Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis sprawdzian prasy w praktyce. Gouda z 16litrow mleka znów nie wlazła do formy. Obcieka pod lekkim ciężarem.

Chyba mam mleko jakoś wybitnie wydajne,albo forma nie 2 kg sam niewiem.

Dodatkowo z 5litrow mleka zrobiłem ser ala salami. Nie mogłem znaleźć przepisów to zrobiłem podobnie jak goudę, ale dałem bakterie niby przeznaczone do salami i barwnik no i inną formę.

Forma własnoręcznie wykonana tzn dziurki w rurze z odzysku zrobiłem i na salami jak znalazł. Prasa daje radę ale na przyszłość muszę zrobić podwójną ☺

post-65773-0-65314200-1480033782_thumb.jpg

Tu obcieka ser Salami

 

A Tu ser Gouda
post-65773-0-68330500-1480034001_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/9/#findComment-528045
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 234
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

na przyszłość muszę zrobić podwójną ☺

:) Lepiej dwie (lub trzy!) mieć niż jedna podwójną...

Tłok jest u góry?

Sękacz, formę wstawiaj do wiadra/miski na dystansach- wygodniej.

Konstrukcja obciążeniowa.... dość ryzykowna :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/9/#findComment-528093
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Miniaturowe sękacze rozszedzylem asortymen do sękaczy. Dorobiony walek na 4 małe sekaczyki. O to co wychodzipost-65773-0-98368200-1481235176_thumb.jpg. Tu wersja z lukrem tak na próbę post-65773-0-61019100-1481235284_thumb.jpg

Miniaturowe sękacze rozszerzylem asortymen do sękaczy. Dorobiony walek na 4 małe sekaczyki. O to co wychodzipost-65773-0-98368200-1481235176_thumb.jpg. Tu wersja z lukrem tak na próbę post-65773-0-61019100-1481235284_thumb.jpg

post-65773-0-43589600-1481235312_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/9/#findComment-530183
Udostępnij na innych stronach

Słoikowka łomżyńska ☺ wyszła w smaku dobra. Mięso częściowo pokrojone w dużą.Mięso peklowane 48h. Doprawione i pasteryzowana 2 razy w piekarniku w temp 100 stopni w odstępach 24h.Pierwszy raz przez godz drugi raz 45min.post-65773-0-95986000-1481448052_thumb.jpgpost-65773-0-47572500-1481448067_thumb.jpgpost-65773-0-42652100-1481448084_thumb.jpgpost-65773-0-51639600-1481448101_thumb.jpgpost-65773-0-75074800-1481448117_thumb.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/9/#findComment-530485
Udostępnij na innych stronach

Jakie ładne, pewno i smaczne.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/9/#findComment-530640
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję, że pamiętasz o zamówieniach :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/9/#findComment-530690
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ladne i smaczne napewno :clap: - swoja droga to nareszcie piekarnia panstwa S. z Piatnicy ma troche konkurencji w sekaczach :thumbsup:  

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/9/#findComment-531290
Udostępnij na innych stronach

Jesli moge prosic o wpisanie na liste osob oczekujacych( po Nowym Roku) to bylbym wdzieczny. Detale wkrotce na PW.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/9/#findComment-531716
Udostępnij na innych stronach

Wino ryżowe po 2 latach lezakowania pycha. Zapnomniane niby nie bardzo na swiezo a jednak dojrzewanie robi swoje. Lekie babelki gazu dają to coś.post-65773-0-90110500-1482097088_thumb.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/9/#findComment-532037
Udostępnij na innych stronach

Ostatnie dostawy sękaczy przed świętami są w trakcie realizacji. Niespodzianki dla rodzin lub znajomych od osób z zagranicy też realizuje. Taka właśnie niespodzianka zaraz zostanie dostarczona do odbiorcy.post-65773-0-82155300-1482429709_thumb.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/9/#findComment-532711
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ladny i napewno smaczny :clap:  - tylko jak moglbym  takiego sekacza przemycic tutaj :hmm: ?

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/9/#findComment-532724
Udostępnij na innych stronach

Wino ryżowe po 2 latach lezakowania pycha. Zapnomniane niby nie bardzo na swiezo a jednak dojrzewanie robi swoje. Lekie babelki gazu dają to coś.attachicon.gif20161218_222947.jpg

Tyż robię ryżowe ale u mnie jeszcze żadna butelka nie uchowała się dłużej niz pół roku..:) Bąbelków chyba nie powinno być...chyba nie pozwoliłeś umrzeć drożdżom...ja rozlewam do butelek po 12 tygodniach no i nie to żebym się czepiał, ale chyba też niw wyklarowałeś do końca..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/9/#findComment-532940
Udostępnij na innych stronach

Szczerze to było pierwsze nasze tzn moje i żony wino ryżowe. Bąbelki niewiem może i nie powinno być ale jak jest wino musujące sprzedawane jako szampan. Dla mnie te bąbelki pasowały. Co do osadu na dnie było zlewane z gasiora znad osadu dla mnie osobiście nie przeszkadzało. Wino ryżowe może za dużo powiedziane jakiś podpiwek ryżowy to raczej był ale dobry.

