie ma oznaczeń temperatury zapłonu więc żadne niepożądane związki  nie powinny się ulatniać do komory wędzarniczej. Stosowałem ją do mocowania ramy schodów na strych.... trzyma jak diabli  :devil:

Dodatkowo sposób zamontowania i umiejscowienie kotwy zminimalizuje działanie ognia oraz żaru w miejscu użycia kotwy więc myślę, że jest to najrozsądniejsze i co ważne jedno z najpewniejszych sposobów mocowań  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11703-robi%C4%87-strop-w-w%C4%99dzarni-czy-nie/page/2/#findComment-437895
Udostępnij na innych stronach

Witam. 

Kilka razy na forum przewijał się temat mocowania komory wędzarniczej z paleniskiem. 

Najrozsądniej (moim zdaniem) pomyśleć o tym przed wybetonowaniem stropu paleniska. Można zastosować gwintowane pręty (przykład) lub tak jak ja zrobiłem, zalać razem ze zbrojeniem metalowe płaskowniki wypuszczone ponad poziom stropu w odpowiednich miejscach (przykład). U mnie płaskowniki mają po 120 cm i ich końce są wygięte pod wymiar szkieletu komory, do którego zostały przykręcone. Ot cała filozofia. 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11703-robi%C4%87-strop-w-w%C4%99dzarni-czy-nie/page/2/#findComment-437968
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam po dłuższym milczeniu i o wsparcie proszę.

 

Dojrzałem już do wędzarni z paleniskiem bezpośrednim ze stropem i deflektorem.Ale trwam nieodwołalnie przy koncepcji "pomnika", tyle że w wersji zmodyfikowanej w stosunku do pierwotnej, tzn. palenisko i komora wędzarnicza z cegły pełnej, obmurowane kamieniem polnym tak na grubość ok. 13 cm. Kilka pytań się zrodziło w mojej głowie.

 

1. Strop górny nad komorą wędzarniczą. Biorąc pod uwagę wykorzystanie komory także do grillowania skłaniam się - po lekturach - ku temu, aby nie robic zwykłego płaskiego stropu nad komorą i uniknąć odbijania dymu... Jaki nadać mu kształt? To po pierwsze....

 

2. Kwestia druga - czy warto zrobić strop drewniany, z ewentualnym ociepleniem wełną? Tak dla porządku - wymiary komory: 80x70x120 cm.

 

3. Czy warto komorę wyłożyć deskami, czy poprawi to znacząco bilans cieplny takiej pomnikowej wędzarni?

 

Dodam jeszcze tylko, że poglądy Andyandy i paru innych kolegów na temat pomników ogrodowych znam.... i dlatego mijając się z nimi, jako dżentelmen, uprzejmie uchylam kapelusza  :)

Edytowane przez ZeneC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11703-robi%C4%87-strop-w-w%C4%99dzarni-czy-nie/page/2/#findComment-447668
Udostępnij na innych stronach

 

 

Andyandy i paru innych kolegów na temat pomników ogrodowych znam.... i dlatego mijając się z nimi, jako dżentelmen, uprzejmie uchylam kapelusza
I vice versa  :)  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11703-robi%C4%87-strop-w-w%C4%99dzarni-czy-nie/page/2/#findComment-448525
Udostępnij na innych stronach

1. Strop górny nad komorą wędzarniczą. Biorąc pod uwagę wykorzystanie komory także do grillowania skłaniam się - po lekturach - ku temu, aby nie robic zwykłego płaskiego stropu nad komorą i uniknąć odbijania dymu... Jaki nadać mu kształt? To po pierwsze....

U mnie jest to tak rozwiązane .

 

post-46146-0-63123600-1444072564_thumb.jpg

 

 

2. Kwestia druga - czy warto zrobić strop drewniany, z ewentualnym ociepleniem wełną? Tak dla porządku - wymiary komory: 80x70x120 cm.

 

Wystarczy drewniany , ocieplenie nie jest konieczne .

 

 

 

3. Czy warto komorę wyłożyć deskami, czy poprawi to znacząco bilans cieplny takiej pomnikowej wędzarni?

 

Oczywiście że warto , drewniana komora to samo zdrowie

-Mniejsze zużycie drewna .

-Szybsze wygrzanie komory .

-Brak skroplin

-Same plusy z tym związane a przede wszystkim łatwiej zapanujesz nad tym co robisz

 

Moja wędzarnia to też pomnik ale wykonany z głową i przy wielkim udziale WB .

post-46146-0-01361300-1444072370_thumb.jpg   post-46146-0-06164600-1444072440_thumb.jpg   

 

 

Edytowane przez bogdan b
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11703-robi%C4%87-strop-w-w%C4%99dzarni-czy-nie/page/2/#findComment-448540
Udostępnij na innych stronach

 

 

1. Strop górny nad komorą wędzarniczą. Biorąc pod uwagę wykorzystanie komory także do grillowania skłaniam się - po lekturach - ku temu, aby nie robic zwykłego płaskiego stropu nad komorą i uniknąć odbijania dymu... Jaki nadać mu kształt? To po pierwsze....

