Anuś Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Koktajlowe to samo lekko nie dojrzałe i twarde muszą być Roger ... napisałam to pierwsza kilka postów wyżej Ładnie wygląda taki miks koktajlowych zielone żółte czerwone i pomarańczowe ... Pomarańczowych nie mam .. pozostałe kolory tak ... będzie mix Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-441878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Aniu sorry nie doczytalem ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-441882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Aniu sorry nie doczytalem ... Tapniete z GT-I9500Roger ... ta uwaga była napisana w tonie żartu ... , Jak już jesteśmy przy temacie pomidorów to może masz sprawdzony przepis na marynowane pomidory koktajlowe. Sporo tego mam, aż krzaki się łamią i chętnie zrobiłabym marynowane. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-441884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) Mam cofnij się dwie strony ... dla Ciebie proporcja zalewy + dodatkowo szklanka wody bo moja jest zdecydowanie kwaśno słodka Do samych pomidorów daje dużooooo czochu i chili ... jakby co to masz półprodukt do sosu czy salsy Tapniete z GT-I9500 Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-441885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Mam cofnij się dwie strony Już dojrzałam i zapisałam Dziękuję Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-441888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 oto co kupiłem dzisiaj na tagu, trochę pomidorków w kształcie gruszki, i 2 kilo bakłażanów młodych wielkości dłoni: i zastanawiam się co z tego zrobić ? Osid, kiedys Ela mial wysyp w ogrodzie tych malych pomidorkow i ja podawalam na forum przepis na pomidory w brandy. Malgos jadla ,sterdzila ze byly dobre Tutaj jest przepis https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/ Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-441928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/ Dzięki Aniu za odszukanie tego tematu Coś się tu zrobiło za bardzo pomidorowo To coś słodkiego na zimowe smutki, przeziębienia i inne okazje Maliny w cukrze: A to pikle wg Rogera: I jeszcze porcja pikli z selera naciowego - tym razem z octem winnym i goździkami : Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-441984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 5 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) Lato jeszcze trwa, ogórki są, więc można jeszcze parę słoiczków zrobić To jedne z moich ulubionych: Te ogórki, które u mnie nazywają się "po żydowsku" , ale żeby uniknąć zbędnych dyskusji napiszę tak: Ogórki z pietruszką i selerem Przyprawy na 1 słoik:2 gałązki pietruszki1 gałązka selera4 plastry marchwi1 duży plaster cebuliKoper (baldach, ewent. zielony koperek)1 łyżeczka gorczycyziele angielskieliść laurowy Zalewa:5 szkl wody1 szkl octu 10%1,5 szkl cukru2 łyżeczki soli Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na połówki, nakładać do słoików z przyprawami, zalać zalewą, pasteryzować ok. 5 min. Edytowane 5 Września 2015 przez @hana Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-443148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moniasok Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 2 Października 2015 Witam. Poszukuję dobrego i sprawdzonego przepisu na sałatkę z zielonych pomidorów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-447975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 2 Października 2015 W zeszłym roku robiłem w pięciu wersjach- przetestowane w zeszłym roku na zlocie na Podlasiu, przepisy mam w domu, jak będzie trzeba poszukam.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-447988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 2 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 2 Października 2015 To w "międzyczasie" jak Pis szuka wrzucę swój przepis: Zielone pomidory umyć, pokroić w plastry (ja trę na szatkownicy)Na 1 kg pomidorów 1-2 duże cebule - pokroić w piórka.Warzywa zasolić - na 1 kg warzyw 1 łyżkę soli- i odstawić na kilka godzin, potem zlać sok i posypać mielonym czarnym pieprzem.Nakładać do słoików, zalać zalewą i krótko pasteryzować (ok.5 min) Zalewa: 2 szkl wody, 1 szkl octu 10%, 1 szkl cukru. Ciekawa jestem innych przePISów Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-447990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 7 Października 2015 Podajcie przepisy - zebrałem ostatnie kilka kilo zielonych pomidorów i muszę je przerobić. