Skocz do zawartości

Kurs podstawowy 5/15 w Lipowej Dolinie k/Kazimierza, w dniach 04-06 grudnia 2015 r


Rekomendowane odpowiedzi

Kilka zdjęć...

https://goo.gl/photos/cWx5UbqkxuXoMZXj8

https://goo.gl/photos/2qnjd8d3LaKWHAEz5

https://goo.gl/photos/Rx3Zet1evTjy3my76

 

Więcej wrzucę później (muszę ogarnąć wstawianie obrazków nie linków) - lub prześlę w stosowne miejsca.

Pomysły podpatrzone i wiedza rozszerzona - będziem dymić przed świętami.

  • Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja dorzucę podziękowania wszystkim kursantom za chęć pracy w zespole. Cieszę się, że pomimo różnych kłopotów zadania do realizacji zostały wykonane.

Wszystkim wielkie podziękowania za spotkanie.

   W kilku słowach : dziękuję za możliwość praktycznej nauki domowego wyrobu wędlin, Dziadek i Bagno, Panowie, Wasze zaangażowanie i pasja z jaką dzielicie się wiedzą i umiejętnościami, naprawdę godna podziwu i naśladowania. Jestem pod wrażeniem Waszego masarskiego kunsztu.

Wyroby w klasie  S . 

Dziękuję za wszystko, za ciężką pracę, za nocne Polaków rozmowy, płynne smakowitości z piwniczek, za możliwość poznania tylu ogarniętych podobnym hobby ludzi.

Oby nam się dobrze dymiło.

Teraz nie pozostaje nic innego, jak zapoznać się z Klubem Przyjaciół Prosiaczka.

Bo  warto wspomóc taką stronę, uważam,że trzeba.

Pozdrawiam.

Edytowane przez andym

Pozdrawiam, Andrzej

 

 

Bo  warto wspomóc taką stronę, uważam,że trzeba.

                          

                                                           :clap:  :clap:  :clap:  

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Wspomnienia z ostatniego kursu w Lipowej Dolinie nadesłane przez Kolegę Piotrka K.:

 

post-39694-0-07752300-1449521898_thumb.jpg   post-39694-0-88310500-1449521901_thumb.jpg

post-39694-0-03649800-1449521909_thumb.jpg   post-39694-0-78302500-1449521912_thumb.jpg

post-39694-0-78067300-1449521915_thumb.jpg   post-39694-0-15864300-1449521919_thumb.jpg

post-39694-0-49502200-1449521925_thumb.jpg   post-39694-0-45397400-1449521930_thumb.jpg

post-39694-0-46468200-1449521934_thumb.jpg   post-39694-0-71356400-1449521937_thumb.jpg

post-39694-0-06418100-1449521941_thumb.jpg   post-39694-0-34770100-1449521947_thumb.jpg

post-39694-0-60615300-1449521950_thumb.jpg   post-39694-0-39696400-1449521953_thumb.jpg

post-39694-0-73205700-1449521957_thumb.jpg   post-39694-0-85037300-1449521997_thumb.jpg

post-39694-0-76382200-1449521980_thumb.jpg

 

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  :clap:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Spełniając prośbę z ostatniego kursu wklejampost-39869-0-60553500-1450031114_thumb.jpgpost-39869-0-13224200-1450031150_thumb.jpg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Czy ta solanka 15%  służy do peklowania w czasie 24 godzin ?

15 % to waga, nie solanka. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Czy ta solanka 15%  służy do peklowania w czasie 24 godzin ?

Według tej tabeli kładliśmy szynkę na wagę i nastrzykiwaliśmy solanką do wagi która była podana w tabeli. Natomiast stężenie solanki było inne - nie robiłem zdjęć obliczeń (takowe były robione) być może ktoś z uczestników przypomni stężenie. Nadmienię że słoność była trafiona w punkt (przynajmniej dla moich kubków smakowych).

Na kursie czas jest ograniczony więc nastrzyk był jednego dnia a na drugi wędzenie.

Czy można spytać jakie było stężenie solanki ,ile peklosoli na 1 wody ?

post-39869-0-06640900-1450787240_thumb.jpg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Czas na podsumowania. Wędziłem po raz  trzeci i wyszło takie coś (pierwszy raz po kursie) mam nadzieję że wygląda jako tako..

post-71394-0-53992400-1451252516_thumb.jpg

Po lewej wersja parzona - już wiem że za pierwszym razem miałem za wysoką temperaturę parzenia - teraz wyszło idealnie, szczególnie polędwica. Po prawej wersja pieczona. Kiełbasa ala krakowska, troszkę mniej dam mięsa z tłuszczykiem następnym razem. Podpatrzony sposób na kursie z dwoma termometrami zdał egzamin. Tym razem wiedziałem jaka jest temperatura (rzeczywiście termometr bimetaliczny jest do bani) co prawda w jednym okresie czasowym trochę przeholowałem ale nie tyle gdy robiłem pierwszą kiełbasę. Oczywiście kiełbasa wiązana na klamce ;). Nabijane zwykła maszynką do mielenia, założony tylko lejek.

Gość ArkoGdynia

No i super chopinnn.... oby tak dalej i poszerzaj swoją wiedzę zdobytą na kursie i dziel się z nami swoimi sukcesami!!

 

Z Dymnym pozdrowieniem.. .

 

 

Kiedy można spodziewać się kolejnej edycji kursu podstawowego?
  Mam nadzieję, że koniec lutego lub początek marca.

@chopinnn

Ćwicz pilnie i pogłębiaj wiedzę zdobytą na kursie.

  • 2 tygodnie później...

Czy jest jakas szansa na kurs w maju ??

 

Pozdrawiam Sylwester

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.