ewidencja Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Jak wcześniej napisali koledzy, znakomitą większość kiełbas peklujemy peklosolą. Kiełbasa pradziada to wyjątek potwierdzający regułę. Zrobiłem ją z ciekawości i jest naprawdę dobra, jednak jej poważnym mankamentem jest brak trwałości, o której wspomniał kolega Pacan.A ze szkodliwością peklosoli nie przesadzałbym, to przecież sól i nitryt w proporcjach 99,4 % do 0,6%.hanysek, nic nie będzie żonie, Tobie ani dzieciom, byleby nie przesadzić z ilością. Do peklowania suchego stosuję 20 g/kg i żyję Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-431644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Czerwca 2015 ????? przeczytaj mój post jeszcze raz i wtedy odpowiedz. ZE ZROZUMIENIEMWidzę, że następny forumowicz czytający ze zrozumieniem się trafił. To dobrze. Oczywiście nie do tyczy to Twojej żony ani żadnej z szanownych forumowiczek ale generalnie śmieszą mnie głupie baby, które naczytają się blogów, prasy kobiecej i innych forów kulinarnych i na siłę tą "wiedzą" próbują zainteresować innych wyczytanymi głupotami. Poczytaj i daj poczytać o soli i peklosoli żonie, później staraj się robić uwagi na temat zrozumienia. Zresztą już wszystko wyżej napisane. Powodzenia. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-431645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Paweł naskoczyłeś na mnie jak pchła na kota. Wysyłasz mnie do sklepu po wędliny gdyż zadałem proste pytanie ? Niestety sama peklosól w sobie też zdrowa nie jest dlatego pytam. Jak widać nie do końca można by nie zostać zleszczonym. Szkoda bo wydawało mi się że na tym forum panuje milsza atmosfera Dziękuję za odpowiedź - wędliny na soli są nietrwałe koniec kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-431655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Hanysek nie cyrkuj chlopie, nikt na Ciebie nie naskakuje, paweljack napisal swoj post moze troche ironicznie ale trzeba to wziasc z odrobina humoru. Peklosol jak juz sie dowiedziales jest potrzebna, konserwuje produkty, bez niej musialbys swoje wyroby spozywac na biezaco.Moja rada, nie denerwuj sie tak szybko rob swoje a jak czegos nie wiesz czy nie rozumiesz to pytajPozdrawiam, tez Hanys yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-431691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Yogi znam się na żartach i to dobrze. Wiem kiedy ktoś pisze z humorem a kiedy chce obrazić.Żona dostała ultimatum że albo peklosól albo nic. Krakowskim targiem udało się wytargować peklowanie 50 na 50 z solą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-431760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Czerwca 2015 sama peklosól w sobie też zdrowa nie jest dlatego pytam. Jeżeli nie chcesz stosować peklosoli to ogranicz się do kiełbas typu wiejskiego (zastosuj tę sól himalajską a jeszcze lepiej kłodawską kamienną z oligocenu) i długo je wędź, razem z pieczeniem w wędzarni.Niestety, zasolenie grubszych kawalków mięsa typu szynka nie tylko nie zapewni wybarwienia ale i trwałości. Szczególnym zagrożeniem jest botulina, czyli jad kiełbasiany, który rozwija się w warunkach beztlenowych, w środku mięsa.Czyli krótko: możesz to wszystko zrobić zgadzając się na szary przekrój ale musisz potraktować produkt jako wędlinę nietrwałą.Tak przy okazji to przekaż żonce, aby zainteresowała się pochodzeniem soli kamiennej z naszych kopalń. Sól himalajska jest przereklamowana; stąd jej ogólnoświatowa znajomość ale i cena. Sól kamienna z Kłodawy jest jodowana i nie jodowana. Jest też bez antyzbrylaczy za to z bogactwem rzadkich pierwiastków. Należy uważnie czytać etykiety i wybrać tę najbardziej naturalną. Ma ona dodatkową nazwę: "do przetworów".Dodatkowa informacja: peklosól daje inny smak niż sama sól.Dodam jeszcze, że najlepsze w świecie szynki robione są na samej soli i ...bakteriach.Są to szynki dojrzewające takie, jak parmeńska.Ale to wyższa szkoła jazdy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-431761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Wiem kiedy ktoś pisze z humorem a kiedy chce obrazić.OK, może użyłem zbyt dużego skrótu myślowego. Problem w tym, że chyba zadałeś pytanie przekonany o słuszności tez żony a tu lipa, nikt nie potwierdził. Tak czy siak, jeśli czujesz się urażony to przepraszam. Czytaj, pytaj, rób wyroby i powodzenia.Na naszym forum jest miła atmosfera. Jak czytam, uwagi S i B odniosły skutek. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-431781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Hanysek poczytaj sobie tutaj http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/959-prawie-wszystko-o-peklowaniu-da pozniej jeszcze dalej inne artykupy tutaj zawarte , zonie tez posun to do czytania. Jesli jet tak ostrozna , jak ja przedstawiasz to z checia poglebi ta tematyke. