BonAir Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Grudnia 2007 Przepis podany przez Gabi (dzięki!), zmodyfikowany pod kątem konsystencji dla potrzeb Milusińskich ;-) Składniki (na 1kg): - twaróg tłusty - 800g - mleko 2% - 200ml - 2 żółtka - sól - 18g - soda oczyszczona - 6g Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, bez grudek i odstawić w temp. pokojowej na 2 godziny. Tak przygotowaną masę podgrzać do 75st.C. mieszając. Ostatnio serek ten zrobiłem w słoiku, bez mieszania, co było przyczyną powstania puszystej "skórki" na powierzchni serka (soda rozkłada się w temperaturze powyżej 60°C z wydzieleniem dużych ilości dwutlenku węgla) Serek doskonale rozsmarowuje się i smakuje na kanapeczce. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1201-smarowny-serek-topiony/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Grudnia 2007 BonAir zwolnij, dopiero się biorę za paprykarz a Ty już z nowym przepisem. :tongue: Zabraknie mi czasu na wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1201-smarowny-serek-topiony/#findComment-23911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Lipca 2015 (edytowane) Oczywiscie znamy serki topione i serki smazone. Ale czy jednak jest to ten sam wyrob..? Prosze "oswiecic", bo moim zdaniem sa to dwa rozne produkty i technologie.. Edytowane 5 Lipca 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1201-smarowny-serek-topiony/#findComment-434174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Lipca 2015 Tak masz rację. To są dwa różne rodzaje wyrobów. Ser smażony, jeśli dobrze kojarzę, to jest ten zgliwiały i jest robiony z twarogu.A sery topione mogą być robione z różnych gatunków serów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1201-smarowny-serek-topiony/#findComment-434176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Lipca 2015 A sery topione mogą być robione z różnych gatunków serów. Czyli np. z serow typu Gouda, Ementaler.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1201-smarowny-serek-topiony/#findComment-434177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Lipca 2015 (edytowane) serki topione i serki smazone. Ale czy jednak jest to ten sam wyrob..?To są różne wyroby.Ser smażony jest jednym z gatunków sera; stopionym, zgliwiałym twarogiem. Przy czym ostatni etap jego wytwarzania to właśnie smażenie.Sery topione produkuje się z gotowych serów różnych gatunków (najczęściej gorszej jakości) poprzez przetopienie ich w obecności ok. 5% chemicznego emulgatora.Proces przetapiania wydłuża trwałość produktu, pozwala na zagospodarowanie resztek i serów z wadami ale zmienia cechy fizyko-chemiczne wyrobu.Ostatni rozdział książki Licznerskiego "praktyczne serowarstwo" poświecony jest zarysowi technologii przetopu przemysłowego serów.http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/praktyczne-serowarstwo/1319-pobierz-plik-z-ksiazka Edytowane 5 Lipca 2015 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1201-smarowny-serek-topiony/#findComment-434179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Lipca 2015 EAnno.. Np. jakich serów różnych gatunków..?Podany link niestety nie dziala..Wiesz, wcielem bulke z kupnym polskim serkiem topionym i wlasnie szukam rady jak takowy samemu zrobic. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1201-smarowny-serek-topiony/#findComment-434182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Lipca 2015 Podany link niestety nie dziala.. Już poprawiony. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1201-smarowny-serek-topiony/#findComment-434184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Lipca 2015 Na przykład ser Ementalski stosuje się do produkcji topionych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1201-smarowny-serek-topiony/#findComment-434187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Lipca 2015 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/?hl=ser+topiony Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1201-smarowny-serek-topiony/#findComment-434199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Lipca 2015 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10187-ser-topiony-z-sera-%C5%BC%C3%B3%C5%82tego/?hl=ser+topionyWszystko przez te upaly... Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1201-smarowny-serek-topiony/#findComment-434216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.