Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 252
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Blenderem ale nie za grubo ... nam kawałki papryki i tak fermentuję ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-491321
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Skwaśniała breja pokryta białym nalotem

 

Czyli spleśniała nie skwaśniała ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-497671
Udostępnij na innych stronach

Zwał, jak zwał.

Zawartość słoja poleciała do kibelka.

Zbieram się do następnej próby.

Jedyny pomysł, żeby uniknąć kolejnej wtopy (tego całego napowietrzenia miazgi), to maszynka do mielenia mięsa. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-497897
Udostępnij na innych stronach

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160527/fe2e555e19699cb5b2ea68816f7b6afa.jpg

 

Moje tez rosna. Drugie tyle na drugim oknie plus jeszcze troche na ogrodzie juz wkopane. Mam pytanie do kogos w temacir. Gdzies wyczytalem o podcinaniu chilli, co by sie bardziej rozrastaly . Na filmiku jakims na yt widzialem ze odcinaja normalnie galazki z paczkami. To pozniej pusci wiecej owocow? Moglbym prosic o jakies instrukcje?

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-498255
Udostępnij na innych stronach

W zeszłym roku mialem parę przezimiwanych krzaków i owocowaly jak głupie w porównaniu z jednorocznymi ...

W tym roku wszystkie zimujace szlak trafił :(

To wbrew pozorom wymagające rośliny w naszych warunkach :(

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-498272
Udostępnij na innych stronach

 

 

W zeszłym roku mialem parę przezimiwanych krzaków i owocowaly jak głupie w porównaniu z jednorocznymi ... W tym roku wszystkie zimujace szlak trafił To wbrew pozorom wymagające rośliny w naszych warunkach
 

 Roger ma racje, one lepej owocuja , jak si starsze. Ja widze u siebie, te co nowo nasiane/sadzone pozostawiam, nawet im kwiatki czasem obcinam, aby rosly w sile. Ale za to na drugi rok, zmieniaja liscie wiosna i szybko zawiazuja sie kwiaty no a pozniej owocoe. Teraz w czasie zimy rowniez owocuja, jednak duzo wolneij, bo w nocy temperatura spada juz do 5 stopni. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-498285
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

...dzięki roger za pomoc... ;)

 

bo ja taki miłośnik amator z doskoku jestem, ale przyda się ta wiedza... :devil::facepalm::D

 

Aniu, i Ty też masz takie ładne kwiatki   :thumbsup::angel::laugh: ......ślicznie...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-514568
Udostępnij na innych stronach

Ja na dniach bede miał pierwsze zbiory w tym roku. Papryki nabrały pieknych kolorow. Szczerze to sam nie wiem co tam wysialem, bo mialem spory mix nasion. Z posiadanych rozpoznaje jedynie

Habanero Yellow

Habanero chocolate

Habanero Red

Carolina Reaper

Trinidad Scorpion

Powrzucam pozniej zdjecia reszty, to może ktoś pomoże z rozpoznaniem. Sa tez male fioletowe papryczki, ktore przy dojrzewaniu ( moze za dlugo dojrzewaly ) zrobily się czerwone. Plus pare innych rodzajow :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515056
Udostępnij na innych stronach

 

 

W zeszłym roku mialem parę przezimiwanych krzaków i owocowaly jak głupie w porównaniu z jednorocznymi ..

 

 

Ale za to na drugi rok, zmieniaja liscie wiosna i szybko zawiazuja sie kwiaty no a pozniej owocoe.

Napiszcie proszę kiedy wysadzać z działki rośliny i przesadzać je do doniczek. Czy mogę takie rośliny trzymać w piwnicy zimą ? mam tam około 6 stopni.

I jeszcze jedno .. roślinę mam obcinać na zimę przy ziemi ? i czy trzeba ją w okresie zimowym podlewać ?

 

 

Powrzucam pozniej zdjecia reszty, to może ktoś pomoże z rozpoznaniem.

Wrzuć foty :) jest tu wielu znawców papryk ostrych .. na pewno pomogą :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515478
Udostępnij na innych stronach

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160910/e8f8c5fc92ca3d271c0d7a21df79aed0.jpg

 

Kilka dojrzalych sztuk z pierwszego zbioru. Na dzisiejsze burrito w sam raz. Na krzakach jeszcze kilkanascie razy tyle, ale zielone:)

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez t_zg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515511
Udostępnij na innych stronach

Jak nazywa się ta najbardziej czerwona odmiana ze zdjęcia? Kupiłem kilka dni temu 3 sztuki. Spróbowałem kawałek wielkości łebka od zapałki. Miałem wrażenie, że poparzyłem podniebienie.

WojtekW
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515552
Udostępnij na innych stronach

Chyba chodzi o Carolina Reaper.. (Z piekla roden Ziele).

Wojtku, aby zlagodzic bol/pieczenie, trzeba popic mlekiem albo smietana.

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515556
Udostępnij na innych stronach

Nie znam wszystkich odmian co mam wysadzone, ale ta czerwona to rzeczywiscie carolina reaper. Jeszcze kilka rodzajow mam niedojrzalych, generalnie plony w tym roku sa beda obfite. Nie mam tylko pomyslu co z nimi robic. Czesc pojdzie w zalewe, czesc nadziewana serkiem w oleju, boje sie troche robic kiszonki i sosu pozniej, bo nie wiem do konca jak. Czesc na swiezo dzisiaj poszla do chilli con carne,.

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515559
Udostępnij na innych stronach

Sos robi się prosto do słoja wrzucasz papryczki zalewasz przegotowana wodą, trochę cukru i miksujesz, odstawiasz na kilka dni do fermentacji. Później butelkujesz i pasteryzujesz (doprawiając do smaku solą i octem), możesz też trochę pogotować żeby to zagęścić.


post-39848-0-42373300-1473517757_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515560
Udostępnij na innych stronach

Mozesz papryczki wysuszyc, potem zmielic drobno i zrobic wlasne mieszanki przypraw do grilla. Oczywiscie probka w koperte i wysylka do mnie na test. Hahaha
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515567
Udostępnij na innych stronach

Gość Grzegorz Z.

Sos robi się prosto do słoja wrzucasz papryczki zalewasz przegotowana wodą, trochę cukru i miksujesz, odstawiasz na kilka dni do fermentacji. Później butelkujesz i pasteryzujesz (doprawiając do smaku solą i octem), możesz też trochę pogotować żeby to zagęścić.

attachicon.gifsos.jpg

Tier ile tej wody, cukru? Mógłbyś napisać?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515574
Udostępnij na innych stronach

Tajemnica zawodowa :D a tak poważnie to nie liczę, po prostu daję tyle aby dało się zmiksować bo sos i tak później gotuję  ;) na słoik ze zdjęcia od pół łyżeczki do 1 łyżki cukru. Reszta sól i ocet wg. upodobań.

 

post-39848-0-26111800-1473519586_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515579
Udostępnij na innych stronach

Suszylem takie male czerwone, nie ma ich na zdjeciu. Habanero czy tych innych troche mi szkoda na suszenie. Poswiece pare i sprobuje zrobic sos. Dzieki za podpowiedzi.

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515583
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.