Skocz do zawartości

[Pizza] Pizza hut & KFC - 67 super przepisów


Rekomendowane odpowiedzi

Gonzo super  :clap: zajrzę tu kiedyś i je zrobię  :tongue: wyglądają na prawdę profesjonalnie  :thumbsup: ręka miszcza! 

 

 

Mam oryginalne receptury McDonald i innych firm, ale w języku angielskim. Próbowałem tłumaczyć, ale boję się, że mogę coś skopsać. Wkleję chyba oryginały i nasi "zagraniczniacy" nam przetłumaczą.

 

Mireczku w praktyce niewiele nam tak na prawdę da przetłumaczenie tego... miałem kiedyś ambicję zrobienia niektórych sosów (z tych, które wkleiłeś) i wyszukałem wszystkie składniki do tego potrzebne.. Gra nie warta świeczki. Większości po prostu w Polsce nie ma i trzeba by pewnie sprowadzać z US.

Za to sama technologia jest fajna np, w sosie do Big Maca i można na niej oprzeć swoje własne, świetne receptury  :D

np. u mnie w temacie wklejałem 'przekręconą' recepturę na sos do hamburgerów z Polskich, łatwo dostępnych składników.. na Spółdzielni chłopaki już 2 czy 3 razy mieli okazję próbować, więc mogą się wypowiedzieć  :D

 

 

BIG MAC™ Special Sauce                                                             Ingredients:                                                       1/4 cup KRAFT Miracle Whip                                                        1/4 cup mayonnaise                                   2 Tablespoons,heaping, WISHBONE deluxe french salad dressing (the orange stuff)                                                   1/2 Tablespoon HEINZ sweet relish                                     2 teaspooons, heaping, VLASIC dill pickle relish (Heinz dill relish also works)                                                         1 teaspoon sugar                                                     1 teaspoon dried, minced onion                                                       1 teaspoon white vinegar                                                        1 teaspoon ketchup                                                         1/8 teaspoon salt    Mix everything very well in a small container. There better be no streaks! Microwave 25 seconds, and stir well again. Cover, and refrigerate at LEAST 1 hour before using.( to allow all of                                     the flavors to "meld". ) Makes nearly 1 cup...enough for about 8 Big Macs™.

 

 

u mnie to: (po kilku upgrejdach)

 

1 szklanka majonezu (biorę FineFood)

5 łyżek słodkich ogórków (muszą być konkretnie: Provitus "Ogórki konserwowe kanapkowe" - takie pokrojone w długie plasterki, w spłaszczonym słoiku.. dlaczego? zestaw przypraw. Te ogórki mają w sobie ten smak, który przechodzi do sosu i nadaje mu odpowiedni aromat.. to ważne, ponieważ zastępuje on wszystkie ichniejsze 'relish')

3 łyżki świeżego drobno siekanego pora (cebula wypada dużo gorzej od pora)

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki sproszkowanej cebuli (można ususzyć i zemleć, ale ciężko dostać w sklepie.. więc można dodać czosnek granulowany.. jeżeli mamy i czosnek granulowany i cebulę w proszku - dodajmy po 2 łyżeczki obu)

4 łyżeczki octu jabłkowego (ostatnio zrobiłem wersję 3 łyżeczki octu jabłkowego i 1 spirytusowego.. wyszło lepiej)

2 łyżeczki ketchupu (fanex no7 - musi być aromatyczny i z charakterem)

1,5 łyżeczki soli

 

Por, ogórki konserwowe muszą być posiekane bardzo drobno. Ogórki odciskamy z nadmiaru płynu. 

Wszystko wymieszane bardzo dokładnie, 'gotowane' w mikrofalówce około 5-7 minut na najwyższej mocy z przerwami na mieszanie (co minutę - na wierzchu będzie widoczna zmiana koloru i zupełnie inny zapach mikstury.. trzeba to co minutę dokładnie wymieszać górną partię z resztą a sos gotować tak długo aż całość nie zawrze), po czym znowu dokładne mieszanie.. do słoika i w zimne miejsce.. jeżeli sos był podgrzany prawidłowo to się nie rozwarstwi a w słoiku odwróconym do góry dnem się zassie (taki gorący powinien być). Pozdrawiam

 

edit; po prawdzie to raz chciałem zrobić bez proporcji, po swojemu... i się w mikrofali zważyło ;) 

przy czym trzeba zaznaczyć, że kiedy sos się ustał i zlałem znad niego olej - niebo w gębie wyszło.. taki skoncentrowany i jakby nowy wymiar tłustości sosu hehe 

Minus był oczywisty.. dużo mniej sosu wyszło a ten olej, który wytrącił się z kupnego majonezu trzeba było wylać po prostu. 

