Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie przepisy jakie znalazłem na forum, a także w internecie dotyczące przygotowania serka topionego mówią jak przygotować ser topiny z twarogu.

A czy ktoś się spotkał z jakimś przepisem jak zrobić ser topiony z sera żółtego?

Edytowane przez pioro

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak zrobić ser topiony z sera żółtego?
:D  W mikrofali albo w piekarniku... :facepalm:  ale na ciepło... ( produkt krótkotrwały ;)  )
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-364973
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś Gabi podawała przepis, kilka razy robiłem , ale mnie nie powala, więc zaprzestałem. Lepiej zrobić parzoną mozzarellę.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-364975
Udostępnij na innych stronach

Pioro..  Nie cygan.. Napewno juz masz cos opracowane..  ;)

Dawaj no tu z prawda..  :)

słowo tym razem na prawdę nie wiem :mad:

niektóre kupne topione są w smaku całkiem dobre :tongue: ale nie wiem co w środku siedzi...może mączka rybna z farbą emulsyjną :facepalm:

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-364988
Udostępnij na innych stronach

Gabi robiła z białego żółty a nie topiony to tak dla jasności ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-364997
Udostępnij na innych stronach

 

 

A czy ktoś się spotkał z jakimś przepisem jak zrobić ser topiony z sera żółtego?

 kiedys mialam okazje przeczytac artykul na temat historii o serach topionych. Pierwszy zostal zrobiony przez Szwajcarow,  w latach ( dokladnie nie pamietam daty ,ale )1900-1910 ( tutaj sie gdzies ta data miesci) tylko i wylacznie dlatego ,ze mieli bardzo duzy nadmiar serow zoltych ( rowniez juz nie pamietam nazwy owego sera) i aby przedluzyc jego przydatnosc do spozycia. Pozniej metoda tworzenia serow topionych zostala wprowadzona do produkcji juz tym razem  w Holandii ( ale glowy bym sobie uciac  nie dala, bo pamiec moze mnie mylic).  

 Rozpuszczano owe sery , a jako rozposzczalinkow stosowano maslo, smietane i rozne inne ciekawe rzeczy , a pozniej w czasie produkcji dodawalo inne skladniki. Wlsnie wszystko to mialo sie odnosic do przedluzenia czasu spozycia.  Potrzeba matka wynalazku :laugh: Dlatego tez  w nazwach serow topionych sa podawane nazwy serow zoltych ( ponoc z jakich zostaly zrobione ) a ze przetopienie ich zniemialo smak na taki jakby to powiedziec jednakowy, obojetnie z jakiego byly robione, zaczeto dodawac ziola i inne dodatki jakie mamy teraz, typu szynka, czy grzyby.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365021
Udostępnij na innych stronach

.

 

 

A czy ktoś się spotkał z jakimś przepisem jak zrobić ser topiony z sera żółtego?
 

W ksiązce Licznerskiego "Praktyczne serowarstwo", str. 413 znajduje sie opis procesu


http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/praktyczne-serowarstwo

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365033
Udostępnij na innych stronach

.W ksiązce Licznerskiego "Praktyczne serowarstwo", str. 413 znajduje sie opis procesu

http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/praktyczne-serowarstwo

 

Dzięki Aniu przeczytałem poza tym w blogu niemieckim znalazłem sposób na zrobienie cytrynianu sodu, który Liczneski zaleca dodawać.

Według tego bloga cytrynian sodu otrzymujemy gotując kwasek cytrynowy z sodą oczyszczoną.

.

 

 

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365087
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu Gregtom przysłał mi też taki przepis

"Dwa plastry Chestera

Dwa plastry Goudy

200 ml. mleka..

Mleczko powoli podgrzewać i po podgrzaniu dodawać małymi porcjami ser az do odpowiedniej ale płynnej konsystencji.

Można dodać kawałki wędzonej chudej szynki albo ziela typu szczypiorek, papryka, tymianek (świeże).

Wlać do osłonek sztucznych w stanie płynnym, przestudzi  i dla samemu jak kto woli podwędzać na zimno.."

 

Uzbrojony w wiedzę z książki Licznerskiego i przepis Gregtoma postanowiłem spróbować

Miałem kawałek sera pleśniowego, który mniej mi się udał

post-52420-0-00529900-1407653276_thumb.jpg

ser starłem na tarce

post-52420-0-01450000-1407653373_thumb.jpg

dodałem mleko i mieszając zagotowałem dodając cytrynian sodu zgodnie z radą LIcznerskiego przygotowany z kwasku cytrynowego i sody.

post-52420-0-39365300-1407653581_thumb.jpg

ostatecznie po zagotowaniu uzyskałem rzadką gładką masę o smaku sera topionego pleśniowego. Masę przelałem przez sitko dla usunięcia pojedynczych grudek które się nie rozprowadziły i wlałem do słoików.

