Ulalka Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Lipca 2015 no i w końcu przeżyłam swój pierwszy raz ze ślimakiem Uzbierałam 113 sztuk tych mięczaków,wsadziłam do wiader,przykryłam siatkami i zostawiłam na 5 dni o suchym pysku,żeby opróżnił się przewód pokarmowy(codziennie mycie pojemników i obmywanie ślimaków konieczne).Po tym czasie posypałam je solą , żeby się schowały i wytworzyły trochę śluzu , który jest zbędny do konsumpcji. Obmyłam pod bieżącą wodą i wrzuciłam na wrzątek na 15 minut . Po wyjęciu i przestudzeniu za pomocą wykałaczki wyjęłam mięso z muszli ( muszle bez uszkodzeń zostawiłam) i obcięłam część jadalną od worka trzewiowego . Otrzymany produkt jadalny zalałam na noc mocno osoloną wodą z octem. Rano jeszcze kilkakrotnie myłam mięsko z celu usunięcia pozostałości śluzu. Ponownie wrzuciłam na wrzątek ale na 30 minut. Odcedziłam na sicie . W oddzielnym garnku przygotowałam bulion warzywny z marchwi,pietruszki,selera,cebuli z liściem,pieprzem ziarnistym i solą. Mięso wrzuciłam do bulionu i gotowałam godzinkę.W międzyczasie przygotowałam 1 masło + 3 ząbki czaosnku + natkę pietruszki - ilość rzecz gustu , dodałam do smaku sól , pieprz , sok z cytryny i bazylię w proszku . Ach zapomniałam o muszlach wspomnieć - włożyłam je do garnka z sola i octem i wygotowałam przez godzinę , później opróżniłam z wody i odłożyłam do wyschnięcia.Ugotowane slimaki przesmażyłam chwilkę z cebula na patelni i końcówka nastapiła. Jedna muszelka w palce , wkładałam troszkę masła(nastepnym razem dodam wiecej, bo na bułeczkę później wylać ten sosik to miodzio ) , następnie wkładam 1 lub 2 lub jak małe 3 nogi ślimaka (ile wejdzie jednym słowem)i przykrywałam muszlę masełkiem i na blachę układałam , nastepnie do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180st.. Ze 113 sztuk żywych wyszło mi 46 sztuk gotowych do szamania Powtórzę to na bank i wypróbuję inne przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Lipca 2015 Obmyłam pod bieżącą wodą i wrzuciłam na wrzątek na 15 minut . Po wyjęciu i przestudzeniu za pomocą wykałaczki wyjęłam mięso z muszli ( muszle bez uszkodzeń zostawiłam) i obcięłam część jadalną od worka trzewiowego . Otrzymany produkt jadalny zalałam na noc mocno osoloną wodą z octem. Rano jeszcze kilkakrotnie myłam mięsko z celu usunięcia pozostałości śluzu. Ponownie wrzuciłam na wrzątek ale na 30 minut. Odcedziłam na sicie Mi wychadzi na to, że smaka ślimaka już nie ma. Zostało czyste białko, bez którego nie dany rady. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Lipca 2015 Uzbierałam 113 sztuk tych mięczaków A gdzie je zbierałaś?O ile wiem, od końca maja w Polsce obowiązuje na winniczki okres ochronny.Chyba, że zbierane są we własnym ogrodzie.Też zbieram i robię "po prowansalsku".Technologia w wielu punktach pokrywa się z Twoim przepisem.Są po prostu pyszne.Stosuję masło czosnkowe z trybulą ogrodową. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Lipca 2015 Mi wychadzi na to, że smaka ślimaka już nie ma. Zostało czyste białko, bez którego nie dany rady. dyziu nie znam innego sposobu obróbki EAnno zbierałam na swojej posesji , jak popada pojawiają się masowo Robiłam pierwszy raz i korzystałam z porad z książki "Chów ślimaków" Grzegorza Sowińskiego i Rafała Wąsowskiego - wydawnictwo uniwersytetu warminsko-mazurskiego w Olsztynie . Interesujacy przepis mam na pasztet z tej ksiązki i chyba będzie nastepnym do wypróbowania. Masę pracy jest przy uzyskaniu tego mięska ale smak tej przekaski wynagradza trudy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Lipca 2015 (edytowane) Podziwiam Cię , ale znawcy mówią i opowiadają ze rosołek ze slimaków ma byc lekko gestawy i ciagnacy , ja jeszcze nie jadłem ich w rosole . Edytowane 20 Lipca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Lipca 2015 Może czas spróbować ? Jak to się mowi : raz kozie śmierć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Lipca 2015 Ulalka , : koziołek jest związany ze mna bajką , moze masz rację trzeba spróbować Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Lipca 2015 Od długiego czasu planuję samodzielne przyrządzenie ślimaków. Chciałbym się zapytać co jest częścią jadalną? Czy mam po prostu odciąć :stopę: ugorowanego ślimaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Lipca 2015 częścią jadalną jest stopa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Lipca 2015 częścią jadalną jest stopa Czyja? Kucharza? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Lipca 2015 Dyzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.