 

 

może HEMI ?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11703-robi%C4%87-strop-w-w%C4%99dzarni-czy-nie/page/2/#findComment-448658
Udostępnij na innych stronach

 

Andyandy i paru innych kolegów na temat pomników ogrodowych znam.... i dlatego mijając się z nimi, jako dżentelmen, uprzejmie uchylam kapelusza
I vice versa  :)  

 

Andyandy, co do mijania się, chodziło mi o to i tylko o to, że nie pałasz entuzjazmem dla konstrukcji  murowanych, wykonanych choćby w pewnej części z kamienia.  Pomimo bardzo dużej wiedzy i doświadczenia nie jeden raz wyrażałeś się nie tylko krytycznie, co wprost  ironicznie na ten temat.  I paru klakierów w temacie się zdarzało. I pojawiało się takie celebryckie zadęcie i grożenie palcem. Nie lubię tego stylu, ale nie  chciałem wchodzić w niepotrzebną dyskusję. Mój temperament polemiczny i pasja poznawcza śieżaka , jak widzę w tym wątku, wywołał u niektórych reakcje obstrukcyjne. Nie martwi mnie to, współczuję komu trzeba, bo to cecha małych ludzi z wielkimi kompleksami. 

 

Andyandy, dla równowagi - uchylam szczerze kapelusza także dla Twojej wspomnianej lekkiej wiedzy i praktyki :) . 

 

 

 

1. Strop górny nad komorą wędzarniczą. Biorąc pod uwagę wykorzystanie komory także do grillowania skłaniam się - po lekturach - ku temu, aby nie robic zwykłego płaskiego stropu nad komorą i uniknąć odbijania dymu... Jaki nadać mu kształt? To po pierwsze....

 

 

może HEMI ?

 

A co to takiego "HEMI"? Bo już się boję, że tu jakiś gwałt na ortografii ... :hmm:

 

A tymczasem ukłony dla bogdana za rzeczowe i wyrozumiałe potraktowanie moich wątpliwości. Prześlę parę pytań na PW.

Edytowane przez ZeneC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11703-robi%C4%87-strop-w-w%C4%99dzarni-czy-nie/page/2/#findComment-448672
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pomimo bardzo dużej wiedzy i doświadczenia nie jeden raz wyrażałeś się nie tylko krytycznie, co wprost  ironicznie na ten temat.  I paru klakierów w temacie się zdarzało.

Pisz co chcesz i twórz, buduj co Tobie się podoba. Nic mi do tego!.

 

Mój temperament polemiczny i pasja poznawcza śieżaka
powinna doprowadzić do konkretnego myślenia: jak zrobić sobie i najbliższym najlepsze wędzonki. Jak wiesz wędzenie, to sztuka opalania! Tym czasem budując wędzarnie opalasz setki kilogramów ozdobnego budulca pochłaniającego znaczną część energii cieplnej.  Drewno jako opał jest przeznaczone do wędzenia przez spalenie w celu pozyskania dymu o odpowiednich parametrach, a temperatura uzyskana przy procesie utleniania przyśpiesza proces wędzenia. Jednak na planecie wodorowo-węglowej wszystkie procesy termiczne powodują wytworzenie się związków wielopierścieniowych - to te niechciane. Więc im mniej opału i im mniejsza temperatura utleniania tym mniej tego świństwa się zaliczy. Niestety pomniki czyli kamienie, cegły itd ładnie ułożone w kształt modny, nie ma nic wspólnego z jakością wędzonek, a wręcz przeciwnie. Ponieważ twierdzisz

 

Nie lubię tego stylu, ale nie  chciałem wchodzić w niepotrzebną dyskusję
nie zamierzam dalej już w tym temacie brnąć.           
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11703-robi%C4%87-strop-w-w%C4%99dzarni-czy-nie/page/2/#findComment-448705
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tymczasem ukłony dla bogdana za rzeczowe i wyrozumiałe potraktowanie moich wątpliwości. Prześlę parę pytań na PW

 

Pisz śmiało , na ile będę mógł to pomogę .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11703-robi%C4%87-strop-w-w%C4%99dzarni-czy-nie/page/2/#findComment-448710
Udostępnij na innych stronach

....HEMI to sferoidalna komora spalania..... :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11703-robi%C4%87-strop-w-w%C4%99dzarni-czy-nie/page/2/#findComment-448779
Udostępnij na innych stronach

Tak, wędzenie to sztuka opalania. Wbiłem sobie to do głowy już dawno. I z tym się zgadzam.

