Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wcześniej napisali koledzy, znakomitą większość kiełbas peklujemy peklosolą. Kiełbasa pradziada to wyjątek potwierdzający regułę. Zrobiłem ją z ciekawości i jest naprawdę dobra, jednak jej poważnym mankamentem jest brak trwałości, o której wspomniał kolega Pacan.

A ze szkodliwością peklosoli nie przesadzałbym, to przecież sól i nitryt w proporcjach 99,4 % do 0,6%.

hanysek, nic nie będzie żonie, Tobie ani dzieciom, byleby nie przesadzić z ilością. Do peklowania suchego stosuję 20 g/kg i żyję  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-431644
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

????? przeczytaj mój post jeszcze raz i wtedy odpowiedz. ZE ZROZUMIENIEM

Widzę, że następny forumowicz czytający ze zrozumieniem się trafił.  To dobrze.

 

Oczywiście nie do tyczy to Twojej żony ani żadnej z szanownych forumowiczek ale generalnie śmieszą mnie głupie baby, które naczytają się blogów, prasy kobiecej i innych forów kulinarnych i na siłę tą "wiedzą" próbują zainteresować innych wyczytanymi głupotami.

 

Poczytaj i daj poczytać o soli i peklosoli żonie, później staraj się robić uwagi na temat zrozumienia. Zresztą już wszystko wyżej napisane. Powodzenia.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-431645
Udostępnij na innych stronach

Paweł naskoczyłeś na mnie jak pchła na kota. Wysyłasz mnie do sklepu po wędliny gdyż zadałem proste pytanie ? Niestety sama peklosól w sobie też zdrowa nie jest dlatego pytam. Jak widać nie do końca można by nie zostać zleszczonym. Szkoda bo wydawało mi się że na tym forum panuje milsza atmosfera

 

Dziękuję za odpowiedź - wędliny na soli są nietrwałe koniec kropka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-431655
Udostępnij na innych stronach

Hanysek nie cyrkuj chlopie, nikt na Ciebie nie naskakuje, paweljack napisal swoj post moze troche ironicznie ale trzeba to wziasc z odrobina humoru. Peklosol jak juz sie dowiedziales jest potrzebna, konserwuje produkty, bez niej musialbys swoje wyroby spozywac na biezaco.

Moja rada, nie denerwuj sie tak szybko rob swoje a jak czegos nie wiesz czy nie rozumiesz to pytaj

Pozdrawiam, tez Hanys yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-431691
Udostępnij na innych stronach

Yogi znam się na żartach i to dobrze. Wiem kiedy ktoś pisze z humorem a kiedy chce obrazić.

Żona dostała ultimatum że albo peklosól albo nic. Krakowskim targiem udało się wytargować peklowanie 50 na 50 z solą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-431760
Udostępnij na innych stronach

 

 

sama peklosól w sobie też zdrowa nie jest dlatego pytam.

Jeżeli nie chcesz stosować peklosoli to ogranicz się do kiełbas typu wiejskiego (zastosuj tę sól himalajską a jeszcze lepiej kłodawską kamienną z oligocenu) i długo je wędź, razem z pieczeniem w wędzarni.

Niestety, zasolenie grubszych kawalków mięsa typu szynka nie tylko nie zapewni wybarwienia ale i trwałości. Szczególnym zagrożeniem jest botulina, czyli jad kiełbasiany, który rozwija się w warunkach beztlenowych,  w środku mięsa.

Czyli krótko: możesz to wszystko zrobić zgadzając się na szary przekrój ale musisz potraktować produkt jako wędlinę nietrwałą.

Tak przy okazji to przekaż żonce, aby zainteresowała się pochodzeniem soli kamiennej z naszych kopalń. Sól himalajska jest przereklamowana; stąd jej ogólnoświatowa znajomość ale i cena. Sól kamienna z Kłodawy jest jodowana i nie jodowana. Jest też bez antyzbrylaczy za to z bogactwem rzadkich pierwiastków. Należy uważnie czytać etykiety i wybrać tę najbardziej naturalną. Ma ona dodatkową nazwę: "do przetworów".

Dodatkowa informacja: peklosól daje inny smak niż sama sól.


Dodam jeszcze, że najlepsze w świecie szynki robione są na samej soli i ...bakteriach.

Są to szynki dojrzewające takie, jak parmeńska.

Ale to wyższa szkoła jazdy :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-431761
Udostępnij na innych stronach

Wiem kiedy ktoś pisze z humorem a kiedy chce obrazić.

OK, może użyłem zbyt dużego skrótu myślowego. ;)  Problem w tym, że chyba zadałeś pytanie przekonany o słuszności tez żony a tu lipa, nikt nie potwierdził. Tak czy siak, jeśli czujesz się urażony to przepraszam. Czytaj, pytaj, rób wyroby i powodzenia.

