Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis podany przez Gabi (dzięki!), zmodyfikowany pod kątem konsystencji dla potrzeb Milusińskich ;-)

 

Składniki (na 1kg):

 

- twaróg tłusty - 800g

- mleko 2% - 200ml

- 2 żółtka

- sól - 18g

- soda oczyszczona - 6g

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, bez grudek i odstawić w temp. pokojowej na 2 godziny.

 

Tak przygotowaną masę podgrzać do 75st.C. mieszając.

 

Ostatnio serek ten zrobiłem w słoiku, bez mieszania, co było przyczyną powstania puszystej "skórki" na powierzchni serka (soda rozkłada się w temperaturze powyżej 60°C z wydzieleniem dużych ilości dwutlenku węgla)

 

Serek doskonale rozsmarowuje się i smakuje na kanapeczce.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1201-smarowny-serek-topiony/
Udostępnij na innych stronach

  • 7 lat później...

Oczywiscie znamy serki topione i serki smazone. Ale czy jednak jest to ten sam wyrob..?  :rolleyes:

Prosze "oswiecic", bo moim zdaniem sa to dwa rozne produkty i technologie..

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1201-smarowny-serek-topiony/#findComment-434174
Udostępnij na innych stronach

Tak masz rację. To są dwa różne rodzaje wyrobów. Ser smażony, jeśli dobrze kojarzę, to jest ten zgliwiały i jest robiony z twarogu.

A sery topione mogą być robione z różnych gatunków serów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1201-smarowny-serek-topiony/#findComment-434176
Udostępnij na innych stronach

serki topione i serki smazone. Ale czy jednak jest to ten sam wyrob..?

To są różne wyroby.

Ser smażony jest jednym z gatunków sera; stopionym, zgliwiałym twarogiem. Przy czym ostatni etap jego wytwarzania to właśnie smażenie.

Sery topione produkuje się z gotowych serów różnych gatunków (najczęściej gorszej jakości) poprzez przetopienie ich w obecności ok. 5% chemicznego emulgatora.

Proces przetapiania wydłuża trwałość produktu, pozwala na zagospodarowanie resztek i serów z wadami ale zmienia cechy fizyko-chemiczne wyrobu.

Ostatni rozdział książki Licznerskiego "praktyczne serowarstwo" poświecony jest zarysowi technologii przetopu przemysłowego serów.

http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/praktyczne-serowarstwo/1319-pobierz-plik-z-ksiazka

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1201-smarowny-serek-topiony/#findComment-434179
Udostępnij na innych stronach

EAnno.. Np. jakich serów różnych gatunków..?

Podany link niestety nie dziala..

Wiesz, wcielem bulke z kupnym polskim serkiem topionym i wlasnie szukam rady jak takowy samemu zrobic.   :) 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1201-smarowny-serek-topiony/#findComment-434182
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podany link niestety nie dziala..

Już poprawiony.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1201-smarowny-serek-topiony/#findComment-434184
Udostępnij na innych stronach

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1201-smarowny-serek-topiony/#findComment-434216
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.