Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Salceson „chodził” za mną od dawna. Problem w tym, że jestem w rodzinie jedynym zjadaczem takich paskudztw, dużo nie jem, a wykonanie pół kilograma takiego wyrobu jest trudne. Ale w końcu zebrałem się w sobie i popełniłem wyrób salcesonopodobny.

6 ozorów wieprzowych, 2 nóżki, 2 golonki zapeklowane na mokro, ugotowane. Golonki i ozory (po zdjęciu skórki) pokrojone w kostkę. Materiał obrany z nóżek zmielony na maszynce, sitko 3. Wszystko zapakowane do dwóch sztucznych żołądków i parzone w 85 stopniach przez ok. 2 godziny. Potem chłodzenie w kąpieli wodnej i lodówka.

post-44393-0-29030900-1441437086_thumb.jpg

Popełniłem również klasyczną szynkę konserwową. Bardzo dobra, krucha (ale nierozpadająca się) i soczysta

post-44393-0-32515700-1441437110_thumb.jpg

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/
Udostępnij na innych stronach

Podobnie jest i u mnie. Jestem w domciu jedynym wielbicielem podrobowych przysmaków no i ew. czasami w przypływie miłości dostaje troszkę moja pupilka "Pestka" :D. Twoje wyroby są :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443172
Udostępnij na innych stronach

Ładny salcesonik tylko szkoda, że nie w maćku a w jakiejś szmacie. :):thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443247
Udostępnij na innych stronach

Ile czasu gotowałeś ozorki i golonkę przed krojeniem w kostkę

Ozory 2,5 godziny, nóżki i golonki około 3 godziny, tak, że się nie rozpadały, ale mięso dało się bez trudu  oddzielić od kości. Nóżki i golonki potraktowałem temperaturą powyżej 90 stopni (lekkie mruganie jak przy gotowaniu rosołu). Ozory parzyły w temperaturze lekko poniżj 90 stopni.

Edytowane przez romk
Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443334
Udostępnij na innych stronach

Widzę Romku, że ostro trenujesz na Mistrzostwa. :D  Piękny wyrób.  :clap:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443418
Udostępnij na innych stronach

O jakich mistrzostwach mowa?

Na razie temat ucichł ale kto wie?  https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/113-i-og%C3%B3lnopolskie-mistrzostwa-masarzy-amator%C3%B3w/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443444
Udostępnij na innych stronach

 

 

A może byś podał dokładny przepis

No właśnie.

Zapodawaj!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443445
Udostępnij na innych stronach

Salceson piękny, po składzie widać że na bogato :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443454
Udostępnij na innych stronach

A może byś podał dokładny przepis No właśnie. Zapodawaj!!!

Proszę, przepisu konkretnego nie było. Wklejam zesnanie z wykonania:

Wyrób salcesonowy Romka (opis wykonania od wtorku do piątku)

Ostrzeżenie: Wiedza i umiejętności autora są ograniczone!

  1. Dzień pierwszy (u mnie wtorek):W sklepie mięsnym nabyłem 2 nóżki wieprzowe, 2 golonki, przednią i tylną (wszystko średniej wielkości) oraz 6 ozorów wieprzowych. Kupiłem również kilka osłonek tkaninowych (sztucznych żołądków). Towar umyłem. Sporządziłem zalewę 14 g peklosoli na 1 litr wody. Ozory, nóżki i golonki ponacinałem wzdłuż dla lepszej penetracji zalewy, umieściłem w miarę ciasno w plastikowym pojemniku do żywności, zalałem do przykrycia i wstawiłem do lodówki (6-8 stopni).
  2. Dzień drugi i trzeci: Dwa razy dziennie wstrząsałem energicznie pojemnik z peklującym się towarem, obejrzałem też stosowne filmiki technologiczne Szkoły Domowego Masarstwa.
  3. Dzień czwarty (piątek): Około 14.00 wyjąłem mięso z lodówki, opłukałem i moczyłem około 1 godziny w zimnej wodzie (stwierdziwszy, że jest mocno słone). Potem umieściłem w  jednym garnku golonki i nóżki, w drugim ozory,  do każdego garnka dodając marchewkę, pietruszkę, seler, por, kilka ząbków czosnku w łupinach, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Zalałem wrzątkiem i gotowałem (parzyłem) golonki i nóżki w 95 stopniach, ozory w 85 stopniach. Po 1,5 godzinie parzenia posmakowałem rosoły i stwierdziłem, że są zbyt słone. Awaryjnie wymieniłem więc część rosołów na świeży wrzątek (zalewa była za mocna lub wstępne moczenie za krótkie). Po około 2,5 godzinach parzenia wyjąłem ozory. Usunąłem z nich białą skórkę i pokroiłem w kostkę. Po trzech godzinach gotowania zabrałem się za golonki i nóżki. Materiał obrany z nóżek i skórkę z jednej golonki zmieliłem na maszynce o oczku 3 mm dla uzyskania „masy wiążącej”). Mięso z golonek w kostkę (za wyjątkiem tłustego fragmentu tylnej - dla pieska). Wszystko razem wymieszałem w misce dodając świeżo mielony pieprz i około 1,5 szklanki przecedzonego rosołu z gotowania golonek i nóżek. Załadowałem farsz do dwóch moich tkaninowych „żołądków”. Zawiązałem mocno przędzą. Parzyłem 2 godziny w 85 stopniach. Chłodziłem około 1 godziny w kąpieli wodnej (zmieniając wodę), po czym umieściłem na półce w lodówce. Ponieważ było już po 22.00 położyłem się spać. Rano dnia piątego degustacja – efekt zadowalający.
Edytowane przez romk
Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443513
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyrób salcesonowy Romka (opis wykonania od wtorku do piątku)

Dzięki za zeznanie. Przyda się!!!  :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443578
Udostępnij na innych stronach

Sporządziłem zalewę 14 g peklosoli na 1 litr wody

moczyłem około 1 godziny w zimnej wodzie (stwierdziwszy, że jest mocno słone).

 

14g/l i zasłone? Niemożliwe! Chyba, że było 14dag (140 g)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443755
Udostępnij na innych stronach

 

Sporządziłem zalewę 14 g peklosoli na 1 litr wody

moczyłem około 1 godziny w zimnej wodzie (stwierdziwszy, że jest mocno słone).

 

14g/l i zasłone? Niemożliwe! Chyba, że było 14dag (140 g)

 

oczywiście, że 140 g. Dziękuję za zawrócenie uwagi.

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12033-wariacja-romka-na-temat-salcesonu/#findComment-443854
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.