Na naszym forum jest miła atmosfera.  :thumbsup:

Jak czytam, uwagi S i B odniosły skutek.  :clap:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-431781
Udostępnij na innych stronach

Hanysek poczytaj sobie tutaj http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/959-prawie-wszystko-o-peklowaniu-da pozniej jeszcze dalej inne artykupy tutaj zawarte :D , zonie tez posun to do czytania. Jesli jet tak ostrozna , jak ja przedstawiasz to z checia poglebi ta tematyke.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432019
Udostępnij na innych stronach

To ja w temacie - się chwaląc;) W piątek zakupione 3kg łopatki i 1kg boczku. Pokrojone, zapeklowane samą peklosolą (16g/kg) W niedziele - bez klasyfikacji - zmielone 8mm, przyprawione, ślicznie brzozą uwędzone i jałowcem podpieczone. Zatem MałoKwaśniewską ją mianować można, bo chudziutka wyszła i się odchudzać nią raczej nie da :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432134
Udostępnij na innych stronach

W niedziele - bez klasyfikacji - zmielone 8mm, przyprawione, ślicznie brzozą uwędzone i jałowcem podpieczone. 

Ja też staram się unikać klasyfikacji, bo wg. niewiele wnosi do smaku i jakości produktów, tylko koruj brzozę przed opalaniem nią, bo będziesz miał nadkwasotę wędzonkową  :)

Edytowane przez ewidencja
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432166
Udostępnij na innych stronach

bo wg. niewiele wnosi do smaku i jakości produktów,

I tutaj widzę wielkie nieporozumienie. Nie będę się rozpisywał, gdyż to wszystko jest na stronie i na forum. powiem tylko, że warto wykonać kilka prób na potwierdzenie lub obalenie tej teorii. Pamietajmy, że masarz wiejski robi tylko z tego co ma do dyspozycji i w dodatku pod presja wymagań gospodarza i gospodyni w kwestii rodzajów wyrobów. My zaś mamy możliwość wyboru mięsa pod katem naszej konkretnej produkcji. 

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432167
Udostępnij na innych stronach

 warto wykonać kilka prób na potwierdzenie lub obalenie tej teorii

 

Nie odważyłbym się być gołosłownym, lub bić piany dla samego bicia piany. Stosowny eksperyment przeprowadziłem, dokumentując go:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page-2

 

Nie chcę również arbitralnie kogoś przekonywać do zaniechania klasyfikowania mięsa. Najzwyczajniej tego nie robię a na moje wyroby nikt nie narzeka (poza paweljackiem ;) . Oczywiście żartuję, kolega paweljack jest moim mistrzem i mentorem kiełbasiano-podrobowym, jeśli wolno mi tak napisać i każda jego uwaga jest dla mnie cenna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432174
Udostępnij na innych stronach

Najzwyczajniej tego nie robię a na moje wyroby nikt nie narzeka (poza paweljackiem ;)

Może omówimy to na jakimś kursie w Łazach?  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432195
Udostępnij na innych stronach

 

Może omówimy to na jakimś kursie w Łazach?  :rolleyes:

 

Jeżeli tylko czas mi na to pozwoli, to chętnie.  :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432227
Udostępnij na innych stronach

A brzoza z korą, czy bez kory?

 

 

Mało postów mam ale brzozę koruje sam :)

Nie klasyfikowałem bo to tak na szybko, ale jak wołowe dodaję to już bez podzielenia się nie da. 

post-54444-0-84942900-1435127555_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432238
Udostępnij na innych stronach

Grzech, nie wiem, czy to tylko zdjecie przeklamuje, ale jakby w samym srodku byla surowa. :question:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432247
Udostępnij na innych stronach

Grzech, nie wiem, czy to tylko zdjecie przeklamuje, ale jakby w samym srodku byla surowa. :question:

Też tak widzę.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432249
Udostępnij na innych stronach

To ostatni wianuszek i ten w istocie się nie dopiekł w wędzarce - bo nie parzyłem. Z tym podpiekaniem zawsze mam kłopot, ale brnę bo wolę podpiekane, niż parzone. Może zainwestuję w termometr z sondą co by wyłapać dokładniej temperatury w wędzarce i wewnątrz kiełbas.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432251
Udostępnij na innych stronach

Może zainwestuję w termometr z sondą co by wyłapać dokładniej temperatury w wędzarce i wewnątrz kiełbas.

To podstawa.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432252
Udostępnij na innych stronach

Grzech, ja moim dzieciom zawsze powtarzam, jak sie nie przewrocisz to  sie nie nauczysz. Teraz wiesz, ze trzeba kupic termomert. POdejrzewam, ze nie jest to az tak wielki wydatek, a zdrowie jest zawsze najwazniejsze ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-432259
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

 

 

Czy jak jednak zapekluje mieso to będzie to wielki grzech?

O czym Ty piszesz?

Proszę odnieść się do  kwestii w formie cytatu, bo poprzedni post jest z czerwca 2015.

"@grzech25" to nick dyskutanta  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/2/#findComment-688188
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.