 

Ale ten zacytowany powyżej Twój wywód kończy się zbyt uproszczonym wnioskiem:  że im mniej opału się spali tym lepiej, bo mniej tego świństwa (WWA) i wędzonki będą zdrowsze i smaczniejsze. Wypadałoby jeszcze dodać na koniec, że żony będą piękniejsze, a dzieci tłustsze :D. Że nie wspomnę też o straszeniu WWA przy smażeniu jajecznicy. Czasami  myślę, że na hasło WWA reagujesz tak, jak religijni neurotycy na złego ducha - widzą go skrywającego się za każdym drzewem i rogiem budynku, tracąc z pola widzenia samego Boga... Ale wróćmy do rzeczy.

 

Niby wspominasz o temperaturze, jako istotnym parametrze spalania i dymu, ale znów upraszczasz w podsumowaniu, że im mniejsza tym lepiej, bo mniej wspomnianego  świństwa się wytworzy. Mógłbym powiedzieć tak - skoro czujesz się zmęczony dyskusją, to nie tłumacz w taki uproszczony sposób, lepiej przemilcz wątek, niech tacy dociekliwcy, jak ja i mi podobni  sami szukają wiedzy...

 

Poszukałem i znalazłem. Wspominałem już tu na forum, w innej dyskusji, o "Poradniku dobrego wędzenia". Takie małe opracowanie naukowe w spopularyzowanej formie. I w tymże poradniku takich uproszczeń nie ma. Jest za to rzeczowa analiza procesu spalania drewna i właściwości dymu wędzarniczego. I ten oto fragment warto, moim zdaniem, zacytować dla rozjaśnienia naszego sporu:

 

"Temperatura wytwarzania dymu należy do najważniejszych czynników wpływających na proces wędzenia i skład chemiczny dymu. Proces wytwarzania dymu składa się z dwóch etapów: termicznego rozkładu drewna i utleniania lotnych produktów tego procesu. W zależności od temperatury w strefie rozkładu drewna można wyróżnić następujące fazy jego rozkładu: − do temp. około 170°C intensywnie wydziela się woda (dym jasny); − 210 do 260°C rozkład ligniny (dym jasnobrązowy); − około 300 do 425°C następuje intensywny rozkład celulozy i hemiceluloz (dym jasnoczerwony); − od 350° do 450°C występuje druga faza rozkładu ligniny (dym bezbarwny). Maksymalne stężenie pożądanych związków gazowych w dymie występuje w trzech zakresach temperatury spalania drewna - pierwszy: 200-300°C i odpowiada hemicelulozie; drugi: 300-425°C, odpowiada celulozie oraz trzeci: powyżej 425°C i odpowiada ligninie. Świadczy to o tym, że w celu otrzymania dużego stężenia związków fenolowych w dymie niezbędne jest doprowadzenie temperatury pirolizy do drugiego maksimum zamiany ligniny na lotne produkty jej termicznego rozkładu. Nie należy jednak podczas wędzenia przekroczyć temperatury krytycznej (ok. 450°C), w której powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), składające się co najmniej z kilkudziesięciu różnych związków chemicznych, z czego 16 w tym benzo[a]piren i benzo[a]antracen są uznane za najbardziej toksyczne. Wykrywalne ilości WWA (2-4 pierścieniowe) obserwuje się już w temperaturze palenia i utleniania powyżej 400°C, jednak benzon[a]piren pojawia się wyraźnie dopiero w temperaturze powyżej 500°C, a optimum jego powstawania mieści się w zakresie temp. 800-900°C(podkr. ZeneC). Produkt wędzony w dymie powstałym w zbyt wysokiej temperaturze jest więc nie tylko niebezpieczny dla zdrowia, ale także mało aromatyczny. Ilość substancji lotnych wydzielających się z drewna w temperaturze wyższej niż 500°C pirolizy drewna jest znikoma, natomiast wytwarza się dużo toksycznych substancji gównie WWA."

 

Jaki stąd wniosek dla mnie? Ano taki, że najważniejsza jest temperatura spalania drewna, a nie to, w jakiej wędzarni i jak długo  będę spalał drewno. Mogę palić i w znienawidzonym przez  Ciebie pomniku kamienno-ceglanym, byle bym tylko trzymał się określonych wyżej zasad i nie przekraczał  wskazanej temperatury. Dlatego, jak przystało na świeżaka, kupiłem dwa tygodnie temu termometr do paleniska oraz do komory. I myślę, że kiełbasy i wędzonki z wędzarni kolegów bogdana b,  Obwarzanka czy innych właścicieli pomników, smakują równie dobrze i zdrowe są, niczym te z drewnianych kibelków, o ile tylko przestrzegają określonych reżimów termicznych  i właściwego rodzaju drewna.


Wspomniane  źródło - "Poradnik dobrego wędzenia" -  najdziecie tutaj: http://ksow.pl/fileadmin/user_upload/ksow.pl/pliki/BIBLIOTEKA/wedzenie-brosz-ca.pdf

 

P.S.Kurcze, miało być o stropach - czy ktoś coś jeszcze chce podpowiedzieć żóltodziobemu miłośnikowi  wędzarniczego pomnika?

Edytowane przez ZeneC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11703-robi%C4%87-strop-w-w%C4%99dzarni-czy-nie/page/2/#findComment-448784
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.