PanBoczek Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Lipca 2015 (edytowane) Gonzo super zajrzę tu kiedyś i je zrobię wyglądają na prawdę profesjonalnie ręka miszcza! Mam oryginalne receptury McDonald i innych firm, ale w języku angielskim. Próbowałem tłumaczyć, ale boję się, że mogę coś skopsać. Wkleję chyba oryginały i nasi "zagraniczniacy" nam przetłumaczą. Mireczku w praktyce niewiele nam tak na prawdę da przetłumaczenie tego... miałem kiedyś ambicję zrobienia niektórych sosów (z tych, które wkleiłeś) i wyszukałem wszystkie składniki do tego potrzebne.. Gra nie warta świeczki. Większości po prostu w Polsce nie ma i trzeba by pewnie sprowadzać z US.Za to sama technologia jest fajna np, w sosie do Big Maca i można na niej oprzeć swoje własne, świetne receptury np. u mnie w temacie wklejałem 'przekręconą' recepturę na sos do hamburgerów z Polskich, łatwo dostępnych składników.. na Spółdzielni chłopaki już 2 czy 3 razy mieli okazję próbować, więc mogą się wypowiedzieć BIG MAC™ Special Sauce Ingredients: 1/4 cup KRAFT Miracle Whip 1/4 cup mayonnaise 2 Tablespoons,heaping, WISHBONE deluxe french salad dressing (the orange stuff) 1/2 Tablespoon HEINZ sweet relish 2 teaspooons, heaping, VLASIC dill pickle relish (Heinz dill relish also works) 1 teaspoon sugar 1 teaspoon dried, minced onion 1 teaspoon white vinegar 1 teaspoon ketchup 1/8 teaspoon salt Mix everything very well in a small container. There better be no streaks! Microwave 25 seconds, and stir well again. Cover, and refrigerate at LEAST 1 hour before using.( to allow all of the flavors to "meld". ) Makes nearly 1 cup...enough for about 8 Big Macs™. u mnie to: (po kilku upgrejdach) 1 szklanka majonezu (biorę FineFood)5 łyżek słodkich ogórków (muszą być konkretnie: Provitus "Ogórki konserwowe kanapkowe" - takie pokrojone w długie plasterki, w spłaszczonym słoiku.. dlaczego? zestaw przypraw. Te ogórki mają w sobie ten smak, który przechodzi do sosu i nadaje mu odpowiedni aromat.. to ważne, ponieważ zastępuje on wszystkie ichniejsze 'relish')3 łyżki świeżego drobno siekanego pora (cebula wypada dużo gorzej od pora)2 łyżeczki cukru2 łyżeczki sproszkowanej cebuli (można ususzyć i zemleć, ale ciężko dostać w sklepie.. więc można dodać czosnek granulowany.. jeżeli mamy i czosnek granulowany i cebulę w proszku - dodajmy po 2 łyżeczki obu)4 łyżeczki octu jabłkowego (ostatnio zrobiłem wersję 3 łyżeczki octu jabłkowego i 1 spirytusowego.. wyszło lepiej)2 łyżeczki ketchupu (fanex no7 - musi być aromatyczny i z charakterem)1,5 łyżeczki soli Por, ogórki konserwowe muszą być posiekane bardzo drobno. Ogórki odciskamy z nadmiaru płynu. Wszystko wymieszane bardzo dokładnie, 'gotowane' w mikrofalówce około 5-7 minut na najwyższej mocy z przerwami na mieszanie (co minutę - na wierzchu będzie widoczna zmiana koloru i zupełnie inny zapach mikstury.. trzeba to co minutę dokładnie wymieszać górną partię z resztą a sos gotować tak długo aż całość nie zawrze), po czym znowu dokładne mieszanie.. do słoika i w zimne miejsce.. jeżeli sos był podgrzany prawidłowo to się nie rozwarstwi a w słoiku odwróconym do góry dnem się zassie (taki gorący powinien być). Pozdrawiam edit; po prawdzie to raz chciałem zrobić bez proporcji, po swojemu... i się w mikrofali zważyło przy czym trzeba zaznaczyć, że kiedy sos się ustał i zlałem znad niego olej - niebo w gębie wyszło.. taki skoncentrowany i jakby nowy wymiar tłustości sosu hehe Minus był oczywisty.. dużo mniej sosu wyszło a ten olej, który wytrącił się z kupnego majonezu trzeba było wylać po prostu. Edytowane 11 Lipca 2015 przez PanBoczek Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-434741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Lipca 2015 Gonzo a jakie przyprawy widac na talerzyku, ktoremu zrobiles foto? Przyprawy na pierwszy raz weź z przepisu w poście nr 5. A na talerzyku jest: papryka słodka, paryka ostra (nie miałem pieprzu cayenne ) sól, czosnek w proszku i dodałem czarnego pieprzu. Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-434751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Lipca 2015 Przy smażeniu skrzydełek prawie za każdym razem kipi mi olej , używam rzepakowegoZa dużo kawałków rzucasz na jeden raz, no i garnek też przydałby się wyższy.Temperatura powinna być 180-190 C. Jak dla mnie za wysoka, ja piekę duże kawałki w 160° a skrzydełka w 170°, nie są takie ciemne wtedy. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-434752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Lipca 2015 Jak olej smazymy w garnku i w warunkach polowych to trudno mierzyć temperature robimy to na oko i na wyczucie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-434753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Lipca 2015 Wczoraj wykoanłem pierwszą probę zrobienia skrzydełek z przepisu kolegi Gonzo i szczerze powiem że jestwm w wielkim szoku panierka w sowjej konsysencji wyszła idealna, tak jak w restauracji, nawet identycznie się kruszyła i chrupała w zębach no ale jest pewne ale, jak dla mnie są ciut za mało pikantne. Oczywiście przy nastepnej próbie dodam więcej pieprzu cayenne i sprawdzę efekt. Wogole wydaje mi się że zamisat słodkiej papryki powinna iśc ostra papryka ale temat w wypróbowania. W oryginanlnej panierce KFC ponoć jest to mieszanka 11 różnych przypraw. Czy oprócz tych podanych w przepisie, wiecie jakie to mogą być przyprawy? A może faktycznie bez tej kukurydzianej sprawdzę Wracając do mąki kukrydzianej to gdzieś wyczytałem że powinna myć mieszanka mąki kukrydzianej i maki pszennej w stusunku 1:3. Temat również do wypróbowania. Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-436103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Lipca 2015 GONZO , bracie mój młody właśnie siedzi i pałaszuje owe skrzydełka wyszły wyborne i nic nie kipi dzięki Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-436659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Lipca 2015 GONZO , bracie mój młody właśnie siedzi i pałaszuje owe skrzydełka wyszły wyborne i nic nie kipi dzięki To jakieś fatum, zmowa - ja te skrzydełka pałaszowałem w czwartek (tak mnie naszło że trzeba machnąć i spróbować) - wyszły Tak jak Tobie DUCH'u wyborne. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-436699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Lipca 2015 Gonzo - pytanie , jakie ma byc dokladnie to ciasto Dziekuje z gory i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-436706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 26 Lipca 2015 Nie Gonzo, ale ciasto ma być niezbyt gęste naleśnikowe . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-436708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 26 Lipca 2015 Andrzeju ciasto powinno być właśnie gęste, zdecydowanie gęstsze id standardowego naleśnikowego. Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-436711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 26 Lipca 2015 Ja tez jestem tego zdania ze gesciejsze, inaczej nie ma tak grubej warstwy ,ja robie gestosci smietany . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-436712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 26 Lipca 2015 najlepiej to jak sobie sama sprawdzi . Mojemu młodemu smakowało jak była grubsza i bardziej chrupiąca panierka a żonie i córce odpowiadało nieco cieńsza. Poza tym grubsza panierka trzeba inaczej smażyć aby kurczece skrzydełka były miętki Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-436715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 26 Lipca 2015 Z fotki trudno ocenić gęstość ciasta jednak jak ostatnio smażyłem to Gonzuś zasygnalizował że ciasto miałem gęstawe . Zrobiłem to pierwszy raz to wprawy oczywiście mniej . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-436717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 26 Lipca 2015 Dziekuj Wam Wszystkim za rady i porownania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-436785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.