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-448756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 7 Października 2015 (edytowane) Podajcie przepisy - zebrałem ostatnie kilka kilo zielonych pomidorów i muszę je przerobić.Można zrobić sałatkę z zielonych pomidorów, przepis jest wyżej albo dżem taki jak robił Bazylwidzew ... przepis w jego temacie Edytowane 7 Października 2015 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-448757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 7 Października 2015 A moze smazone zielone pomidory ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-448762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 7 Października 2015 A moze smazone zielone pomidory ?Electra .. ja proszę o przepis .. napisz tutaj i do czego używasz. Już sobie obiecałam, ze nic więcej nie zrobię, tylko to co zaplanowałam, ale kilka więcej słoiczków dam radę. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-448786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 7 Października 2015 Aniu ja nigdy nie robilam ,skojarzylo mi si ebo byl kiedys taki film ,ale widzialam w net jakis przepis tylko nigdy nie robilam ale moze jak ma sie zielone pomidory to warto zrobic i posmakowac Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-448817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 11 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 11 Października 2015 Czas na żurawiny część już w zamrażarce - za tydzień lub dwa (jak bedę miała czas) nastawię nalewkę A poniżej: Żurawiny z cukrem na surowo Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-449469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 11 Października 2015 Żurawiny z cukrem na surowo Nigdy nie robiłam żurawiny... w takiej postaci do czego podajesz? smażoną z gruszką to któryś z kolegów z forum robił w poprzednim sezonie. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-449530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 12 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Ja robię tylko w takiej postaci - surowa najlepsza- słoików nie gotuję, wytrzymują w lodówce lub zimnej piwnicy do 2 lat (w zeszłym roku taką miałam)- dłużej nie trzymałam. A do czego? Do herbatki lub gorącej wody - do picia, jako sos do lodów, naleśników, ciasta, do usmażonego sera (camembert, oscypek) - to szczególnie mi smakuje do mięsa może mniej się nadaje, bo jest słodka, ale jako dekoracja w wydrążonej i obgotowanej w wodzie z cukrem połówce jabłka lub gruszki jest piękna Edytowane 12 Października 2015 przez @hana Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-449596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 12 Października 2015 Piekna i smaczna zurawina , niestety u mnie nie ma , przywoze zawsze z Polski kilka sloikow, robie wieprzowine z dodatkiem zurawiny na slodko i jest pyszna, tak ze nadaje sie tez do miesa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-449598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 12 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 12 Października 2015 Oczywiście Elu, że się nadaje tylko, że moja jest za słodka z połową cukru na 100% się nada do mięs Jeszcze naleweczka i sezon żurawinowy będzie zakończony Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-449600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 12 Października 2015 Widze gdzie mieszkasz , a jak z grzybami jest u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-449601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 12 Października 2015 Sliczny kolor! u nas sie robi tak na surowo borowki ,a do miesa nawet jak slodka to bedzie smacznie tylko z umiarem ,ja sledzie na slodko tez lubie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-449644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 12 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Widze gdzie mieszkasz , a jak z grzybami jest u Ciebie?Jakieś 2 tygodnie temu był wysyp prawdziwków (innych grzybków też) a już myślałam, że w tym roku nici z grzybów, bo w ostatnich 2 latach nic nie było... straszna susza... Sliczny kolor! u nas sie robi tak na surowo borowki ,a do miesa nawet jak slodka to bedzie smacznie tylko z umiarem ,ja sledzie na slodko tez lubie Robię tę żurawinę z cukrem 1:1 i trochę wg mnie do mięsa za słodka ale do sera w sam raz Ta żurawinka może być też bazą do kisielu żurawinowego lub dodatkiem do sosu Cumberland Edytowane 12 Października 2015 przez @hana Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-449699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Sezon na truskawki w pełni, trzeba to wykorzystać. Truskawki w syropie, smak dzieciństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/3/#findComment-669410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.