Na noc włożyłem do lodówki i rano degustacja

post-52420-0-72587000-1407653816_thumb.jpg

Ser topiony stężał i nie wylewa się ze szklanki ale pozostał w pełni smarowny o gładkiej aksamitnej konsystencji i łagodnym smaku serka pleśniowego

Edytowane przez pioro

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365339
Udostępnij na innych stronach

Piotrku.. A co bys dodal ew. zmienil pod swoje "gusto"..?

Dodawales jeszcze np. sol albo cosik podobnego do masy..?

 

Miluchno Was pozdrawiam..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365378
Udostępnij na innych stronach

cos na moj smak bardzo lubie topiony ser ,sama przymierzam sie do zrobienia takiego topionego w plasterkach na hamburgery :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365438
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ser topiony stężał i nie wylewa się ze szklanki ale pozostał w pełni smarowny o gładkiej aksamitnej konsystencji i łagodnym smaku serka pleśniowego

Wielkie brawa Piotrze,

dobry eksperyment to jest to!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365458
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piotrku.. A co bys dodal ew. zmienil pod swoje "gusto"..? Dodawales jeszcze np. sol albo cosik podobnego do masy..?

 

Ser był własnej roboty i wydawał mi się mało słony troszke go dosoliłem i dodałem cytrynian sodu i wyszedł troszkę za słony i to muszę sobie wyjaśnić w następnym podejściu czy dodanie cytrynianu sodu zwiększa słoność sera?

Dzięki Grześ i Aniu za miłe słowa

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365615
Udostępnij na innych stronach

Nie powinno. Jest to bowiem sól kwasu cytrynowego i wodorotlenku sodu. Jak wiemy sole słabych kwasów i mocnych zasad hydrolizują w wodzie w wyniku czego powstają z powrotem kwas i zasada, więc może dawać kwaśny smak.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365636
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ser był własnej roboty i wydawał mi się mało słony troszke go dosoliłem i dodałem cytrynian sodu i wyszedł troszkę za słony i to muszę sobie wyjaśnić w następnym podejściu czy dodanie cytrynianu sodu zwiększa słoność sera?

Gratulacje za eksperyment. Moim zdaniem winę za słoność wyrobu ponosi mleko a w szczególności zawarta w nim woda. Im więcej wody w produkcie tym mniejsza powinna być zawartość soli.

 

 

Jak wiemy sole słabych kwasów i mocnych zasad hydrolizują w wodzie w wyniku czego powstają z powrotem kwas i zasada, więc może dawać kwaśny smak.
Czy na pewno?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365667
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie powinno. Jest to bowiem sól kwasu cytrynowego i wodorotlenku sodu. Jak wiemy sole słabych kwasów i mocnych zasad hydrolizują w wodzie w wyniku czego powstają z powrotem kwas i zasada, więc może dawać kwaśny smak.

Soda stosowana w kuchni to wodorowęglan sodu a wiec nie jest to mocna zasada

podaję za wiki:

Wodorowęglan sodu bywa też nazywany kwaśnym węglanem sodu. Ta nazwa jest bardzo myląca, gdyż w rzeczywistości wodny roztwór wodorowęglanu sodu ma odczyn słabo alkaliczny i zachowuje się w wielu reakcjach jak słaba zasada. Z kwasami reaguje z wydzieleniem dwutlenku węgla i wody:

NaHCO3 + HClNaCl + H2O + CO2↑ (zobojętnianie kwasu solnego – głównego składnika soku żołądkowego)[5]NaHCO3 + CH3COOHCH3COONa + H2O + CO2

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365813
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze, wikipedię piszą zwykli ludzie i nie zawsze co tam jest napisane, jest prawdą objawioną. Po drugie NaOH - wodorotlenek sodu jest złożony z metalu pierwszej grupy układu okresowego. Metale te mają to do siebie, że tworzą najmocniejsze zasady.Po trzecie jeżeli rozpatrujemy, to co tutaj nam wstawiłeś, to wynika z tych reakcji, że sól powstaje dopiero w żołądku, więc ser nie będzie dosalany. warto czasem zajrzeć do podręcznika od chemii.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365822
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.