pioro Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Wszystkie przepisy jakie znalazłem na forum, a także w internecie dotyczące przygotowania serka topionego mówią jak przygotować ser topiny z twarogu.A czy ktoś się spotkał z jakimś przepisem jak zrobić ser topiony z sera żółtego? Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez pioro Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Pioro.. Nie cygan.. Napewno juz masz cos opracowane.. Dawaj no tu z prawda.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-364963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 jak zrobić ser topiony z sera żółtego? W mikrofali albo w piekarniku... ale na ciepło... ( produkt krótkotrwały ) Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-364973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Kiedyś Gabi podawała przepis, kilka razy robiłem , ale mnie nie powala, więc zaprzestałem. Lepiej zrobić parzoną mozzarellę. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-364975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Z żółtego sera? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-364978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Musisz poszukać, albo zapytać Gabrysię. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-364979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Ale o co zapytać jak zrobić mozarellę z zółtego sera? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-364980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Pioro.. Nie cygan.. Napewno juz masz cos opracowane.. Dawaj no tu z prawda.. słowo tym razem na prawdę nie wiem niektóre kupne topione są w smaku całkiem dobre ale nie wiem co w środku siedzi...może mączka rybna z farbą emulsyjną Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-364988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 To skład przeczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-364991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Gabi robiła z białego żółty a nie topiony to tak dla jasności Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-364997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 A czy ktoś się spotkał z jakimś przepisem jak zrobić ser topiony z sera żółtego? kiedys mialam okazje przeczytac artykul na temat historii o serach topionych. Pierwszy zostal zrobiony przez Szwajcarow, w latach ( dokladnie nie pamietam daty ,ale )1900-1910 ( tutaj sie gdzies ta data miesci) tylko i wylacznie dlatego ,ze mieli bardzo duzy nadmiar serow zoltych ( rowniez juz nie pamietam nazwy owego sera) i aby przedluzyc jego przydatnosc do spozycia. Pozniej metoda tworzenia serow topionych zostala wprowadzona do produkcji juz tym razem w Holandii ( ale glowy bym sobie uciac nie dala, bo pamiec moze mnie mylic). Rozpuszczano owe sery , a jako rozposzczalinkow stosowano maslo, smietane i rozne inne ciekawe rzeczy , a pozniej w czasie produkcji dodawalo inne skladniki. Wlsnie wszystko to mialo sie odnosic do przedluzenia czasu spozycia. Potrzeba matka wynalazku Dlatego tez w nazwach serow topionych sa podawane nazwy serow zoltych ( ponoc z jakich zostaly zrobione ) a ze przetopienie ich zniemialo smak na taki jakby to powiedziec jednakowy, obojetnie z jakiego byly robione, zaczeto dodawac ziola i inne dodatki jakie mamy teraz, typu szynka, czy grzyby. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 . A czy ktoś się spotkał z jakimś przepisem jak zrobić ser topiony z sera żółtego? W ksiązce Licznerskiego "Praktyczne serowarstwo", str. 413 znajduje sie opis procesuhttp://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/praktyczne-serowarstwo Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 .W ksiązce Licznerskiego "Praktyczne serowarstwo", str. 413 znajduje sie opis procesuhttp://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/praktyczne-serowarstwo Dzięki Aniu przeczytałem poza tym w blogu niemieckim znalazłem sposób na zrobienie cytrynianu sodu, który Liczneski zaleca dodawać.Według tego bloga cytrynian sodu otrzymujemy gotując kwasek cytrynowy z sodą oczyszczoną.. Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Grzesiu Gregtom przysłał mi też taki przepis"Dwa plastry ChesteraDwa plastry Goudy200 ml. mleka..Mleczko powoli podgrzewać i po podgrzaniu dodawać małymi porcjami ser az do odpowiedniej ale płynnej konsystencji.Można dodać kawałki wędzonej chudej szynki albo ziela typu szczypiorek, papryka, tymianek (świeże).Wlać do osłonek sztucznych w stanie płynnym, przestudzi i dla samemu jak kto woli podwędzać na zimno.." Uzbrojony w wiedzę z książki Licznerskiego i przepis Gregtoma postanowiłem spróbowaćMiałem kawałek sera pleśniowego, który mniej mi się udałser starłem na tarcedodałem mleko i mieszając zagotowałem dodając cytrynian sodu zgodnie z radą LIcznerskiego przygotowany z kwasku cytrynowego i sody.ostatecznie po zagotowaniu uzyskałem rzadką gładką masę o smaku sera topionego pleśniowego. Masę przelałem przez sitko dla usunięcia pojedynczych grudek które się nie rozprowadziły i wlałem do słoików.Na noc włożyłem do lodówki i rano degustacjaSer topiony stężał i nie wylewa się ze szklanki ale pozostał w pełni smarowny o gładkiej aksamitnej konsystencji i łagodnym smaku serka pleśniowego Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez pioro Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Piotrku.. A co bys dodal ew. zmienil pod swoje "gusto"..?Dodawales jeszcze np. sol albo cosik podobnego do masy..? Miluchno Was pozdrawiam.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 cos na moj smak bardzo lubie topiony ser ,sama przymierzam sie do zrobienia takiego topionego w plasterkach na hamburgery Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Ser topiony stężał i nie wylewa się ze szklanki ale pozostał w pełni smarowny o gładkiej aksamitnej konsystencji i łagodnym smaku serka pleśniowego Wielkie brawa Piotrze,dobry eksperyment to jest to! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Piotrku.. A co bys dodal ew. zmienil pod swoje "gusto"..? Dodawales jeszcze np. sol albo cosik podobnego do masy..? Ser był własnej roboty i wydawał mi się mało słony troszke go dosoliłem i dodałem cytrynian sodu i wyszedł troszkę za słony i to muszę sobie wyjaśnić w następnym podejściu czy dodanie cytrynianu sodu zwiększa słoność sera?Dzięki Grześ i Aniu za miłe słowa Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Nie powinno. Jest to bowiem sól kwasu cytrynowego i wodorotlenku sodu. Jak wiemy sole słabych kwasów i mocnych zasad hydrolizują w wodzie w wyniku czego powstają z powrotem kwas i zasada, więc może dawać kwaśny smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Ser był własnej roboty i wydawał mi się mało słony troszke go dosoliłem i dodałem cytrynian sodu i wyszedł troszkę za słony i to muszę sobie wyjaśnić w następnym podejściu czy dodanie cytrynianu sodu zwiększa słoność sera? Gratulacje za eksperyment. Moim zdaniem winę za słoność wyrobu ponosi mleko a w szczególności zawarta w nim woda. Im więcej wody w produkcie tym mniejsza powinna być zawartość soli. Jak wiemy sole słabych kwasów i mocnych zasad hydrolizują w wodzie w wyniku czego powstają z powrotem kwas i zasada, więc może dawać kwaśny smak. Czy na pewno? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Nie powinno. Jest to bowiem sól kwasu cytrynowego i wodorotlenku sodu. Jak wiemy sole słabych kwasów i mocnych zasad hydrolizują w wodzie w wyniku czego powstają z powrotem kwas i zasada, więc może dawać kwaśny smak. Soda stosowana w kuchni to wodorowęglan sodu a wiec nie jest to mocna zasadapodaję za wiki:Wodorowęglan sodu bywa też nazywany kwaśnym węglanem sodu. Ta nazwa jest bardzo myląca, gdyż w rzeczywistości wodny roztwór wodorowęglanu sodu ma odczyn słabo alkaliczny i zachowuje się w wielu reakcjach jak słaba zasada. Z kwasami reaguje z wydzieleniem dwutlenku węgla i wody: NaHCO3 + HCl → NaCl + H2O + CO2↑ (zobojętnianie kwasu solnego – głównego składnika soku żołądkowego)[5]NaHCO3 + CH3COOH → CH3COONa + H2O + CO2↑ Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Po pierwsze, wikipedię piszą zwykli ludzie i nie zawsze co tam jest napisane, jest prawdą objawioną. Po drugie NaOH - wodorotlenek sodu jest złożony z metalu pierwszej grupy układu okresowego. Metale te mają to do siebie, że tworzą najmocniejsze zasady.Po trzecie jeżeli rozpatrujemy, to co tutaj nam wstawiłeś, to wynika z tych reakcji, że sól powstaje dopiero w żołądku, więc ser nie będzie dosalany. warto czasem zajrzeć do podręcznika od chemii. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/#findComment-365822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.