romk Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Września 2015 Salceson „chodził” za mną od dawna. Problem w tym, że jestem w rodzinie jedynym zjadaczem takich paskudztw, dużo nie jem, a wykonanie pół kilograma takiego wyrobu jest trudne. Ale w końcu zebrałem się w sobie i popełniłem wyrób salcesonopodobny.6 ozorów wieprzowych, 2 nóżki, 2 golonki zapeklowane na mokro, ugotowane. Golonki i ozory (po zdjęciu skórki) pokrojone w kostkę. Materiał obrany z nóżek zmielony na maszynce, sitko 3. Wszystko zapakowane do dwóch sztucznych żołądków i parzone w 85 stopniach przez ok. 2 godziny. Potem chłodzenie w kąpieli wodnej i lodówka.Popełniłem również klasyczną szynkę konserwową. Bardzo dobra, krucha (ale nierozpadająca się) i soczysta Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Września 2015 Podobnie jest i u mnie. Jestem w domciu jedynym wielbicielem podrobowych przysmaków no i ew. czasami w przypływie miłości dostaje troszkę moja pupilka "Pestka" . Twoje wyroby są . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Głodny Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Września 2015 Porozmawiajmy zatem o procesie adopcji (usynowienie). Pomogę wtedy rozwiązać problem rodzinnej nadwyżki spożywczej Jeśli takowy istnieje Gratuluje dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Września 2015 Ładny salcesonik tylko szkoda, że nie w maćku a w jakiejś szmacie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Września 2015 Ile czasu gotowałeś ozorki i golonkę przed krojeniem w kostkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Września 2015 A może byś podał dokładny przepis (wagi też) na te swoje wyroby?Wyglądają wyśmienicie.Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 6 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Września 2015 (edytowane) Ile czasu gotowałeś ozorki i golonkę przed krojeniem w kostkęOzory 2,5 godziny, nóżki i golonki około 3 godziny, tak, że się nie rozpadały, ale mięso dało się bez trudu oddzielić od kości. Nóżki i golonki potraktowałem temperaturą powyżej 90 stopni (lekkie mruganie jak przy gotowaniu rosołu). Ozory parzyły w temperaturze lekko poniżj 90 stopni. Edytowane 6 Września 2015 przez romk Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Września 2015 Widzę Romku, że ostro trenujesz na Mistrzostwa. Piękny wyrób. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 7 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Września 2015 Widzę Romku, że ostro trenujesz na Mistrzostwa. Piękny wyrób. Dziękuję Pawle. O jakich mistrzostwach mowa? Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Września 2015 O jakich mistrzostwach mowa?Na razie temat ucichł ale kto wie? https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/113-i-og%C3%B3lnopolskie-mistrzostwa-masarzy-amator%C3%B3w/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Września 2015 A może byś podał dokładny przepis No właśnie.Zapodawaj!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Września 2015 Salceson piękny, po składzie widać że na bogato Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 7 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Września 2015 (edytowane) A może byś podał dokładny przepis No właśnie. Zapodawaj!!!Proszę, przepisu konkretnego nie było. Wklejam zesnanie z wykonania:Wyrób salcesonowy Romka (opis wykonania od wtorku do piątku)Ostrzeżenie: Wiedza i umiejętności autora są ograniczone!Dzień pierwszy (u mnie wtorek):W sklepie mięsnym nabyłem 2 nóżki wieprzowe, 2 golonki, przednią i tylną (wszystko średniej wielkości) oraz 6 ozorów wieprzowych. Kupiłem również kilka osłonek tkaninowych (sztucznych żołądków). Towar umyłem. Sporządziłem zalewę 14 g peklosoli na 1 litr wody. Ozory, nóżki i golonki ponacinałem wzdłuż dla lepszej penetracji zalewy, umieściłem w miarę ciasno w plastikowym pojemniku do żywności, zalałem do przykrycia i wstawiłem do lodówki (6-8 stopni). Dzień drugi i trzeci: Dwa razy dziennie wstrząsałem energicznie pojemnik z peklującym się towarem, obejrzałem też stosowne filmiki technologiczne Szkoły Domowego Masarstwa. Dzień czwarty (piątek): Około 14.00 wyjąłem mięso z lodówki, opłukałem i moczyłem około 1 godziny w zimnej wodzie (stwierdziwszy, że jest mocno słone). Potem umieściłem w jednym garnku golonki i nóżki, w drugim ozory, do każdego garnka dodając marchewkę, pietruszkę, seler, por, kilka ząbków czosnku w łupinach, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Zalałem wrzątkiem i gotowałem (parzyłem) golonki i nóżki w 95 stopniach, ozory w 85 stopniach. Po 1,5 godzinie parzenia posmakowałem rosoły i stwierdziłem, że są zbyt słone. Awaryjnie wymieniłem więc część rosołów na świeży wrzątek (zalewa była za mocna lub wstępne moczenie za krótkie). Po około 2,5 godzinach parzenia wyjąłem ozory. Usunąłem z nich białą skórkę i pokroiłem w kostkę. Po trzech godzinach gotowania zabrałem się za golonki i nóżki. Materiał obrany z nóżek i skórkę z jednej golonki zmieliłem na maszynce o oczku 3 mm dla uzyskania „masy wiążącej”). Mięso z golonek w kostkę (za wyjątkiem tłustego fragmentu tylnej - dla pieska). Wszystko razem wymieszałem w misce dodając świeżo mielony pieprz i około 1,5 szklanki przecedzonego rosołu z gotowania golonek i nóżek. Załadowałem farsz do dwóch moich tkaninowych „żołądków”. Zawiązałem mocno przędzą. Parzyłem 2 godziny w 85 stopniach. Chłodziłem około 1 godziny w kąpieli wodnej (zmieniając wodę), po czym umieściłem na półce w lodówce. Ponieważ było już po 22.00 położyłem się spać. Rano dnia piątego degustacja – efekt zadowalający. Edytowane 7 Września 2015 przez romk Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 8 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Września 2015 Wyrób salcesonowy Romka (opis wykonania od wtorku do piątku) Dzięki za zeznanie. Przyda się!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Września 2015 Sporządziłem zalewę 14 g peklosoli na 1 litr wodymoczyłem około 1 godziny w zimnej wodzie (stwierdziwszy, że jest mocno słone). 14g/l i zasłone? Niemożliwe! Chyba, że było 14dag (140 g) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 9 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Września 2015 Sporządziłem zalewę 14 g peklosoli na 1 litr wodymoczyłem około 1 godziny w zimnej wodzie (stwierdziwszy, że jest mocno słone). 14g/l i zasłone? Niemożliwe! Chyba, że było 14dag (140 g) oczywiście, że 140 g. Dziękuję za zawrócenie uwagi. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.