Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Koktajlowe to samo lekko nie dojrzałe i twarde muszą być

Roger ... napisałam to pierwsza :tongue: kilka postów wyżej :D

 

 

Ładnie wygląda taki miks koktajlowych zielone żółte czerwone i pomarańczowe ...

Pomarańczowych nie mam .. pozostałe kolory tak ... będzie mix :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-441878
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Aniu sorry nie doczytalem ... :(

 

Tapniete z GT-I9500

Roger ... ta uwaga była napisana w tonie żartu ... :D,  Jak już jesteśmy przy temacie pomidorów to może masz sprawdzony przepis na marynowane pomidory koktajlowe. Sporo tego mam, aż krzaki się łamią i chętnie zrobiłabym marynowane.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-441884
Udostępnij na innych stronach

Mam cofnij się dwie strony ;) ... dla Ciebie proporcja zalewy + dodatkowo szklanka wody bo moja jest zdecydowanie kwaśno słodka ;)

Do samych pomidorów daje dużooooo czochu i chili ... jakby co to masz półprodukt do sosu czy salsy ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-441885
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam cofnij się dwie strony

Już dojrzałam i zapisałam :D Dziękuję :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-441888
Udostępnij na innych stronach

 

 

oto co kupiłem dzisiaj na tagu, trochę pomidorków w kształcie gruszki, i 2 kilo bakłażanów młodych wielkości dłoni: i zastanawiam się co z tego zrobić ?

 Osid, kiedys Ela mial wysyp w ogrodzie tych malych pomidorkow i ja podawalam na forum przepis na pomidory w brandy. Malgos jadla ,sterdzila ze byly dobre :D

Tutaj jest przepis 

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-441928
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Aniu za odszukanie tego tematu  :)

 

Coś się tu zrobiło za bardzo pomidorowo  :tongue:

 

To coś słodkiego na zimowe smutki, przeziębienia i inne okazje  :cool:

 

Maliny w cukrze:

 

post-53398-0-64085800-1440930808_thumb.jpg     post-53398-0-52394500-1440930831_thumb.jpg

 

 

A to pikle wg Rogera:

 

post-53398-0-99944300-1440930854_thumb.jpg

 

I jeszcze porcja pikli z selera naciowego - tym razem z octem winnym i goździkami :

 

post-53398-0-03650600-1440930896_thumb.jpg

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-441984
Udostępnij na innych stronach

Lato jeszcze trwa, ogórki są, więc można jeszcze parę słoiczków zrobić  :)

To jedne z moich ulubionych:

 

post-53398-0-22560400-1441432062_thumb.jpg

 

Te ogórki, które u mnie nazywają się "po żydowsku" :cool: , ale żeby uniknąć zbędnych dyskusji  :cool:  napiszę tak:

 

Ogórki z pietruszką i selerem

 

Przyprawy na 1 słoik:

2 gałązki pietruszki

1 gałązka selera

4 plastry marchwi

1 duży plaster cebuli

Koper (baldach, ewent. zielony koperek)

1 łyżeczka gorczycy

ziele angielskie

liść laurowy

 

Zalewa:

5 szkl  wody

1 szkl  octu 10%

1,5 szkl  cukru

2 łyżeczki soli

 

Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na połówki, nakładać  do słoików z przyprawami, zalać zalewą, pasteryzować ok. 5 min.

Edytowane przez @hana

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-443148
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

W zeszłym roku robiłem w pięciu wersjach- przetestowane w zeszłym roku na zlocie na Podlasiu,  przepisy mam w domu, jak będzie trzeba poszukam....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-447988
Udostępnij na innych stronach

To w "międzyczasie" jak Pis szuka wrzucę swój przepis:

 

Zielone pomidory umyć, pokroić w plastry (ja trę na szatkownicy)

Na 1 kg pomidorów 1-2 duże cebule - pokroić w piórka.

Warzywa zasolić - na 1 kg warzyw 1 łyżkę soli- i odstawić na kilka godzin, potem zlać sok i posypać mielonym czarnym pieprzem.

