soliera Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 roger, czym Ty chili rozdrabniasz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-491313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Blenderem ale nie za grubo ... nam kawałki papryki i tak fermentuję Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-491321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 A jednak!Ja rozwaliłem na miazgę thermomixem.Teraz planuję maszynką do miesa potraktować chili. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-491329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 22 Maja 2016 Niestety, tabasco nie wyszło ...Skwaśniała breja pokryta białym nalotem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-497524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 23 Maja 2016 Skwaśniała breja pokryta białym nalotem Czyli spleśniała nie skwaśniała Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-497671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 24 Maja 2016 Zwał, jak zwał.Zawartość słoja poleciała do kibelka.Zbieram się do następnej próby.Jedyny pomysł, żeby uniknąć kolejnej wtopy (tego całego napowietrzenia miazgi), to maszynka do mielenia mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-497897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 27 Maja 2016 https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160527/fe2e555e19699cb5b2ea68816f7b6afa.jpg Moje tez rosna. Drugie tyle na drugim oknie plus jeszcze troche na ogrodzie juz wkopane. Mam pytanie do kogos w temacir. Gdzies wyczytalem o podcinaniu chilli, co by sie bardziej rozrastaly . Na filmiku jakims na yt widzialem ze odcinaja normalnie galazki z paczkami. To pozniej pusci wiecej owocow? Moglbym prosic o jakies instrukcje? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-498255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 27 Maja 2016 W zeszłym roku mialem parę przezimiwanych krzaków i owocowaly jak głupie w porównaniu z jednorocznymi ...W tym roku wszystkie zimujace szlak trafił To wbrew pozorom wymagające rośliny w naszych warunkach Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-498272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 27 Maja 2016 Mi nie problem co roku zasadzic nowe. Ale w tym sprobuje przezimowac, tylko nie wiem jak:) nie jestem w tych sprawach obeznany Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-498278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 27 Maja 2016 W zeszłym roku mialem parę przezimiwanych krzaków i owocowaly jak głupie w porównaniu z jednorocznymi ... W tym roku wszystkie zimujace szlak trafił To wbrew pozorom wymagające rośliny w naszych warunkach Roger ma racje, one lepej owocuja , jak si starsze. Ja widze u siebie, te co nowo nasiane/sadzone pozostawiam, nawet im kwiatki czasem obcinam, aby rosly w sile. Ale za to na drugi rok, zmieniaja liscie wiosna i szybko zawiazuja sie kwiaty no a pozniej owocoe. Teraz w czasie zimy rowniez owocuja, jednak duzo wolneij, bo w nocy temperatura spada juz do 5 stopni. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-498285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 6 Września 2016 ...dzięki roger za pomoc... bo ja taki miłośnik amator z doskoku jestem, ale przyda się ta wiedza... Aniu, i Ty też masz takie ładne kwiatki ......ślicznie... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-514568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konik0 Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 7 Września 2016 Trochę przeczytałem i mam straszny problem bo jak przy takich przepisach na żarełko dbać o szczupłość ??? Graniczy to z cudem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-514970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 8 Września 2016 Ja na dniach bede miał pierwsze zbiory w tym roku. Papryki nabrały pieknych kolorow. Szczerze to sam nie wiem co tam wysialem, bo mialem spory mix nasion. Z posiadanych rozpoznaje jedynieHabanero YellowHabanero chocolateHabanero RedCarolina ReaperTrinidad ScorpionPowrzucam pozniej zdjecia reszty, to może ktoś pomoże z rozpoznaniem. Sa tez male fioletowe papryczki, ktore przy dojrzewaniu ( moze za dlugo dojrzewaly ) zrobily się czerwone. Plus pare innych rodzajow Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 10 Września 2016 W zeszłym roku mialem parę przezimiwanych krzaków i owocowaly jak głupie w porównaniu z jednorocznymi .. Ale za to na drugi rok, zmieniaja liscie wiosna i szybko zawiazuja sie kwiaty no a pozniej owocoe. Napiszcie proszę kiedy wysadzać z działki rośliny i przesadzać je do doniczek. Czy mogę takie rośliny trzymać w piwnicy zimą ? mam tam około 6 stopni.I jeszcze jedno .. roślinę mam obcinać na zimę przy ziemi ? i czy trzeba ją w okresie zimowym podlewać ? Powrzucam pozniej zdjecia reszty, to może ktoś pomoże z rozpoznaniem. Wrzuć foty jest tu wielu znawców papryk ostrych .. na pewno pomogą Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 10 Września 2016 (edytowane) https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160910/e8f8c5fc92ca3d271c0d7a21df79aed0.jpg Kilka dojrzalych sztuk z pierwszego zbioru. Na dzisiejsze burrito w sam raz. Na krzakach jeszcze kilkanascie razy tyle, ale zielone:) Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Edytowane 10 Września 2016 przez t_zg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 10 Września 2016 Jak nazywa się ta najbardziej czerwona odmiana ze zdjęcia? Kupiłem kilka dni temu 3 sztuki. Spróbowałem kawałek wielkości łebka od zapałki. Miałem wrażenie, że poparzyłem podniebienie. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 10 Września 2016 Chyba chodzi o Carolina Reaper.. (Z piekla roden Ziele).Wojtku, aby zlagodzic bol/pieczenie, trzeba popic mlekiem albo smietana. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 10 Września 2016 Nie znam wszystkich odmian co mam wysadzone, ale ta czerwona to rzeczywiscie carolina reaper. Jeszcze kilka rodzajow mam niedojrzalych, generalnie plony w tym roku sa beda obfite. Nie mam tylko pomyslu co z nimi robic. Czesc pojdzie w zalewe, czesc nadziewana serkiem w oleju, boje sie troche robic kiszonki i sosu pozniej, bo nie wiem do konca jak. Czesc na swiezo dzisiaj poszla do chilli con carne,. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 10 Września 2016 Sos robi się prosto do słoja wrzucasz papryczki zalewasz przegotowana wodą, trochę cukru i miksujesz, odstawiasz na kilka dni do fermentacji. Później butelkujesz i pasteryzujesz (doprawiając do smaku solą i octem), możesz też trochę pogotować żeby to zagęścić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 10 Września 2016 Mozesz papryczki wysuszyc, potem zmielic drobno i zrobic wlasne mieszanki przypraw do grilla. Oczywiscie probka w koperte i wysylka do mnie na test. Hahaha Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzegorz Z. Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 10 Września 2016 Sos robi się prosto do słoja wrzucasz papryczki zalewasz przegotowana wodą, trochę cukru i miksujesz, odstawiasz na kilka dni do fermentacji. Później butelkujesz i pasteryzujesz (doprawiając do smaku solą i octem), możesz też trochę pogotować żeby to zagęścić.sos.jpgTier ile tej wody, cukru? Mógłbyś napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 10 Września 2016 Tajemnica zawodowa a tak poważnie to nie liczę, po prostu daję tyle aby dało się zmiksować bo sos i tak później gotuję na słoik ze zdjęcia od pół łyżeczki do 1 łyżki cukru. Reszta sól i ocet wg. upodobań. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 10 Września 2016 Suszylem takie male czerwone, nie ma ich na zdjeciu. Habanero czy tych innych troche mi szkoda na suszenie. Poswiece pare i sprobuje zrobic sos. Dzieki za podpowiedzi. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 10 Września 2016 Dzisiejszy zbiór Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzegorz Z. Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 10 Września 2016 Tier gdzie takie ładne butelki dorwałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/9/#findComment-515606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.