Edytowane przez PanBoczek

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-434741
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gonzo a jakie przyprawy widac na talerzyku, ktoremu zrobiles foto?

Przyprawy na pierwszy raz weź z przepisu w poście nr 5. A na talerzyku jest: papryka słodka, paryka ostra (nie miałem pieprzu cayenne ) sól, czosnek w proszku i dodałem czarnego pieprzu.

 

Pozdrawiam  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-434751
Udostępnij na innych stronach

 

Przy smażeniu skrzydełek prawie za każdym razem kipi mi olej , używam rzepakowego

Za dużo kawałków rzucasz na jeden raz, no i garnek też przydałby się wyższy.

Temperatura powinna być 180-190 C.

 

Jak dla mnie za wysoka, ja piekę duże kawałki w 160° a skrzydełka w 170°, nie są takie ciemne wtedy.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-434752
Udostępnij na innych stronach

Jak olej smazymy w garnku i w warunkach polowych to trudno mierzyć temperature robimy to na oko i na wyczucie
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-434753
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj wykoanłem pierwszą probę zrobienia skrzydełek z przepisu kolegi Gonzo i szczerze powiem że jestwm w wielkim szoku :w00t: panierka w sowjej konsysencji wyszła idealna, tak jak w restauracji, nawet identycznie się kruszyła i chrupała w zębach :cool: no ale jest pewne ale, jak dla mnie są ciut za mało pikantne. Oczywiście przy nastepnej próbie dodam więcej pieprzu cayenne i sprawdzę efekt. Wogole wydaje mi się że zamisat słodkiej papryki powinna iśc ostra papryka ale temat w wypróbowania. W oryginanlnej panierce KFC ponoć jest to mieszanka 11 różnych przypraw. Czy oprócz tych podanych w przepisie, wiecie jakie to mogą być przyprawy?


 

 

A może faktycznie bez tej kukurydzianej sprawdzę

Wracając do mąki kukrydzianej to gdzieś wyczytałem że powinna myć mieszanka mąki kukrydzianej i maki pszennej w stusunku 1:3. Temat również do wypróbowania.

...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-436103
Udostępnij na innych stronach

GONZO , bracie mój młody właśnie siedzi i pałaszuje owe skrzydełka :) wyszły wyborne i nic nie kipi :) dzięki 

To jakieś fatum, zmowa - ja te skrzydełka pałaszowałem w czwartek (tak mnie naszło że trzeba machnąć i spróbować) - wyszły Tak jak Tobie DUCH'u wyborne. ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-436699
Udostępnij na innych stronach

Nie Gonzo, ale ciasto ma być niezbyt gęste naleśnikowe .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-436708
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju ciasto powinno być właśnie gęste, zdecydowanie gęstsze id standardowego naleśnikowego.

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-436711
Udostępnij na innych stronach

Ja tez jestem tego zdania ze gesciejsze, inaczej nie ma tak grubej warstwy ,ja robie gestosci smietany .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-436712
Udostępnij na innych stronach

najlepiej to jak sobie sama sprawdzi  . Mojemu młodemu smakowało jak była grubsza i bardziej chrupiąca panierka a żonie i córce odpowiadało nieco cieńsza. Poza tym grubsza panierka trzeba inaczej smażyć aby kurczece skrzydełka :) były miętki :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-436715
Udostępnij na innych stronach

Z fotki trudno ocenić gęstość ciasta jednak jak ostatnio smażyłem to Gonzuś zasygnalizował że ciasto miałem gęstawe . Zrobiłem to pierwszy raz to wprawy oczywiście mniej .:D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/page/2/#findComment-436717
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.