Nakładać do słoików, zalać zalewą i krótko pasteryzować (ok.5 min)

 

Zalewa: 2 szkl wody, 1 szkl octu 10%, 1 szkl cukru.

 

Ciekawa jestem innych przePISów :)  :tongue:

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-447990
Udostępnij na innych stronach

Podajcie przepisy - zebrałem ostatnie kilka kilo zielonych pomidorów i muszę je przerobić.

Można zrobić sałatkę z zielonych pomidorów, przepis jest wyżej  albo dżem taki jak robił Bazylwidzew ... przepis w jego temacie :)

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-448757
Udostępnij na innych stronach

A moze smazone zielone pomidory :) ?

Electra .. ja proszę o przepis .. napisz tutaj i do czego używasz. :D Już sobie obiecałam, ze nic więcej nie zrobię, tylko to co zaplanowałam, ale kilka więcej słoiczków dam radę. ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-448786
Udostępnij na innych stronach

Aniu ja nigdy nie robilam ,skojarzylo mi si ebo byl kiedys taki film ,ale widzialam w net jakis przepis tylko nigdy nie robilam ale moze jak ma sie zielone pomidory to warto zrobic i posmakowac

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-448817
Udostępnij na innych stronach

Czas na żurawiny  :) część już w zamrażarce - za tydzień lub dwa (jak bedę miała czas) nastawię nalewkę  :cool:

A poniżej:

 

Żurawiny z cukrem na surowo 

 

post-53398-0-80797400-1444580552_thumb.jpg  post-53398-0-91921000-1444580566_thumb.jpg

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-449469
Udostępnij na innych stronach

 

 

Żurawiny z cukrem na surowo

Nigdy nie robiłam żurawiny... w takiej postaci do czego podajesz? smażoną z gruszką to któryś z kolegów z forum robił w poprzednim sezonie.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-449530
Udostępnij na innych stronach

Ja robię tylko w takiej postaci :cool: - surowa najlepsza- słoików nie gotuję, wytrzymują w lodówce lub zimnej piwnicy do 2 lat (w zeszłym roku taką miałam)- dłużej nie trzymałam.

 

A do czego? Do herbatki lub gorącej wody - do picia, jako sos do lodów, naleśników, ciasta, do usmażonego sera (camembert, oscypek) - to szczególnie mi smakuje  :) do mięsa może mniej się nadaje, bo jest słodka, ale jako dekoracja w wydrążonej i obgotowanej w wodzie z cukrem połówce jabłka lub gruszki jest piękna  :)

Edytowane przez @hana

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-449596
Udostępnij na innych stronach

Piekna i smaczna zurawina , niestety u mnie nie ma , przywoze zawsze z Polski kilka sloikow, robie wieprzowine z dodatkiem zurawiny na slodko i jest pyszna, tak ze nadaje sie tez do miesa :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-449598
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście Elu, że się nadaje  :)  tylko, że moja jest za słodka  :cool: z połową cukru na 100% się nada do mięs  :cool:

Jeszcze naleweczka i sezon żurawinowy będzie zakończony  :)

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-449600
Udostępnij na innych stronach

Sliczny kolor! u nas sie robi tak na surowo borowki ,a do miesa nawet jak slodka to bedzie smacznie tylko z umiarem ,ja sledzie na slodko tez lubie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-449644
Udostępnij na innych stronach

Widze gdzie mieszkasz  , a jak z grzybami jest u Ciebie?

Jakieś 2 tygodnie temu był wysyp prawdziwków (innych grzybków też)  :cool:  a już myślałam, że w tym roku nici z grzybów, bo w ostatnich 2 latach nic nie było... straszna susza...

 

 

Sliczny kolor! u nas sie robi tak na surowo borowki ,a do miesa nawet jak slodka to bedzie smacznie tylko z umiarem ,ja sledzie na slodko tez lubie :)

 

Robię tę żurawinę z cukrem 1:1 i trochę wg mnie do mięsa za słodka  :cool:  ale do sera w sam raz  :thumbsup:

Ta żurawinka może być też bazą do kisielu żurawinowego lub dodatkiem do sosu Cumberland :cool:

Edytowane przez @hana

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-449699
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.