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Czerwca 2015 To ja w temacie - się chwaląc;) W piątek zakupione 3kg łopatki i 1kg boczku. Pokrojone, zapeklowane samą peklosolą (16g/kg) W niedziele - bez klasyfikacji - zmielone 8mm, przyprawione, ślicznie brzozą uwędzone i jałowcem podpieczone. Zatem MałoKwaśniewską ją mianować można, bo chudziutka wyszła i się odchudzać nią raczej nie da Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Czerwca 2015 ślicznie brzozą uwędzoneA brzoza z korą, czy bez kory? Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) W niedziele - bez klasyfikacji - zmielone 8mm, przyprawione, ślicznie brzozą uwędzone i jałowcem podpieczone. Ja też staram się unikać klasyfikacji, bo wg. niewiele wnosi do smaku i jakości produktów, tylko koruj brzozę przed opalaniem nią, bo będziesz miał nadkwasotę wędzonkową Edytowane 23 Czerwca 2015 przez ewidencja Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) bo wg. niewiele wnosi do smaku i jakości produktów,I tutaj widzę wielkie nieporozumienie. Nie będę się rozpisywał, gdyż to wszystko jest na stronie i na forum. powiem tylko, że warto wykonać kilka prób na potwierdzenie lub obalenie tej teorii. Pamietajmy, że masarz wiejski robi tylko z tego co ma do dyspozycji i w dodatku pod presja wymagań gospodarza i gospodyni w kwestii rodzajów wyrobów. My zaś mamy możliwość wyboru mięsa pod katem naszej konkretnej produkcji. Edytowane 23 Czerwca 2015 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Czerwca 2015 warto wykonać kilka prób na potwierdzenie lub obalenie tej teorii Nie odważyłbym się być gołosłownym, lub bić piany dla samego bicia piany. Stosowny eksperyment przeprowadziłem, dokumentując go: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page-2 Nie chcę również arbitralnie kogoś przekonywać do zaniechania klasyfikowania mięsa. Najzwyczajniej tego nie robię a na moje wyroby nikt nie narzeka (poza paweljackiem ) . Oczywiście żartuję, kolega paweljack jest moim mistrzem i mentorem kiełbasiano-podrobowym, jeśli wolno mi tak napisać i każda jego uwaga jest dla mnie cenna. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Czerwca 2015 No to ok. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Najzwyczajniej tego nie robię a na moje wyroby nikt nie narzeka (poza paweljackiem ) . Może omówimy to na jakimś kursie w Łazach? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Może omówimy to na jakimś kursie w Łazach? Jeżeli tylko czas mi na to pozwoli, to chętnie. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 24 Czerwca 2015 A brzoza z korą, czy bez kory? Mało postów mam ale brzozę koruje sam Nie klasyfikowałem bo to tak na szybko, ale jak wołowe dodaję to już bez podzielenia się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Grzech, nie wiem, czy to tylko zdjecie przeklamuje, ale jakby w samym srodku byla surowa. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Grzech, nie wiem, czy to tylko zdjecie przeklamuje, ale jakby w samym srodku byla surowa. Też tak widzę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 24 Czerwca 2015 To ostatni wianuszek i ten w istocie się nie dopiekł w wędzarce - bo nie parzyłem. Z tym podpiekaniem zawsze mam kłopot, ale brnę bo wolę podpiekane, niż parzone. Może zainwestuję w termometr z sondą co by wyłapać dokładniej temperatury w wędzarce i wewnątrz kiełbas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Może zainwestuję w termometr z sondą co by wyłapać dokładniej temperatury w wędzarce i wewnątrz kiełbas.To podstawa. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Do większości wędzonek wystarcza stacjonarny, ale masz rację - do podpiekania to bardzo ważne w takiej wielkiej wędzarce - jak widać na fotce:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Grzech, ja moim dzieciom zawsze powtarzam, jak sie nie przewrocisz to sie nie nauczysz. Teraz wiesz, ze trzeba kupic termomert. POdejrzewam, ze nie jest to az tak wielki wydatek, a zdrowie jest zawsze najwazniejsze Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu019 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Czy jak jednak zapekluje mieso to będzie to wielki grzech? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-688184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Czy jak jednak zapekluje mieso to będzie to wielki grzech? O czym Ty piszesz?Proszę odnieść się do kwestii w formie cytatu, bo poprzedni post jest z czerwca 2015."@grzech25" to nick dyskutanta Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-688188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.