 

Wino ryżowe po 2 latach lezakowania pycha. Zapnomniane niby nie bardzo na swiezo a jednak dojrzewanie robi swoje.

 

 

Moje zapomniane ma 32 lata.

Ja może lepsza pamięć mam hi. Najstarsza nalewka własnej roboty mam z 2007roku. Mam w zapasie jeszcze gdzieś firmowa sklepowe siaracze z 89 roku w spadku dostałem. Jak znajdę to zrobię fote. Edytowane przez sękacz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/9/#findComment-532971
Udostępnij na innych stronach

NIe kazde wino zyskuje na lezakowaniu ..pamietam jak kupilismy wino w 1991 roku we Francji bo nam smakowalo ,postanowilismy kupic takowe  jeszcze jedno i wypic w nasza 25 rocznice poznania , niestety smak byl bardzo kiepski ..nie pamietam nazwy wina przechowywane bylo w dobrych warunkach dla win.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/9/#findComment-533071
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam dawno nie pisałem, ale działam :) trochę wędlinek ostatnio  porobiłempost-65773-0-33442300-1487940060_thumb.jpg cienka kilka sztuk. post-65773-0-98185700-1487940130_thumb.jpg kanapkowa ala żywiecka.

post-65773-0-07862800-1487940157_thumb.jpg tu na probę w jelicie grubym, ale nie bardzo smakowała.

post-65773-0-22254500-1487940194_thumb.jpg tu troszkę cienkiej odparzyłem W sobotę gości mieliśmy razem z żoną więc troszkę wędlinek na spróbowanie poczęstowałem post-65773-0-24030200-1487940175_thumb.jpg.post-65773-0-96344500-1487940835_thumb.jpg tu poczynione ala salami do dojrzewania oraz kilka serków wędzonych post-65773-0-56601400-1487940897_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/9/#findComment-542117
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Troszkę ostatnio popracowałem :) do wiosny idzie. Kiełbasa bydgoska, ćwiartki z kurczaka 2 piersi z kurczaka i eksperymentalnie kości schabowe :).

post-65773-0-42700300-1488875058_thumb.jpg

post-65773-0-01964500-1488875061_thumb.jpg

 

post-65773-0-43651700-1488874325_thumb.jpg

post-65773-0-31082500-1488874319_thumb.jpg

post-65773-0-61373400-1488874315_thumb.jpgpost-65773-0-55593700-1488874312_thumb.jpgpost-65773-0-79473300-1488874321_thumb.jpg

post-65773-0-47402700-1488875070_thumb.jpg a tu przekrój post-65773-0-79974500-1488875072_thumb.jpg

Z poniedziałku też działałem nocne przerabianie 40l mleka na oscypiory w środę wędzenie post-65773-0-01754700-1488875067_thumb.jpgpost-65773-0-61509900-1488875064_thumb.jpg

Edytowane przez sękacz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/9/#findComment-543482
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ostatniej soboty tj 25 03 2017 troszkę się popracowało. 8kg kiełbaski białej. Pierwsze zmagania z kabanosami oraz reszta farszu z kabanosów poszła w jelita kiełbasiane.  Poza tym ćwiartki z kurczaka w ilości 5 szt, i dodatkowo 1 pierś z kurczaka oraz udziec z indyka.  Oto zdjęcia z produkcji

post-65773-0-77919800-1490854498_thumb.jpg połowa porcji została od razu sparzona reszta trafiła do zamrażalki

 

post-65773-0-19422100-1490854500_thumb.jpg kabanosy idą do wędzarni

 

tu jeden odparzony na próbę

post-65773-0-48506100-1490854497_thumb.jpg

 

reszta kabanosów co została po próbowaniu odpoczywała sobie w piwnicy 

post-65773-0-69020900-1490854502_thumb.jpg

 

Udziec z indyka i pierś z kurczaka zostały odparzone i na drugi dzień poszły do próżni oraz kiełbaska dojrzewająca z 4 marca również trafiła do próżni

post-65773-0-55528600-1490854501_thumb.jpg

post-65773-0-93924500-1490854503_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/9/#findComment-545825
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.